Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-28 13:10

Busstrafiken stoppad i Kinas största stålstad - järnmalmspriset faller

Agerandet på utbrottet av den nya coronavirusstamnen 19-nCoV börjar nu få konkreta konsekvenser för ekonomin, alltså inte bara reaktioner på finansmarknaderna. Bloomberg rapporterar att busstrafik i Kinas största stålstad Tangshan har stoppats. Priset på järnmalm uppges falla, vilket om detta fortsätter förstås även kommer få ekonomiska konsekvenser för Sverige, och svenska järnmalmsgruvor som LKAB i Kiruna.
Risk för iskyla i världsekonomin, och då inte bara på ishotellet i Jukkasjärvi i Kiruna kommun.
Stockholmsbörsen är ner i skrivande stund -0.22% sedan verkstadsföretaget Atlas Copco rapporterade in sämre siffror än väntat, vilket är en konjukturfråga och inte handlar om coronavirusutbrottet.

Däremot rapporterar nu Bloomberg om konkreta myndighetsåtgärder som påverkar den faktiska ekonomin.

Myndigheterna har stoppat all busstrafik i stålstaden Tangshan för att begränsa smittspridning. Kort sagt kan inte folk längre ta sig till jobbet som förr. Förvisso begränsas effekterna av att det nyår i Kina och fabriker har dragit ner ändå, även om ledigheten över nyår ska ha förlängts.

Järnmalmpriset uppges i alla fall falla sedan coronaviruset fått mediauppmärksamhet och WHO utlyst hög risk för Kina, och detta spiller förstås över på den faktiska ekonomin. Svenska järnmalmsgruvor inklusive statens kassako LKAB i Kiruna kommer på sikt inte vara opåverkade om situationen fortgår.

Detta är bara ett exempel av många på konsekvenser för den faktiska ekonomin även bortom finansmarknadernas reaktioner. Fler verksamheter och företag i Kina kommer drabbas om transporter stängs ner, inklusive möjligheten att ta sig till och från jobbet. Detta kommer spilla över på världsekonomin om det blir långvarigt.

Som tidigare skrivet är det främsta hotet mot samhället reaktionerna på coronaviruset, och inte de smittade, sjuka och döda. Det senare är personliga tragedier, men befogade eller obefogade reaktioner från samhällets sida är det verkliga samhällsproblemet. Och vi är alla en del av samhället.

Det kan rent av bli så att fler svenskar blir av med jobbet på grund av coronaviruset, än antalet svenskar som blir smittade av viruset (varav de flesta inte blir svårt sjuka). I den mån någon oroar sig, så oroar de sig kanske över fel saker?

Icke-länk till Bloombergs artikel www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-28/the-buses-just-stopped-running-in-china-s-biggest-steel-town.

11 kommentarer:

 1. Mayday mayday! Jorden går under! Börserna kommer rasa och bostadspriserna kollapsa! Fly till bunkern om ni har någon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta sprid desinformation och panik. Skärp dig.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Jag kan tipsa om en väldigt bra bok som jag läste på 1990 talet tror det var 1996 - http://www.historyinreview.org/lg_cplague.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tipsa om 1984 När Var Hur. 1984 var händelserikare än man kan ana och allt handlade inte om övervakning.

   "Med hjälp av ledande experter presenteras fakta och händelser inom praktiskt taget alla områden. Läs bl. a. om USA inför presidentvalet, Sovjet under Andropov, jordens befolkning mot år 2000, nya uppfinningar, och Sveriges fotbollsproffs."

   Två annonser råkar vara ute just nu, https://www.tradera.com/search?q=n%C3%A4r%20var%20hur%201984

   Radera
 3. Storm i ett vattenglas. Somna om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, sitt still i båten, börserna sjunker några procent sen stiger de igen.

   Radera
 4. Som jag förstår finns den största risken i att dessa typer av virus muterar lättare. Därför kanske det är ett icke argument att få dör av det just nu?

  Rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 5. Virus av samma typ som Spanskan lär återkomma var 90 de år och det är det som oroar. Att det inte återkommer kommer bero på hur det går att stoppa och Kinas åtgärder måste ses som positiva. Förmodligen blir det bara en krusning i vattenglaset den här gången också. Kommer ihåg för ca 15 år sen när jag var i Thailand och många svenskar och norrmän köpte på sig doser av nåt som såldes som dessutom var för gammalt för att ha effekt. Tror det var Sars. Det är inte att leka med så det är bra det tas på allvar. Dödligheten i Sars var 50 % för personer över 65 år. Gulp! Ingen länk https://sv.wikipedia.org/wiki/Sars_(sjukdom)

  SvaraRadera
 6. För info har LKAB gruvor i Svappavaara och Malmberget också

  SvaraRadera
 7. Köpläge? SSAB ner ca 7% senaste veckorna. Själv sitter jag still i båten då jag redan ställt om portföljerna.

  SvaraRadera