Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-23 09:01

Tre handelsdagar kvar på börsåret

Med tre handelsdagar kvar på börsåret kanske man kan börja våga sammanfatta årets resultat. Det har ändå gått rätt okej, i synnerhet när man ser riskjusterat utifrån fördelningen aktier/räntefonder.
Utvecklingen hos Avanza i år. Ej medräknat måndagens handel.
Portföljen består till ca 82% av räntefonder, för tillfället Spiltan Högräntefond Sverige efter avvecklingen av USD- och EUR-fonderna tidigare i höstas när kronan började stärkas igen. Cirka 18% är aktier, vilket sammantaget har gett en avkastning på +30.42% under året.
Fördelning fonder kontra aktier och likvida medel.
Vilka aktier jag har skriver jag förstås inte, eftersom någon alltid kommer russinplocka något tillfälle när en sådan aktie har gått dåligt, t ex om tio år, trots att den kan vara såld för länge sedan. Erfarenheten är att det enbart blir griniga och sura kommentarer om man skriver vad man har för aktier, så det gör jag helt enkelt inte. Ni får väl hitta någon tryckkokare som skriver om de egna aktierna i naivt syfte att pumpa upp kursen så vederbörande kan sälja. Blir säkert bra.

+30.42% i avkastning är i linje med OMXS30 som gått +27.47% i år oräknat utdelningar. Jag är iaf nöjd, eftersom riskjusterad avkastning med endast 20% aktier i portföljen är riktigt okej. Risken har alltså varit låg, men avkastningen i linje med index. Kort sagt ett rätt lyckat börsår, i synnerhet som strategin under denna perioden av konjunkturcykeln är inte förlora pengar och inte att tjäna pengar. All erfarenhet från de cykliska nedgångar jag varit på börsen under, från 90-talskrisen, Asienkrisen (iofs inte cyklisk, utan en krasch), IT-kraschen och finanskrisen, är att det är oerhört enkelt att förlora pengar, och oerhört svårt att få dem tillbaka, i synnerhet om man handlar i individuella aktier - många brukar välja högriskaktier och de går inte som index åt något håll. För att ta igen förlorade 50% måste man som bekant göra vinster på 100%.

Risk ska tas under första halvan av konjunkturcykeln, inte den andra halvan. Kanske också är en åldersfråga, med tiden blir man mindre riskbenägen, både pga erfarenhet, närhet till pensionen och för att man har mer pengar att förlora - pengar man dragit ihop under ett helt liv och inte vill förlora på ett år i kontrast mot det startkapital föräldrar till lyckligt lottade medelklassungdomar sparat ihop åt dig. Det är lätt att sitta med tiotusen man även som ung kan spara ihop på några månader, och ta enorma risker på börsen. Men grattis till alla som sitter med stora belopp och tar höga risker, det kommer säkert bli jätte-jättebra. I min värld är en utebliven vinst inte en förlust, för annars gör ni alla förluster - det finns nämligen alltid någon affär som hade varit bättre. Jag har en gissning att mångas investeringsliv ser ut som fonder-aktier-fonder, men det kanske vore bättre att ta i ett separat inlägg.

0.4% likvida medel i Avanzas diagram ovan är till för att löpande betala avkastningsskatten på berörda kapitalförsäkringar och investeringssparkonton om nu någon undrade över det avrundningsfelet.

31 kommentarer:

 1. Ligg inne i marknaden, äg en bostad och aktier...inte svårare än så. Bo inte i hyresrätt och harva på samma jobb 8-17 i flera år för då blir du en förlorare. God jul på er alla och nästa år ser vi fram mot ett gott bostads- och börsår, inget verkar kunna förstöra detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar faktiskt på att köpa en nybyggd 1a på ritning. Den ligger idag ca. 25-40% under priset för vad 1or i samma område säljs för nu. Inflyttning om 2 år. Lyckas jag få +25% om 2 år har jag avkastat 67% på eget kapital.

   Radera
 2. 30 % på bara aktiedelen eller alltihop?
  Inte fy skam i senare fallet då Spiltan gett ~5 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På allt, inklusive Spiltans +5%. Som du förstår har jag behövt avyttra och stoppa in i Spiltan för att inte aktierna skulle ta överhanden.

   Radera
  2. Grattis, haft samma "problem".
   Nu är allt inte på samma ställe och har inte orkat räkna ut totalen, men aktiedelen är upp 55 %, då är de ca 70 % av innehavet.
   Gör få affärer och har mest gamla aktier med skyhöga skatteskulder, så det tar emot att sälja dem, tyvärr.
   Som amatör kan jag konstatera att tur är bra att ha.

   Radera
 3. Humble brag. Över trettio procents avkastning med över åttio procent räntepapper är lysande.

  Använder du dig av värdepappersbelåning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur andra räknar, men jag tycker lån överlag skall räknas negativt på räntebärande-delen. Och värdepapprena/tillgångarna skall då räknas till sitt brutto. Det visar ju hur man faktiskt är exponerad.

   Gör man så får man nog inte siffrorna på 80% räntebärande.

   Radera
  2. Som jag skrev ovan har jag under året successivt avyttrat och flyttat till räntebärande.

   Nej, jag kör aldrig belåning.

   Radera
 4. Mycket bra resultat. Ser ut att vara +33% på ISK:t så långt här. Bästa året relativt sett sen 2009, och överlägset bästa i absoluta tal.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt fin avkastning med tanke på placeringsform. Synd att du känner att du inte kan skriva om vilka aktier du äger direkt men kan helt förstå ditt resonemang kring det också. Hoppas vi alla får ett lika gott börsår 2020 även om det just nu känns högst osannolikt :)

  SvaraRadera
 6. +41,6% för året hittills, men med mycket hög risk, dock utan belåning eller hävstång. Därför är +30% med betydligt lägre risk mycket bättre, så klart.

  Årets vinnare blev guldbolaget Wesdome med +111%, och jag nämnde bolaget vid flera tillfällen här på bloggen för ca ett år sedan som det tyngsta innehavet.

  Kraschen som kulminerade på julafton 2018 känns bedrägligt avlägsen...

  SvaraRadera
 7. 27,9 % trots ett par bottennapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chansningen som gick in var Amasten.

   Radera
 8. Hamnar nog nästan precis på index, har kvar huvudsaklig exponering mot USD och euro. Lite utländska aktier bla Starbucks och Lockheed

  SvaraRadera
 9. Creds för experterna som visste exakt när det var dags att växla bort från SEK och tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv var jag för långsam. Visst plus, men missade endel av att ligga för länge.

   Radera
  2. Har du växlat bort räntefonder i USD/EUR till endast SEK nu då? :)

   Radera
  3. Mja det var ett tag sen.
   Inga räntefonder kvar alls faktis.
   Jag har bara ett räntekonto på sbab (0,5%)
   Resten aktier/aktiefonder. Jäkligt fin höst :)

   Radera
  4. Sparkonto i SEK är i princip som en kort svensk räntefond. Jag funderar på att köra 60/40 eller 70/30 till dess att vi får en dipp igen (kanske som i dec 2018) och sen skifta över till 100% aktier.

   Radera
  5. Goofy:
   För att vara tydlig.60 ränta/40 aktier ?

   Radera
  6. @Turboprop: Tvärtom.

   Radera
 10. Min nuvarande favoritaktie har gått upp 6,54% idag. Vet inte varför, men har en misstanke. Sålde nästan alla vindkraftaktier allt för tidigt förra året, men med bra vinst. Utgår från att tillväxten för vind fortsätter, men har svårt att avgöra vilka bolag som kommer tjäna mest på det. Föredrar aktier med patent.

  Konstaterar att aktierna växt totalt med 30-50 % under året. Svårt att räkna ut helt. Har synen att några ska mångdubblas och andra stagnera. 70 % är inom energi.

  Tar risken med att få höra, om något år, vad uselt jag placerat och nämner Minesto, Gapwaves och Smart Eye.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. 14:60, 23,50 och 116,20 är senast betalt.

   Radera
  2. Vad tror du om Vestas? Upp 36% i år men tåget kanske redan har gått?

   Radera
  3. Sjunkbomben jag har inte följt Vestas närmare senaste året, men de är en stor leverantör och allt växer när det gäller vind. Fick nyss en större order från Vietnam.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. +27% i värdeutveckling - som index, väntat med mycket storbolag i portföljen.
  Mest nöjd med ett fint cashflow i form av utdelningar på 150 kSEK. En bit kvar till de 25000/mån som är målbilden.

  SvaraRadera
 12. Har lyckats med konststycket att gå - 16% i år (låg för länge i silver och köpte mer neråt) fast jag grämer mig inte så. Gick kraftigt plus förra året så jag bjuder på det. Och kanske mina silvergruvor rusar nästa år? Vem vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt men du körde väl inte allt i silver?

   Radera
  2. Jo, nästan allt jag har på avanza , gruvor, certifikat och warrants.

   Vill dock förtydliga att det inte är allt jag har. Det mesta av mitt kapital är i div obligationer. Avanzakontot är ren lekportfölj. Jag grämer mig men ligger inte sömnlös om Avanzakontot typ nollas.

   Radera
 13. Är upp över 700 procent. Dock inte pga mästertrader utan pga att jag tog ut en större summa för köp av bostad och därefter satt in med månadssparande varför avkastningen totalt för året verkar visas för den nuvarande totalsumman på kontot. I realiteten upp ca 25 procent.

  SvaraRadera