Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-01-03 07:08

Börsuppgångar och nya börsrekord årets första handelsdag

Årets första handelsdag levererade ordentliga börsuppgångar och därtill nya börsrekord. Stockholmsbörsen ser med sin rusning ut att ha varit bland toppbörserna under gårdagen, trots konjunkturläget.
Bullen på Vallgatan.
Amerikanska S&P-500 gick +0.55%, tekniktunga NASDAQ Composite gick +1.05% och breda Russel-3000 gick +0.46%. Gamla Dow Jones Industrial Average inledde året med +0.87%.
Dagschart S&P-500.
Samtliga dessa amerikanska index slog dessutom börsrekord detta valår i USA.
Dagschart OMXSPI.
För svensk del gick breda OMXSPI upp +1.87% och storbolagsindex OMXS30 rusade hela +2.08%.
Dagschart OMXS30.
Även de svenska börsindexen slog rekord på 2020 års första handelsdag och börsen har alltså aldrig förr stått så högt. Känns riktigt som den där härliga stämningen som gällde tidigt år 2000, för 20 år sedan om ni minns.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Skillnaden nu mot för 20 år sen är att vi är fast i lågränteträsket och pengarna måste ta vägen någonstans. Vad är det som säger att det historiska mönstret måste följas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Inte riktigt lika mycket eufori som 1999 dock, inte sant? Inte heller samma spekulationshysteri.

  Varje tid är annorlunda. Det kanske blir geopolitisk oro (se nattens händelser i Iran) som knäcker världens börser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har ju bloggaren och media tjatat om börskrasch i 10 år nu så många tror väl det ska krascha snart. Börskrascher brukar väl komma mer oväntat.
   Tror inte det kommer hända ett skit ang Iran-incidenten. Iran vågar ej gå på USA, vore som att göra självmord, nu är det "qlickbait" med krigsrubriker i tidningarna, snart är det överspelat.

   Radera
  2. Något svar lär det bli eftersom det rör sig om högsta ledningen . Trump har lovat att inte starta några nya konflikter i mellanöstern och det är dessutom valår så det måste varit något riktigt kritiskt bakom attacken. Trots allt har Usa valt att inte svara på de tidigare incidenterna som nedskjutna drönaren, drönarattacken, oljefartygen och säkert ännu fler som inte nått media. Eller så finns det någon tredje aktör som vill att Usa/Iran ryker ihop och eldar på i bakgrunden, typ en ohelig allians mellan Saudierna och Israel.

   Radera
  3. Det kanske är början på valrörelsen vi ser från Trump? Presidentval brukar ju vara bra för börsen i de flesta historiska fall sedan snart 100 år.

   Radera
  4. Att varna för krasch å ena sidan och att varna för höga värderingar, spekulativt sentiment och påminna om vinsthemtagningar är två olika saker.

   För 10 år sedan så hade vi just kommit ut ur en allvarlig finanskrasch och då var börsen mycket lågt värderad.

   Jag har tung övervikt mot guld- och shippingingaktier (råolja från USA el ME till Asien) och räknar med 3-6% upp idag. Å andra sidan så brukar geopolitiska händelser bara lyfta guldet temporärt.

   Radera
  5. Likvider är också en position och används så klart för risk management av portföljen.

   Radera
 3. Ackumuleringen av förmögenhet och makt till ett fåtal löper på enligt plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://ekonomistas.se/2019/10/02/okar-verkligen-formogenhetskoncentrationen-i-vastvarlden/

   Radera