Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-25 11:16

Antalet fall av 19-nCoV coronavirus per dag

Nedan följer en graf över utvecklingen av antalet hos världshälsoorganisationen WHO bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Siffrorna baserar sig på organisationens dagliga lägesrapporter, som släpar efter ett dygn.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO dagliga lägesrapporter. Dessa släpar efter ett dygn.
Notera att de bekräftade fallen är ackumulerade från start. I takt med att insjuknade friskförklaras kommer alltså ändå siffrorna stiga.

Procentandelen döda av de som fått diagnosen är 2.9%. I lägesrapporten från den 22:e januari uppges att av dessa hade fyra av fem (80%) komorbiditet, alltså ytterligare sjukdomstillstånd, dvs var sjuk i något annat och tillhörde således en riskgrupp. Den femte anges inga uppgifter om, men i rapporterna ej bekräftade mediauppgifter uppger att alla döda då var i åldern över 65 år, vilket också är att betrakta som en riskgrupp för t ex influensa.

Rapporten per den tjugofjärde januari (PDF) uppger 846 rapporterade fall totalt, varav 830 från Kina. Summan i redovisningen per land blir dock 841 och är det som redovisas uppdelat på Kina, Asien och Nordamerika ovan.

Samtliga rapporterade fall ska ha varit i staden Wuhan innan insjuknandet. 

WHO:s information hittas här. Svenska Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin information här1177 Vårdguiden har sin information här. Även amerikanska Center for Disease Control and Prevention (CDC) har bra information.

För att få proportioner på utbrottet än så länge, så dog 1012 svenskar inom 30 dagar från influensadiagnos under influensasäsongen 2017 - 2018 (PDF). De avlidna hade en medianålder på 84 år och var 5.0% av de 20 438 i Sverige diagnosticerade fallen. I åldern 65+ var dödligheten 8.4% (se sidan 22 i PDF:en om influensasäsongen 2017-2018). Det höga antalet dödsfall är trots att många äldre och i riskgrupper vaccinerar sig mot influensa årligen, och hade annars antagligen varit betydligt högre. Vaccin räddar liv.

Mediauppgifter hävdar att det bekräftats ett fall till i Nordamerika (USA) och två i Frankrike, medan kineserna med feber eller hosta i Finland inte hade 19-nCoV. Amerikanska CDC uppger dock bara "first case" och skriver inget om ytterligare ett fall i USA, även om det förmodade andra fallet ska ha fått börserna att falla i USA. Kom ihåg att vanliga förkylningar, bakterieinfektioner och virusinfektioner inte försvinner bara för att media slår på stora trumman om coronavirusutbrottet i Kina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. När jag var barn så fanns något som kallades barnsjukdomar som dom flesta gick igenom utan problem, röda hund, mässling, påssjuka, vattkoppor, scharlakansfeber.

  Idag skulle det utlösa larm om mänsklighetens undergång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan problem? Skärp dig. Mässlingen dödar någon procent, och ger frekvent permanenta hjärnskador. I snitt sänks IQ med typ 3 punkter (Wechsel-skalan) hos den som fått mässlingen.

   Du lider av survivorship bias.

   Radera
  2. Något jag delar med Morgan Johansson och flertalet svenska politiker.

   Radera
  3. Kan man undersöka och se om mässlingen är överrepresenterad hos vänsteraktivister?

   Radera
  4. Jag har haft mässlingen...

   Jag var så sjuk att jag fortfarande minns det 40 år senare.

   Radera
  5. Coronaviruset verkar smitta redan innan symptomen kommer och inkubationstiden är 2-14 dagar. Varje smittad person smittar vidare 2.5 friska personer.

   Radera
 2. Vem fan är det som vaccinerar sig mot influensa, som är typ som en vanlig förkylning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vaccinerar mig mot det, för jag betalar min egen sjuklön som egen företagare.

   Så du menar att 5.0% som drabbas av en vanlig förkylning dör?

   Radera
  2. Långt ifrån alla får diagnos, man får nog anta att det är de som diagnostiseras mår sämre än genomsnittet och att I stort sett alla som avlider får diagnos. Men ja håller ju med om att det inte är någon alarmerande skillnad mot en vanlig influensa ännu i alla fall.

   Radera
  3. Jag misstänker starkt att personer som tror att influensan är "typ som en vanlig förkylning" aldrig har haft influensa, utan bara en kraftigare förkylning. Tips: Har du snuva eller en förkylning som kryper på långsamt över flera dagar så har du inte influensa. Innan jag fick influensan för några år sedan så trodde jag samma sak, men efter att ha haft 40-graders feber i över en vecka och var borta från jobbet i två veckor så har jag mer sympati för dom som har influensa på riktigt. Jag kan betala rätt mycket för att slippa uppleva det igen.

   Radera
  4. Symptom varierar ju kraftigt både beroende på vilken influensa stam och ditt immunförsvar. Man kan ju ha påvisbara virus mängder helt utan symptom.

   Radera
  5. De flesta får influensa ordentligt åtminstone en gång i livet. Sen beror det på vilka virusstammar immunförsvaret har stött på tidigare hur sjuk man blir, och om man blir sjuk. Förmodligen upplever en del en vanlig förkylning av influensavirus, medan många blir jättedåliga, och några klarar sig helt. Just att många blir jättedåliga är väl anledningen till att man kallar det influensa, annars kallar man det förkylning.

   Radera
  6. Själv så har jag tagit dom vanliga vaccinerna med undantag för den återkommande årliga influensan, möjligen av ren lathet eller uppfostran med att man ska inte belasta sjukvården i onödan.

   Ser att antivaxare har blivit en stor grej, troligen mer på nätet än bland vanligt folk,
   visste inte först vad det innebar utan funderade om det var män som gillade kvinnor med håriga ben.

   Radera
  7. 200 kr för en vaccination gentemot en dags karens a 2000?samt flera dagar med sjuklön på 7någonting?

   För att inte snacka om hur kul det är att ta hand om influensasjuka barn när du själv mår skit?
   Been there doen that med både kräksjuka och influensa. Jag hade gladeligen betalat en tusenlapp för att slippa det. Kräksjukan flera tusen.

   Radera
 3. Det är för tidigt ännu både för att blåsa faran över eller för att utlysa katastroftillstånd.
  Fortsätter utvecklingen exponentiellt de närmaste dagarna kan det finnas fog för oro.

  Men vad är det kineserna vet, som inte vi vet? Varför väljer man att sätta över 40 miljoner människor i karantän med allt vad det innebär? Är det för att få godkänt betyg av omvärlden och WHO? Det tror jag knappast. Är det för att den kinesiska ekonomin håller på att implodera och man vill ha något att skylla på? Inte helt otroligt. Eller är det helt enkelt för att virusets egenskaper är mycket värre än befarat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så försöker du inte spekulera, sprida rykten, desinformation och konspirationsteorier, och slutar vara en del av problemet.

   Radera
  2. Cornu, du kastar sten i glashus.
   Du har redan skrivit typ fem inlägg om viruset så du är ju verkligen den som slår mynt av det hela och skapar diskussioner och rykten, för låtsas inte som att du inte vet vad som händer i kommentarsfältet oavsett hur mycket du friskriver dig själv i själva inlägget.
   Fine för mig att du rapporterar om viruset som ändå intresserar många, men bespara oss gärna din skenheliga präktighet.

   Radera
  3. Att försöka stoppa en influensa tidigt är verkligen sunt ur ett marknads och produktionsperspektiv. Räkna på vad det kostar att exempelvis 100 miljoner kineser är borta från produktion i en vecka.

   Radera
  4. Man kan nog absolut säga att kinesiska myndigheter "tystar ner" negativa saker. Det är ju trots allt en kommunistisk diktatur. Hur bra går egentligen deras infrastruktur projekt? Vi vet att det händer saker i landet som inte rapporteras utåt, kineser sitter i koncentrationsläger för sånt och dom som lyckats fly kan omöjligt återvända. Egentligen tycker jag så illa om de landet för vad dom sysslar med (obs ej vanliga kineser) så jag inte vill handla där ifrån men det ges inga val i dag.

   Radera
  5. Jag har också undrat över vad kineserna vet, men inte vill berätta. De säger, att viruset sprids snabbt och muterar och att det beter sig ganska likt sars, som det tidigare corona-viruset orsakar, fast med lägre dödlighet. Förhoppningsvis minskar dödligheten med mer avancerad sjukvård i Kina, det är en enorm skillnad på de materiella resurserna och kunskaperna under sars-tiden och nu. Fast de hjälper inte när sjukhusen är överfulla med patienterna med andningsproblem, som behöver syrgas, vätska via dropp och respirator, de resurserna har man sällan, om man stannar hemma som svårt sjuk, som många blir tvungna till när de inte får sängplats på sjukhusen.

   Radera
 4. Lite råd från Er
  Jag och sambon har resa klar till Kap Verde 2 Februari
  åka eller inte?
  Om vi åker ska jag köpa ffp3 mask och ha på oss på Arlanda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp en biohazard suit och njut av semestern.

   Radera
  2. Klart ni ska åka och klart ni inte ska köpa någon mask. Handsprit har man alltid med sig på resor ändå.

   Radera
  3. Er ni fullt friska i övrigt är mitt råd att åka oavsett hur utvecklingen för antalet smittade är dagarna fram till ni åker.
   Har ni hälsoproblem som sätter ner immunförsvar eller lung/hjärt kapacitet hade jag själv inte åkt om antalet sjukdomsfall exploderar de närmaste dagarna, inte ens med handsprit och kolfiltermask.
   Bara paniken som kan uppstå om sjukdomsfallen kraftigt ökar kan vara mycket jobbig om man har hälsoproblem, typ övernatta på flygplatser för att alla ska undersökas innan de går på flygplanet.

   Radera
  4. Att beakta är att det typ jobbar 16000(skift/olika roller sjäkvklart) Pers på arlanda. En försvarlig del av dem är över 50.

   Radera
  5. Med det sagt. Är man orolig ska man ta råd av en läkare och inte av oss amatör tyckare på nätet

   Radera
  6. Det är alltid svårt att veta i förväg om man skall ställa in eller inte. Har man avbeställningsskydd etc eller förlorar man en massa pengar ligger i vågskålen. Själv ställde jag in en resa till New York timmar innan avfärd (sista planet som gick innan allt ställdes in) och förlorade flygbiljetterna. Då var det orkanen Sandy. I efterhand visade det sig vara helt rätt beslut.

   För influensa som den här skulle inte jag ställa in en resa. Hade det varit en aggressiv dödlig pandemi, ja då hade jag nog stannat hemma.

   Radera
  7. Kap Verde. Det är bara att resa. Jag ska till Kina med jobbet om 3 veckor :) vi har inte avbokat något än men masker och handsprit tänker vi köpa.

   Radera
  8. Ni ska absolut åka, coronavirus-fallen har inte hunnit öka så mycket under en så kort tid. Kap Verde är dessutom långt ifrån Asien, där smittan sprids mest. Dessutom kan statistiken för antalet döda och insjuknade ha ökat även pga bättre diagnostik av de insjuknade. Däremot skulle jag inte åka till Kina och Hong Kong, där det är katastrofläge. Situationen kan vara värre om några veckor, men många epidemier avtar när sommaren kommer och folk vistas mer utomhus. Virus trivs bäst i luften under vintern, när luftfuktigheten är låg. Vädring (ett öppet fönster om det är möjligt), handdesinfektion och ordentlig handtvätt i 20 s så ofta som möjligt, där man gnider in tvålen länge (man behöver även handkräm, annars blir huden för torr) är bra sätt att undvika smitta. Virus kan dock spridas under flygresan, tyvärr, luften filtreras visserligen i planet genom HEPA-filter mm. men det är ändå samma luft och virus är pyttesmå partiklar och svårt att filtrera bort. Ansiktsmask har en begränsad effekt, det ska vara av typ N95, eftersom virus går igenom de stora porerna i materialet. Maskerna och glasögonen (solglasögonen) skyddar dock mot stänk från hostande och nysande medpassagerarna. Ett bra råd är att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, även om den har en låg effekt, senaste säsongen ca 29%, men man får ofta lindrigare besvär, slipper smitta andra och behöver inte belasta sjukvården, när man slipper svåra komplikationer. Många apotek vaccinerar, liksom privata vaccinföretag, snabbt och bekvämt utan något tjafs.

   Radera
 5. Hm, grafen du la upp är inte så rolig
  25% som insjuknar blir allvarligt sjuka eller dör. Vi är båda runt 55

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är 25% av de som konstaterats sjuka som är allvarligt sjuka/dör, det kan vara 10 gånger fler som är sjuka men som aldrig kommer konstateras sjuka då de ligger hemma någon dag och sedan går till jobbet...

   Radera
  2. De flesta av de som har dött av det nya corona-viruset i Kina har haft allvarliga sjukdomar, som diabetes, cancer, parkinson eller högt blodtryck. 25% har blivit svårt sjuka, men dödligheten har varit ca 3%. Nu är ca 250 personer kritiskt sjuka i Kina och sjukhusen är knökfulla med nya patienter. Några har inte blivit intagna, fast de har allvarliga symptom, t ex hostar blod och har försökt få hjälp på flera ställen. 55 år är inte mycket, om man är frisk i övrigt.

   Radera
 6. Kina har ett level-4 Bio Hazard lab i Wuhan
  https://www.nature.com/news/inside-the-chinese-lab-poised-to-study-world-s-most-dangerous-pathogens-1.21487

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bygger också ett nytt sjukhus på 5 dagar, inget NKS där inte!

   Radera
  2. Såg det med. Helt sjukt

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Sedan tisdagen har smittfallen tredubblats och dödsfallen mer än femdubblats. Vi har därmed ett litet underlag för att studera den vidare projektionen, och det är ingen rolig läsning. Tisdagens 440 fall är fyra dagar senare uppe i 1 354, en exponentiell utveckling som ger tio miljoner smittade efter ytterligare drygt tre veckor.

  Hur fatalt viruset är vet vi ännu inte, men en sådan siffra motsvarar flera hundratusen döda. Lägg därtill att hela samhällen avstannar, och vi har en kris av gigantiska proportioner. Eftersom katten redan är ute ur lådan är ett globalt utbrott nära förestående.

  Vidare förefaller inkubationstiden vara upp till två veckor, med yngre drabbade som inte visar några symptom alls – det är ett recept för en katastrof, ty det innebär att smittan kan överföras på många innan symptom föreligger.

  Viruset tycks vara så beskaffat att barn och yngre inte alls utvecklar några sjukdomssymptom,, medan medelålders och äldre drabbas hårdare ju sämre grundhälsa de har. Det är en pensionärsdödare, och den som är till åren kommen och en smula skör bör nog ha ett vaksamt öga på den fortsatta utvecklingen.

  För oss andra är det inte hälsorisken som är det farliga, eftersom det inte förefaller vara värre än en regelrätt influensa – med brasklapp om att virus lätt muterar – utan att samhällen kan lamslås när panik bryter ut och hela städer isoleras. I det värsta av scenarier kan detta lilla virus utlösa en global recession.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läget är svårt i Asien, där många är väldigt trångbodda, men det behöver inte bli så svårt här i Norden, där vi har rymliga bostäder med få personer i, vilket minskar smittspridningen. Försök att förbättra din hälsa/kondition, innan corona-viruset kommer hit, t ex genom motion (t ex dagliga promenader), äta sunt med mycket frukt och grönsaker, vaccinera dig mot säsongsinfluensa och vistas i vårsolen och få därigenom D-vitamin genom huden. Jag har under de senaste 5 åren ätit en ganska stor dos D-vitamin dagligen, ca 66 mikrogram/dag och klarat mig med väldigt få eller lindriga förkylningar/influensor. Det är inte bekräftat att D-vitamin höjer immunförsvaret, men för mig har det fungerat förvånansvärt bra. Mina föräldrar som växte upp under tre krig, var nästan aldrig sjuka, utom 1957 när Asiaten kom och pappa och hans kusiner blev sängliggande och arbetsgivaren skickade sjuksköterskor på hembesök. Man kan öka sitt prepp-förråd med konserver, tepåsar, drycker, värktabletter, halstabletter, godis att suga på om man har ont i halsen, handdesinfektion, skyddsmasker mm.

   Radera
  2. Om/när corona-viruset börjar spridas i Sverige, kan man minska sin risk genom att åka bil till jobbet. Åker man med allmänna kommunikationer, kan man ha på sig skinnhandskar och linda en halsduk över munnen och näsan, kanske t o m ha en andningsmask på sig om andra har, eller dölja sin mask med halsduken tätt virad runt huvudet. Ansiktsmaskerna börjar ta slut överallt och ger ganska svagt skydd, men kan skydda mot droppar och stänk från nysande och hostande medpassagerare.

   Radera
  3. I Kina har myndigheterna skickat SMS till folket, om att man ska sluta ta varandra i hand och använda en mer traditionell kinesisk hälsning. Jag tycker att "fist bump" är att föredra under influensaperioder. Vårdcentralens läkare har slutat med handhälsning och det är lika bra, tycker jag, med tanke på influensa och vinterkräksjuka. Möjligen kan man handhälsa under sommarmånaderna, när risken smitta är mindre.

   Radera
  4. Hela den kultur som kineser och en del andra asiatiska länder har kanske inte är så himla bra. Den kanske skall gå Darwin till mötes. Man ska inte leva så nära djuren, handskas med så många lustiga djur på det sättet och äta dessa. Mig veterligen så har man alltid sagt att förkylningar och influensa alltid kommer i från öster. En lärare sa att det berodde på att man i Kina lever så tätt inpå fåglar och andra djur.

   Radera
 8. Den som undrar hur kvaliteten blir på att bygga hus så snabbt kan googla på: bad building China

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kineserna har rest upp stora tält på parkeringsplatser, för att minska trycket på de överfulla sjukhusen, där folk med andningsproblem trängs i korridorer för att bli provtagna eller få sängplatser. Min tanke är att tält lätt blåser iväg i en storm, när det inte finns någonstans att ankra fast tältduken. Hur får man värme i ett tält, när man drabbas av influensa-frossa? Nu skickar även försvaret trupper till hjälp, för att avlasta sjukhusens vårdpersonal. Jag är djupt imponerad över kinesernas handlingskraft, trots den svåra situationen. Nu evakuerar USA, Frankrike och Ryssland sina medborgare med flyg från Wuhan, när folk som blir kvar får allt svårare att skaffa mat och hjälp. Flygresan hem kan dock vara en risk, när många personer sitter på en liten yta och delar sin andningsluft med hundratals andra passagerare. Även piloterna tar en risk, även om de sitter i cockpiten, separerade från passagerare, men de kanske också andas samma luft som alla andra eller använder samma personal-toalett. De som redan är sjuka kanske inte får följa med heller, utan tvingas bli kvar utan livsmedel etc. Jag har upplevt en gång att influensan kom väldigt hastigt, från frisk till sängliggande på 5 minuter och sedan varit väldigt sjuk i 5 veckor, då skulle jag inte vilja vara pilot på ett flygplan. En gång blev jag nästan medvetslös pga influensan i ett par dagar, jag har inget minne av den tiden.

   Radera
  2. Militära tält är inga problem med att hålla uppvärmda, utrustning för detta finns redan. Tål även mycket hård vind.
   I flygplan går det att ta in ny luft i stället för att cirkulera, detta drar dock mycket mer energi än att rena. Men i denna situation borde man köra på systemet som komprimera färsk luft istället för att cirkulera och rena

   Radera
 9. Spekuleras vilt i denna klick-betes-tråd. Till att börja med är det ett coronavirus som orsakat sjukdomen som refereras till och inte ett Influensavirus.
  Ang. Influensa virus, som det mesta i tråden handlar om, så muterar de så pass fort att sannolikheten att ett vaccin har faktisk verkan är mycket låg. ”However, the lag time between virus identification and vaccine distribution exceeds 6 months. Thus, the vaccine is unable to provide immediate protection against sudden influenza outbreaks.”
  Dessutom orsakar vaccinering och användning av antiviraler ett ökat evolutionärt tryck vilket ökar mutationsbenägenheten. Det går inte att utrota influensavirus eftersom det inte är unikt knutet till en enskild art eller population såsom t.ex. vissa barnsjukdomar. Jämför med att alltfler bakteriestammar, som trots betydligt lägre mutationsbenägenhet, blir allt resistentare mot antibiotika.
  Och det är hart när omöjligt att veta om man influensa eller någon av alla bakterier eller virus som ger snarlika symptom, utan provtagning. Och du är inte säker på det då heller då du kan bära på flera av dessa mikroorganismer samtidigt.
  Sist men inte minst så är angiven mortalitet totalt intetsägande, dels av ovan angivna skäl, dels av det faktum att vi inte vet hur många som faktiskt har smittats utan symptom eller som inte sökt upp sjukvården.
  Lite introduktion i ämnet:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578040/
  https://jvi.asm.org/content/84/19/9733

  SvaraRadera
  Svar
  1. [email protected] hur skriver du?? E du på riktigt eller en robot?

   Radera
  2. @smurf-gnagelram
   Vad är det du inte förstår? Avsaknaden av fluff?

   Radera
  3. Dina meningsbyggnader gav dig inte högsta betyg i svenska va?
   Tex "Och det är hart när omöjligt att veta om man influensa eller någon av alla bakterier eller virus som ger snarlika symptom, utan provtagning. "

   Radera
  4. @smurfen
   Kallas iPhone och dåligt med tid. Jag tror du lätt kan lägga till saknade ord om du anstränger dig.

   Radera
 10. En masspsykos blir alltid avlöst av en annan...

  SvaraRadera
 11. Antalet smittade i coronavirus dubblas varannan dag. Viruset är ett RNA-virus och sådana muterar väldigt lätt. Det är till 98% lik sars-viruset, men verkar smitta lättare än sars, redan under inkubationstiden mellan 1 och 14 dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och din DNA delas till 93% med en daggmasks DNA. Procentsiffran säger ingenting när en enskild gen kan ge enorm skillnad. Alla virus är väl för övrigt RNA-virus, per definition?

   Radera