Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-04 18:26

Tyska banker inför minusränta från första euron på kontot

Bloomberg rapporterar att tyska banker börjar införa minusränta på bankkonton, oavsett storlek på innehavet. Räntan som det pratas om är -0.50%, men det ska bara gälla nya konton. Tyskland är dock ett land med en stark tradition av kontanter och även guld, så frågan är i vilken utsträckning detta kommer ge det så kallade önskade resultatet.
Ingen negativ ränta på kontanter.
ECB:s styrränta är negativa -0.50%, så bankerna måste betala negativa räntor när de deponerar sin överlikviditet hos centralbanken. Tidigare har tyska banker haft negativa räntor, men bara på större balanser ofta från 100 000 EUR eller mer, dvs drygt en miljon kronor.

Nu inför åtminstone två banker negativa räntor från första euron, dvs oavsett belopp, och en tredje bank uppges fundera på. Ytterligare en lokal bank, Kriessparkasse Stendal, har redan negativ ränta om man inte nyttjar andra tjänster hos banken.

Övriga banker förväntas följa efter, då de annars kommer översvämmas av likviditet.

Så vad ska kunderna göra? Svaret är att eftersom det är Tyskland så kommer de ta ut pengarna som kontanter och/eller köpa guld och silver för pengarna. Kontanter har inte negativ ränta. Tyskarna är av historiska skäl också i allra högsta grad skeptiska mot banker, men också motsägelsefullt mot kontanter, av historiska skäl, och är inte främmande för att köpa guld. Det senaste hundra året har man blivit av med alla bankbesparingar två gånger - dels under 20-talets hyperinflation, och dels vid andra världskrigets slut när dåvarande pengar blev värdelösa.

Förhoppningen är väl annars att tyskarna ska trycka in sina pengar på börsen och driva upp DAX, så andra kan ta sina vinster och flytta pengarna utomlands. Tanken med negativa krisräntor är trots allt att bygga upp finansbubblor, som via hästskitteoremet ska leda till att skiten rinner ner på mer behövande parter i ekonomin.

Källor
Bloomberg www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-03/german-banks-open-floodgates-to-negative-rates-for-all-savers

15 kommentarer:

 1. Det gäller endast sparkonton och inte betalkonton.

  SvaraRadera
 2. "Kontanter har inte negativ ränta."

  Såvida man inte har svenska kontanter då förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation är inte ränta.

   Radera
  2. Att outsourca guldförvaringen är som att betala negativ ränta och det är det många tyskar gör (t.ex BullionVault) men med förhoppningen om att det åtminstone ska kunna skydda deras köpkraft från inflation .

   Radera
 3. frågan är vem som har mest huvudvärk 3 miljoner i lån eller 3 miljoner på banken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som har lika mycket lån som pengar på banken har minst huvudvärk. Den personen kan vänta på en rejäl börskorrigering och om vi istället får erfara hög inflation kan han/hon välja att betala av lånet.

   Radera
  2. Blir det hög inflation ska man väl inte betala av lånet?
   (Jag fattar dåligt, tänk på det om du förklarar)

   Radera
  3. @Stoiheion: Jag tänker att vid hög inflation blir allt annat icke-prisvärt. Du har mao redan förlorat din köpkraft på ditt sparkapital vilket känns surt. Har du otur ökar räntan och räntekostnaden som ett resultat av detta. Inte alls lika säkert att din disponibla inkomst ökar dock. Det som däremot är säkert är att ditt lån är ett nominellt belopp som du då kan betala av och är därmed det enda prisvärda du kan "köpa" (betala av) med ditt sparkapital i så fall.

   Radera
 4. De nya fakturavillkoren - straffränta vid tidig betalning.

  SvaraRadera
 5. Man undrar när vansinnet ska sluta?

  Folk vill inte låna mer. Även om räntan är låg så måste lån betalas tillbaka. För att inte tala om risken att räntan höjs i framtiden.

  Istället för att till varje pris få upp KPI-ökningen till 2% så borde centralbankerna överge dagens inflationsmål. Det går utmärkt att ha en KPI-ökning på 0%. Hur någon kan tro detta skulle vara skadligt är obegripligt. Jag menar, det kryllar av elektronikprodukter som faller 10-30% i pris årligen, men folk slutar inte köpa dessa.

  Tvärtom. Om priserna faller så har de mer pengar över att köpa andra produkter.

  Det som är problematiskt är minskande penningmängd. Finns det mindre pengar så saknas det köpkraft att handla alla varor varor/tjänster som produceras. På sikt kan ekonomin anpassa sig även till det med, men det kan ta mycket lång tid då det är svårt att sänka folk löner.

  Vi har inte en fallande penningmängd nu och alltså skulle det gå utmärkt att ha en högre ränta, oavsett var KPI landar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är räntan som sjunkit, därför finns det massor av pengar. Varorna man köpt har ju aldrig varit svenska. Många tjänster är hårt reglerade, vi måste ju får avkastning på investering i humankapital. Men nu drivs vi mest av 8k TVs och dylikt, egentligen nya produkter som inte alls köps om de är dyra.

   Radera
 6. Degen ska in och man skulle väl kunna jämföra som en skatt på sparande. ECB: agerande är väl grundorsaken. Danmark har ju flaggat för detsamma och snart även fler länder. Kommer att ske här i Sverige också. Sättet vi medicinerat patienten Europa de sista 10 åren blir bara fler följdsjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker vill ju att man ska spara så mycket som möjligt samtidigt som man konsumerar så mycket som möjligt.

   Radera
 7. Jag tror det kan vända brant utför den dagen kunderna kommer på att de ska ta ut sina kontanter istället för att betala negativ ränta, då har bankerna kanske triggat igång en bank run och när väl en sån startat så blir det nog svårt att bromsa och få tillbaka kundernas pengar.

  SvaraRadera
 8. Korrektur: Kreissparkasse Stendal heter den. Jag gissar att Kreissparkasse i alla fall ursprungligen har syftat på att de bara verkat i sin egen Landkreis ungefär som det i Sverige förr hette att en sparbanks verksamhetsområde omfattade det man kunde se från kyrktornet.

  SvaraRadera