Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-01-26 17:12

Ekonomiska och samhälleliga skillnader mellan SARS och 19-nCoV

Sedan utbrottet av coronaviruset SARS i Kina 2002 - 2003 har världen utvecklats och förändrats en hel del. Det innebär att det finns en del skillnader mellan SARS och det aktuella utbrottet av 19-nCoV, som vi ännu inte vet så mycket om.
Den icke CE-märkta och därmed förbjudna militära skyddsmask 90 kan rätt hanterad skydda mot alla former av smitta om man sanerar sig ordentligt innan man tar av den. Och förstås har ett riktigt, nytt och oanvänt filter.  För att en skyddsmask ska skydda krävs utbildning kring dess bruk, både för före, under och efter användning. Det räcker inte att bara springa och köpa en mask, om du saknar kompetensen att använda den.
2002-2003 var Kinas extrema ekonomiska uppsving bara i sin linda, och landet tävlade ännu inte om att vara världens största ekonomi. Omvärlden var inte heller lika beroende av import och export från och till Kina som idag.

Internet var långt ifrån så utbrett i Kina som nu, och Youtube fanns inte ens, utan skapades först 2005.

Kinesiska turister var också fortfarande rätt sällsynt, och Kinas urbanisering hade kanske börjat, men ännu inte tagit fart.

Inte heller sprang alla runt med kameramobiler, i synnerhet inte som kunde producera film.

Några slutsatser:

För det första så har inte ett sådant här utbrott skett i Kina sedan allerstädes kameramobiler med filmmöjlighet uppstod, och inte sedan Youtube med massiv spridning av filmer ur sitt sammanhang, eller rent av fejkade filmer var tillgängligt.

Således är påverkanskanalerna för de personer som lätt drabbas av hysteri helt annorlunda idag än när SARS bröt ut. Lättpåverkade personer kommer således kunna gripas av hysteri och panik på ett helt annat sätt idag, och konspirationskanaler kommer tälja guld med kniv. 

För det andra är kineserna fler idag och fler bor i städer på grund av urbaniseringen.

Sedan år 2000 har den kinesiska befolkningen ökat med runt 200 miljoner människor. Befolkningstätheten är således rejält mycket större, i synnerhet i de allt större städerna, som också byggs väldigt kompakt. Bruket av kollektivtrafik har ökat. Smittspridningen av 19-nCoV kommer således se annorlunda ut än för SARS.
Sydneys internationella flygplats.
För det tredje har kineserna via det ekonomiska uppsvinget och helt enkelt via sin enorma volym på om något år en och en halv miljard människor blivit världens kanske vanligaste turister. 

Kinesiska turister ser man överallt numera, i synnerhet i Asien och även i billigare länder som runt om i Afrika, men förstås även i Europa eller USA. Det kinesiska utlandsresandet har exploderat. Den internationella smittspridningen av 19-nCoV kommer alltså skilja sig rejält mot hur det såg ut för SARS.
Dubais internationella flygplats.
För det fjärde är de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av ett större sjukdomsutbrott i Kina större idag, på grund av storleken på Kinas ekonomi. Riskerna för finansmarknaderna och även för den riktiga ekonomin är betydligt större idag.

År 2000 stod Kinas BNP (PPP) för 7.40% av världsekonomin. 2018 var siffran 18.72%. Detta räcker kanske som mätare på hur stor påverkan på världsekonomin en omfattande kris i Kina skulle kunna få.

Här ligger också sannolikt den största risken för omvärlden. Vi vet ännu inte så mycket om 19-nCoV, även om den inte verkar vara värre än vissa årsinfluensor. För de flesta personer - även i Kina - verkar inte sjukdomen vara det stora hotet. Utan konsekvenserna blir om situationen urartar via ekonomin, konjunkturläget och finansmarknaderna som börsen. Detta kan drivas av hysteri, panik och felaktiga myndighetsbeslut, kanske i sig drivna av allmänhetens överreaktioner. 

Och förstås om folk och myndigheter överreagerar i panik, och på det viset orsakar faktiska skador för samhället, utöver de enskilda drabbade sjukdomsfallen.

Hotet blir självuppfyllande.

Kom i synnerhet ihåg att under den moderna Internetåldern med filmmobiler, 4G och Youtube har vi inte varit med om något sådant här, och saknar motståndskraft mot informationspåverkan och kan inte heller jämföra med SARS. Så lugna ner er. Många filmer är fejkade, i synnerhet sådana där någon lagt på ljud av skottlossning, som inte visas på bild. 

SARS spred sig enligt Wikipedia till 17 länder, infekterade 8 098 bekräftade fall, med 774 dödsfall, eller nästan 10%. För 19-nCoV är inte spridningen så stor ännu, och oavsett så ligger dödsfallen runt 3% av bekräftade sjuka, istället för 10%.

Förhållandena inom ekonomi och samhälle må vara annorlunda idag, men 19-nCoV är inte SARS i dödlighet.

Viktigast att komma ihåg är att vi ännu inte vet så mycket om 19-nCoV. Undvik att spekulera och sprida rykten. 

Lita bara på officiella uppgifter från WHO och motsvarande smittskyddsmyndigheter i berörda länder, samt från sjukvården. Visa att du har motståndskraft mot yttre påverkan - en dag kommer det användas som en del av ett angrepp mot Sverige, i den mån det inte redan pågår.


Många har skickat en länk till en GIS-datasajt, som ska ligga före WHO:s bekräftade siffror. Var skeptisk om du inte själv kan kontrollera alla datakällor. Bara för att något är snyggt presenterat och säger sig hämta uppgifter från officiella sajter, betyder det inte att det är korrekt. Det behöver inte vara fel, men är det inte från officiellt håll, var kritisk. Har du lätt att bli hysterisk  och saknar förmågan att sätta saker i proportion kanske du inte ska följa sådant här alls. Kräver din reptilhjärna negativ stimulans, ladda ner en skräckfilm på Netflix eller något istället.

Ställ dig frågan - mår du bra av att följa utvecklingen, gör det dig lycklig? Gör det att du kommer klara dig bättre än andra? Gör informationen att du blir lugnare? Agerar du rationellt på den information du får till dig? Om inte, varför följer du utvecklingen alls?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Det är inte otroligt att siffran över rapporterade sjuka är underrapporterad. Det kan vara betydligt fler.

  Antalet döda är väl mer troligt att det är korrekt. Visst man kan bokföra på fel orsak men när en person avlider så är det hårdare fakta än att någon kanske är sjuk i just detta.

  Så i bästa fall kan dödligheten vara ännu lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dödligheten är nästan säkert lägre. Går tydligen att smitta utan symtom också. Däremot är jag tveksam till att det går att förhindra spridning hit.

   Bäst tycker jag det blir när råd börjar ges om hur vi begränsar risken att själv bli smittade. Inget handhälsande och absolut inget kindpussande. Hälsa artigt på avstånd, nys och hosta i armvecket. Undvik gallerior och handla mat snabbt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. De sa just på nyheterna att symtomen varierar från lätta symtom till svåra som kräver vård på sjukhus. De som får lätta symptom söker förmodligen inte vård, utan fortsätter som vanligt och smittar därmed ner andra. Att det är så pass spritt (GIS-kartan) tyder på att det finns de med lättare symptom som sprider viruset.

   Radera
  3. Nu bedöms varje smittad smitta 2-3 nya.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. USA och Frankrike har beslutat att ta hem medborgare från Wuhan. På söndagen kom samma besked från Japan. Sverige planerar för närvarande inte att evakuera svenskar från området.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Det är just nu ont om testkit för coronaviruset i Kina, så alla kan inte få sin diagnos. Dessutom finns det någon dags fördröjning, även om det finns testkit. Den snabbaste analysen tar 24 timmar, men ofta gör man ytterligare analyser, som kan ta någon dag extra. Dessutom är det en lång kö till analyser, så man kanske kan räkna med några dagars fördröjning sammanlagt. Därmed kan det verkliga antalet smittade vara mycket högre än vad som anges. Man försöker just nu utveckla ännu snabbare testkit i vissa länder.

   Radera
 2. [email protected] vilken/vilka skyddsmasker rekommenderar du att man har hemma, alltså inte enbart för Corona virus utan ett bra all round skydd?
  Vi är två vuxna två barn 2 och 4 år
  Och var beställer köper man?
  Och hur många filter skall man ha hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min rekommendation är inga. Behöver du fråga behöver du ingen skyddsmask. Vad ska du ha den mot, egentligen? Moderna C-stridsmedel går genom huden, skyddsmask räcker inte om du inte har en CBRN-dräkt. Smitta undviker du genom att hålla dig borta från folk. Joniserande nedfall efter kärnvapen håller du dig undan genom att vara inomhus och stänga av ventilationen.

   Skyddsmask är en sorts snuttefilt, som gör att du kan invaggas i falsk säkerhet och t ex stanna kvar istället för att korrekt evakuera.

   Radera
  2. "För att en skyddsmask ska skydda krävs utbildning kring dess bruk, både för före, under och efter användning. Det räcker inte att bara springa och köpa en mask, om du saknar kompetensen att använda den."

   Precis detta (bildtexten) har jag upprepat massor av gånger.

   Det är en flora av personer som nu springer och köper partikelfilter. (skyddar ej mpot biologiska partiklar).
   Folk tror att det räcker med näsa och mun. Ögon är en stor slemhinna och infart av infektioner.

   Bakterier lever längre än ett par minuter. Dvs man måste om man ska vara bakteriefri dekontamineras.

   Så bästa sättet vid en pandemi/epidemi är som Cornu säger hålla sig borta från folk.

   Radera
  3. Det kan väll iofs vara sant. Men om vi ändå får ett scenario där allvarligt smitta finns eller överliggande hot om tex biologiska stridsmedel och man behöver åka in till stan för att inhandla förnödenheter kan det iallafall vara bra om en i familjen har tillgång till skyddsmask och som du säger säkert en dräkt. På min tid hette det NBC-skydd men det har säkert hänt en del sedan dess. Influensa och förkylningsvirus främsta inkörsport i kroppen sägs vara ögonen, även slemhinnor. Man gnuggar sig alltid lite i ögonen. Om än full spridning av ett virus med hög dödlighet kommer iallafall jag ta det säkra före det osäkra och ha skyddsmask som även täcker ögon.

   Radera
  4. Tvätta händerna i Tätvål och vatten, inte peta sig i ansiktet kommer man väldigt långt med.

   Radera
  5. Vanliga handskar på stan som komplement till tvål o vatten.

   Radera
  6. Handskar på i alla offentliga miljöer. Åk bil i stället för kollektivt. Besök ej gallerior, handla mat online. Dessa åtgärder har mina vänner redan vidtagit.

   Radera
  7. Bästa är att isolera sig och hålla sig borta från andra människor om man kan.

   Radera
  8. Idag finns inget behov att använda ansiktsmask ännu och förhoppningsvis inte senare heller, utan bara om vi får spridning i Sverige. En ansiktsmask från t ax apoteket eller Jula kan hjälpa mot stänk, om någon nyser eller hostar på dig. Samtidigt hindrar den virus att komma till näsans och munnens slemhinnor, när du petar dig i ansiktet. Det viktigaste är att de sjuka använder ansiktsmask, så att vätskedropparna från nysningar eller hostningar inte sprids ut till omgivningen. Alternativt ska man hålla sig på minst 1-2 meters avstånd från den sjuka. Flygvärdinnor och piloter har redan nu fått tillstånd att använda ansiktsmask under flygningarna, men det är frivilligt om de vill skydda sig. Män ska helst raka sig, så att ansiktsmasken sluter tätt och forma metallremsan mot näsryggen, så att masken sluter tätt upptill.

   Radera
 3. Summerar lite snabbt det jag skrivit i andra fora:

  Skydd och smitta i all ära men detta är överdrivet. Vinterkräksjuka/coronavirus dödar 200.000 per år.... Ingen frisk och ung människa har dörr (vilket var fallet med MERS och SARS). Så det här är bra skrämselnoja.
  Är det farligt skyddar inte metoder vanliga allmänhgeten har tillgång till. Och är det ofarligt skrämmer nman bara upp sig:)

  Symptomen är som en influensa. Och när man ser bilder inifrån kina ser man att "offer" överspelar så rejält att det är skrämmande. Antagligen för att få vård som de annars inte skulle få om de bara var "småsjuka". Det skapar ju en panik som nog är mycket värre än det är. Kina som "kommunistiskt" land har dessutom ett system där folk behöver "bosättningstillstånd". Detta tillståndet styr var de får sjukvård. Så om man inte har det tillståndet får man inte söka (gratis) vård i den stad man flyttat till. Så jag ser helt klart ett samband mellan detta system och att folk agerar i panik.
  I Sverige behöver du inte som frisk 30-åring låssas ramla ihop på golvet i receptionen för att du ska få vård. Du kanske får vänta i kö. Men vård får du alltid.

  Hade det här varit en allvarlig pandemi (pandemi är för att man antagligen som i afrika ätit vilda djur fångade illegalt och då fått sjukdomar de haft) hade vi sett betydligt fler dödsfall i alla åldersskikt. Om många äldre och redan sjuka dör är det ju en tragedi. Men det (krast sett) kommer inte hota varken mänskligheten eller världsekonomin)


  Generellt brukar dock Kina mörkar allt sånt här för att inte riskera att tappa ansiktet för folket. Men internet och snabb kommunikation gör det svårt för diktaturer. Se bara kina och ryssland hur de försökte skylla nedskjutna planet på USA först. De hade lyckats lura sina folk förr. Inte nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte alls med att Kina mörkat hårt.
   Tvärtom har de agerat kraftfullt och flera större städer är i karantän.
   Tror du att vi i Sverige hade agerat bättre och annorlunda?
   Tror du tex att en småstad som Sthlm hade stängt ner hela systemet likt Wuhan?

   Radera
  2. Seb, länder med pöbelvälde (demokrati) är också rätt bra på att mörka allt mellan himmel och jord. Som exempel kan Sverige nämnas där regeringen gör allt för att dölja invandringens tragiska följder.

   Radera
  3. Både 2019-nCoV och SARS-CoV är Betacorona virus typ 2 med liknande patogenes. Hur dödligt är förmodligen förtidigt att avgöra. Dödsfall kan ha olika förlopp och orsak; bakomliggande kroniska sjukdomar, Sekundära följdsjukdomar orsakade av influensan, typ sepsis mm. Men också organsvikt i lungor, lever och njurar, orsakad av en kraftig överreaktion av immunförsvaret som rusar på högvarv (cytokine storms). Höga halter av proteinet cytokin och kroppens mördar celler bidrar till skada på vitala organ. Denna grupp av patienter är normalt i behov av avancerad akutvård. Man kan både vara både ung och fullt frisk, men det är inte klarlagt varför vissa drabbas. Det kan ta tid för dessa patienter att antingen tillfriskna eller avlida.

   Radera
  4. @Stefan, håller med. Jag tror inte vissa här förstår bättre helt enkelt... vilken apparat Kina åstadkommer, inte lika betydelsefullt kanske som soja- el. havremjölk i kaffet.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Varför har svenska apotek sålt slut på skyddsmask?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det skyddsmask på apoteket..?

   Radera
  2. Andningsskydd används av patienter med misstänkt alternativt konstaterad smittsam lungtuberkulos, mässling, vattkoppor eller pandemisk influensa. Apoteket säljer en tunn, sladdrig, veckad variant. Jag har köpt sådana förut, pga damm-allergi, att ha på mig när jag städar mycket. Fast numera använder jag istället handdammsugare för persienner och dammning av ytor och då behövs ingen skyddsmask. Även den sladdriga masken hindrar från att peta sig på slemhinnorna i ansiktet och hindra droppar från andras nysningar och hostningar.
   Instruktioner och bilder med bra modeller finns i följande dokument:
   https://alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/11771/Andningsskydd%20vid%20luftburen%20smitta.pdf?a=false&guest=true

   Radera
 6. Skulle jag sätta på mig en sån där skyddsmask 90 som är på bilden imorgon när jag klev på tunnelbanan skulle säkert de flesta andra kliva av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iskallt om du hade använt sugröret till din takeaway latte.

   Radera
  2. Låter ju perfekt. Dubbelt skydd så att säga när medpassagerarna väljer att undvika dig :)

   Radera
  3. Jag tror det kan vara minst lika bra att ha ordentliga skyddsglasögon typ sånna som även skyddar på sidorna och över. Efter som luft/droppburna virus ofta kommer in i ögonen

   Radera
 7. Flashback är stor humor att läsa just nu. Men samtidigt skrämmande hur lätt felaktig information sprids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört att Corona vill att viruset ska kallas Budvirus lite...

   Radera
  2. förutom då att Flashback har kunnat förutspå samhällsutvecklingen i stort 10 år före gammelmedia. Snarare skrämmande än humor därav.

   Radera
 8. Bristen på skyddskläder på kinesiska sjukhus med coronavirus-patienter har på sina håll blivit ett problem och en del kreativa lösningar har beskrivits i media. Visiret eller skyddsglasögonen har ersatts av en genomskinlig plastpåse (öppen nertill antar jag), trädd över huvudet, för att undvika stänk av virusdroppar från hostande och nysande patienter. Regnrockar har använts som skyddsdräkter istället för engångsoveraller. Hur många människor som har blivit sjuka och stannat hemma eller har avvisats från sjukhusen har avlidit i sina hem och inte blivit en del av statistiken vet ingen. Är man svårt sjuk så orkar man kanske inte ta sig till ett sjukhus. De stora och klumpiga skyddsmaskerna i svart plast är för klumpiga att ta med sig och på sig. De vanliga maskerna av papp skyddar mot stänk av viruspartiklar, medan virus som svävar i luften inte fångas upp alls. De har tagit slut på många håll, så man funderar hur man skulle kunna tillverka egna sådana och av vilket material, alltså mot stänk av virusdroppar och ingen effektiv filtrering. Jag är en planeringsmänniska och vill minimera min egen risk, den dagen som smittan kommer till Sverige och i större omfattning, kan man behöva öka sitt skydd med enkla medel. Nu påstår experter att risken att få viruset till Sverige är en på miljonen. Epidemin minskar kraftigt fram till sommaren, när folk är mycket ute och viruset påverkas av den höga luftfuktigheten och faller ner mot golvet där det inte smittar människor. Sedan tar den fart igen när hösten kommer.

  SvaraRadera
 9. SVD idag:
  – I början kände jag mig säkrare på att det inte var så farligt, men nu har bilden ändrats lite, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

  Oroande besked om coronavirusets spridning:
  Enligt nya rapporter från bland annat Imperial College i London kan varje person som har smittas av det nya coronaviruset sprida smittan till ytterligare två eller tre andra personer, rapporterar Reuters.
  Om beräkningarna stämmer skulle det enligt forskarna kunna innebära att antalet smittade stiger från dagens drygt 2 000 personer till närmare 190 000 inom två veckor.
  Nu kommer nog många svenskar att känna sig kränkta i vanlig ordning.

  SvaraRadera
 10. Förstår inte denna panik. Sover ni med hjälm med galler också?

  SvaraRadera
 11. Nej ingen panik, bara planering, t ex ska jag fylla frysen och köpa lite konserver, för att slippa handla så ofta senare. Idag finns det i praktiken ingen risk i Sverige, men situationen kan vara sämre om 1-2 månader. I Kina är det ovanligt med tvål i offentliga toaletter och på sjukhus, så deras handtvätt har inte räckt till att stoppa spridningen av viruset. Det bästa är flytande tvål och jag brukar köpa refill-förpackningar och fylla flera pumpflaskor. Nu har myndigheterna börjat spåra flygpassagerare, som har suttit inom 2 meter från personer, som har senare insjuknat i corona-viruset, så att spridningen kan minimeras.

  SvaraRadera
 12. Jula har ett par masker med bra filtreringsförmåga, men priset per styck är ganska högt mad tanke på engångsbruk, ca 100 kr/munkorg. Så kallade kirurgmasker från apoteket skyddar enbart patienten från att kirurgen dreglar över operationssåret, de skyddar inte bäraren ett dugg. Visir med hållare kan ev. funka mot stänk, men är svårare att skaffa, men det är bara att spola av den när man kommer hem. Ansiktsmaskerna kommer att vara slutsålda inom kort. För att absorbera stänk, kan man kanske sy själv ansiktsmasker av tyg + filtermaterial, jag har två stora rullar av vindskyddsduk att fylla masken med. Vindskyddet förhindrar att eventuell fukt tränger in genom masken, så den borde funka bra mot stänk. Jag har ett stort förråd med tyger, så det är möjligt att starta tillverkningen av ansiktsmasker för eget bruk, om coronavirus-smittan mot förmodan etablerar sig i Sverige. Engångshandskar från Rusta eller Biltema kan också vara praktiska när man handlar och sedan kan man ta av dem och kasta innan man sätter sig i bilen och åker hem. Vanliga handskar, som är bra om man åker med allmänna kommunikationer, är ganska klumpiga inne i matvaruaffären. Idag behövs ingenting av dessa, men kanske om några veckor.

  SvaraRadera
 13. Jag har aldrig drabbats av vinterkräksjuka, fast jag har flera bekanta som har haft det flera gånger, så jag borde ha fått i mig lite av det viruset också. Men jag har jobbat inom vården i många år, så jag är van vid att tvätta händerna ofta och jag har inte på mig några ringar, där virus kan gömma sig under. Kryssningsfartygen är ett ställe, där vinterkräkis brukar härja, så det lär inte bli lika mycket folk på t ex Finlands- och Ålandsfärjorna om någon månad, när coronan eventuellt har börjat härja här. Nu borde de tre sjukhusen Nya Karolinska, SÖS och Danderyd dra tillbaka varslen om uppsägning av 800 läkare och udersköterskor, eftersom de kommer att behövas, om och när coronan får ett fäste i Sverige.

  SvaraRadera