Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2019-12-02 10:44

Swedbank: Inköpschefsindex (PMI) föll vidare i november - sämsta sedan 2012

Swedbanks mätning av inköpschefsindex föll vidare i november och ligger nu på 45.4, eller om man så vill -4.6. Det är den lägsta nivån sedan 2012. Orderingång och sysselsättning bidrag negativt.
Ekonomin. Trasig och kylig.
Inget vidare läge således. Index är nere på den lägsta nivån sedan slutet av 2012 och alla delindex utom lager är under 50, dvs negativa.

Värdet för PMI är säsongsrensat och justerar alltså för säsongsvariationerna. Swedbank skriver:
"I genomsnitt föll PMI-total med 5,8 indexenheter till 45,8 under september-november jämfört med närmast föregående tre månadsperiod, vilket stärker bilden av en påtagligt svagare industrikonjunktur under årets fjärde kvartal. Sedan november förra året har indexet fallit med 10,3 indexenheter."
Och inte räddar exporten och den svenska kronan heller läget. Delindexet för orderingång ligger på 44.0 eller -6.0, ner från 46.6 i oktober, och exportorderingången ligger på 45.3. Förvisso bättre än hemmamarknades 43.3, men även exporten är alltså tyngd.

Det är tydligt att det inte handlar om en enbart svensk lågkonjunktur - om nu någon fortfarande ville hävda det - och att svensk industri trots den försvagade kronan tappar.

I övrigt löper många kollektivavtal ut den sista mars 2020. Har inte industrin och facken vid det laget kommit överens om lönehöjningarna, där facken vill ha 4% inklusive pensioner, så kommer strejkåtgärder som ett brev från facket i början av april. Kan bli spännande. Cyniska arbetsgivare kan förstås gasa på maximalt fram tills dess och arbeta in orderstocken, och sedan skippa löner i några veckor när strejken pågår.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. ...och börsen toppar ändå. Det vill nog till att den urusla makron vi ser världen över inte biter sig kvar - då är fallhöjden rejäl på börserna eftersom alla prisat in att det inte ska bli någon lågkonjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar väl bli tydligt att börsen åtminstone för stunden skiter i konjunkturen. Brukar dock reda upp sig.

   Radera
  2. Nu är förvisso en viss vinstnedgång redan diskonterad för flera bolag. Men ja, det finns gott om fallhöjd.

   Radera