Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-12 08:48

Död fågel på Öland fake news - kränkta stockholmarna finns inte i folkbokföringen

En frekvent delad så kallad nyhet var att några stockholmare blivit kränkta av en död fågel på Öland. Problemet är att det visar sig inte finnas några personer med de angivna namnen i folkbokföringen. Så frågan är om det bara är ett skämt, eller ett led i ett påverkansförsök för att så split mellan stad och land?
En kråkfågel alpkaja med Mont Blanc i bakgrunden.
Personerna som sägs undertecknat klagobrevet till Borgholms kommun finns alltså inte i folkbokföringen, vilket väcker berättigade tvivel om hela anmälan kring en dold fågel och om någon verkligen blev kränkt.

Man kan fråga sig vad syftet med bluffen egentligen var - ett skämt, eller om det var avsett för att så split mellan stad och land och öka polariseringen i Sverige? Hur fick t ex Ölandsbladet reda på att brevet fanns från första början? För det är rätt meningslöst att skicka in skämtet om ingen annan än en kommunikatör på kommunen läser det.

Så frågan är vem som har felat här? Ölandsbladet som gjorde en nyhet av det, som sedermera blev ett rikstäckande klickmonster och tabloidpressen. Eller tabloidpressen som blåser upp fake news för att få klick? Eller de som delade det hela, förstås okritiskt. Eller de som delar och kommenterar med syfte att så split?

Det intressanta blir dock att se kommentarerna till denna sannolika fake news, och hur det just handlar om att polarisera mellan stad och land. Man kan definitivt rikta rätt mycket kritik och raljans mot stockholmare, och jag själv är inte den sista att driva med småstadsborna i Stockholm och deras överdrivna grandoisitetskomplex, som mest visar att de aldrig besökt en riktig storstad. Men här var det alltså någon som under falskt namn spred något som kan ha dunkla syften.

Antagligen var det helt oskyldigt, men det är alltid intressant att se hur icke-nyheten vinklas och kommenteras. Det i sig görs för att bedriva påverkan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Betyder det här att jag inte får bli sekundärkränkt och begära ersättning som Stockholmare?

  SvaraRadera
 2. Fake news?
  No news skulle jag säga.

  Det är ingen nyhet att Tokholmare är just det, tokiga. Behövs inga döda kråkjävlar för att inse det.

  SvaraRadera
 3. Låter som någon slags vandringshistoria från utlandet. Ingen svensk skulle komma på idén att försöka få ekonomisk kompensation på det sättet. Här vet alla att man får skylla sig själv för det mesta, exempelvis om man bränner sig på varmt kaffe eller ser en död fågel.

  SvaraRadera
 4. Billigt , billigt. Alla vet ju att lantisar äkskar att vara kränkta över allt sthlmare gör och tycker.
  Given klick succé alltså.

  SvaraRadera
 5. Djurrättsaktivister! Ingen hemlighet att djurrättsaktivister vill stänga alla djurparker.
  Här i Kalmar län har vi problem att de även ger sig på jägare och lantbrukare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som djurrättsaktivist ska man klistra fast "rovfågels-silhuetter" av svart kontaktplast på alla sina fönster, så att de närsynta fåglarna inte flyger in i dem av misstag. Givetvis ska man kräva samma åtgärd av sina grannar. Enligt vissa källor fungerar texten "ingen genomgång" precis lika bra som rovfågels-silhuetter gör. Då kan man låta kreativiteten flöda och klippa & klistra nästan vilka motiv som helst, t ex änglar, gubbar eller stora, tjocka katter etc. och testa om de har samma avskräckningsförmåga.

   Radera
  2. Jag lät monteringsetiketten "Denna sida utåt" sitta kvar på glaset. Funkar hyggligt.

   Radera
 6. Man drömmer sig tillbaka till den tiden då den enda källan till nyheter vad oberoende Dagens Nyheter med Jutterström vid rodret. Nyheterna kom i broadsheet som i brevlådan på morgonen och det var nyhetsflödet för kommande 24 timmar. På radion fanns enbart P1, P2 och P3 och på TV enbart TV1 och TV2 samt YLE. Lyssnade man på närradio som SAF Radio fick man tvätta öronen om man blev påkommen. Kabel-TV var förbjudet i hyresrätten där man växte upp. Tabloiderna som fanns vid kassorna på Konsum var no-no att ens läsa löpsedlarna på.
  Inga problem med fake-news var det då!

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ölandsbladet med en upplaga på ca 9000 ex och lika extremt trogna läsare får väl ses som en extremt lokal blaska i klass med Grönköpings Veckoblad.

  En rubrik från ÖB: ”Han satt och läste en helt vanlig bok - vilken psykopat var inte det!?” är som hämtad från GV, eller från en liten satirblogg där sanning och fiktion blandas efter redaktörens dagsform och behov av att fylla ut sidorna.

  SvaraRadera
 9. Tycker det är oerhört olustigt men den typen av falska tillvitelser även om det säkert inte finns någon ”enskild verklig person” som drabbats utan man ger sig på en hel grupp människor.

  Mycket dåligt skämt om det nu var ett sådant.


  SvaraRadera
 10. Kan det vara Iran som skjutit ned fågeln?

  SvaraRadera
 11. Min katt ville visa mig något när jag var utanför grannhuset. Jag följde med och vi gick runt knuten och nedanför ett fönster låg en koltrast med bruten nacke. När katten uppfattat att jag sett den döda fågeln var han nöjd och gick.

  Har hittills varit nöjd med kommunikationen över artgränser och även med lantisar. Men hur ska jag se på detta? En död fågel som förolyckats mot ett fönster ger visa känslor medan kycklingen på bordet igår gav andra. (Ja katten fick lite bitar).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där!
   När lejonhonan (katten) jagar byte, om lejonet lyckas så får honans ungar mat men då svälter bytets ungar ihjäl eller tvärtom. Så fungerar naturen och rätt/fel existerar inte, en svår tanke för vissa.

   Radera
  2. De kränkta borde därmed gilla gamar som lever på de ihjälsvälta ungarna fast likmaskarna blir nog kränkta när gamarna äter deras mat.

   Vi som avancerat och regerar över naturen äter mest ungar till däggdjur och fåglar. Nästan alla våra matfåglar har vi och inte deras mammor fött upp, så de kan väl betraktas mest som våra egna ungar.

   Vänliga hälsningar

   Nanptec

   Radera
  3. De flesta bondkatter skulle väl bara varit tacksam för sparven som nästan flög in i munnen. Lärdomen av detta är att även stadskatter är skadat gods?

   Radera
 12. Fågeln i fotot är en Alpkaja :)

  SvaraRadera
 13. Är det inte ett sätt att motverka den naturliga evolutionen att klistra varningstext och -bilder på fönster? Om alla närsynta fåglar slår ihjäl sig mot glasrutor så kommer fåglar med bättre syn klara sig och få större avkomma som också klarar sig och till sist har alla fåglar så bra syn att de slutar flyga in i rutor.

  SvaraRadera
 14. Påminner om de där insändarna i skånska tidningar där "sommargäster från Stockholm" klagar över att deras barn traumatiserats av att fläskkarré heter "grishals" i skånska matbutiker.

  SvaraRadera
 15. Hur tidningen fick reda på det? Så som
  tidningar får reda på saker. Inkomna skrivelser diarieförs och kan återfinnas i listor som lokaltidningar granskar för att hitta saker att skriva om.

  SvaraRadera