Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-01-28 07:20

Årets börsuppgång utraderad - nytt guldprisrekord - WHO höjer internationell riskbedömning till hög

Årets börsuppgång är nu utraderad för det svenska storbolagsindexet OMXS30, efter en kraftig nedgång under gårdagen. Många andra index, inklusive OMXSPI och S&P-500 är fortfarande på plus, men ligger under stängningskurserna från 2:a januari. Orsaken sägs förstås vara utbrottet av coronaviruset 19-nCoV. Världshälsoorganisationen WHO har höjt den internationella risken från måttlig (eng moderate) till hög (eng high).
Kinesiska flaggan.
Börserna föll alltså hårt under gårdagen.

OMXS30 gick -2.28% och ligger nu vid stödlinjen där indexet vänt flera gånger, vilket kan ge åtminstone tillfällg upprekyl idag. Husse i USA föll inte lika mycket och exempelvis Hong-Kongbörsens Hang Seng-index är upp +0.15% nu på morgonen, men Australiens ASX 200 faller 1.35%.
Dagschart OMXS30. Logaritmisk skala.
Nedgången är den största en enskild dag sedan i oktober och aktien ligger därmed negativt sedan årsskiftet med en nedgång på -0.02%.

OMXSPI gick -2.14% och är fortfarande plus +0.69% på helåret. I USA gick S&P-500 -1.57% och är +0.40% sedan årsskiftet. Bägge stängningarna var under stängningen för årets första handelsdag.

Guldprisets nya rekord är 490:24 SEK per gram, även om metallen i skrivande stund handlas i 488:48 SEK per gram. Uppenbarligen har marknaderna drabbats av riskaversion.

WHO höjde sin globala riskbedömning (PDF) för coronaviruset 19-nCoV till hög, dvs samma nivå som regionalt, medan riskbedömningen för Kina förblir mycket hög (eng very high). Utanför Asien har det varit två nya fall i USA och ett i Kanada, och totalt antal fall i Nordamerika och Europa är därmed nio.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. WHO måste skärpa sig och sluta blåsa upp oro med fejk news, det är ju bara en liten flunsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, finns ju inget I statistik som stödjer att det ska vara allvarligt. Det som gör mig orolig är att Kina tar det på allvar, och att ha lite lätt förbättrad statistik från kinesiska myndigheter skulle ju inte vara första gången..

   Radera
  2. Exakt! Jorden går inte under idag heller.

   Radera
  3. Det är minst sagt lite motstridiga signaler. Man stänger av landtrafik till Wuhan, men flyget går fortfarande. Om det var ett stort hot så hade man agerat annorlunda kan man tycka. Samtidigt stänger Mongoliet sin gräns, vilket antyder ett visst allvar.

   Radera
  4. Och börsen tar igen en del av tappet idag....verkar inte vara så farligt.

   Radera
 2. Jag tror guldet går över 500 SEK/g innan den här virushistorien är över

  SvaraRadera
 3. Den kinesiska tillväxten är redan lite bräcklig, så det här kan mycket väl vara det som orsakar en synkad global nedgång, och då ska ju värderingarna ner en del. Det kostar en del att låta produktionen ligga nere...

  SvaraRadera
 4. Bitcoin och Ethereum rusade två procent också på nyheterna, Vem tror att Bitcoin är en bra placering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är för riskabelt att INTE ha en viss exponering mot cryptotillgångar (och där främst Bitcoin). Det är fortfarande vilda västern så en eller några få procent av sparkapitalet bör räcka för de flesta.
   Millennials är otroligt mycket mer positiva till cryptovalutor än de äldre och utdöende generationerna.

   Radera
  2. Crypto är här för att stanna men en reell risk är vad framtidens kvantdatorer kommer innebära för dess tekniska integritet.

   På kort sikt, några månader tror jag Bitcoin är en utmärkt investering. Snordyrt men går att ha inom ISK/KF, https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/563966/bitcoin-xbt

   Radera
 5. Jag har varit på-G att köpa guld i ett par omgångar nu men tycker det är lika svårt varje gång.
  Läser mig till olika alternativ, etfs physical swiss gold (gzur) eller fonden pacific precious (som tyvärr höjt sin avgift). När jag hänger över köpnappen till tex etfen ligger courtaget på 50-60kr för en summa runt 2000kr det känns lite orimligt för mindre placeringar som dessa? Jag är inte intresserad av att köpa fysiskt guld att förvara själv utan betalar gärna en liten avgift för att någon annan skall göra detta. Jag har förstått att det är bra om de har fysiskt guld. Vilka fonder, ETFer skulle kunna vara bra alternativ att undersöka? jag vet att du inte får ge rekomendationer men lite övergripande start att undersöka och lite generella fallgropar att undvika hade uppskattats

  SvaraRadera
  Svar
  1. WisdomTree Physical Swiss Gold EUR, 0,19 % plus courtage och ev. växlingsavgift. Nytt namn för tidigare ETFS Physical Swiss Gold. Lämpar sig för större belopp.

   https://www.nordnet.se/marknaden/ovriga-certifikat/16128421-wisdom-tree-physical-swiss

   BGFB World Gold A2, 1,61% hos Savr (cirka 2,22% utan rabatt) plus 0,5 % växlingsavgift. Minsta investering 100 kr som också går att automatisera.

   https://savr.com/sv/konto/investera/5065/butik/300/info (inloggat läge)

   Radera
  2. World gold kör jag på ppm endast. Lite dyr för min smak annars

   Radera
  3. Klokt, hos Pensionsmyndigheten kostar den 0,66%

   https://www.pensionsmyndigheten.se/service/fondtorg/fond/338590

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera