Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-03 14:05

Dålig stämning på börsen efter USA dödat Irans specialförbandschef i luftangrepp

Börserna faller lite smått, vilket förklaras enligt berättelsen att USA dödat Irans specialförbandschef generalmajor Qasem Soleimani i ett UAV-angrepp i Bagdad, som svar på den beväpnade iranskstödda milisens angrepp mot USA:s ambassade i landet.
Dagschart OMXSPI.
Iranskstödd och delvis beväpnad milis ("demonstranter" som Public Service/SVT kallar dem) har angripit USA:s ambassad, men drog sig undan när amerikansk luftburen trupp från 82:a luftburna stärkte upp skyddet av ambassaden. Det var inte lika kul att bränna och förstöra när man möts av amerikanska elitförband beväpnade till tänderna.

Som respons på det hela dödade USA den iranske generalmajoren Quase Soleimani, i ett UAV-angrepp mot dennes fordonskolonn kort efter att generalen landat på Bagdads flygplats. Soleimani var chef för motsvarande de iranska specialförbanden Qud, vars uppgift är att genomföra krigshandlingar öppet eller i det tysta i andra länder. Han anses varit ansvarig för bland annat angreppet mot USA:s ambassad.

Angreppet sägs i medias ständiga behov av berättelser (eng narratives) om varför börsen går si elle så vara anledningen till att exempelvis Stockholmsbörrsen i skrivande stund går -1.22%. Att det ligger något berättelsen stöd av att guldpriset hoppar +1.86% och att oljepriserna stiger.

USA dödade just en av Irans högsta militära befälhavare, och kanske mäktigaste män, som i sin maktfullkomlighet trodde att han fritt kunde röra sig utanför landets gränser. Uppenbarligen hade USA:s underrättelsetjänst ständig järnkoll på vad Soleimani befann sig, utifall att att man ville släppa lös lite dålig stämning på honom.

Nu spekuleras det om ett fegt Iran ska våga sig på att eskalera konflikten, en konflikt de inte kan vinna, och i så fall hur? Man kan alltid ge sig på oljeströmmarna i Persiska Viken, men att göra något öppet är man både för fega och för svaga för. Precis som milisen som anföll amerikanska ambassaden kommer Iran fegar ur och vika sig så fort de möts av lite beslutsamhet och motstånd. Det är inte kul att uppföra sig som en mobbare om någon säger ifrån.

53 kommentarer:

 1. Enligt uppgifter så snappade tydligen Mossad upp ett telefonsamtal från Soleimani för fyra dagar sedan där han, bl.a, lär ha beordrat attackerna mot ambassaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att det inte trummas ut mer i så fall. Det hade ju varit guld värt att spela upp ett sånt samtal.
   Ingen eskalering mot att USA inte tar upp det? Kanske.
   Det sägs att de inte har diplomatiska förbindelser alls, kan det verkligen vara så illa?

   Radera
  2. Vilka uppgifter? Källa?

   Radera
 2. Någon som vet om denne iranske militärofficer för dess specialstyrkor befann sig i Irak med Iraks regims vetskap eller om det var att se som ett intrång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var definitivt där med Iraks vetskap. Han skulle träffa Abu Mahdi al-Muhandis, ledaren för PMF (Popular Mobilization Forces), en Irak-sponsrad organisation som slåss mot IS. Även Abu Mahdi dog i attacken då dom satt i samma bil. Helt enkelt två ledare för två olika organisationer som antagligen skulle prata IS-strategi, eller planera attacker mot USA, vem vet.

   Radera
 3. Ja märkligt att han vågade åka till Irak så öppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske flyger runt under radarn på någon lånad svensk identitet...

   Radera
 4. Anser inte Iran att Irak tillhör deras intresse-sfär nuförtiden?
  Om detta stämmer så var inte generalen utomrikes, och ansåg sig troligen vara säker.

  SvaraRadera
 5. Istället för de totalt meningslösa krigen i Irak och Afghanistan så borde USA ägnat sig åt att tålmodigt döda de ansvariga bakom terrorismen. Kan man inte döda dem så kan man förstöra deras egendom och döda deras familjer och allierade. Använd precisionsmissiler, drönare och liknande och vid behov riktade insatser av elitförband. Självklart kommer oskyldiga drabbas men inte ens i närheten av vad krig med marktrupp resulterat i.

  SvaraRadera
 6. Vedervärdig attack i strid mot folkrätten. Men som vi alla vet gäller den inte USA ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker? Snubben var ju den som drog i tåtarna i den av Iran sponsrade proxykrigföringen i ett antal länder och via tex Hizbollah och andra terrororganisationer.

   Radera
  2. Snarare ett ordentligt bakslag för de krafter i Iran som inte vill ha demokrati.

   Radera
  3. Folkrätten är lika betydelselös som verkningslös. Anledningen till vsrför exempelvis USA eller någon annan gör något liknande kommer vi aldrig att få veta. Den berättelse som publiceras i media är den version som är mest lämplig för allmänheten. Att sätta gränser är viktigt när det handlar om att uppfostra

   Radera
  4. Om folkrätten betyder att man inte får döda sådana som honom så ligger felet i folkrätten, inte någon annanstans.

   Radera
  5. Carmania, ditt svar tyder på sanslös kortsiktigthet och är ett skolboksexempel på en slippery slope. USA är inte i krig med Iran (och har heller inte förklarat ett riktigt krig sedan andra världskriget för den delen heller). Han var således inte en fiendesoldat. USA har således avrättat en medborgare från, och i, ett tredje land utan en rättvis rättegång (som bekant är USA heller inte i krig med Irak och har aldrig varit det heller). Du kanske tycker det är rimligt att USA för mörda lite vem de vill - hade du tyckt det var lika rimligt om ryssarna hade mördat en tjetjensk general av någon av dem uppdiktad anledning? Vad är det som ger USA tolkningsföreträde i fråga om vem som får dödas utan rättegång? Det finns regler av en anledning och om de inte anses vara riktiga får de väl ändras. Eller tycker du man ska få bryta mot lagen om man har en riktigt bra anledning (som inte faller under nöd vad gäller svensk rätt)?

   @somebody: jag ifrågasätter inte vad den iranske generalen har eller inte har gjort - han var inte en fiendesoldat i krig och kan således inte dödas hur som helst utan en rättegång. Man gav t o m (låtsades iaf) nazisterna efter andra världskriget en rättegång innan man avrättade dem.

   Radera
  6. Tror inte USA bryr sig om att ni blir upprörda över brott mot folkrätten. Det handlar om att sätta gränser som de som försöker tänja på dem förstår.

   Radera
  7. R B

   Sannolikheten att praktiskt kunna ställa honom inför rätta i t ex Haag får väl anses som minimal och att få fram bevis om brott mot mänskligheten är nog inte omöjligt på något sätt. Så där klämde inte skon. Nazisterna var ju tillgängliga för rättegångar.

   Min kunskap om folkrätten är kraftigt begränsad men om USA och andra demokratier har bevis för att han är ytterst ansvarig för terrorhandlingar (dvs inte krigshandlingar) som under flertalet år dödat åtminstone tiotals amerikaner och hundratals civila så vore det väl smaklöst att tala om utomrättslig avrättning.

   Radera
  8. Re. R B
   Tror du på fullaste allvar att ryssarna inte skulle döda en tjetjenska general om de kunde och ville? Du verkar leva i en sagovärld. Självklart så bryter man mot lagen om man tycker man har tillräckligt bra anledning. Beslutet baseras på nytta vs risk att bli straffad. USA bedömer risken för att ev. brott mot folkrätten ska beivras som minimal.

   Radera
  9. Å andra sidan kanske det är klokt att agera utomfolkrättsligt, eftersom genom att slå ut nyckelpersoner behöver man inte förklara krig och skicka ut unga pojkar i krig?

   Alla vet om vad en folkrättslig konflikt Iran-USA kommer kosta i liv.

   Folkrätten är ett sätt att skydda ledningen för ett land mot indirekta insatser.

   Radera
  10. Kan tillägga att Irans ledning, inklusive de militärer etc som USA har börjat skjuta av, agerar verkligen utomfolkrättsligt och verkligen illa med allt sitt stöd till olika fraktioner i regionen.

   Men där ser vi ingen kommentar från kommunist-RB, det handlar bara om det gamla trötta hata USA/Israel (den enda demokratin i Mena)... :)

   Radera
  11. Iran hotar 35 mål med vedergällningsattacker efter general Soleimanis död, inklusive amerikanska krigsfartyg i Persiska viken och nära Hormuz-sundet, där ett stort antal amerikanska krigsfartyg passerar, samt Tel Aviv. Vita huset förväntar sig en hämndstrejk "inom veckor".

   Radera
 7. Och "foliehattarna" påstår att Iran köpt 5 nukes från Nordkorea.
  5...

  SvaraRadera
 8. För den som är intresserad av att läsa lite djupare om hur USA har byggt upp sin förmåga till denna och liknande operationer rekommenderas varmt boken "Relentless Strike" av Sean Naylor och vill man ha lite mer historiskt perspektiv så kan man också läsa boken "Killer Elite" av Michael Smith.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har också utvecklat nya stridsdelar för att minimera civila förluster.
   https://www.thedrive.com/the-war-zone/31310/this-photo-proves-how-the-hellfire-missile-that-uses-blades-instead-of-explosives-works

   Radera
 9. Börsen kommer skaka av sig det här och det kommer troligtvis ej bli krig. Dra inte för stora växlar kring det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tror som andra här ovan att USA kommer att hålla sig till attacker med precisionsvapen. Iranska ledare som hotar USA verbalt som Suoeimani gjort har anledning att se sig om dygnet runt.

   Radera
 10. Här gick tydligen gränsen för jänkarnas tålamod med iranierna. De tog rätt rätt mycket skit innan de slog tillbaka och Irans offerkänslor för den här insatsen känns ganska krystade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de här stora orden om "alla krigs moder" och liknande har inte hörts.

   Radera
 11. Om det är det här som räknas som fredagsmys nuförtiden så låt mig bli den förste att säga: Det var bättre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi sitter här i januari 2030 kommer vi se tillbaka på detta som "the good ol' days".

   Radera
 12. Grattis världen, grattis till den iranska befolkningen! On another note. Din Vitlista verkar ha gjort underverk med att få bort rysstroll och övriga apologeter. Så grattis oss, och grattis Lars!

  Trevlig helg!

  Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. John Bolton @AmbJohnBolton· Jan 3
   Congratulations to all involved in eliminating Qassem Soleimani. Long in the making, this was a decisive blow against Iran's malign Quds Force activities worldwide. Hope this is the first step to regime change in Tehran.
   Typiskt för höken Bolton, han hade velat dekapitera Soleimani för länge sedan.

   Radera
 13. Snart kan man tänka sig att skaffa en "SLAG- OCH KNIVSKYDDANDE VÄST - MODELL BUDGET" Pris 939 kr. Det har stått i media, att en tsunami av våldshandlingar kommer att skölja över världen. I Paris knivskar en man fyra personer idag i en park, en dog och två blev svårt skadade och gärningsmannen sköts till döds av polisen. Det påstås, att förövaren ropade "Allahu akbar" och bar på en fejk sprängväst. Kommer världen att se många sådana händelser framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig har det gjorts massor av liknande attacker redan, men nu kan det bli en eskalering.

   Radera
  2. Så Jiahdister, kriminella ofta med psykiska problem och med sunni övertygelse eller åtminstone bakgrund från sunnimuslimskt land, ska börja knivhugga folk och utföra "liknande attacker" i Sverige/Europa. Och detta för jänkarna mördat en shiamuslimsk officer i Irak.

   Okej

   Radera
  3. Inte bara pga att en shiamuslimsk officer har precisionsmördats och inte bara i Sverige/Europa, utan även i USA och lite överallt i världen. Jag läser mycket nyheter, det är en av mina största laster och jag tror tyvärr på en eskalering av våldet i världen i största allmänhet. En kniv är ganska lätt att hitta, såna finns i varje kök. Skjutvapen är lite svårare och dyrare att få tag på. Det finns redan förslag på att utrusta ambulanspersonal med skyddsvästar, antingen skottsäkra (som kan vara otympliga) eller knivskydd (kanske lite lättare material).

   Radera
  4. Jag borde nog skaffa en knivsäker väst själv, jag har sedan länge utvecklat och tillverkat teknisk utrustning, som har fått en iranier att bli rasande och peka ut mig som ett hot mot hans land och spion för USAs räkning. Jag gissar på att han rapporterade mig till den iranska ambassaden, eftersom han var så arg på mig och för att det är vanligt förekommande och de får pengar insatta på ett bankkonto i hemlandet för sånt. Sedan dess har jag utvecklat ännu fler utrustningar, som kan användas mot bl a Iran, men de är ännu inte publicerade och därför inte i serieproduktion.

   Radera
  5. Du jobbar alltså inom försvarsindustrin med utveckling an offensiv teknisk utrustning? Är jag kanske naiv som trodde dylika verksamheter hade någon form av policy och utbildning om hur man sprider denna info på öppna forum på nätet....

   Radera
  6. Det stämmer delvis. Jag har givetvis fått en sådan utbildning, men konflikten med iraniern blev offentlig för länge sedan, men tystades ner. Han själv förnekade senare att han hade sagt någonting överhuvudtaget, trots att han sa väldigt mycket (ändå har jag återberättat bara en liten del av det som sades och gjordes till min dåvarande chef). Eller att killen blev missförstådd och de flesta trodde givetvis på honom! Det ledde sedan till att jag sa upp mig och jobbar självständigt sedan länge. Jag är inte bunden av någon tystnadsplikt för den nya produktutvecklingen och den gamla är redan publicerad och serietillverkas. Jag får dock ständigt påstötningar från både min tidigare och nuvarande svenska uppdragsgivare, att jag ska berätta vad jag har utvecklat på sistone. Det kommer mycket samtal och e-post och de vill träffa mig på stan eller komma på besök och sno information eller kanske ta bilder i smyg. Det jag försöker säga är att vårt samhälle och de flesta av oss är väldigt naiva, när det gäller industrispionage eller överföring av information till ett annat land, helt öppet bakom ryggen på oss eller att foton som tas, när vi andra har åkt hem från jobbet eller skolan.

   Radera
  7. En som mejlade envist till mig för några år sedan, kläckte ur sig, att en svensk, statlig myndighet skulle anmäla mig för att ha hackat mig in i deras datornätverk och stulit information från dem och använt den till mitt tekniska utvecklingsarbete. Och nu skulle de snart komma och göra en husrannsakan med polisens hjälp. Killen var nog sur, när jag inte hade gett honom så mycket information som han ville ha och som hans chef hade ålagt honom att skaffa från mig.

   Radera
 14. Reaper fick en bra skörd igen.

  SvaraRadera
 15. Ja droner är ju modig krigföring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det finns ett egenvärde i att offra sina egna soldater? Utveckla gärna.

   Radera
  2. Jag vill påstå finns ett egenvärde i att använda människans tekniska framsteg till annat än att utomrättsligt avrätta andra länders medborgare tusentals mil från eget territorium. Men vi tycker nog olika där.

   Radera
  3. Ja, att sitta runt ett konferensbord och beordra fotsoldater ut i strid kräver ju mod av en helt annan magnitud.

   Radera
 16. Enligt SVT var det en toppdiplomat, och igen general eller spcialförbandschef.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var faktiskt den sjukaste saken med hela debacklet. SVTs helt vidriga hållning och hyllningar till denna man saknar all form av taktkänsla. Jag vill spy i munnen.

   Visst, Trump är kanske inte bäst i världen, men svenska journalisters hat mot honom trumfar fan allt.

   Radera
 17. Det sägs att ryssarna gav klartecken till Trump om att slå ut generalen.

  SvaraRadera
 18. Trist kapitel det där med Mellanöstern. Det har varit krig där så länge jag kan minnas, och det kommer nog aldrig att ta slut. Religion, politik, klansamhällen, fattigdom & oljerikedom... Går inte att pussla ihop.

  SvaraRadera
 19. USAs kongress blev inte informerad eller tillfrågad om det planerade militära angreppet mot iranierna. Nu undrar demokraterna, om USA har någon militär planering i händelse av ett motangrepp, som Iran har lovat.

  SvaraRadera
 20. En massa envisa och fanatiska och oförsonliga religoner, fattigdom & okunskap & ingen utbildning, hur mkt vapen vapen som helst, stora rikedomar, olja, korruption överallt, diktaturer, olika stormakter som backar olika sidor ---- It will never stop.

  SvaraRadera