Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-27 12:15

Deltagande i prepping-reklamkampanj hos Preem - lite kommentarer

Vi (Lena Wilderäng & Lars Wilderäng) deltar just nu i en prepping-reklamkampanj hos Preem. Med anledning av det har vi en del förtydligande kommentarer nedan.
Lena och journalisten Anna-Maria Stawreberg under inspelningen av Preems reklamfilm.
Vi blev tillfrågade att bli med och svara på frågor i minidokumentären ”Preppers” som har lanserats av Preem och hittas hos Expressen. Vi var först tveksamma till att delta i reklam för företaget, men möjligheten till att bidra till större medvetenhet om prepping hos allmänheten vägde över, så vi tackade ja. Dessutom fick vi visa upp vår gemensamma bok "Är du förberedd?"

Notera att det är Preem som har valt upplägget, frågorna och vilken information som framförs i slutändan. Inspelningen tog en hel dag, från morgon till kväll, och var väl inte världens bästa väder om vi ser lite stela ut, men bara några sekunders svar och en bråkdel av frågorna och svaren är med i filmen. Fokus blir förstås främst på sk bra teve, och kanske inte de viktigaste ämnena och frågorna.

Det är dock bra att Preem tar ämnet på allvar, och berättar utan att skämta bort det hur det kan bli, som tex mot slutet i video #2.

Eftersom fullständiga svar klipps bort i de korta inslagen, och ofta finns utan föregående frågor, så kan därför förtydliganden av våra svar vara på sin plats.

Vi vill gärna tipsa om var mer info kan hittas. Det är ju så att vi har satsat på att ta med så mycket info som möjligt i vår bok ”Är du förberedd?”, men det är rätt svårt att komprimera några hundra  antal sidor till några sekunders video.

Så… vad förbereder vi oss för? Det kan te sig konstigt att vi inte har ett rakt svar på detta. Men de flesta preppers förbereder sig inte på ett visst specifikt scenario. Om vi känner till något som vi vet kommer hända, så är det ju inte prepping – utan renodlad förberedelse på något som är ett faktum. Prepping handlar om att hantera en massa potentiella samhällsrisker – vi hoppas att inget av det kommer att hända - men gör det som är sund förnuft. Samma som med  använda bilbälte. Därav svaret att man inte sätter på sig bilbältet för en specifik kommande olycka.

Vi fick frågor om kommunikation i händelse av ofred. Märkligt nog överlever ofta mobilnätet, med Syrien och Ukraina som färska exempel. Internet behöver inte gå ner och är snarare ett viktigt medel för angriparen att sprida desinformation, utöva påverkanskampanjer, hacka sig in i system och kunna sprida felaktig information, och även för att kunna inhämta information från folk som t ex publicerar foton på svensk trupp i sociala medier. Att sänka Internet kan därmed vara kontraproduktivt för angriparen, liksom att sänka elsystemet och med det Internet.
Inspelning pågår.
Klippningen med svaret om en radioapparat är lite konstig, utan handlar att om Internet och andra informationskanaler går ner så är Sveriges Radio P 4 kriskommunikationsmedlet, och finns på flera frekvenser i ett givet område. Mer information om det här.

Evakuering ska inte ske förrän myndigheterna har sagt det. Samhället är beroende av det som du kan bidra med som individ. Om alla flyr så faller samhället ihop. Dock gäller det att fly när det börjar bli för farligt och det är just myndigheterna som bestämmer det. Inte du. Du har inte all den information som Försvarsmakten, underrättelsetjänsten, och andra svenska aktörer. Du har bara media och rykten att ta till utan myndigheter. Och då går det åt helsike. Dessutom innebär totalförsvarsplikten att det i princip är fanflykt att fly utan myndigheternas godkännade - du ska vara tillgänglig för att kunna hjälpa till.

De svenska drivmedelslagren är större än de officiella, eftersom det finns stora mängder bränsle inne i systemen, allt från i raffinaderierna, till bränsledepåerna runt om i landet ner till bensinmackar eller enskilda större förbrukares egna lager. Det är inte heller sannolikt att 100% av all bränsletillförsel upphör permanent eller långvarigt - vi är t ex grannar med oljeproducenten Norge. Det läggs ofta för mycket fokus på de lagstadgade lagren som OECD bestämmer över - dessa bestämmer vi själva inte över hur de ska användas, och är såldes egentligen ointressanta ur svensk krisberedskapssynvinkel.
Lite miljöer från övningsfältet i Skövde.
De som producerade filmen tyckte att det vore coolt om vi var inne i ett rökfyllt rum. Det hela har inte särskilt mycket att göra med prepping, däremot med filmestetik. Maskerna vi använde får inte ens räddningstjänsten använda längre.

Det finns inte heller en anledning till att ha sådana masker hemma. De flesta kemiska stridsmedel stridsmedel slår mot hela kroppen och tas upp genom huden. Skulle du vilja skydda dig så räcker inte det med mask – du behöver en fullständig CBRN-dräkt. Utöver detta måste du veta vad det är för stridsmedel som används, och varför du har ett behov av att utsätta dig för angreppet istället för att gömma dig undan eller fly. Vet du varför du ska utsätta dig för kemiska stridsmedel är du proffs eller inom försvaret, och då gäller inte dessa tips dig ändå. Så masken stjälper snarare än hjälper – den ger en falsk känsla av trygghet. Stridsmedlen kommer verka genom huden och du kommer bli allvarligt sjuk eller dö även med skyddsmask. Självklart verkar stridsmedlen även genom luftvägar, men det hjälper inte att skydda dem om du inte skyddar resten av kroppen också. Dessutom måste du ha anläggningar för att sanera dig efteråt, innan du tar av dig, annars blir du utsatt för stridsmedlen så fort du tar av dig skydden.

Som sades i filminslaget gäller samma lagar i fred som i krig. Det mest idiotiska du kan göra som privatperson är alltså att springa runt med vapen. Inte bara är det olagligt att framföra vapen utanför skjutbana eller där du har jakträtt om du inte är en stridsman (främst tillhörande Försvarsmakten och Polismyndigheten), utan du kommer bli en måltavla för alla.

Skyddsrum i Sverige är dimensionerade utifrån utrymmesbehoven under den sk blitzen, bombningarna av Storbritannien under andra världskriget. Det handlade om att sitta i skydd i några timmar, men i Sverige tror man att det ska gå att ha hundratalet personer på 0.4 m2 per person, inklusive hygien, lagring och matlager för flera dagar. Kanske dokusåpan Skyddsrummet skulle vara något? Skyddsrum är i mycket likt en skyddsmask en snuttefilt som invaggar folk i falsk trygghet. Gärna skyddsrum, men först ett riktigt militärt och civilt totalförsvar. Rent krasst så duger vilken källare som helst om du inte är en måltavla, och inte ens skyddsrummen klarar ändå av en direktträff, precis som källaren.

Skyddsrum kan däremot behövas på olika arbetsplatser, så personal kan känna sig trygga i att de kan fortsätta med sina samhällskritiska arbetsuppgifter och kan ta skydd om det blir flyglarm. Undantaget bostadsområden nära militära eller strategiska mål, t ex intill en flygplats, så finns det knappast ett enormt behov av skyddsrum i bostäder.

Men överlag ett positivt grepp av Preem. Samtliga filminslagen och texterna från Preem hittas här.

Allmänt om prepping här på Lars blogg hittas här. Lenas äventyrsblogg adrenalena.se hittas här. Lars har även skrivit Stjärnklart-serien, som är en uppskattad undergångsromanserie med inslag av prepping och har sålt i över 200 000 exemplar. Den finns också som ljudbok på t ex Storytel.

Fackboken Är du förberedd? finns hos din välsorterade lokala bokhandlare eller online exempelvis här.

9 kommentarer:

 1. Bra med sådana här filmer, fast de inte kan bli perfekta. Kom att diskutera skyddsrum med min fru. Efter en stunds samtal kom vi in på annat som bör skyddas. Hon undrade varför våra stridsflygplan inte är mer utspridda redan. Borde inte kosta så mycket att dagligen flyga piloter med flera till glest ställda plan för en kortare tid hemifrån.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. ”De svenska drivmedelslagren är större än de officiella, eftersom...” Det skulle väl kunna vara så att den lagstadgade nivån på beredskapslager är satt utifrån antaganden om att det även finns drivmedel lagrat på annat sätt...Om vi då ”antar” att det fuskas med beredskapslagren (kreativ rapportering) så kanske vi istället har för låga lagernivåer i förhållande till vad vi borde ha.

  SvaraRadera
 3. Man får allt vara litet försiktig med myndigheternas bedömningar. Det är inte i alla lägen självklart att det är folkets bästa som är främst för ögonen. Minns att det bl a är myndigheterna som försatt Sverige i en mycket besvärlig försvarssituation. Att lyssna på myndigheterna och samtidigt ha skaffat sig en egen bedömningsförmåga är förmodligen det bästa. Låt oss hoppas att vi inte behöver prova detta i verkligheten

  SvaraRadera
 4. Kemiska stridsmedel, nervgas t ex, slog mot hela kroppen även på 80-talet så detta är inget nytt. Skyddsmasken har alltid bara varit en komponent i kroppsskyddet, så att en mask inte fyller någon funktion ensam vet varenda kille som har genomfört värnplikten. Däremot med kompletterande skydd så är skyddsmasken funktionell. Sen finns det nyare skydd, bl a med uniformer fodrade med aktivt kol ända till rymddräkter - de senare är dock inte så praktiska att strida i.

  SvaraRadera
 5. från T den andre, dvs inte ovanstående T.
  Ja det märktes ju tydligt vid NBC provet eller vad det hette tidigt nittiotal, tårgasen kändes ju direkt på huden på de ställen som man inte skyddat, så va inte svårt att förstå vad starkare medel skulle kunna göra,gasmask eller ej.

  SvaraRadera
 6. Lars - eftersom du har en annons ute om prepping så skulle det vara bra om du tog bort din frus inlägg om att "gasmasker" (det heter "skyddsmasker") inte hjälper. Det är ett okunnigt påstående eftersom det helt beror på vilken gas/vätska det handlar om, dels så använder man skyddsmask i kombination med annan utrustning för att få ett bra skydd. Räta upp detta annars blir din trovärdighet skadad.

  https://twitter.com/16AirAssltBde/status/1065171840145022977/photo/1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför då? Jag står helt bakom det uttalandet.

   Utan annan utrustning så är skyddsmasken meningslös snuttefilt. Det är i princip bara mot klorgas som den skyddar, alla andra C-stridsmedel går genom huden och man måste således ha CBRN-klädsel eller regnkläder som sluter helt tätt, inklusive i alla skarvar.

   Jag har typ 10 veckors militär ABC-utbildning (eller något sådant, orkar inte kolla upp exakt hur många veckor). Jag har indikerat skarp och sanerat skarp VX, lewistit och sarin, jag vet vad kraven ens i kontrollerad miljö är för att kunna klara av det.

   När det gäller Preems klippning av enstaka citat ur sitt sammanhang så får det stå för dem. Och ja, vi vet bägge att det heter skyddsmask, men alla som inte har autismspektrumstörningar förstår ändå.

   Radera
  2. Och ja, för att hantera VX, lewistit och sarin så hade vi täta ABC-dräkter (heter CBRN idag), och genomförde sedan en skarp sanering utomhus på betongplatta i -10 grader vintertid, alla moment ner till helt nakna.

   Att tro att skyddsmasker är tillräckligt är som sagt oerhört okunnigt och naivt. Tvärt om kan det vara direkt farligt, då det kan få folk att ta risker de annars inte skulle ta.

   Radera
  3. Här har du förresten ett foto på min hustru adekvat utrustning från utbildning. https://twitter.com/thewicked/status/1224428604358103042?s=20

   Radera