Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-29 15:21

DN/Ipsos: S inte längre största parti i opinionen - 38 månader kvar till under 4%

Socialdemokraterna är enligt DN/Ipsos opinionsundersökning för januari 2020 inte längre största parti, även om ändringen uppges vara inom den statistiska felmarginalen. Trenden för partiet är tydlig och partiet tappar drygt en halv procentenhet i väljarstöd i månaden det senaste året. Skulle den takten i raset för väljarstödet fortsätta är partiet alltså under 4%-spärren om 38 månader, eller våren 2023.
Ruiner av fornstora dar tornar upp sig över en ålderdomlig och liten socialdemokrati.
I Dagens Nyheters och Ipsos opinionsundersökningn (översatt till svenska: Ipsos opinionsundersökning betald av DN) fick S 23% av väljarnas stöd på frågan om vad man skulle rösta på om det vore val idag.
Ipsos opinionsundersökningar sedan valet 2018. Notera att det ej görs någon undersökning i juli. Data: Ipsos
Sedan januari 2019 har partiet tappat sju procentenheter, eller drygt en halv procentenhet per månad. Mattar raset för socialdemokratin av och bara är en halv procent i månaden, tar det därmed 19*2=38 månader tills partiet åker under riksdagsspärren på 4%.

Nu kommer det förstås inte ske, eftersom sistagångsväljarna - partiets trognaste väljare som säger sig hellre dö än rösta på något annat än S för S var bra på 50-talet - inte faller ifrån så fort. Men utvecklingen eller snarare avvecklingen av partiet framgår i all sin tydlighet.

Konstigare saker har dock hänt, då socialdemokratiska partier i flera andra EU-länder i princip utplånats i opinionen, så det är inte helt orealistiskt att vi får se S under 10% i nästa val om två år och åtta månader (23-(2*12+8)*0.5=7 procent), om än otroligt.

Opinionsundersökningen ger följande resultat från vänster till höger

MP 4%
V 11%
S 23%
SD 24%
L 4%
C 9%
M 17%
KD 7%

De rödgröna socialisterna är alltså fortfarande större än den fd Alliansen och får 38% mot fd Alliansens 37%. Den aktuella JÖK-regnbågskoalitionen grönt-rött-ljusblått-turkosa S+MP+L+C får 40%, och det blåbruna M+KD+SD får 48%. Det existerar inte någon koalition just nu som kan få ensam majoritet och vid val med ovanstående resultat kunna bilda regering utan aktivt eller passivt stöd utanför koalitionen. Således avgör i praktiken Vänsterpartiet en regeringsbildning vid dessa opinionssiffror. Därmed kommer regnbågskoalitionen kunna fortsätta regera om val skulle ske med dessa siffror som resultat.

Med två partier som avrundas till 4% så kan man dock vänta sig att antingen MP eller L åker ur riksdagen, eller rent av bägge. Särskilt MP som sitter i regering kräver antagligen någon form av skogsbränder för att rädda dem igen i nästa val.

Även om opinionsinstitutens siffror varierar något, så är visar Sifo, Novus, Skop, SCB, Demoskop/Inzio och Sentio samma tveckling, dvs en i princip linjärn nedgång för socialdemokraterna. Endast Skop och SCB anger att S fortfarande är största parti, men Skops undersökning är ifrån i somras, och SCB från i höstas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Hoppas att mp:s väljare inte går ut och bränner ner skogen innan kommande riksdagsval. :)

  SvaraRadera
 2. Roande färgval på datalinjerna må jag säga.

  SvaraRadera
 3. S har ju alltid haft sina hästväljare, ska väl bli spännande att se exakt hur många procent av väljarkåren de faktiskt är!

  Antar att det är samma typ av människor som fortfarande har viasat satellit-paket för att se på linjär-tv, dvs en krympande skara pga naturligt bortfall. Man kanske kan säga att de har autogiro på S-valsedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyans kommer att ta en hel del från S,dom som ÄR kommer fortfarande att vara S oavsett förd politik,som alltid.

   Radera
 4. Lojaliteterna kan skifta mellan partierna. Jag ser inte att M, SD och KD är någon hållbar koalition. S och SD skulle förmodligen trivas bättre ihop och ha lättare att regera ihop. S verkar dessutom villiga att kompromissa om det mesta. Spekulationer såklart, men det blir intressant att lyssna på olika partiföreträdares formuleringar framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar det, då måste nog hela partitoppen bytas ut. I bägge partierna.

   Radera
  2. Ja SD och S står nära varandra politiskt men inte i värderingsfrågor. De ena nationalsocialister, de andra globalsocialister. Det som kan ena dem är kanske deras gemensamma antisemitism där under fernissan. Den går att dölja i Usahat, Israelhat och antikapitalism.

   Tänk att slumpen vill att en rödgrön röra blir brun när den blandats ordentligt. Nu känns i alla fall den här rödbruna dysenterikoalitionen ännu väldigt långt bort lyckligtvis.

   Radera
  3. Hade S + SD fått mer än 50% så hade S inte tvekat om att göra upp med Jimmy. Löfven hade sagt att någon måste ta ansvar för landet.

   Nu finns det inget att hämta där eftersom han också behöver MP eller V stöd, och de kommer inte göra upp med SD.

   Hans bästa drag är därför att göra allt för att få Alliansen att inte vilja göra upp med SD. Sker det, så blir sossarna irrelevanta för de närmsta årtiondet eller så.

   Radera
  4. Politics make strange bedfellows. Håller med om att S och SD kan sägas ha olika värdegrund, men i sakpolitiken tror jag att den väger lätt.

   Radera
 5. M hade väl 16% när AKB fick gå, upproret gällde ju officiellt de skandalöst dåliga opinionssiffrorna.

  Tror ni UK får gå? Han verkar ju sitta lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han får sitta kvar, man kan inte byta partiledare lika ofta som hockeytränare byts, inget lär bli bättre av det.

   Radera
 6. Tja, är huset för dåligt är det bättre att riva skiten och bygga nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det hela vårt land du menar?

   Radera
 7. Att SD är det största partiet är ett katastrofalt underbetyg för de övriga partierna, med främst tanke riktad mot S och M. Istället för att skälla på SD borde de skärskåda sig själva och fundera vad har vi gjort för fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M skulle jag hävda redan kommit till insikt medan S har en bit kvar att vandra.

   Radera
 8. Angående vem som betalar vem för undersökningen vill jag invända att det i regel snarare är tvärt om. Opinionsmätningsföretagen ser partisympatiundersökningar som reklam och ger oftast väldigt bra priser till de medier de samarbetar med (ibland säkerligen rent av gratis). Så var det i alla fall då jag hade viss insyn i branschen för tre-fyra år sedan.

  SvaraRadera
 9. "De som tror att ordning och reda räcker, och sätter sig ner och grillar korv när arbetslösheten stiger, de blir inte kvar i regeringsställning! Ska vi nå det delmål vi satt upp – att nå lägst arbetslöshet i EU 2020 samtidigt som antalet timmar ökar krävs mycket mer. Det krävs framför allt att Sverige väljer väg angående hur jobb ska skapas i framtiden. Det är dags nu."
  - Stefan Löfven, 2013

  Efter sex år vid makten så har Sverige sen ramlat ner från plats 10 till plats 23 när det gäller arbetslöshet.

  Hur detta parti kan få 23% är obegripligt.

  Löfvens enda merit är att han kan snurra bort de borgerliga partierna. Närmare 60% av riksdagen sa innan valet att de ville ha Ulf kristersson som statsminister, men ändå lyckades Löfven säkra makten.

  Nu senast har han fått M att tävla med kommunisterna om att lägga mest pengar på socialistisk verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att titta på resultatet kan man ju bli lite irriterad på ansatsen.

   "hur jobb ska skapas i framtiden"

   Den gamle knegaren vet ju alltså inte vad ett jobb är. Vilket inte är helt ovanligt för en heltidsanställd svetsare, men detta är ju en statsminister.

   Ansatsen är ekvivalent med att svetsaren söker en plan för att försöka skapa problem.

   Radera
 10. Det är ju känt att den gamla Socialdemokratiska kärnväljargruppen, arbetarna, kommer att minska, och att man i framtiden ser sitt stöd komma från helt andra demografiska segment - som man redan idag uppvaktar och satsar stora resurser på för att knyta till partiet - precis som LO och arbetarklassen varit knutna tidigare. I paradigmskiftet kommer det att vara kämpigt för S, men jag tror inte för en sekund att man inte redan tagit med detta i beräkningen och strategin för hur man långsiktigt ska dominera svensk politik. Vi snackar inte om en mandatperiod hit eller dit utan om generationer. Att planera för makt är Socialdemokratins paradgren. Låt oss zooma ut och vidga vyn bortom kommande par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen med import av väljare kan snabbt grusas ifall det poppar upp ett muslimskt part som lyckas hoppa upp över 4%-spärren.

   Vi har 8% muslimer i landet, så det skulle bara krävas att imamerna rekommenderar sina medlemmar att rösta på det partiet så tror jag vi har ett muslimskt parti över 4%.

   Radera
 11. Återstår att se vilken sida L väljer efter valet 2022. Om de gör upp med M och KD så kommer de tre att bilda regering med SDs goda minne. Ramlar de ut så är det fördel för de sk konservativa. Att L får över 4% samt fortsätter stödja S är inte särskilt troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L kommer i valrörelsen få frågan om de vill stödja m+sd+kd eller s. Och oavsett vad de svarar riskerar de att åka ut. Nästan säkert pratar de mycket om detta internt.

   Radera
 12. MP måste nu hitta ett nytt stödparti till sin regering.

  SvaraRadera
 13. Med tanke på Socialdemokraternas förmåga att locka till sig kvalificerade medarbetare har det väl gått sådär efter att Persson lämnat skeppet. Dem tre senaste partiledarna kan väl knappast söka/få jobb i privat sektor, inte till deras förmodade lönekrav...!?

  De har fullständigt misslyckats med att hitta en kvalificerad partiledare under snart två decenium. Kanske inte enda partiet med detta problem...

  Det kanske är logiskt med dessa företrädare då partiet är fullkomligt dränerat på kompetens, även i högsta organet, verkställande utskottet.

  Även logiskt att då kompetensen blivit så låg att denna insikt ej kommit till dessa personer att dem är för jävla inkompetenta, på ren svenska.

  Detta är dock ett fenomen som inte bara är på riksnivå, lokalt är det lika illa.

  Vad göra kan vi göra åt detta?

  Framför allt måste många fler engagera sig. Speciellt personer som är kompetenta har ett särskilt ansvar. Många här på bloggen är med lätthet kvalificerade i jämförelse med dagens politiker och därmed skyldiga att engagera sig.

  Vad var det Kennedy sa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Ask not what you can do for your country, ask what you can do to get your country to do more for you” – eller något sånt?

   Radera
  2. Det är väl Sveriges slogan, fritt tolkat av vänsterväljare...

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Finns det inget alternativ till det system vi har idag, är det optimalt? Skulle vilja ha en post om framtidens politiska system, gärna där AI får lite spelrum ;) Vi får ju inte stå med händerna bakbundna för att partierna skall kohandla. Tänker att jag har svårt att identifiera mig med enbart ett parti utan kan rösta med olika i olika frågor. MED är lite småintressant för mig då jag gillar att man rör i grytan men tveksamt om de kommer över spärren ens nästa val. Lik förbannat väljer man ett block då...

  Känns ju onekligen alltid som politikerna inte finns för folket först. Iaf inte dem man följer i media, de beter sig mer som fotbollssupportrar.

  Fler folkomröstningar för att dra ut tydliga riktlinjer?
  Grundkrav i utbildning och erfarenhet för toppjobb. Helst inte politiker.

  Känns som vi inte kommer någon vart när vi lagar läckande rör med tejp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett politiskt parti enbart med AI. Efter att ha sett SVT´s utmärkta tvådelade program från Dokument Utifrån om AI, skulle jag tycka det vore ett grymt intressant experiment.

   Radera
  2. Då skulle AI komma fram till diktatur eftersom träningsdatat kommer bestå av 10000 år av olika diktatoriska styrelsesätt och 100-150 år av demokratiska.

   Radera
  3. @Tacitus, vi har ingen som helst förmåga att skapa en AI som skulle fungera som politiskt part. Jag blir lite skeptisk till hur bra det där programmet egentligen var.

   Radera
  4. Var någonstans skrev jag att experimentet skulle bli lyckosamt? Det måste kännas bra för er två att vara så duktiga och kompetenta att ni kan ge självklara svar på det eventuella utfallet.

   Radera
  5. Människor som grupp tror jag är väldigt predikterbara så jag tror att ett AI-program ganska snabbt skulle hitta en vinnande formel för att bli vald av folket.

   Så folket skulle få vad de önskar, men min åsikt är att folket inte vet sitt eget bästa på lång sikt så det utfallet skull kanske inte bli så lyckat.

   Radera
  6. Det är väl lite demokratur redan nu så om vi kan få hjälp att komma vidare på viktiga punkter där vi måste vara överens är det nog en bra sak tänker jag. Sen tänker jag inte att AI är ett parti utan bara hanterar våra åsikter. Förhoppningsvis kommer AI vara ganska bra på konsekvensanalys, hur människan fungerar borde vara lätt att fatta. Huruvida det finns utrymme för partier vet jag inte men några måste ju övervaka algoritmen. Vi behöver sluta gruppera oss mot varandra. Är det inte det som diktatorer alltid försökt få oss att göra?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera