Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-05 20:04

V vill fälla S-minister för M och KD:s politik - får stöd av M och KD

Vänsterpartiet bestämde sig idag för att rösta om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark för att regeringen går vidare med M+KD:s budget och nedskärningar av den meningslösa Arbetsförmedlingen, tillsammans med MP-C-L. M och KD säger sig stödja misstroendeförklaringen mot deras egen politik, men avgörandet fälls således av SD. Förvirrad? Vänta bara ...
Jonas Sjöstedt (V) vill fälla S-minister för M+KD-politik.
Sverige har under året regerats på M+KD:s budget, som röstades igenom av riksdagen för ett år sedan med stöd av SD. I den inkluderades stora neddragningar hos den ofta meningslösa och alltid utskällda myndigheten Arbetsförmedlingen. Dessa nedskärningar fördjupades sedan i JÖK-samarbetet mellan MP+S-regeringen och stödpartierna C+L.

Vänsterpartiet använder svärjisretorik och kallar nedskärningarna för kaos, och lägger nu en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som på något vis ska vara ansvarig för C+L och M+KD:s politik.

Och M+KD säger sig vilja stödja misstroendeförklaringen. Vilket gör att ministern fälls, om SD också stöder det hela. Kort sagt vill V samarbeta inte bara med M+KD utan också med SD.

Statsminister Stefan Löfven (S) surar till och hotar med att avgå (=hela regeringen avgår) om Eva Nordmark röstas bort av riksdagen, och rent av utlösa nyval (extraval). Kort sagt göra en hel bunt med socialdemokratiska riksdagsledamöter arbetslösa, och se till att landet får en M+KD+SD-regering. Detta är tänkt att skrämma V så mycket att de drar tillbaka misstrroendeomröstningen.

Å andra sidan kan nu SD rädda regeringen om de vill, dvs om det kan bli ett litet möte och någon form av eftergifter till SD, vilket inte C+L går med på, för de partierna gick in i JÖK:en just för att inte SD skulle få något att säga till om.

Extra intressant blir det om regeringen avgår innan budgetomröstningen. Nu kan iofs budgeten läggas ändå, även utan regering, likt M+KD gjorde förra året.

Sedan kan man ju tycka att Löfven (S) bara kan tugga på, utse en ny arbetsmarknadsminister och strunta i V:s klagan. En majoritet av riksdagen verkar trots allt vara för nedskärningarna hos Arbetsförmedlingen, men man ska väl inte direkt säga upp sig från jobbet om man blir ny arbetsmarknadsminister vilket bara blir tillfälligt till V vill rösta bort även den nya.

Hursomhelst kan det nu bli precis hur spännande inom svensk politik som helst inför julledigheten. Tänk om de stackars parlamentarikernas hela julledighet förstörs av en så kallad regeringskris? Spännande tider onekligen.

Jag gav mig på att rita ett flödesdiagram och ett beroendediagram över situationen, men det fick inte plats på min whiteboard, som bara är 1x2 meter, så det får vara för stunden.

40 kommentarer:

 1. Och hur många misstroendeomröstningar kommer vi se från S efter ett nyvl för att ge igen för gammal ost mot SD+M+KD ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många de har chans att få genom.

   Radera
  2. Det beror väl helt på mandatfördelningen i Kammaren efter ett eventuellt extraval ...

   Radera
 2. Enligt Sveriges Radio så kommer SD stödja en eventuell misstroende-omröstning:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7361091

  SvaraRadera
 3. Arbetsförmedlingen är inte alls onödig. En viktig uppgift är t ex att tillhandahålla subventionerade låtsasjobb. Detta kan synas en onödig verksamhet men nu har Sverige tagit emot en stor mängd invadrare som saknar möjlighet att få ett vanligt jobb. Att avveckla AF kräver därför att vi i grunden förändrar den svenska arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den nya föreslagna modellen handlar väl mest om att man skall privatisera förmedlingen av "subventionerade låtsasjobb".

   Radera
  2. Fast så himla privatiserat blir det ju inte.
   Verkamheten kommer att vara vara skattefinansierad.
   Skillnaden är att privatägda företag kommer att vara fullt ut beroende av skattemedel.

   Radera
  3. Det vettiga hade ju varit att lägga ner alla låtsasjobb och lönesubsidier och lagt pengarna på lägre arbetsgivaravgifter och utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden.

   Radera
 4. Det är väl isf M+KD's misstroendevotum som blir gällande vilket är en mildare form än V's. Det är S som får vädja till C att dom slopar LOV. Således är det C som avgör om Eva Nordmark och eller regeringen ryker. Annie Lööf har ju lovat att C skall vara en liberal nagel i ögat på S, får se om det gäller även när det hotas om nyval. Gissningvis så viker C+L ner sig då det är bättre att kompromissa bort LOV och göra eftergifter ang AF än att gå till nyval.

  SvaraRadera
 5. Att visa sig handlingskraftig är viktigt i den moderna politiken. Att få till en misstroendeförklaring är ett bra sätt. Kan inte misslyckas även om det misslyckas s.a.s.

  De som ser samband eller tänker längre än någon vecka tillbaka är förmodligen bara en liten minoritet, om de nu inte påminns av någon obskyr bloggare eller MSM.

  Underhållningsvärdet är dock som alltid enormt, en slags dokusåpa i realtid, med expertkommentatorer. Ungefär som en hockeymatch. Skulle tro att direktsändning med reklamavbrott i riksdagsdebatten kan vara framtiden, så att det inte avviker allt för mycket från sånt som är populärt på TV.

  SvaraRadera
 6. Regeringen valde att regera vidare på en M/KD budget. Man kan tycka vad man vill om den men att regera på någon annans budget är ju endast regeringens ansvar. Sen att budgeten har stramat åt AF och kan säkert har startat neddragningen, det är M/KDs ansvar.
  Sen frågar sig bl.a. S gruppledare i riksdagen hur V och M/KD ska kunna komma över ens med de förändringar de vill ha? Är hon korkad?
  De behöver inte alls komma över ens. V kommer aldrig få igenom sin lista med krav eftersom då faller JÖK! M/KD vill ha igenom förändringen men inte så pass snabbt att det blir katastrof. Alltså räcker det med att gå M/KD tillmötes vilket inte kan vara så svårt. Då lägger M/KD ner sina röster och det blir inget. V kommer så klart bli skitsura, men de tror jag S kan svälja. Sjöstedt kommer glatt studsande nästa gång S visslar.

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Andromeda: Inte helt säkerställt att S är särdeles förtjusta i LOV för Arbetsförmedlingen men eftersom LOV baseras i gällande lagstiftning sedan 10 år och C+L ställt detta som villkor för Arbetsmarknadspolitiken i Januariöverenskommelsen så kan det ses som bindande avtal för S ... och S är angelägna att hålla de avtal som ingåtts i JÖK för att säkerställa arbetsro.

   V ägnar sig åt apkonster som kan komma att straffa sig på sikt.

   Radera
  2. För att det var en förutsättning för regeringsmakten. Det torde vara uppenbart vid det här laget att det är sossarnas mål nummer ett.

   Radera
  3. Anonym: Ja alldeles självklart! Finns något parti vars mål nummer ett inte är regeringsmakten?
   Själv skulle jag aldrig komma på tanken att lägga min röst på ett parti vars mål inte är att inneha regeringsmakten...

   Radera
  4. Jag föredrar att lägga en röst på ett parti vars mål nummer ett är att driva sin politik istället.

   Radera
  5. Anonym: Möjligheten att driva och förverkliga sin politik torde vara störst i regeringsställning.

   Radera
  6. Det är inte säkert. Om regeringsmakten kommer till priset av att man måste ge upp sin politik så är den till föga nytta.

   Radera
  7. Anonym: Det finns väl inga direkta svenska exempel i modern tid och ej heller i förmodern tid på detta scenario fullt ut. Däremot helt riktigt att S vid ett flertal tillfällen även under förmodern tid tvingats ingå kompromisser, framför allt med dåvarande Bondeförbundet och senare under modern tid både med C och L. Sådana kompromisser kommer under alla omständigheter alltid att åtföljas av minskat förtroende i valmanskåren ... speciellt hos delar av kärnväljarna. Intressant i dessa sammanhang att läsa in sig på biografierna över både Sträng och Erlander.

   Radera
 8. Hade inte Jonas en liten hemlig lapp från Löfven som han var så stolt över när januariöverenskommelsen presenterades? Någon typ av avtal att det minsann skulle bli äkta vänster-politik om V bara släppte fram Löfvens S+Mp+C+L bygge?
  Låg den kanske i Rosenbads vapenskåp och försvann med några Glock?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, det hemliga dokument som ligger till grund för regeringsbildningen tillsammans med Januariavtalet.

   Det är inte osannolikt att det i det hemliga dokument står att neddragningarna i Arbetsförmedlingen ska skjutas på framtiden, i konflikt med punkt 18 i Januariavtalet som säger reformen skall vara fullt genomförd 2021.

   Radera
  2. Det var väl en påminnelse om Lövens julkalender, den som har 24 minnesluckor.

   Radera
 9. Det problematiska är att de stora strukturreformerna uteblir. En reformering av arbetsförmedlingen var nödvändig redan för tjugofem år sedan när det var uppenbart att vi skulle ha en bestående massarbetslöshet. Istället låtsades alla partier att allt var som vanligt. Därav denna omöjliga situation vi befinner oss i med både stor arbetslöshet och arbetskraftsbrist. Detta gäller inte det självpåtagna problemen från 2015 utan den långsiktiga kompetensförsörjningen och vidareutbildning av arbetskraften som saknas. Varje budgetår lämna Arbetsförmedlingen tillbaka flera miljarder till staten som var tänkta att gå till utbildning. Anledningen sägs vara att "behov saknas". Detta är något som hindrar utvecklingen och omställningen i samhället på ett fundamentalt sätt som är mycket allvarligt. Arbetsförmedlingens syfte var just att underlätta omställningar som vi nu går igenom. Det behövs resurser för detta och en mer medveten styrning av hur denna så viktiga förändring skall ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kvalificerar sina uttalanden lite grand så är det ingen massarbetslöshet bland s.k. etniska svenskar, snarare är arbetslösheten där närapå obefintlig. Problemet är integrationen som misslyckats kapitalt. Jag har inget emot utlänningar alls, det jag har problem med är att politiker inte ser verkligheten som den är och sätter in insatser där de behövs. Och nu är vi i en allt mer djupnande situation med allt allvarligare polarisering. Det kommer att bli värre, för det krävs åtminstone några generationer att läka ut såren som skapats av politiskt självskadebeteende. Men tyvärr är det så att när man har det för bra så måste man köra huvudet i kaklet några gånger innan man fattar.

   Radera
  2. Förövrigt har arbetsförmedlingen över en lång tid endast sysslat med hopplösa fall, såna som inte kan eller vill få jobb och göra rätt för sig. Nu har det ställts lite på sin spets. Om AF läggs ner kommer naturligtvis en alternativ myndighet att växa fram för att hantera detta, så det finns ingen anledning att oroa sig.

   Radera
  3. Den officiella arbetslösheten bland svenskar döljer det faktum att arbetskraften är improduktiv och undersysselsatt. Det är meningslöst som arbetslös att registrera sig eftersom de står utanför A-kassan och ändå inte kan räkna med en konstruktiv hjälp. Har du haft ett eget företag måste du avveckla det först. Jobbar du en timme i månaden räknas du inte som arbetslös i statistiken . Dessutom finns stora skillnader inom Sverige så det går inte kategoriskt att säga att de som är arbetslösa svenskar är hopplösa fall. Hela systemet bygger på så mycket lögner och förljugenhet att resultatet har blivet ett sanslöst och omoraliskt slöseri med resurser

   Radera
 10. Arbetsförmedlingen är inte det minsta meningslös, den har bara en omodern budget. Dess funktion är inte att pussla ihop arbestgivare och arbetstagare, det är en stödfunktion för folk som behöver hjälp att bli anställningsbara arbetstagare. Varken nyckeltal eller budgetfördelning har riktigt hängt med på det, utan mycket formuleras fortfarande som den länk mellan arbetstagare och arbetstillfällen det förstås inte på något vis är idag.

  Det vi framförallt kan lova är att om det skulle ske så kallade "privatiseringsinitiativ" inom området kommer det bli ett äckligt pengaslukande hål. Detta är lika empiriskt fastställt som att kommunism är en dålig ide. Och liknelsen är inte dum, eftersom dessa "privatiseringsinitiativ" bara syftar till att staten ytterligare ska kontrollera resursallokering via kapitalflöden.

  Det är alltså bättre (mindre dåligt) att Arbetsförmedligen fortsätter äta de pengar de gör idag än att betongsocialisterna Moderaterna ska få ställa till med ytterligare marxistiska inslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett klokt inlägg från Linus! Jag bockar och bugar.

   Radera
  2. Bra skrivet. Kan tilläggas att AF är viktig för personer med fysiskt handikapp, där gör af insattser iform av "gratis" anpassning på arbetsplatser osv vilket gör det mindre riskfyllt/dyrt att anställa människor med någon funktionsvariation.
   Väldigt viktig upogift i min mening.

   Radera
  3. Hmm om syftet är att få folk anställningsbara så kanske en idé (eller vad man nu vill kalla detta frö) vore att ha ett "hittelönsystem"? Att man får del av vinsten med att göra någon anställningsbar.

   Radera
  4. Istället för att bränna iväg pengarna på ineffektiva åtgärder så skulle det vara bättre att sänka kostnaderna för att anställa och lägga resurser på utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar. Handikappade bör hanteras av en annan myndighet.

   Radera
 11. Julhelgen förstörs?! Vi har ju inga riktiga traditioner så det är väl bara att betrakta som vanliga arbetsdagar i kommunist Sverige?!

  SvaraRadera
 12. Lite synd att PP är på dekis, Christian Engström hade/borde kunnat hoppa in här med en uträkning om att enbart nedläggningen av AF utan privatisering av eländet överhuvudtaget skulle frisätta tillräckligt med pengar för en grundbult (några tusenlappar per medborgare) i UBI.

  Kanske att bloggaren kan vända sig till Christian och erbjuda honom skriva en gästpost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den kalkylen går verkligen inte ihop..... Förvaltningsutgifterna för AF är cirka 8 miljarder. Det räcker till en UBI-grundbult för alla svenska medborgare på hela 67 kronor i månaden.

   Radera
 13. Du glömde att nämna att regeringsbesluten tas av regeringen och inte enskilda ministrar. Va missnöje borde vara med regeringen som helhet isf och en enskild minister lär varken göra till eller från.

  Och att aktuell fråga beslutas av riksdagen ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skulle kunna välja att fälla hela regeringen också.

   Radera
  2. Smartare att fälla en minister, avgår sen regeringen är det deras beslut. Allt är taktik!

   Radera
 14. Men när/om det blir en misstroenderöstning (tveksamt att det går så långt), kommer då Sjöstedt och V att rösta med KD+M+SD? Eller kommer V att tveka vid ett skarpt läge? 50/50?

  SvaraRadera
 15. Nu lär det inte gå till misstroendeomröstning - (M) och (KD) kommer att hoppa av efter vissa framförhandlade eftergifter av(S). Resonemangsvis hade det naturligtvis varit intressant med (V):s agerande vid en ny regerings bildande UTAN föregående extraval!

  SvaraRadera