Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-01-18 13:08

Butiksdöden på bild: Tomma lokaler i Kungsmässan - och snart blir minst tre till tomma

Dags för lite foton med en butiksdödanekdot från gräddhyllan Kungsbackas köpcentrum Kungsmässan. Flera lokaler gapar tomma både i den äldre och i den nyss färdigställda delen, och inom kort kommer ytterligare tre lokaler gapa tomma - Macforum, konkursade Teknikmagasinet och GameStop.
Kungsmässans nya del.
Det fanns åtminstone sex tomma butikslokaler i Kungsmässan vid dagens besök. Två av dessa ligger i den nya delen, men det kan även vara fler tomma lokaler där - det är dock osäkert, då de övriga ligger mot den del som ännu inte är färdigställd.
Ingång till den nya ej färdigställda delen.
I en av de nya lokalerna har Apoteket flyttat in, men det har i sin tur bara frigjort Apotekets gamla lokal, som nu står tom. Antagligen fick man ett bra erbjudande om att flytta in i nya delen, så den inte skulle gapa lika tom, plus att Apoteketkunder skulle dras dit för lite liv och rörelse.
Apotekets gamla lokal.
Utbyggnaden skulle varit färdig i höstas, men står fortfarande inte klar. Vilket förstås är rimligt - när man inte har några hyresgäster är det ingen brådska att inviga lokalerna. Enligt devisen TAK - tid, ambition, kostnad - så kan man komma billigare undan om man drar ut på tiden, genom att kunna köpa in entreprenadmaskiner och hantverkare på billigare luckor istället för akut.
Nej.
Här har det alltid legat ett glasscafé, men inte längre. Så mycket för den upplevelsebaserade shoppingen, som ska ersätta faktiskt handel.
Tom butikslokal intill nyöppnade Naturkompaniet.
Brothers har halverat sin lokal, och den andra halvan står tom. Kanske har med utbyggnaden att göra.
Två tomma lokaler närmast ingången i den nya delen.
Närmast ingången i nya delen har ett kedjelöst café öppnat i stil med Espresso House. Två tomma lokaler mitt emot.
Minst tre butikslokaler kommer inom kort stå tomma. Macforum stänger i slutet av månaden, liksom Gamestop i den kontrollerade avvecklingen av kedjan och framöver Teknikmagasinet som nu gått i konkurs efter två rekonstruktionsförsök. Konkurser kan dra ut på tiden, och generellt överlever ju verksamheten en månad under lönegarantin. Sedan kan någon annan vilja ta över och saker kan ändå överleva, men efter Teknikmagasinets rekonstruktionsförsök så känns det osannolikt att någon investerare är intresserad.
Och snart en tredje tom lokal i nya delen i form av konkursade Teknikmagasinet.

Gamestop.
Macforum.
 Till det har Kungsmässan inte mindre än två Espresso House 50 meter från varandra. En av dem bör nog läggas ner när hyreskontraktet löper ut.
Nya Espresso House med bästa läget. 
Gamla Espresso Housemed sämre läge.
Vad gäller upplevelser så har en ny sushi-restaurang flyttat in där tidigare Jack & Jones låg. Inga kunder förstås, då det var förmiddag.
Sushi.
Detta innebär att det finns två som erbjuder sushi - en med bra läge och en ny med dåligt läge, där den gamla dessutom kör en riktigt schysst asiatisk buffé inklusive mongolisk barbeque, sushi, kinesiskt, thai etc. Kan nog bli svårt att konkurrera med, så vi får se hur länge sushi-2 finns kvar.

Kungsmässan slår på stort med att Intersport kommer öppna i den nya delen.
Intersports tidigare lokal byggs om till bio.
Fast Intersport fanns tidigare i Kungsmässan, blev sedan oberoende Plussport, som lade ner. Fast nu ska kedjan försöka öppna igen. Det fungerade inte förut, och lär väl inte fungera bättre nu om de nu inte får butikshyran till Ett Väldigt Bra Pris (TM), vilket man inte brukar få - låga hyror sänker värdet och belåningsmöjligheten på fastigheten så det blir inte aktuellt. Bättre att ha tomma lokaler i så fall, där man kan hävda att det skulle finnas fantastiska hyror om man bara hyrde ut.

Bloggen har sedan tidigare konstaterat att Kungsmässans utbyggnad är spekakulärt dåligt tajmad till konjunkturen, och uppenbarligen har köpcentret upplevt sin bäst-före-tid då alla lokaler var fullbelagda. Det toppar man nu med nya lokaler, som redan alltså har flera vakanser.

Och då är detta på gräddhyllan Kungsbacka, Göteborgs svar på Danderyd och Djursholm. Det är inte så att de boende är luspanka direkt. Fast de har kanske inte tid att shoppa, ty de är upptagna med sina övre tjänstemannajobb, chefsjobb och egna företag.

Dock, det finns onekligen en symbolik med vita tomma väggar för Kungsbackas del.

Ovansteånde är förstås bara en lokal anekdot och kan inte per automatik likställas med en trend.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Igår gick dessutom Bose ut med att dom ska stänga 119 butiker, visserligen fördelat på många kontinenter, men fortfarande ett fall av butiksdöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan man tycka att just ljudbutiker är något som är svårt att ersätta med onlinehandel. Eller så har Bose helt enkelt lyckats för bra med sitt varumärkesbygge så folk litar på ljudkvaliteten och kan handla på nätet.

   Radera
  2. Tycker t ex det samma borde gälla teve-butiker, så man kan se hur bra bilden är. Men icke.

   Radera
  3. Det finns så mycket tester och recensioner att tillgå på nätet om man ska köpa prylar idag så behovet att testa produkterna är ganska litet. Misstänker att gruppen audiofiler som vill provlyssna utrustningen är för liten för att det ska gå att driva butiker.

   Radera
  4. Seriösa audiofiler låter även mäta upp sitt lyssningsrum och trimma in utrustningen på plats. Men då talar vi utrustning i klassen +100kkr. Hälsade på en förra året som har en för 0,5Mkr. Tyckte som lekman att den lät okej. Vet dock inte på vilken audiofilnivå Bose opererar, troligen halvamatörnivå.

   Radera
  5. Precis. Finns det något sämre än att stressköpa dyr elektronik i någon butik?
   Bättre lugnt läsa genom allt på nätet och sedan beställa i lugn och ro på nätet.

   Radera
  6. Jag vill ha bra hörlurar och högtalare men jag tycker det är svårt att avgöra vad som är bäst när man lyssnar på flera alternativ så jag tycker det är enklare att förlita mig på vad experter tycker. Då blir det också enklare att köpa online.

   Radera
  7. Det går inte att lita på tester på nätet fullt ut då detta är ett led i marknadsföringen, både professionella och de som ser ut som hemmafilmade youtubeklipp.
   Saker med skärm som mobil/tv är väldigt viktiga att se med egna ögon då det är enorm skillnad, likadant laptops t.ex. tangentbordet och byggkvalitet. Men det finns väl bara Elgiganten kvar snart, Mediamarkt är också konkursmässiga.

   Radera
  8. Helt korrekt, skulle aldrig köpa en TV utan att kunna jämföra bilden mellan olika tillverkare och modeller.

   Kan tänka mig att showrooms utan lager eller direktförsäljning blir lösningen om butiksdöden fortsätter.

   Radera
 2. Stinsen norr om Stockholm ska ju nu avvecklas, frågan är om vi kan få se fler nedläggningar av köpcentrum, helt eller delvis?

  SvaraRadera
 3. Jag killgissar att vi kommer att se ett påtagligt inslag av kommunal- och landstings verksamhet i köpcentrum det kommande decenniet. Hyresvärdarna är ovana vid konkurser inom retail i nuvarande omfattning. Kommuner och regioner har svårt att motivera fastighetsinvesteringar pga kommunkris och vårdkris. Vårdcentraler, folktandvård och kommunal dagverksamhet drar folk. Det funkar med köpcentrumens detaljplaner. Och inte minst viktigt: personalen kan parkera gratis, till skillnad från de allt mer bilfientliga kommunala parkeringsmöjligheterna. Köpcentrumen kommer att uppskatta verksamheter som inte kan gå i konkurs och som drar besöksflöden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant spaning!
   En invändning är att vårdverksamheter inte är så betjänta av ett skyltfönster, men man vill nog gärna ha fönster ut men det går kanske att disponera om lokalerna så att den intressanta skyltfönsterytan hör till butiker och serveringar.

   Jag är inte så säker på att man vill att personalen använder kundparkeringen. Risken finns att de bästa platserna blir ockuperade av de som kommer före öppningsdags, dvs personalen. Men köpcentra har säkert plats för personalparkering.

   Radera
  2. Håller med, intressant spaning.
   Skyltfönster är lätta att sätta igen.
   Jag jag har lätt att se framför mig läkare i bekantskapskretsen 55+ som hellre pensionerad sig än att jobbar där de behöver ordna med parkeringsbiljett.
   Mycket gamla DDR-byggnader börjar ju också falla för åldersstrecket.

   Radera
  3. Har redan noterat ett par nya inslag i vårat centrum. I det kommunalägda bolaget, eller kommunen sponsrar/öppnar verksamhet som återbruk där folket istället för att slänga kartonger och mindre prylar som andra kan pyssla med får hämta. Måste vara totalt olönsamt men skapar säker något arbete och fyller en lokal , på något vis är det delvis skattepengar.

   Det gäller att som fastighetsbolag vara ägd av en kommun, det kan ge fördelar.

   Radera
  4. Nja, ett fastighetsbolag som ägs av en kommun har en tendens till att bli onödigt långsamt. Dessutom kan det innebära krav på offentlig insyn eller att slava under lagen om offentlig upphandling.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera