Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-07 09:18

Varför arbetar man på coworking eller café?

Med anledning av de kommande höjda hyrorna för coworkingarbetsplatser så kan man diskuterar varför egenförertagare sitter och arbetar på coworkingarbetsplatser eller på caféer. Varför sitter man inte bara hemma? Svaren är antagligen lika många som egenföretagare, men några tankar följer.
Café på frukost i Göteborg. Fyra av fyra kunder satt med bärbar dator och jobbade. 
Så kallade digitala nomader blir allt vanligare, dvs egenföretagare utan en fast arbetsplats - allt man behöver är en dator, strömförsörjning och Internet, vilket man idag kan få överallt i västvärlden, givet om inte annat via täckning med 4G. 

Går man på caféer som Espresso House dagtid sitter hälften av kunderna med datorer, och hälften av de resterande verkar sitta i någon form av jobbmöte och diskutera arbete med en fikapartner eller över telefon.

Antalet coworkingarbetsplatser, dvs kontorslandskapsliknande miljöer där man kan hyra in möjligheten till en sittplats, blir allt fler. Kundkretsen är inte bara egenföretagare, utan även personer som reser mycket i jobbet, och behöver en plats att arbeta på under resor. Det finns flera kedjor med coworking som erbjuder detta på flera orter, även internationellt.

Så varför sitter man inte bara hemma och jobbar? För det första är det just vad många egenföretagare gör - de jobbar hemma. Jag gör så själv mestadels, och har fördelen att ha ett 15 m2 eget separat rum med tillgång till separat entré, som jag har som arbetsplats. Det blir således möjligt att ta emot besökare utan att dessa måste passera genom de privata delarna av huset, även om det är rätt sällan besöksstolen används. Oftast är det enklare att träffas någon annanstans.

Så varför inte jobba hemma?

A. Alla har dock inte utrymme för en arbetsplats i bostaden - det gäller i synnerhet i dagens storstäder med tillhörande bostadspriser, ett extra rum kostar en rejäl slant. 15 m2 skulle i centrala Stockholm innebära en och en halv miljon extra bostadslån. Jag har goda vänner hemma i byn, som hyr ett gemensamt kontor i byn istället för att jobba hemma. Trots att de har egna nybyggda villor sjönära eller på sjötomt, så har de inte byggt arbetsplats i hemmet.

B. Man kan ha hemmavarande barn och föräldraledig partner, vilket gör att man inte får arbetsro.

C. Att jobba hemma kräver disciplin, då det alltid finns något annat att göra.

D. Alla trivs inte med att jobba ensamma, utan vill ha folk runt sig. Om inte annat för att kunna prata strunt med någon över en kopp kaffe.

E. Man kan behöva ha möten med kunder eller underleverantörer. Att ha en arbetsplats i hemmet är en sak, men att dessutom ha plats för ett konferensrum har nog väldigt få. Dessutom kan det uppfattas som lite väl privat att ta hem kunder - och det gäller åt bägge hållen. Jag vet dock att en del som jobbar hemma här ute på landet rent av har byggt ett separat hus för att jobba i, och då har både kontor och konferensutrymme - det blri dock vädligt dyrt med storstans markpriser och är inte ens alltid möjligt enligt detaljplan.

F. Man kan ofta behöva gå på möten hos kunder eller underleverantörer. Bor man inte själv centralt, utan kanske rent av långpendlar, så blir det ohållbart att jobba hemma. Bättre då att sitta centralt, så man enkelt och snabbt kan dyka upp på möte hos kunden.

Det finns säkert ytterligare orsaker.
Min arbetsplats. Brukar bara visa upp detta på föreläsningar annars.
Från andra hållet. Fotöljen är bra att sitta i för att skriva bok - det finns en tendens att jag sysslar med administation eller annat på ordinarie arbetsplats. Nej, säkerhetsskåpet innehåller inga värdesaker, utan är till för brandskydd av bokföringspapper. Koden står på klisterlapparna på skåpet för sakens skull. Ja, de tvättbara gårdsproducerade lammskinnen är till salu, om någon behöver en julklapp.
Varför jobbar folk på café?

Så varför sitter en del och jobbar på café? Det finns flera orsaker.

G. Har inte råd med coworking. Företaget kanske är nystartat och man vill inte binda upp sig på ett kontrakt. 

H. Eller så jobbar man delvis hemma, och sitter bara på café de dagar man ska till kund på möten, eller har andra ärenden. En kaffe med fika blir en billig kontorshyra om man bara är iväg enstaka dagar i månaden.

I. En del som sitter på café och jobbar är anställda, men sitter tyvärr i de vedervärdiga kontorslandskapen och får inte vara ifred. Absurt nog får de vara mer ostörda på ett café. Jag vet chefer som sätter sig på café för att får arbetsro, precis som en del chefer jobbar hemma enstaka dagar i veckan just för att få saker gjorda utan att ständigt bli avbrutna av anställda.

J. På samma sätt hör man ofta anställningsintervjuer i någon form på caféer. Det kan handla om att man inte vill visa upp sökande på kontoret, utan chefen möter dessa på en neutral plats. Eller så vill den sökande inte visa upp sig på en konkurrents arbetsplats.

K. Resor. Jag sitter i princip bara på café och jobbar när jag är ute på tjänsteresa, eller om jag har ett ärende inne i Göteborg, som senast när jag behövde ta bort en tumör. Inget konstigt, bara lite lokalbedövning och lugnande och sedan fyra stygn efteråt. Katten var klar tre timmar senare, och således var det ingen idé att åka hem, utan det var bättre att sitta i stan och jobba.

Nu vet jag att flera läsare är digitala nomader och sitter på café eller coworking. Några av er driver även coworkinghotell.

I slutändan är orsakerna till att ni inte jobbar hemma eller att ni jobbar hemma lika många som ni är personer - vi är alla unika, och har därmed våra egna unika argument. Men berätta själv varför.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. First post om invandring bryter mot kommentarsreglerna. Raderad.

   Radera
  2. Är det där en förutfattad mening eller har du gjort många försök? Min bild av bibliotek i miljonprogramsförort och centralt är att de är mkt städade miljöer. Möjligtvis pågår mindre konversationer ibland men det är inget mot caféer alls.

   Men det är en liten annan sak i myssoffan på småbarnsavdelningen, undvik den.

   Radera
  3. Ok, jag omformulerar mig. Förut kunde man gå till biblioteket för en lugn stund men det där med att man ska vara tyst på ett bibliotek verkar vara förgånget.

   Radera
  4. Besöker väl ett tiotal olika bibliotek landet runt varje år och har aldrig upplevt stök.men du kanske vet bättre?

   Radera
  5. Kanske bara mitt lokala bibliotek som förfallit, inser nu när jag tänker på det att inte ens personalen där föregår med gott exempel.

   Radera
  6. Jag säljer utrustning till biblioteken och kan bekräfta en katastrofal utveckling av arbetsmiljön. Mer fritidsgård än läsro nuförtiden. Rätt åt bibliotekarierna dock.

   Radera
  7. På min stads centralbibliotek brukar det gå runt säkerhetsvakt. Inga handgemäng eller avhysta fyllon ännu så jag antar att det mest är för att hyscha de som inte fattar. Det indikerar någonting, men verkar fungera rätt bra.

   Radera
  8. Jag har hela livet varit en flitig biblioteksbesökare, men numera slutat p.g.a ovanstående orsaker. Men numera kan jag ladda hem böcker till läsplattan, så jag slipper fysiska besök. Tråkigt men nödvändigt...

   Radera
 2. Jag vet bara en som använt sig av coworking av ganska många som startat eget i min bekantskapskrets, då pga orsak B innan den fick anställda vilket motiverade flytt till kontorshotell.

  Jag är förvånad att fler inte kör inkubatorprogram. Har två vänner som startat sina företag i inkubatorprogram anslutna till högskolan de studerade vid. Båda samlade på sig några års arbetslivserfarenhet efter avslutade studier först. Många verkar tro att man bara kan ge sig på inkubatorprogrammen om man är nya Bill Gates och får ett genidrag under studierna, men så är inte fallet.

  SvaraRadera
 3. Är byggare och måste säga att jag trodde det inte fanns en marknad för det men efter att ha byggt flera kontorshotell som blir fort belagda så förstår jag.

  SvaraRadera
 4. En allmän kommentar i utkanten av ämnet.

  Människan är ett väldigt socialt djur. Att sitta själv hemma kan i perioder vara väldigt produktivt om man vet exakt vad som skall göras, men ofta behöver man face to face för att reda ut saker och lägga ut en riktning, om inte annat för att odla det sociala kittet. Telefonmöten duger inte när det handlar om komplicerade eller otydliga saker. Att ad hoc mötas några stycken över en white board, ta en kaffe och rita/tänka tillsammans kan göra storverk och lägga ut riktningen för lång tid framåt. Är man dessutom någon informell centralfigur så är det vitalt för verksamheten att man är på plats och kan dela med sig av sin tid när det behövs utan att behöva boka upp möten.

  Prognosen från förr att många skulle jobba hemifrån har fallit platt. I en allt mer komplicerad och otydlig värld är det viktigare än någonsin att träffas FtF.

  SvaraRadera
 5. Möten funkar ofta bra via skype. Då slipper man stora konferensrum och en massa onödig restid.

  SvaraRadera
 6. Jag har också funderat på vad slags arbete/uppdrag man jobbar med när man sitter på café/offentlig miljö. Obekväm arbetsställning, minilaptop med 12-13" skärm med dåligt tangentbord, stimmig miljö, ser inga fördelar alls. Kanske är det hipt att jobba så eller är det Netflix som snurrar på skärmen för att man måste fördriva tiden på "jobbet" för man inte berättar för sin partner att man är arbetslös...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar din erfarenhet av relationer. Kram.

   Radera
  2. Bra målat, man riktigt ser söderhipstern sitta med lattestänk i skägget och pilla på sina små html-divar på sin 13 macbook som har en sticker där det står "system engineer".

   Radera
  3. Många författare/aspirerande som tycker det är lättare att arbeta från café, J.K. Rowling skrev ju Harry Potter så som exempel, med utsikt över castle rock

   Radera
  4. På kafė får man det bästa av två världar: sorlet av folk runtomkring men i stort sett säkert att man slipper bli avbruten i tid och otid och tappa flow.

   Radera
 7. Har en bekant som tillbringar en stor del resande i världen, som jag förstått för nöjes skull. Han behöver jobba med sina nätsidor lite då och då. Intäkterna är annonser på sidorna. Vet inte om han hittat något skäl att dra av resandet på men han har sidor i olika länder så förmodligen.

  Beklagligt med så mycket koldioxid. Men elflyg och utveckling av batterier går framåt. Fast visst verkar elflyget gälla korta distanser närmast.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod verkligen ingenting av ditt inlägg :D
   Var vänlig försök igen

   Radera
 8. Jag har jobbat hemma en hel del, mycket beroende på att jag har en bättre arbetsyta och verktyg hemma än åtminstone 95% av alla IT-kontor. Har inga som helst problem att arbeta, 12 timmar i sträck om det nu är en sådan dag, men något som är uppenbart är att jag går sönder efter 3-4 dagar på grund av det osociala. Optimalt för mig (givet ordentlig kontorsyta) är ungefär 1.5 dagar hemma per vecka.

  Nackdelen med att starta eget utan anställda är just gemenskapen - ingen att resa med, ingen att skapa coola grejer med (är rätt begränsat vad en person kan göra), osv. Jag tycker att det är långt ifrån värt pengarna. Har full förståelse för att de som väljer att leva så i desperation söker gemensama ytor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,5 dag per vecka är optimalt för mig med.
   Blir det mindre än så blir veckan bara möten och netverkande och leverans måste se på fritid. Blir det mer än så så saknar jag just de synergieffekter jag får av att jobba med mina kollegor face to face. Samt att möten ger mig rätt konkreta saker att sen arbeta med när jag sitter hemma.

   Jag har även jag bättre arbetsmiljö hemma trots att arbetsgivaren inte sparat några pengar när man byggde nya kontoret.

   Radera
  2. Jag arbetar hemma därför att det känns självklart för mig. När jag bodde själv förvandlade jag vardagsrummet till kontor, och nu har jag kontoret i en liten stuga på gården. jag har alltid bott på landet där man får gott om utrymme för liten peng, så ekonomiskt är det inget bekymmer att jobba hemifrån.

   Tväremot er klarar jag knappt en dag per vecka bland folk, varför hemifrån-jobb är perfekt.

   Radera
  3. Ja, här med, max två dagar hemifrån i rad, sen blir jag folkskygg, hatar alla och blir allmänt sur och antisocialt introvert. Och jädrans vad jag får saker gjorda dessa dagar. Men måste till slut ha människor runtom mig flertalet dagar i veckan ändå även om jag aldrig byter ett ord med de flesta av dessa. Ett socialt arv för att inte avvika från gruppen antagligen?
   /INTJ

   Radera
 9. Jag jobbar nog helst hemma. Eget kaffe...en timmes vila på sängen....märkligt nog får jag mer gjort hemma än på café. Jag gillar inte att ligga på knä och leta efter elkontakten i mörkret på kafeet. Men visst.....ibland känns det skönt att komma ut och se lite folk omkring sig.

  SvaraRadera
 10. Jobbar mestadels hemifrån, fika på café eller minst lika högljutt coworkingutrymme fungerar för just det:fika. Jag vill inte ens tänka på hur mycket produktivitet som går förlorad på grund av ljudnivån i öppna landskap. Tar man sig i kragen genom simulerad pendling genom promenad eller annat så vaknar man till jämfört med att släntra till jobbet i morgonrock så fungerar hemarbete mycket bättre enligt mig.

  SvaraRadera
 11. Coworking spaces är perfekt om man arbetar på annan ort en tid.
  Gjorde själv så på en två månaders resa till Thailand.

  Här hemma i Sverige föredrar jag hemmet före cafe eller coworking space.

  SvaraRadera
 12. Jag har hört att en del kollegor stannar på vägen för att jobba+äta frukost ibland när det är för trög trafik på väg till jobbet...

  SvaraRadera
 13. Hur bra sköter folk egentligen informationssäkerheten när de sitter och jobbar på caféer? Jag gissar att många inte ens orkar låsa datorn när de reser sig för att hämta något framme vid disken.

  SvaraRadera
 14. Finns ju riktigt trevliga kontorshotell där man som småföretagare kan få tillgång till bemannad reception, kök med frukost, stora konferensrum med all teknik och centralt beläget, värt att betala en del för.

  SvaraRadera