Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-27 09:00

Antalet fall av 19-nCoV coronavirus - uppe i 2014

Nedan följer en graf över utvecklingen av antalet hos världshälsoorganisationen WHO bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Siffrorna baserar sig på organisationens dagliga lägesrapporter, som släpar efter ett dygn. Antalet fall är nu 2014.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO dagliga lägesrapporter. Dessa släpar efter ett dygn.


Notera att de bekräftade fallen är ackumulerade från start. I takt med att insjuknade friskförklaras kommer alltså ändå siffrorna stiga.

Procentandelen döda av de som bekräftats smittade med 19-nCoV är 2.7%. Andelen allvarligt sjuka är 16.1%. Influensasäsongen 2017-2019 dog 5.0% av de smittade i Sverige. Säsongen 2016-2017 dog 5.6% och 2015-2016 dog 2.9% (PDF, sidan 23). 19-nCoV verkar alltså vara mindre allvarlig än de senaste årens årsinfluensor, och detta trots att det saknas vaccin mot 19-nCoV.

Både andelen döda och andelen allvarligt sjuka av 19-nCoV minskade senaste dygnet. Antalet döda ökade med 15, ner från en ökning med 16 dygnet innan. Minskningen i takten är trots att antalet bekräftade smittade alltså ökat. Ökningen av antalet smittade sker främst i Kina. Övriga Asien har ökade från 15 till 20 smittade och Australien från tre till fyra.

WHO har inte ändrat sin bedömning av läget sedan den 22:a januari. Väldigt hög risk i Kina, hög regionalt och hög på global nivå. Man har skrivit fel tidigare och angett måttlig (eng moderate) på global nivå.

Senaste lägesrapporten finns här. Sprid inte rykten, desinformation och panik. Var inte en idiot. Sanningen finns inte på Youtube. Alla förkylningar, all feber och all hosta är inte 19-nCoV, utan övriga infektioner fortsätter som vanligt, även om drabbade nu på grund av överreaktioner söker vård av rädsla för 19-nCoV.

27 kommentarer:

 1. Baserat på det du vet nu Lars. Hade du åkt på en affärsresa till Hongkong och vidare in i Kina till Guangzhou-området inom några veckor, eller hade du avstått?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den största orsaken att inte åka nu är knappadt sjukdomsrisken utan att inte veta om man kommer in eller ut från platsen.

   Radera
  2. Mad-Mac, argumentationsfel. Eftersom jag av noll anledningar skulle åka på en sådan affärsresa, så spelar inte mitt svar någon som helst roll.

   Radera
  3. Jag hade inte åkt. Vi har skjutit fram resor till Kina på mitt jobg pga osäker läge. Vi har lågt tilltro att Sverige hade hjälps oss medborgare i Kina på samma sätt som Kina eller Frankrike

   Radera
  4. Oj, det blev fel där. Jag menade på samma sätt som USA och Frankrike.

   Radera
 2. Vi vet inte mycket alls ännu men grafen visar att fortsätter det spridas i samma takt så har vi passerat 10 miljarder innan mars.

  Inte så troligt scenario men min poäng är att det växer snabbt just nu och man ska nog som lekman akta sig för att ge några prognoser alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och angående antalet döda resp tillfrisknade så är det väl tveksamt om någon av de först drabbade hunnit bli friska ännu så den där siffran på dödlighet borde fortfarande vara ganska osäker.

   Plus att jag inte har 100% förtroende för rapporter från Kina.

   Radera
  2. https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

   Just nu 80 döda samt 54 tillfrisknade, vilket man med naiv approach skulle kunna tolka som 54/(54+80) = 40% dödlighet. Vilket naturligtvis inte heller är sant.

   Det statistiska underlaget är på tok för lågt för att vi ska kunna säga någonting alls så både den som försöker vifta bort faran samt den som tror på mänskligheten undergång har nog inte förstått hur lite vederbörande förstår.

   Radera
  3. Neep, Är du forskare inom läkemedelsbranschen?

   Radera
  4. Min systerdotter fick något Coronavirus variant i Mallorca för ca 1 år sedan. Hon är typ 5 år och det tog ca 3 veckor att återhämta sig. Läkarna fick prova olika mediciner eftersom barn inte kan få samma typ eller doser som vuxna.
   Nu har vi en annan Coronavariant så frisktiden kan nog variera.

   Radera
  5. Och Kent no 1, ändå gör du som lekman prognosen "10 miljarder innan mars". Du kanske var en av de som hävdade att Ebolautbrottet i Västafrika skulle döda 3.5 miljarder människor?

   Radera
  6. Kent No1, som lekman så gör du väldigt mycket uttalanden som du anser att man inte ska göra som lekman. Men jag håller med, sluta uttala dig.

   Radera
  7. Ber om ursäkt Retorik och sarkasm kan vara svårt ibland

   Radera
  8. En vanlig flunsa tar ett par veckor att återhämta sig i snitt. Medelsvensken brukar gå tillbaka till jobbet/dagid så snart Alvedonen trycker ner febern så svetten i pannan inte är så tydlig och en god smittspridning erhålls.

   Radera
 3. Äsch, det är samma gamla skrämselpropaganda som pågår just nu. Det var väl ca 10 år sen man drog igång H1N1-viruspropagandan med efterföljande massvaccinationer. Dags för ett nytt påhitt för att skrämma upp folket. Sitt still i båten och ta det lugnt allesammans.

  SvaraRadera
 4. Angående youtube där det presenteras videor på tomma stadsdelar så utöver att vi inte har nåt att jämföra med så bör man påminna om att det är Kinesiskt nyår, så inte många kineser jobbar nu. Följaktligen naturligtvis låga aktiviteter på sina ställen.

  Jag får bara autoreply från leverantörer i Kina just nu, med hänvisningar till nyåret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inne i Göteborg i lördags. Helt tomma gator. Coronavirusutbrottet har tydligen utplånat Göteborg.

   Skärp dig.

   Radera
  2. Ha inte så bråttom på tangentbordet så slipper du slå in öppna dörrar.

   Radera
 5. Svårt att veta vad som händer. Jag tror ju kineserna vidtog åtgärder först när de såg att sjuka och äldre dog i större utstäckning än vanligt. Först då blev det "containment". Antalet sjuka utomlands antyder att viruset redan är väldigt spritt i KIna. Så ser jag det.

  SvaraRadera
 6. Snubbla in på den här annonsen med dig Lars!

  https://kampanj.expressen.se/preem/i-handelse-av-det-otankbara/

  SvaraRadera
 7. citat från 27 januari: "Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer fortfarande risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället som mycket låg. Enstaka fall kan dock upptäckas i landet, liksom nyligen skett i bl.a. Frankrike."

  SvaraRadera
 8. "Influensasäsongen 2017-2019 dog 5.0% av de smittade i Sverige."

  Fel. "Smittad" och "laboratorieverifierad influensadiagnos" är inte samma sak. Inte ens ungefär samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, men alla som smittats av coronaviruset 19-nCoV är alltså identifierade?

   Radera
 9. Nej, har du stött på någon som hävdar det? Detta är exakt problemet med att jämföra dödlighet mellan olika sjukdomar, olika länder, över tid.

  antal diagnosticerade = k * antal smittade

  där k beror av hur stor andel smittade som hör av sig till sjukvården, hur stor andel av dessa som faktiskt blir erbjuden provtagning, vilken träffsäkerheten i analysen är, o.s.v. De 5 procenten (av laboratorieverifierade diagnosticerade) sjunker nog till 1-2 promille (av smittade) för en ordinär influensa. Vad som gäller för Wuhan-viruset vet väl ingen. En gissning så god som någon kan väl vara att k i Wuhan är större än k för en vanlig influensa i Sverige.

  Det är väl nästan lika dumt att tona ner det hela baserat på ren okunnighet, som att överdriva det. Eller vad tycker bloggaren?

  SvaraRadera
 10. Killgissning.

  Antalet dödsfaöll är antagligen väl kända då folk söker vård snabbt.
  Antalet smittade kan underdrivas drastiskt när det är "karantänläge".

  Detta ger att antalet döda per smittade inte alls är så högt att det bör orsaka börsras.
  Är det bara en "till" influensa" är det ingen katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara en till influensa bland andra influensor men med lite större dödlighet för gamla och sjuka. Hur många som har det här viruset är oklart eftersom diagnosticering inte görs av varje influensadrabbad i Kina men det finns en risk att virusutbrottet skett tidigare än vi anar. Och dragit iväg. Det relativt stora antalet fall utomlands indikerar tycker jag att fler i Kina har viruset än vad myndigheterna vill medge. Eller kan medge snarare.

   Radera
 11. Med nuvarande utveckling går vi om det totala antal smittade i SARS 2002-2004 on senast två dygn.

  SvaraRadera