Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-23 09:04

Coronavirus beskylls för börsnedgång i Asien

De asiatiska börserna ska ha fallit något under morgonen, och en berättelse om varför behövs, så därför har media valt att skylla på utbrottet av en ny stam av coronavirus i Kina uppgetts som anledning. Hang Seng faller t ex 1.11% och ASX 200 -0.85% på den förmodade oron, som med all sannolikhet är lika överdriven för samhället (men inte för drabbade individer) som tidigare utbrott.
Dagschart Hang Seng.
Överlag är olika sjukdomsutbrott bra mätare på vilka mediakanaler som lever på folks okunskap och på att förmedla kris och panik, och oro. Därtill så kan man också snabbt se vilka som går på spelet och överreagerar.

Nu skyller man en beskedlig börsnedgång från toppformationer på utbrottet av en ny stam med coronavirus i Kina, som antagligen är väldigt tragisk för de drabbade, men inte kommer innebära några större samhällsproblem. Precis som tidigare.

Det man inte förstår och saknar kunskap om gör att man blir rädd. I kontrast mot sjutton döda från 2019-nCoV i Kina, så dör 200 000 personer av vinterkräksjukan varje år (norovirus), men inte skyller man nedgångar i marknaderna på det? Eller stressar upp sig.

Okunskap är grunden till oro och stress. Vet du ens vad för typ av människor som avlidit? Är det kanska gamla, sjuka, svaga eller personer i så kallade riskgrupper med lungproblem eller sänkt immunförsvar?

I själva verket sker utbrott av muterade coronavirus eller andra virus titt som tätt. Till och med ebola, vilkas utbrott är ett utmärkt tillfälle att identifiera vilka man inte ska lyssna på. Kommer ni ihåg alla som tjöt om jordens undergång vid utbrottet i Västafrika härom året

Och civilisationen och mänskligheten lever vidare. Skaffa er kunskaper och sluta få panik.

WHO har inte ens gått ut med någon varning. Ni kan läsa världshälsoorgainsationens information i frågan här. Eller så läser ni Aftonbladet, vilken av dessa två som är trovärdiga i frågan lämnas som en övning åt läsaren.

26 kommentarer:

 1. När man börjar relativisera en ganska dödlig sjukdom genom att jämföra den men en MYCKET mindre dödlig sjukdom fast som drabbar extremt mycket fler människor och därför har ett högre absolut dödtal - :/  SvaraRadera
  Svar
  1. För samhällets I stort är väl absoluta dödstal mer påverkande än andel som dör. För individerna kan det ju vara annorlunda. Och ev svåra komplikationer som inte är dödliga kan ju påverka också

   Radera
  2. Vi vet ju inte hur stort detta utbrott kommer bli än.

   Än så länge verkar dödligheten ligga på 3-4%.

   Som jämförelse ligger dödligheten på vinterkräksjuka på 0,03% om jag räknat rätt (685 000 000 sjukdomsfall årligen - 200 000 avlidna).

   Radera
  3. Wofser, 3-4% av de som har sökt vård. De som bara blivit vanligt sjuka har inte gjort det, vilket ger missvisande statistik.

   Radera
  4. Dvs vi ska inte drabbas av panik men samtidigt inte fäkta bort det som ofarligt.

   Radera
  5. Som det står i inlägget är det inte överdrivet för de drabbade, men för samhället är det överdrivet.

   Men som exempel på ditt tankefel - ungefär 50% av alla män som polisen griper misstänkta för brott blir åtalade. Alltså är 50% av alla män brottslingar, enligt din 3-4% dödlighet-logik.

   Radera
  6. Med SARS uppskattades den verkliga mortaliteten till ca hälften av den beräknade utifrån kända smittade. Man kan räkna med ungefär samma nu. Däremot är det väl för tidigt att bedöma mortalitet i dagsläget, igår var den 2% av kända fall idag 3%. Så insjuknade har inte hunnit gå en full cykel än i tillräcklig mängd.

   Orsaken till att SARS inte tog ihjäl närmre en miljard var att det oförklarligt dog ut efter cirka några tusen insjuknat. Det händer ganska ofta eftersom virus ständigt kan mutera. Det verkar som att det nya viruset inte sprider sig lika lätt från alla utan har ett antal sk superspridare. Det talar för att det kommer dö ut.

   Radera
  7. Men att SARS dog ut var väl också en följd av de kraftiga åtgärderna som vidtogs. Det är väl likadant nu att man vill kväva viruset i dess linda oavsett att det finns en miljard värre sjukdomar.

   Radera
  8. Ja, så slappna av. Detta är på andra sidan jorden och myndigheterna agerar.

   Radera
  9. Ett vanligt år dör ca. 200 personer i Sverige, vid större pandemier som år 1957 steg dödssiffrorna till drygt 600.

   Radera
  10. Ni som har lång färdväg till flygplatser kan slappna av. Prepping -- deactivate!

   Radera
 2. Det är antagligen redan multisjuka och personer med i övrigt sviktande hälsa som går åt. När det i fallet med Svininfluensan var unga, friska skattebetalare som låg i riskzonen så stressade man fram ett vaccin på några ögonblick. Så icke nu. #cynisk

  SvaraRadera
 3. Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter var yngsta dödsoffer hittills 48 år och äldsta 89. Majoriteten av dödsoffer led också sedan tidigare av kroniska sjukdomar.

  Av relaterat intresse så verkar matbutiker ha eller vara på väg att tömmas då paniken börjar sprida sig i den drabbade staden. Återigen en påminnelse om nyttan med att ha åtminstone ett visst mått av förberedelse för olika samhällsstörande händelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och att paniken är mer skadlig för samhället än sjukdomen. Som sagt, det är äldre och sjuka som dör.

   Radera
  2. Men hamstringen beror väl på att centralregeringen spärrat av Wuhan?

   Radera
 4. Det oroväckande, enligt mig, är hur känsligt dagens samhälle kan vara för ett luftburet virus med lite längre inkubationstid. Även om just detta virus verkar vara beskedligt.

  SvaraRadera
 5. Svängningar i marknader är av godo för marknadsaktörer. Det kommer alltid att letas orsaker som blåses upp neråt och uppåt för att skapa rörelser där derivat driver upp avkastning.

  En sakta stadigt uppåtgående marknad är inte lika lönsam för marknadsaktörer som en ryckig/svängig marknad under förutsättning att man kan förutse, förstärka eller t.o.m. påverka dessa.

  SvaraRadera
 6. "all sannolikhet" är något överdrivet. Invånarna i miljonstaden Wuhan är oroliga med avbrutna flyg och tågförbindelser samt slut på munskydd. Viss risk för mutation finns. Matbrist? Who sammanträder på nytt idag och de har expertis så låt oss lyssna till deras utsaga.

  Sannolikt blir ormviruset inte så spritt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Det är för djävligt i alla fall”, Peter.

   Radera
  2. Givetvis! :-)

   Fast egentligen mer som "the revolution will not be televised" i sin andra version "the end of the world will not be announced publicly"...

   Radera
  3. Vanliga munskydd i handeln stoppar inte ens virus, utan gör ev saken bara värre då de kan samlas virus i skyddet, samt att de lätt hamnar på händerna när man hanterar skyddet. Däremot har det en viss verkan mot t.ex avgaspartiklar

   Radera
 7. Så länge vkntekräksjukan inte muterar är den ju "inprisad" i vårt samhälle, både i ekonomin samt sjukvårdskedjan och människors medvetande.
  Ifall samhället står inför en ny spanska sjukan, ja, då är i alla fall jag oroad. Särskilt mycket? Inte direkt, men uppgifter om utbrottet kommer från en diktatur, det ska man komma ihåg.
  P3 Dystopia har ett nytt avsnitt om pandemier för den intresserade.

  SvaraRadera
 8. Huanggang verkar vara nästa mångmiljonstad som kliver in i karantän. Läget verkar smått kaotiskt och väldigt oklart men en del media visar en bild av att sjukvården inte alls hänger med i de berörda städerna vilket gör att provsvar mm inte tas på alla patienter.

  Min gissning är också att andelen döda kommer minska men att viruset är rätt lättspridet och att det därmed finns ett stort mörkertal (som med svininfluensan). Dock är kanske viruset så starkt att andel svåra fall snabbt förlamar sjukvården vilket ger behovet att hela städer måste sättas i karantän. Att folk är hemma mesta delen av tiden lär ju minska spridningen radikalt, men hur långsiktig är en sådan lösning? (Förutom för preppers)

  SvaraRadera
 9. Förutom Wuhan, där viruset uppstod, släcks de närliggande städerna Huanggang och Ezhou ned. Wuhan har fler invånare än Sverige. Giftormviruset bekämpas med karantän.

  Blir intressant att höra vad WHO har att säga senare idag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. Jag skulle iofs först skylla en ekonomisk nedgång på Hong Kong. Eller har den staden blivit regionalt betydelselös?

  SvaraRadera