Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2020-01-15 10:00

Butiksdöden - Macforum lägger ner i Kungsmässan

Gräddhyllan Kungsbackas köpcentrum Kungsmässan har nyligen invigt delar av den pågående utbyggnaden, men redan innan stod butikslokaler tomma. Nu på morgonen kom beskedet att även Macforum i Kungsmässan stänger ner, och därmed den butik där samtliga mina datorer från åtminstone Stjärnklart och framåt stängt ner. Det visar sig att trots att kedjan är en av Sveriges största Apple-återförsäljare så lyckas man inte gå med vinst.
Ett tecken i tiden är att en hel butikslokal på Kungsmässan förvandlats till återvinningslokal.
Som en av landets rikaste och mest välbeställda kommuner och gräddhyllor kan man inte direkt beskylla kungsbackaborna för att sakna pengar, men inte ens det verkar räcka för att hålla alla lokaler i Kungsmässan fyllda. Ändå påbörjades en omfattande utbyggnad av köpcentret härom året, och i höstas flyttades det in i de första nya butikslokalerna. En tom lokal ska bli bio, men det finns fortfarande tomma utrymmen i även den gamla delen av byggnaden.
kungsmassan.se kan tyvärr inte ge besked om aktuellt status på utbyggnaden. Verkar inte ingå driftövervakning hos Binero.
Köpcentret är så att säga mitt köpcentrum, då det är enklast att komma till - kortast och snabbast, samt aldrig några problem med trafik eller parkering - trots att jag inte bor i kommunen utan på den svenska sidan om gränsen till Danmark. Dessutom gratis elbilsladdning för min del, med bra placerade parkeringsplatser för detta.

Bland butikerna där jag är stamkund är Macforum i Kungsmässan, där jag handlat alla mina datorer sedan åtminstone Stjärnklart, samt mobiltelefoner osv. Nu nåddes jag som kund i morse av beskedet att man lägger ner butiken i Kungsmässan.

Antagligen gick hyreskontraktet ut nu, och man tog då beslutet att inte nappa på ett erbjudande om höjd hyra - fastighetsbolag måste höja hyrorna för att kunna skriva upp värdet på fastigheterna och kunna belåna dem extra. Att sänka hyrorna är aldrig aktuellt, då låter man hellre lokaler stå tomma med med den hypotetiskt höjda hyran som värderingsgrund. Något förenklat, men ungefär så. Ett luftslott och var inte förvånad om vi har en fastighetsbubbla inom kommersiella fastigheter.

Faktum är att Macforum på en försäljningsvolum på 408 MSEK under 2019, och som en av landets största renodlade Apple-försäljare, inte lyckats gå med vinst sedan 2017. Förlusten var 4 MSEK efter finansnetto och -3 MSEK i resultat före skatt. Det räcker alltså inte att ens vara återförsäljare för premiummärken som Apple, med uppenbarligen helt prisokänsliga kunder, för att gå runt. Butiken på en bakgata utanför Nordstan i Göteborg är norra Europas största Apple-butik.

Å andra sidan är en Apple-produkt en standardprodukt, och exakt likadan oavsett vem som säljer den. Apple säljer också själva online och verkar i övrigt hålla stenhård priskontroll på sina återförsäljare, som inte verkar få konkurrera med priset. När Macforum nu inte längre kommer finnas i Kungsmässan så finns det för mig få anledningar att köpa från dem, i brist på personlig kontakt med personalen och omedelbar leverans över disk. Att åka in till Göteborg blir inte aktuellt på grund av trafikkaoset på grund av Västlänken och relaterade byggen och lergropar. Så lojaliteten som kund blir svår att bibehålla från min sida. Men ett stort tack för exemplarisk service och trevlig personal alla dessa år. Sju böcker har skrivits på Macforum Kungsmässans datorer, och en åttonde håller på att skrivas just nu. Antagligen hinner jag även skriva ytterligare en eller två böcker innan det är dags för ny dator igen.

I väntan på att Kungsmässans hemsida ska fungera så får jag väl ta ett litet researchbesök igen till helgen och inventera de nya lokalerna och se efter vad som står tomt fortfarande och vad som öppnat. Kanske en tredje Espresso House? Fast förekomsten av två killgissar jag beror på att hyreskontraktet på den gamla lokalen inte löpt ut än, och att det således inom kort kommer bli ytterligare en tom lokal på Kungsmässan...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Applekulten dog med Steve Jobs. Den efterföljande perioden med proselytiskt önsketänkande närmar sig slutet. Macxit har börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mkay. Ska nog lägga ut statisitk på bloggens besökstrafik och vad folk kör för operativsystem och mobiler...

   Radera
  2. 2011 hade Ios 5% och OS X 11%
   2019 hade Ios 27% och OS X 11%

   Microsoft förlorade, Apple och Google vann.
   https://gs.statcounter.com/os-market-share/all/sweden/2011
   https://gs.statcounter.com/os-market-share/all/sweden/2019

   Radera
  3. Ökningen av Ios/Android beror ju på ökningen av antalet mobiler. Windows phone är en flopp ja men de är väl fortfarande dominanta för pc?

   Radera
 2. Mycket telefoner/plattor säljs ju som paket med abonnemang direkt av teleoperatörerna så där borde väl Macforums möjlighet till försäljning vara ganska så liten?
  Kvar blir då Macbook och det blir ju en ganska så smalt utbud som kan generera volym.

  SvaraRadera
 3. Och nyss meddelade Teknikmagasinet att de begärts i konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7385228

   Radera
  2. Skulle tro att paniken närmar sig för fastighetsbolagen. Knappast så att det står företag på kö för att ta över lokalerna efter alla nedläggningar och konkurser.

   Radera
  3. Nej, men rekonstruktion nr 2 gick inte heller vägen. De kämpade på länge iaf. https://www.di.se/nyheter/teknikmagasinet-i-konkurs/

   Radera
  4. Man riktar omverksameten till hyresrätter och får regeringen att höja bostadsbidraget så är saken biff.

   Radera
  5. Och i expressen avslutas artikeln om teknikmagasinets konkurs med att sveriges egen "Bagdad Bob" skryter om hur de stoppat butiksdöden...

   https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/teknikmagasinet-gar-i-konkurs/

   Jag har de senaste åren klagat en del på att sverige saknar bra komiker, men helt ärligt, det blir inte bättre än så här och karln försöker inte ens...

   Radera
  6. Löfven pratar dock inte om detaljhandelskedjor, han menar lokala matbutiker i glesbygden.

   Radera
 4. Självklart kommer hyrorna gå ner så småningom, ganska rejält dessutom. Fastighetsägarna måste bara gå igenom sin förnekelsefas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clas Ohlsons VD Lotta Lyrå gick ju med att dom ser över samtliga hyresavtal för att få ner hyrorna. Frågan är hur lång tid det tar innan det börjar bli svettigt för fastighetsägarna på riktigt?

   Radera
  2. så länge staten envisas med bidrag till fastighetssektorn kommer de klara sig utmärkt utan att sänka några hyror.

   Radera
  3. Finns det ett riktat stöd till kommersiella byggander som köpcentra? Vad heter det stödet?

   Radera
  4. Tja Malmö kommun tog väl mkt ytor i Malmö Entré tex. Men det är väl kanske det fastighetsslag med minst inslag av direkta eller indirekta stöd från det offentliga. Värst är väl samhällsfastigheter med SBB i toppen, samt nyproduktion bostäder där ingen har råd att bo på en normal lön.

   Radera
 5. Off-topic, men du har ju spekulerat i hur Putin ska fortsätta att regera. Svaret är "Putin for PM"

  https://www.theguardian.com/world/2020/jan/15/putin-calls-for-constitution-changes-that-would-weaken-successor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns även rykten om att Ryssland och Vitryssland ska bilda en union ihop, dels för att ändra konstitutionen så att Putin kan sitta på livstid. Det är stora demonstrationer i Minsk för att förhindra detta, men deras president verkar vara med på det.

   Radera
  2. Nej, Vitrysslands president Lukashenko satte stopp för det nyligen genom att säga "aldrig, vi mobiliserar om ni försöker och kommer slåss till sista blodsdroppen" (inte exakt, men innebörden).

   Radera
 6. Haha... Var det inte Magnus Betner som skämtade om att Espresso House flyttade in så fort en lokal blev tom? Det ligger ju flera Espresso House på samma gata".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de har ju nu 3 i nordstan, Göteborg. Och en i samma fastighet fast egen entré "utåt"

   Radera
  2. Det finns tre stycken i Kista galleria. Dessutom Starbucks, Wayne's, Joe & The Juice och ett antal till.

   Radera
 7. Och nu har Teknikmagasinet ansökt om konkurs...

  SvaraRadera