Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-01-28 10:02

Antalet fall av 19-nCoV coronavirus - lägsta ökningstakten sedan 22:e januari

Nedan följer en graf över utvecklingen av antalet hos världshälsoorganisationen WHO bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Siffrorna baserar sig på organisationens dagliga lägesrapporter, som släpar efter ett dygn. Antalet fall är nu 2798, men ökningstakten om 39% på en dag är den lägsta sedan den 22:e januari. WHO har korrigerat den globala riskbedömningen från måttlig (eng moderate) till hög (eng high), vilket ska ha gällt hela tiden och varit ett skrivfel (och copy-paste förmodligen). Svenska UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubei-provinsen i Kina.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO dagliga lägesrapporter. Dessa släpar efter ett dygn

Notera att de bekräftade fallen är ackumulerade från start. I takt med att insjuknade friskförklaras kommer alltså ändå siffrorna stiga.

Procentandelen döda av de som bekräftats smittade med 19-nCoV är 2.9%. Andelen allvarligt sjuka är 16.5%.

Av 37 fall utanför Kina visade tre inte upp några symptom, dvs man kan smittas utan att bli sjuk och dödlligheten för sjukdomen är sannolikt ännu lägre, givet att det finns fler symptomfria smittade. Åldern på smittade utanför Kina är i media 45 år med ett omfång från 2 års ålder till 74 års ålder.

WHO korrigerade sin riskbedömning globalt från måttlig till hög och är nu väldigt hög risk i Kina, hög regionalt och hög på global nivå. Hög nivå gällde redan den 22:e januari, men det har tydligen varit ett skrivfel i lägesrapporterna. Kanske copy-paste?
"Note: Error in situation reports published on 23,24 and 25 January as originally published, which incorrectly summarized the risk for global level to be moderate."
Ökningstakten avtar och är nu med 39% den lägsta sedan den 22:e januari, ner från 53% i söndags, 57% i lördags. Som störst var den i torsdags med en ökning på 85%. Detta syns tydligare om man gör skalan på grafen logaritmisk. Se nedan.
OBS: Logaritmisk skala
Senaste lägesrapporten finns här. Länken till lägesrapporten från WHO:s hemsida är fel om man går in med dator, men är korrekt om man går in med mobil.

Sprid inte rykten, desinformation och panik. Var inte en idiot. Sanningen finns inte på Youtube. Alla förkylningar, all feber och all hosta är inte 19-nCoV, utan övriga infektioner fortsätter som vanligt, även om drabbade nu på grund av överreaktioner söker vård av rädsla för 19-nCoV.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att se vad du skriver om ökningstakten imorgon.

  I skrivande stund 4474 bekräftade fall. 107 döda och 63 tillfrisknade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bekräftade fall gäller även döda och tillfrisknade antar jag. 107 och 63 upplevs som lite väl exakt.

   Just Kina är väl ett land där det finns folk som inte finns.

   Kanske inte så stor andel typ Sveriges befolkning eller nåt, vem vet? Ett resultat att ettbarnspolitiken där ett kön var favoriserat.

   Radera
 2. Observera att detta bara är vad vi vet, allt som går under radarn, vilket troligen är mycket, syns inte här. Sen är frågan om siffrorna från Kina stämmer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Alla som har hosta och feber i Kina kan rimligtvis inte analyseras för vilken typ av virus det handlar om.

   Radera
 3. 19-nCoV är verkligen ett uselt namn - kan vi inte bara komma överens om att kalla detta för "Kung Flu" istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 19-nCoV är ett OK namn. kung flu däremot? Njae

   Radera
  2. Haha, den var bra. Såg det här förslaget på twitter:

   Staffan Dopping
   ‏ @staffandopping
   23 timför 23 timmar sedan

   Är det inte dags snart att ge det nu aktuella coronaviruset ett specifikt namn, på samma sätt som sars och mers? Förslagsvis ”wurs” som i Wuhan respiratory syndrome. #ord

   Radera
  3. Wu-flu är bättre.

   Radera
 4. Att folk tillfrisknar tänker man inte på när man följer nyhetrapporteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste precis att det låga antalet tillfrisknade i Kina beror på/kan bero på att patienterna ska stanna tolv dagar i karantän innan de släpps ut igen.

   Radera
  2. De tillfrisknade patienterna skulle kunna vara lämpliga arbetare på Wuhan´s sjukhus. De skulle kunna transportera bort lik, om inte annat. De smittar inte längre och är förmodligen inte rädda för viruset, som deras immunförsvar redan har bekämpat.

   Radera
 5. "... även om drabbade nu på grund av överreaktioner söker vård av rädsla för 19-nCoV"

  Vilken typ av vård? Medlidande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vill nog lämna prov och bli testade.

   Radera
 6. På många håll i Kina är det brist på testkit för diagnos av coronaviruset, särskilt nu när behovet har ökat mycket pga många som har insjuknat och sökt vård. Så statistiken kan släpa efter av den anledningen. Dessutom tar dagens testkit 24 timmar, innan svaret kommer. Man försöker därför utveckla snabbare diagnostikmetoder.

  SvaraRadera
 7. Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Det visar sig dessutom röra sig om smittspridning från människa till människa. En kinesisk anställd på ett bildelsföretag besökte högkvarteret i Tyskland i förra veckan, reste sedan hem men visar sig nu ha smittat en tysk kollega. Det är såvitt känt det första fallet av sådan smittspridning i Europa. Jag undrar om det inte är första fallet av spridning utanför Kina, när en resenär från Kina har smittat en person i ett annat land. Antagligen mådde kinesen bra i Tyskland (annars hade han ställt in mötet och inte kunnat ta sig tillbaka till Kina), men spred viruset ändå. Man får inte veta, om kinesen blev sjuk efter ankomsten till Kina. Jag antar att smittan har spridits genom handhälsning. Det måste vi sluta med och gå över till "fist bump" eller liknande, tills coronan har försvunnit. Sannolikt kommer vi att dras med coronan på liknande sätt som spanska sjukan, som kom i tre vågor och sedan i spridda skurar. Av dem som fick diagnosen i spanska sjukan dog minst 2,5 procent, vilket kan jämföras med mer normala influensaepidemier där högst 0,1 procent dör (Wikipedia).

  SvaraRadera
 8. Flera ringde in till P1:s telefonväkteri idag och ifrågasatte siffrorna för dödlighet. Tesen var att de siffror kring en dödlighet runt 2-3 procent är för låga eftersom de beräknas utifrån döda i förhållande till det totala antalet smittade. De försökte fråga läkaren i radion hur lång tid det tar från smitta till död. Inringarna menade att dödligheten om det beräknas per subgrupp typ döda från smittade dag 1, döda från smittade dag 2 etc blir betydligt högre. Inget svar gavs från läkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med högre siffror på dödlighet är att vi kan vara ganska säkra på att fler är smittade än de som registrerats på sjukhus. 100 döda ska således inte delas på 4000 smittade utan på ett mycket högre antal smittade.

   Igår hade 60 personer utanför Kina bekräftats som smittade. Det är orimligt att 60 kineser av de ~2000 smittade skulle fått för sig att resa utomlands.

   Kineser gör ungefär 131 miljoner utlandsresor varje år. Vilket motsvarar att ~10 % av befolkningen gör en utlandsresa per år. En uppskattning blir då att 10%/52 veckor = 0.2 % av kineserna rest den senaste veckan.

   60/0.2 = 30 000 smittade. Det är en troligare siffra på antalet smittade i Kina.

   100 döda / 30 000 = 0.3 %

   Men sen har vi förstås detta med att sjukdomen växer exponentiellt. Siffran på 3 % dödlighet blir då en osäker, men ändå någorlunda rimlig siffra.

   Radera
  2. Bra resonemang. Tyvärr gjorde läkaren i radion en mycket svag insats och det bästa hade nog varit att inte ens hålla en frågestund när experten inte hade förberett lämpliga svar på möjliga frågor. T ex slarvade man helt bort en fråga om smittorisk på flygplan med att det inte föreligger smittorisk i Europa. Läkaren hade gott kunnat nämna att det är en kraftigt ökad smittorisk att flyga och att när SARS-smittade flög var det stor risk att de passagerare som satt runtomkring blev smittade.

   Radera
 9. Även i Japan finns fall med en person som smittats utanför Kina.

  Coronavirus: Japan and Germany confirm patients who caught disease did not visit China

  "One of the patients was a Japanese tour bus driver in his 60s in the city of Nara who had driven two groups of Chinese tourists who had come from Wuhan earlier this month.​"

  https://www.independent.co.uk/news/world/asia/coronavirus-china-japan-latest-outbreak-bus-driver-wuhan-death-toll-a9305406.html


  Ser en ganska hög sannolikhet att antalet smittade i Kina kommer att fortsätta växa exponentiellt. Karantän av större grupper brukar avfärdas av expertisen eftersom det inte ses som effektivt. Snarare kontraproduktivt då det leder till sämre samarbete med myndigheter.

  Viruset verkar ha ganska lång inkubationstid 2-10 dagar, att sjukdomsförloppet verkar utdraget samt att smittspridning kan ske innan symptom ses gör att det verkar troligt att sjukdomen fortsätter att spridas även utanför Kina.

  Siffrorna på mortalitet är fortfarande okända. Men (ganska konservativa) uppskattningar om 3 % finns. Det skulle innebära att sjukdomen kan jämföras med en mycket allvarlig influensa som på allvar kommer påverka drabbade städer.  SvaraRadera
 10. Så nåt i stil med 0,00004474% av världens befolkning har testats positiva för att bära på coronavirus c samtidigt som de är sjuka. Hemskt.

  SvaraRadera