Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-12-12

TV4, Telia, Tele2/Comhem och linjärteves sista strid

Sedan Telia nyligen förvärvade TV4 har i veckan har Tele2-ägda ComHem slutat vidaresända linjärtevekanalen efter att man blivit sura på Telia. Detta inkluderar tydligen även den marksända digitaltjänsten Boxer, som ägs av Comhem. Dock ska TV4 fortfarande gå att ta emot som marksänd fri teve med enbart en digital-tevemottagare. Fast i slutändan handlar det hela om linjärteves sista strid, och det är inte till Boxers eller Comhems fördel.
Herr författaren med fru visiterar TV4 Nyhetsmorgon.
Tele2 har alltså tagit bort TV4 och C More från Boxer och ComHem, för de kräver att deras kunder ska ha "samma rättigheter att ta del av TV4 och C More via mobil eller surfplatta" som Telias kunder.

Vad jag förstått har kunderna just detta. Det är bara att ladda ner TV4:s och C Mores appar och vid behov betala för ett abonnemang på tjänsten. Man behöver inte en mellanhand som ComHem för det.

Och det är vad det hela handlar om.

Linjärteve, eller tablåteve, som det också heter. Alltså teve som sänds på vissa tider och där man inte själv kan bestämma vad och när man ska titta.

Sådan teve tillhör det förgångna och vad Tele2 nu gör är att försöka hålla fast vid en förlegad affärsmodell. Smått ironiskt, med tanke på att ComHem just säljer Internetabonnemang, men vill slänga med linjärteve för att tjäna lite extra pengar. Trots att det räcker med ett Internetabonnemang.

Man kan se massa av TV4:s program gratis med reklam på TV4 Play. Vill man slippa reklamen betalar man för C More. Eller så kör man via marksänd programkortfri digital-TV om man vill vara lite stenålders och titta linjärt.

Sedan menar att Comhem och Boxer att de gör detta för "alla Sveriges tv-tittare":
"Viktigast är huruvida alla Sveriges tv-tittare även i framtiden ska kunna se på TV4 på det sätt själva de vill, via vilken skärm de vill."
Nja. Om det är viktigast är det väl bara för Tele-2 att släppa in TV4 och C More igen? Som det är nu kan svenska folket titta på TV4 på det sätt de själva vill, utom via ComHems och Boxers tjänst, eftersom ComHem och Boxer stoppat detta.

Nåja, i slutändan är linjärteve och tablåteve en död affärsmodell. Vi ser den sista striden utspela sig framför våra ögon. Många av dagens ungdomar och dagens barn har växt upp utan att i princip någonsin titta på linjärteve och för varje år blir de ännu färre.

Linjärteve är ännu en fascinerande studie i hur olika intressenter håller fast vid förlegad ålderdomlig teknik, vi allt hårdare tvångsmedel, som t ex tvångsfinansieringen av en ej bantad SVT, som om vi lever på 60-talet fortfarande. Eller för den delen 1800-talstekniken järnvägen. Sverige skulle vara ett bättre, billigare och effektivare land, om vi slutade bita oss fast i forntiden, såväl tekniskt som socialt, och accepterar tekniktuvecklingen och att samhället går vidare. Det har åtminstone hänt en gång i svensk mediahistoria, nämligen när man till slut bestämde sig för att inte bränna pengar på digitalradio, DAB. Det hade varit önskvärt att man även bantade SR till 1-2 kanaler, men man får väl vara tacksam för att DAB fick gå i graven.

Sedan kan Telia och Tele2 tävla om vem som gjorde sämst affär: Telia som köpte TV4 eller Tele2 som gick samman med ComHem.

Har du en teve med inbyggd digital-tevemottagare (vilket de flesta sk platt-teve köpta de senaste tio åren har), så kan du fortfarande se på TV4 om du har en inomhus- eller utomhusantenn kopplad till teven. Du behöver inte ComHem, som vill ta betalt för en kanal som är gratis för alla i Sverige.

Några av TV4:s program finns även live via hemsidan, t ex TV4 Nyheterna, Nyhetsmorgon live, Malou efter tio mfl. Och Ernst julbrasa, live just nu! Fast det är klart - snart kommer väl Tele2/ComHem också blockera Internettillgången till TV4 och visa varför man inte ska ha en fysisk Internetleverantör som också är innehållsleverantör...

Förhoppningsvis kan några svenskar upptäcka att de klarar sig utmärkt utan teve. Vilket gör att den obligatoriska meningen "jag har inte haft (linjär)teve sedan 2006" måste infogas. Vad spelar det för roll om man inte tittar på teve, om man inte berättar det för alla?

49 kommentarer:

 1. Eller så köper man en Chromecastdosa på Kjell och Compani för 400 riksdaler, och kan kolla på hela världens strömmade tv-kanaler, inklusive TV4 Play, på den vanliga TVn, när man så önskar. Inklusive finalen av Hela Sverige Bakar, som tydligen många missade i går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starka scener.

   Eller någon annan teknisk pryl. Jag har en Apple TV, som har TV4 Play. Som jag aldrig tittar på, men ändå.

   Radera
  2. Jag använder själv Chromecast men man får inte textat (om det inte redan är textat) och inte riktigt samma bildkvalité som originalutsändningen i HD. I övrigt som sagt ett ypperligt tillbehör.

   Radera
  3. Du kan slå på text på de flesta "kanaler".

   Radera
 2. För mig som slutkund är TV4:s agerande (innan de slutade sändas i vissa paket) värdelöst.

  Hade Viasat kabel-tv med alla vanliga kanaler och dessutom fick man samma kanaler i Viaplay - dvs KANALER som man kunde slå på i appen. Man kunde också enkelt gå till "Tidigare" och då visades hela dagens tablå så man kunde t ex börja titta på ett program som började sändas 20.00 kl 20.45 om man ville. Dessutom kunde man spola fram och tillbaka så man kunde spola förbi reklam osv.

  Detta gick på ALLA kanaler UTOM TV4:s kanaler. Viasat kunde alltså inte (förmodligen pga rättighetsstrul från TV4).

  Jag gissar att TV4 vill paketera alla sina kanaler och sälja dem till tv-leverantörer dyrt och utan möjlighet att att "klippa och klistra" som de själva sade att Comhem ville göra.

  SvaraRadera
 3. Faktum är att jag tittar en hel del på linjär-TV förutom visst intag av On Demand. Det kan förvisso till stor del bero på att jag är stofil, uppväxt på 70-talet som jag är. Men jag ser faktiskt vissa fördelar med det - man minskar urvalet av vad man kan titta på och för en obeslutsam individ som jag gör det livet lättare :-)

  Sen finns det ju vissa saker som måste ses i direktsändning utan att tappa sitt värde, främst sport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser på valvakorna i EU- och riksdagsvalet via SVT:s Play-tjänst. Det är den enda linjärteve jag ser på, men jag ursäktar det med att jag gör det som en del av mitt yrke.

   Radera
 4. Jag har nyss sagt upp min linjär-TV från Viasat. Dom ringde såklart upp mig och frågade varför? Dom suckade när jag förklarade att jag inte vill betala 250 kr/månad för en massa bimbokanaler som 3an 5an 7an mm. Jag vill ha SVT och TV4 , och dom streamar jag ju gratis.Dessutom har jag netflix gratis eftersom min dotter lagt till mig som användare. Tiderna förändras sa jag till viasat, ni är rökta.

  SvaraRadera
 5. Känns som bloggägaren enbart provocerar och naturligtvis går jag på det.
  Sedan Tele2 köpte Com Hem är Tele2 upp 41% exklusive utdelning.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte haft tv sedan 1994. (kört filmer via projektor och dator istället. Med åren har det blivit fler och fler play on demand"kanaler" via internet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inget. Jag har inte värmt upp huset sen 1987 och 1990 slutade jag använda papper och gick över till pergament.

   Radera
  2. Bah, Pergament är för mjukisar! Miljövänligt granris duger gott som toapapper, och tål dessutom att recyclas flera gånger innan barrer börja ramla av.

   Radera
  3. Hah! Getskinn -- använd bägge sidorna.
   För du menade väl toapapper?

   Radera
  4. Ahh. Ser att Svinto river ännu bättre.

   Radera
 7. Com Hem var nog en OK affär, de säljer ju internetaccess, att köpa TV4, usel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Com Hem och Boxer är i första hand infrastruktur och det är där värdet ligger.

   Radera
  2. En riktigt enerverande "övertalare" från ComHem dök upp i somras och ville få oss att skriva på någon slags petition för att ComHem skulle få vara med som ISP i Telias Open Fiber. Verkar som att de det finns mer groll under ytan än bara TV4.

   Radera
  3. Varför skulle inte Com Hem få vara med i Telias öppna fiber?

   Radera
  4. Vet ej, jag körde iväg personen innan hen han köra hela talet, som gick i kulsprutefart. Men det var vad jag han uppfatta, att de vill vara med i Telias Öppen fiber. Kan ha fel dock eftersom jag inte lyssnade färdigt. Det skulle iaf inte kosta något.

   Radera
  5. Liksom inte helt logiskt att Com Hem skulle vilja lägga resurser och pengar på att komma in i Telias "öppna" nät. Och Telia skulle så klart hata det upplägget.

   Radera
  6. Ja alltså, inte för att jag vet nåt, men det kunde vara en fördel om man fick konkurrenten att dra alla kablar (ursäkta) och bara koppla in sig på skiten? Billigare kanske.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Googlade lite och ser att ComHem inte finns med i listan på 24 st ISP för Telia Open Fiber. Inte sådär jätteöppen alltså. ComHem har ju också "öppen" fiber så de kanske ses som konkurrenter. Går tydligen att byta från Telias fiber, men då tar ComHem/iTux över fibern och agerar därefter som en av 35 ISP varav de listar Telia som en av dem. Men det finns gott om skräckhistorier på nätet och FB från såna som bytt, så jag resonerar så att om det inte är trasigt så försök inte laga det. Min lSP finns dock med på bägge listorna.

   Radera
  9. @Stefan, Nä, jag jobbar inte på Telia.

   Radera
  10. Finns ingen anledning för Com Hem att vara där då Boxer redan huserar i Telias öppna fiber.

   Radera
  11. Antar att de ISP som vill köra genom "öppen" fiber får betala till fiberägaren, om ISP inte äger den själv förstås.

   Radera
 8. Effekterna av de där döende affärsmodellerna har en tendens att hänga kvar mycket länge och forma framtiden kraftigt. Bara titta på utbudet av VPN-tjänster för att komma åt diverse regionlåsta tjänster på internet. Paywalls som dyker upp på tidigare gratis nyhetssiter och innehåll som drunknar i annonser och köpta placeringar. Vänta 20 år till och risken är att vi är tillbaka i kabel/satellitträsket om än paketlevererat över fiber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om räddningstjänsterna vill så kan de täppa till det hålet också eftersom enligt betaldirektivet måste man veta vem kunden är och ursprungsland.

   Radera
  2. Finns inte en chans i världen att den sportintresserade delen av befolkningen gör sig av med linjär tv. Sen hur det distribueras är så klart en annan femma.

   Radera
 9. Jag tycker det är fel att kalla detta "linjärteves sista strid".

  Det är snarare streaming-tjänste-kriget som börjar dra igång på riktigt.

  Comhem vill inte köpa bara TV4 som linjärtv - de vill köpa TV4 som en playtjänst och paketera den i sin play-tjänst precis som alla andra kanaler de har.

  Det hela kryddas lite av att EU hade som krav att TV4 SKA sälja sitt play-innehåll till MINST en annan aktör (krav för att Telia skulle få köpa TV4).

  Idag hörde jag på radion att TV4 knorrade om detta och deras mål var att bara erbjuda sitt play-innehåll till EN annan aktör - förmodligen för att de inte vill konkurrera med så många andra och för att priset ska bli högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst En aktör enligt nått EU-direktiv. ComHem vill ha förtur till den förhandlingen som drar igång för alla som vill Q1 2020

   Radera
  2. Com Hem och Boxer svarar på rätt sätt och släpper på betalkanaler som frikanaler i deras nät. Finns som vanligt bara en loser i det här och det är storkäften som snackar högst.

   Radera
  3. Tror du slår huvudet på spiken. Man ska inte glömma att Telia har sin egen tjänst med både boxar och playtjänst. Det handlar om två konkurrenter som både erbjuder liknande produkter och agerar på samma marknad.

   Sen ser man i branchen att de som producerar tv drar bort sitt material från andra tjänster och vill äga hela kedjan själv.
   Netflix förlorar ju massor med material och gör då eget. Disney, amazon och Discovery/Eurosport har egna tjänster.
   Vad händer med comhem och boxer när ingen längre vill sälja sitt material till dem??

   Radera
  4. Peter

   Tele2, Com Hem, Boxer klarar sig bra. Världen är inte TV4 som Telia tycks tro.

   Radera
  5. Stefan

   De klarar sig säkert bra utan TV4 innehåll. Problemet för dem är att det inte bara är TV4 som inte släpper sitt material till deras appar. Det är många som har egna tjänster och inte vill släppa sitt material.
   Tiden får utvisa hur det blir.
   Vem vet... en sammanslagning av boxer och Telias tv-tjänst om 10 år är min gissning.

   Radera
  6. Varför skulle Tele2 släppa Boxer till Telia?

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Skulle lika gärna vara tvärt om. Telia som släpper till boxer. Eller ett samgående.

   Det kommer i vilket fall som helst bli intressant nästa gång Telia ska förlänga sina avtal med kinneviks mediebolag. Kan bli att vi får två koncerner som inte vill ha sitt material i varandras platformar. Viasat och TV3 i boxer/com hem och TV4 och cmore hos Telia.
   Hoppas får oss konsumenters skull att de kan göra ett byte och låta allt vara tillgängligt på bådas platformar. Tror jag de tjänar bäst på.

   Radera
  9. Alltså Tele2 äger Boxer och inte tvärtom.
   Ur konkurrenssynpunkt tror jag inte på ett samgående. Det knorrades rejält redan när Telia köpte TV4/Cmore. Sista stycket håller jag absolut med om.

   Radera
 10. Som yrkesskadad måste jag protestera, herr bloggarperson; i forntiden när jag läste lite Linjär Logik eller vafan det hette fastnade nog ändå ett och annat korn.

  "Många av dagens ungdomar och dagens barn har växt upp utan att i princip någonsin titta på linjärteve och för varje år blir de ännu färre."

  I en annan tid var det ännu populärt med uttryck som "mödrarna / brottslingarna / narkomanerna blir allt yngre för varje år". Eja vore det så, kan man ansluta sig till sådana kategorier även sedan tiden flytt?

  Sign "Yrvaken syndare, ex-exeget"

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Verkar som Telia vill ha in mer pengar. Den hastigheten jag hade på bredbandet via Bahnhof i HSB bolina Malmö upphör och självklart blir man "uppgraderad" till ett dyrare alternativ.

  Det är visst telia som levererar fibertjänsten enligt Bahnhof.

  SvaraRadera
 13. "Linjärteve är ännu en fascinerande studie i hur olika intressenter håller fast vid förlegad ålderdomlig teknik"

  Bilr väl som med museum och teatrar (som också är förlegad teknik):

  Staten går in och subventioner.

  Redan nu pytsar man in 8-9 miljarder för att hålla SVT under armarna. Arbetsförmedlingen är också gammal teknik. Vem som helst kan registrera ett CV gratis på nätet eller söka via någon jobbsajt.

  Suck, varför kan vi inte bara lägga ner sk*ten.

  SvaraRadera
 14. Jo, det går att streama, chromcasta och göra annan digital akrobatik. Men vi gamlingar varken vill eller kan fixa sådant. vi vill knäppa på teven som vanligt, och se våra favoritprogram. Är det för mycket begärt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den gamla tekniken kommer att leva kvar.

   Radera
  2. Knäppa på teven med eller utan fjärrkontroll?

   Jag kan hålla med om att det finns en enkelhet teve som gått förlorad med digitaliseringen, men jag har svårt att se en framtid där rörliga bilder bara visas en viss tid.

   Problemet är att det finns så många olka digitala system, vilket gör det hela onödigt komplicerat. Det borde fungera mer som Google. Tänk en sökbox där man anger vad man vill se. Det systemet kan sen kommunicera med massa andra system, så som Itunes, Netflix, youtube etc. osv. Denna standard skulle alla skärmar man sätter upp på väggen ha stöd för. Det ska inte behövas olika fjärrkontroller, appar eller andra unika system som TV-tillverkaren tillhandahåller.

   Innan world wide web kom, så var man tvungen att installera mjukvara på sin PC och sen byta program beroende på vad man ville göra. Idag sköts mycket av detta via webben. Där kan man kolla e-post, söka addresser, spela spel eller redigera bilder.

   Radera
  3. Skatt, jag tror man måste skilja på sport/nyheter-sektorn och serie/filmsektorn.
   Den första sektorn är definitivt bäst linjärt medan den andra sektorn är bäst när man själv vill titta.

   Radera
 15. Fast, Du har ju fel. Det comhem vill är att kunna ta död på linjär TV. Man vill kunna tillhandahålla kanalerna på samma sätt som telia gör Altså via sin comhem app precis som telia gör med sin streaming app.

  Vad TV4 försöker göra är att tvinga comhem att hålla kvar linjär TV endast när det kommer till TV4 och inte kunna erbjuda detta som streaming med VOD och catchup (Video on demand och "Starta om" eller se gammla avsnitt och titta ikapp) Telia erbjuder redan detta i sin app men vill inte tele2 och komhem kunna få göra detsamma och därmed konkurera rättvist utan man försöker låsa ute dessa funktioner från konkurenterna.

  SvaraRadera