Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-03 07:08

Börsuppgångar och nya börsrekord årets första handelsdag

Årets första handelsdag levererade ordentliga börsuppgångar och därtill nya börsrekord. Stockholmsbörsen ser med sin rusning ut att ha varit bland toppbörserna under gårdagen, trots konjunkturläget.
Bullen på Vallgatan.
Amerikanska S&P-500 gick +0.55%, tekniktunga NASDAQ Composite gick +1.05% och breda Russel-3000 gick +0.46%. Gamla Dow Jones Industrial Average inledde året med +0.87%.
Dagschart S&P-500.
Samtliga dessa amerikanska index slog dessutom börsrekord detta valår i USA.
Dagschart OMXSPI.
För svensk del gick breda OMXSPI upp +1.87% och storbolagsindex OMXS30 rusade hela +2.08%.
Dagschart OMXS30.
Även de svenska börsindexen slog rekord på 2020 års första handelsdag och börsen har alltså aldrig förr stått så högt. Känns riktigt som den där härliga stämningen som gällde tidigt år 2000, för 20 år sedan om ni minns.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Skillnaden nu mot för 20 år sen är att vi är fast i lågränteträsket och pengarna måste ta vägen någonstans. Vad är det som säger att det historiska mönstret måste följas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Inte riktigt lika mycket eufori som 1999 dock, inte sant? Inte heller samma spekulationshysteri.

  Varje tid är annorlunda. Det kanske blir geopolitisk oro (se nattens händelser i Iran) som knäcker världens börser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har ju bloggaren och media tjatat om börskrasch i 10 år nu så många tror väl det ska krascha snart. Börskrascher brukar väl komma mer oväntat.
   Tror inte det kommer hända ett skit ang Iran-incidenten. Iran vågar ej gå på USA, vore som att göra självmord, nu är det "qlickbait" med krigsrubriker i tidningarna, snart är det överspelat.

   Radera
  2. Något svar lär det bli eftersom det rör sig om högsta ledningen . Trump har lovat att inte starta några nya konflikter i mellanöstern och det är dessutom valår så det måste varit något riktigt kritiskt bakom attacken. Trots allt har Usa valt att inte svara på de tidigare incidenterna som nedskjutna drönaren, drönarattacken, oljefartygen och säkert ännu fler som inte nått media. Eller så finns det någon tredje aktör som vill att Usa/Iran ryker ihop och eldar på i bakgrunden, typ en ohelig allians mellan Saudierna och Israel.

   Radera
  3. Det kanske är början på valrörelsen vi ser från Trump? Presidentval brukar ju vara bra för börsen i de flesta historiska fall sedan snart 100 år.

   Radera
  4. Att varna för krasch å ena sidan och att varna för höga värderingar, spekulativt sentiment och påminna om vinsthemtagningar är två olika saker.

   För 10 år sedan så hade vi just kommit ut ur en allvarlig finanskrasch och då var börsen mycket lågt värderad.

   Jag har tung övervikt mot guld- och shippingingaktier (råolja från USA el ME till Asien) och räknar med 3-6% upp idag. Å andra sidan så brukar geopolitiska händelser bara lyfta guldet temporärt.

   Radera
  5. Likvider är också en position och används så klart för risk management av portföljen.

   Radera
 3. Ackumuleringen av förmögenhet och makt till ett fåtal löper på enligt plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://ekonomistas.se/2019/10/02/okar-verkligen-formogenhetskoncentrationen-i-vastvarlden/

   Radera