Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-15 15:51

Butiksdöden: Teknikmagasinet begärs i konkurs - julhandelns räkningar knackar på dörren?

Efter ytterligare rekonstruktionsförsök begärdes idag Teknikmagasinet i konkurs. 2018 hade man 306 anställda. Är fler konkurser att vänta nu när leverantörsfakturorna från julhandeln ska vara betalda?
Kom igen, alla har en. Eller minst en. Det här är min med saker jag faktiskt använder, eller som är unika. Sedan har jag tre till med utsorterade sällankablar av olika kategorier, som displayadaptrar, äldre kablar typ FireWire, och ethernetkablar (som mestadels används fast installerade och bara undantagsvis behöver spontananvändas). Sedan finns tre lådor i ladan som inte använts på kanske 15 år och nog borde avpolleteras, typ paralllelkablar, seriekablar, hifikablar, telekablar mm.
Efter att statsminister Stefan Löfven (S) i våras förklarat att man stoppat butiksdöden, så stängde alltså inte bara Macforum ner i Kungsbacka, utan nu gick hela Teknikmagasinet i konkurs. Detta efter ett antal försök till rekonstruktion (dvs att fordringsägarna helt eller delvis går med på att inte få tillbaka sina pengar då de inser att det är lönlöst att försöka).

Det räcker alltså inte att sälja teknikprylar som laddsladdar till de allerstädes närvarande mobila IT-prylarna i bra lägen som på järnvägsstationer och andra platser med stor kundtillströmning för att kunna överleva som butik idag.

2018 hade man 306 anställda och en omsättning på 677 MSEK.

Man kan fundera på om vi kommer få en våg av konkurser inom butiker nu när fakturorna från julhandeln ska betalas. Många butiker och kedjor kan ha satt sitt hopp om överlevnad till just julhandeln, och ofta har man ett antal veckor eller en månads leverantörskredit. Och varor inköpta i november inför julen ska vid det här laget med god tidsmarginal vara betalda.

En gissning kan således vara att butiksdöden nu kommer ta ett rejält skutt under de fattiga konsumtionsmånaderna januari - februari.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Macforum i KBA lägger ner som du skriver medan M Store i december just öppnat en ny butik på Frölunda Torg 10 km bort. Båda är Apple Premium Resellers, men med olika handlingsplaner uppenbarligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är 25 km mellan KBA och Frölunda torg

   Radera
  2. Ja det förkarar ju allt :)

   Radera
 2. Just Teknikmagasinet är nog den butik som drabbats hårdast av tjänster som Wish.

  De sålde ju i princip samma saker - billigt trams från Kina. Det som inte fanns på Wish fanns i andra butiker fast med 10-20% lägre pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fraktavgifterna från Posten på Wish borde satt stopp för det.

   Radera
  2. Det var väl ganska nyligen det infördes och även med det så är det billigare att skicka efter från Wish.

   Teknikmagasinet har ju haft problem i flera år.

   Efter 2018 så betalar man ju momsen direkt när man beställer och det blir ingen avgift extra från Postnord (gäller bara Wish).

   Ett tag blev det ju extrema avgifter när Postnord skulle administrera momsinbetalningen men från 2018 är det fritt blås igen.

   Radera
  3. Kjell & company lär slagit hårt också. De säljer allt vettigt TM har i sitt utbud fast bättre utbud. Att TM överlevt så länge är ett mirakel.

   Radera
  4. Ja det är faktiskt ett mirakel att de överlevt så länge. Hoppas det går så hyfsat som jag tror det gör för Kjelles, duktig och engagerad personal med ett hyfsat stort sortiment. Dessutom lokalnära.

   Radera
  5. Ja Kjelle är faktiskt outstanding, tror aldrig jag har fått kasst bemötande där. Mycket kunnig och motiverad personal överlag.

   Radera
  6. Vad jag har förstått så har det i alla fall ingått i utbildningen för Kjell-anställda att löda ihop en kabel med en kontakt - de som arbetar där vet som du säger vad de pratar om.

   Radera
  7. Älskar kjelle jag med. Och det stämmer som ni säger att det är kunnig personal och trevligt bemötande.
   Tror att de anställer folk som är lite åt nördhållet.

   Radera
 3. Teknikmagasinet är det väl ingen som saknar? Det var ju modernt och rätt i tiden samtidigt som Hobbexkatalogen hade snabbgashandtag för riviga starter på moppen...

  Och just Hobbex lyckades väl med sin rekonstruktion,stängde alla sina butiker och kör enbart online.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hobbex har fortfarande butiker, men de säljer bara radiostyrt och dylikt.

   Radera
  2. De skulle stänga alla butiker för något år sedan och där finns bara en kvar i hela landet. Tidigare var där 7st bara i Stockholm

   Radera
  3. Det är ju klart att Hobbex gick dåligt. Tar man bort kastknivar och irrglasögon från sortimentet så går det som det går.

   Radera
 4. Man skall väl redovisa moms och avgifter den 20:e och då är det bra att kursa innan så styrelsen kommer undan företrädareansvaret .

  SvaraRadera
 5. I Globen city där jag rör mig dagligen, packar butiker ihop på löpande band. Nu Teknikmagasinet, snackade med personal där idag, som uppträdde lite chockat faktiskt. De trodde att det skulle lösa sig ännu en gång. Thernlunds&Woman med 11 butiker, varav en i Globen, konkade också nyligen och håller på med utförsäljning. Kappahl tar ner skylten i Globen i närtid. Bodyshop har redan gjort det. Antalet tomma, igen tapetserade butikslokaler ökar snabbt. Sen kan det emellanåt komma något "koncept" av något som öppnar i en lokal, man går förbi (aldrig in) och tänker "Jeeee.. Det där kommer aldrig funka.." Och mycket riktigt.. Efter något kvartal.. Poff.. Tomt.. Nya tapeter för entrén, så det ser ut som en vägg. Men vi som är där dagligen, vi vet vad som döljer sig där bakom...Döden.. Butiksdöden..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Globen city har dock ända sedan det öppnade varit ett "särskilt utsatt köpcentrum". Dåligt med kunder.

   Radera
  2. Globen shopping är ett praktexempel på där bilhatet ger effekt för affärerna. Det var helt enkelt ont on cyklande kunder. Än mer såna som ville pröjsa en hundring för att parkera

   Radera
  3. Nacka Forum med väldigt höga hyror brukar ha många igenbommade butikslokaler, fast det är stora rullgardinslinka vepor som hängs upp framför dem. Ibland är det väldigt många vepor uppe men ibland lyckas de skaffa nya hyresgäster.

   Radera
  4. Ja jag har varit ett par gånger i Nacka Forum och tyckte det var glest med folk. Många nyanlända som hängde därinne dessutom. Åker folk till Sickla i stället som väl är lite mysigare?

   Radera
 6. Undrar hur många presentkort som blir inaktuella efter Julen nu....

  SvaraRadera
 7. Många säger att det är butikshyrorna som är för höga, att det är en stor anledning. Jag vet inte men då får väll fastighetsägarna väll helt enkelt minska sin lönsamhet och sänka hyrorna. Sen har vi ju inte direkt ett smidigt regelverk och låg skatt på anställda i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är faktiskt relativt lätt. Framförallt är det billigt att säga upp folk i Sverige med EU mått.

   Radera
  2. Hur lätt eller billigt det är att säga upp folk har inget att göra med hur dyrt det är att ha anställda.

   Radera
 8. Förr hade vi våra egna industrier sen började företagen att importera från låglöneländer och nu importerar privatpersoner direkt från Kina via wish.
  Vi får se vad som händer när Amazon erövrar Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amazon har redan erövrat Europa. Det är bara vi närmast sörjande som märker att de inte finns överallt.

   Likt alla andra skiter de i norden (så länge det inte handlar om greenwashing) så vi får nog vänta ett tag.

   Radera
  2. Det vore dock intressant om Alibaba bestämde sig för att snabbt plocka de regioner där Amazon inte finns när de kommer hit. Då skulle Sverige kunna få Alibaba före Amazon.

   Radera
  3. Jag är i stora drag "erövrad" av Amazon. DE och UK beställer jag oftast komponenter och dylikt från.
   Jag är mycket nöjd.

   Kjell & Co. skulle bli mycket saknad om de drabbas. De har bra sortiment av komponenter i butik, nära till hands om man sitter i klistret

   Radera
 9. Jag brukar besöka teknikmagasinet ungefär varannan månad. Detta ger ett så svagt intryck att jag efter ca 2 månader helt har glömt bort att jag inte vill köpa något av dem.

  SvaraRadera
 10. 27:e december 1999 så köpte jag mitt första Comviq Kontant på Teknikmagasinet i Täby Centrum.

  Så sent som i söndags så köpte jag airsoft kulor att balansera mina 33" däck med.

  Har köpt mycket kul på Teknikmagasinet genom åren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också nöjd med Teknikmagasinet. Har köpt rakapparater och bluetoothhögtalare och leksaker där. Har alltid varit nöjd.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Ja, jag ser fram emot det tomma köpcentret vid Slussen i Stockholm som invigs om några år.Butikerna lär flockas...
  I Sickla startas en massa popup butiker och Bodyshop slår igen...

  SvaraRadera