Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-31 07:31

Brexit om sjutton timmar

Klockan 24:00 ikväll fredagen den 31:a januari lämnar Storbritannien EU, och den så kallade Brexit genomförs. Resten av året ska handelsavtal mellan EU och Storbritannien förhandlas fram.
Sjutton timmar kvar i EU.
Det är alltså sjutton timmar (nåja sexton och en halv, glömde trycka på publicera-knappen) kvar tills Storbritannien lämnar EU. Avtalet om Brexit har ratificerats av både det brittiska parlamentet och av EU-parlamentet.

Direkta konsekvenser för dig som privatperson ska inte särskilt stora initialt, åtminstone inte vad gäller att resa till Storbritannien. Svenska medborgare kan resa till landet utan visum, men man behöver nu pass eller giltligt nnationellt ID-kort, och även flytta till Storbritannien utan visum, men man måste söka uppehållstillstånd för att stanna efter den 31:a december 2020. Det europeiska sjukförsäkringskortet fortsätter att gälla för akut sjukvård. 

De riktiga konsekvenserna av Brexit återstår att se, då EU som bekant inte bara handlar om fri rörelse av personer över gränser. Handelsavtalen är som sagt inte färdigförhandlade.

Om inte annat kan man fundera över hur det kommer gå för City, som har agerat väg in i EU:s finansmarknader, men nu kommer stå utanför. För att inte tala om biltillverkare som etablerat fabriker i landet för att vara innanför EU:s gränser.

37 kommentarer:

 1. Lysande timing. Nu när Coronaviruset är löst i Europa kommer naturligtvis ett utträde ur EU att förhindra att viruset korsar gränsen till Storbritannien. Om ett år eller så, när vi själva står i den radioaktiva askan av Rosenbad och piskas blodiga för höga nöjes skull av någon enögd, skrikskrattande krigsherre så kommer den brittiska civilisationen att vara helt intakt och de kommer på sin höjd skrocka lite åt vår olycka medan de läppjar på en kopp perfekt tempererat Darjeeling-te.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det att dom redan tagit hem 1500 personer från Wuhan.

   Radera
  2. Ja, men Kina är ju inte med i EU och dessa personer omhändertas väl säkert på adekvat sätt av gränspolis, vårdpersonal och vilka som nu kan tänkas vara inblandade.

   Radera
  3. Virus brukar sällan vara rasdiskriminerande, smittade engelsmän har nog redan börjat sprida smittan så det hjälper knappast att stänga gränserna nu.

   Radera
  4. Nu var det ju gränsen och inte rasen jag talade om. Men om nu gränsen inte håller ute oönskade saker, vad är då meningen med att lämna EU egentligen?

   Radera
  5. Smittan sprids med en tiopotens varje vecka och inkubationstiden är en vecka så antalet smittade är rimligen redan idag tio gånger högre än vad vi ser.

   På det har vi barn som kan bära smittan utan att vara sjuka. Och hur många smittade som bara blir lindrigt sjuka vet vi inte.

   Radera
  6. Menimgen med att lämna? Du kan väl fråga N Farage? (Som för övrigt tack vare din tyska fru, har tillträde till EU för sig och sina barn, skulle han nu vilja det.)

   Nåväl, Brexit är ju beslutat i enlighet med de regler och traditioner som gäller för UKs och EUs regerande. Man kan väl se det som ett experiment i stor skala, blir det bra så följer fler länder, blir det pannkaka så...

   Radera
  7. "din tyska fru" - är det ngns mamma igen?

   Nexit? Nordic Exit?
   Pexit? Polish Exit?
   Dexit? Deutsche Exit?
   Fuck it ?

   Radera
  8. Nej, din är för att d sitter alldeles bredvid s på tangentbordet. N Farrage är gift med en tysk kvinna och som han har två barn med.

   Radera
  9. Nästa steg? Scexit från UK? Irlands enande? Återerövrande av brittiska imperiet? (Vad tror du egentligen är den verkliga orsaken att Prins Harry flyttar till Kanada?)

   Radera
  10. Jag tror han är trött på UK. Det är det många som är. För övrigt har han och familjen diplomatpass så han kan fara och flyga som han vill. Vem bryr sig egentligen?

   Scexit är bara en tidsfråga.
   Inse då att ett gäng gossar i kilt och blåsande säckpipor blir en kärnvapenmakt.
   They can take our lives, but they cant take our freeeedddoooom!
   What can possibly go wrong... Trainspotting goes SLBM.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar gå utmärkt att flyga inom EU utan att behöva visa upp pass.

   Radera
  2. Jo, men nationellt ID-kort har man väl alltid behövt?

   Radera
  3. Äsch bara gör som Mos Def och kör på ett egentillverkat världs-pass.

   Radera
  4. Eller gör en Kjartan Slettemark.

   Radera
  5. Ben, följer du inte den gamla Slayerdevisen "Evil has nuo boundaries"?

   Radera
 3. Bara att gratulera Storbritannien! Avundsjuk på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de ska ju inföta ett poängbaserat invandringssystem, så det är väl bara att besöka ambassaden och se om du har möjlighet att få uppebållstillstånd i landet som flödar av varm öl och tveksam VVS.

   Radera
  2. Och där man ger faen i att isolera utanliggande rörledningar för att de skall bli lättare åtkomliga att reparera när de frusit sönder.....

   Radera
 4. Jag ser fram emot att vi lägger det otroligt medialt uttjatade ordet Brexit bakom oss nu då (som om).

  Om "City" är något slags smeknamn på City of London så kommer det nog gå bra för dem. Enligt flera källor jag läst/hört så är CoL ett häng för antingen Illuminati och/eller Frimurarorden och eftersom de redan styr världen så måste allt detta ha varit i enlighet med deras planer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Illuminati är en front för frimurarna, som är en front för världsfinansen, som givetvis är en front för ödlemännen. Så naiv och lurad du är.

   Radera
  2. Det där har varit känt länge och är självklarheter för oss som är insatta.

   Radera
  3. Det är mer Ben Dovers avdelning...

   Radera
 5. Storbritannien var inte med i Schengenområdet, så man har ändå alltid behövt visa pass/id när man flyger dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltså samma sak som när man ska köra in i Danmark eller Tyskland då? Krävs ju pass eller nationellt ID även då.

   Radera
  2. Jag har flygit till och fran Tyskland-Sverige 20 ggr utan att visa ID, men varje resa till UK (4 ggr flyg, 1 gang färja) var jag tvingad att visa pass

   Radera
  3. Schengen innebär bara avskaffad gränskontroll utom när länderna med hänvisning till "säkerhetsproblem" (handlar ju egentligen om att stoppa asylsökande) tillfälligt återinför dem - som t.ex. Sverige och Danmark.

   Du måste däremot alltid ha med en godkänd resehandling från det land du är medborgare i och denna ska även visas upp när du checkar in på hotell. För svenska medborgare är endast pass och nationellt id-kort giltig resehandling - körkort och id-kort från banken eller Skatteverket är det inte. Vad jag förstår är uppehållsrätten villkorad av detta så teoretiskt kan man bli deporterad från Tyskland om man bara har med sitt svenska körkort.

   Och som hafnium skriver var UK aldrig med i Schengen så kursiveringen i blogginlägget är alltså inte egentligen nyheter.

   Däröver berörs nordiska medborgare av den nordiska passunionen som gör att dessa får resa mellan de nordiska länderna med endast en nationellt godkänd legitimation som inte behöver visa medborgarskap. Så svensken får resa från Sverige till Danmark på körkort men tysken får det inte. Och svensken får inte resa mellan Tyskland och Danmark på svenskt körkort eftersom det inte är resa inom Norden.

   Flygbolagen kan nog välja själva hur de vill identifiera påstigande, om det inte finns nationella regler som ställer hårdare krav. T.ex. är det såvitt jag förstått av RyanAirs dokumentation möjligt att flyga inrikes i Italien med "Licens för installation av värmeledningar".

   Radera
 6. Ett stort steg för ett mer demokratiskt, diversifierat och konkurrenskraftigt Europa och ett steg ifrån EUtopparnas kurrumperade och alltmer totalitära EU. EU är snabbt på väg att bli vår tids sovietunionen som bekämpar fri företagande, yttrandefrihet och demokratisk insyn. Hela ekonomin tyngs att alla regleringar som blir värre för vart år och overheadkostnaderna ökar hela tiden utan någon som helst ansats att göra något åt det.
  De enda nackdelarna för Storbritannien med Brexit är väl att EU underlättat för forskning och universitet, men i övrigt så kommer de tjäna på att beslut tas i egna landet under demokratisk press.

  SvaraRadera
 7. Då UK aldrig varit del av Schengen har väl alltid pass krävts vid resa dit?

  SvaraRadera
 8. EU gillar inte nationsflaggor. Se youtube videon. Låt det sjunka in ett tag. Engelsk sång vid avslutande tal av Farage. https://youtu.be/Lfyal78d9EQ

  SvaraRadera
 9. https://twitter.com/birgerrhenman/status/1222993541997031425?s=09

  Vill Sverige verkligen vara styrd av denna maktgalna människa? Eller en organisation som tänker som honom?

  SvaraRadera
 10. Har vi inte uppesittarkväll nu? 1:40 kvar nu... :O Kommer EU explodera vid midnatt?

  SvaraRadera