Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-12-09 07:54

Svikande framtidstro - eller bara medelålderskris?

"Framtiden var bättre förr." - flera läsare
Flera läsare utbrast i kommentarer något i stil med att framtiden var bättre förr, och verkar förlorat framtidstron. Beror detta på det narrativ som vissa politiska krafter aktivt säljer in via sina svansar och ivrigt påhejat av media, eller handlar det helt enkelt om att de vita manliga medelålders bloggläsarna börjat inse att de nått medelåldern och tror sig ha livet bakom sig?
Nej, det var bättre förr när den kulinariska höjdpunkten var mintpäron i ugn eller ananaskassler med ris.

Angående spaningen att det hedonistiska överflödet av pryl- och smakjulkalendrar visar att vi har högre välstånd idag än förr (duh! - kolla bara BNP per capita) så uttryckte flera läsare sig i stil med "ja, ja, men framtiden var bättre förr", och verkar förlorat framtidstron.

Det finns fyra olika faktorer som kan vara drivande här.

Dels finns det politiska krafter som tillsammans med sina svansar vill sälja in att framtiden ska bli sämre på grund av anledningar, så man ska välja den store starke ledaren som ska rensa ut och koncentrera alla framtidshinder i läger. För då blir framtiden bättre.

Dels så har media upptäckt vad som ger klick, nämligen misär, nämligen att posta om och om igen om samma avrättningar inom den organiserade brottsligheten, medan verkligheten är att antalet skjutningar och dödsskjutningar radikalt minskat i Malmö i år, tidigare kraftigt minskat i Göteborg, och folk i södra Sverige faktiskt känner sig allt tryggare och blir allt mindre utsatta för brott. Media frossar även i historier om när något går fel inom välfärden, men verkligheten är att svenska skolan faktiskt är riktigt bra på att ta hand om elever som är barn till bloggläsarna och rent av sjunde bäst av alla OECD-länder. Men ja, eftersom välfärdens anställda är människor kommer alltid misstag ske, men media rapporterar inte om alla som får lyckad vård, utan bara om misstagen. Gärna flera gånger om samma misstag också. Och ju mer vård vi ger, desto fler misstag kommer ske, om kan hamna i nyheterna. Även sociala medier spelar in här, då alla anekdoter får ett eget liv, i synnerhet drivet av de som saknar framtidstro eller vill att du ska sakna framtidstro. Dessutom säljer svansarna in lokala dåliga nyheter från hela landet. I den där det var bättre förr fick du bara riksnyheter och dina lokalnyheter via media. Idag kan du få reda på att de minskat portionerna för pensionärerna på ett äldreboende i inre Norrland (förvisso för att de äldre ändå inte åt upp - att få folk på livets slutförvar att faktiskt äta är en enorm utmaning för personalen). Hur det såg ut utanför din geografiska bubbla visste du inte när du var yngre.

Den tredje faktorn är att de svenska politiska krafterna saknar framåtblickande visioner. Åtminstone framtidsvisioner de lyckas sälja in till svenska folket. Istället handlar det bara om hur jävligt olika grupper har det och hur orättvist allt är, eller om det var bättre förr och hur vi ska nå tillbaka till en forntid som inte alls var bättre, men där sociala medier saknades och man inte heller fick till sig negativa lokalnyheter. Den enda egentliga framtidsvisionen som någon målar upp är jordens undergång på grund av klimatförändringar, och därför måste vi vara solidariska och utplåna de ekonomiska klyftorna till vår egen nackdel. Tro tusan det att folk tappar hoppet. Fast egentligen säger klimatmodellerna något annat. De säger att om vi inte tar vissa åtgärder innan 2030 så inträffar ett av flera möjliga scenarion utan möjlighet att hindra. Och här väljer visionärerna alltid det sämsta scenariot av någon anledning, trots att det inte ens anses vara sannolikast. Men nej, en politisk rörelse som bygger på att utmåla jordens undergång (ledtråd +2 grader är inte jordens eller mänsklighetens undergång, vi kan hantera det men det kostar - största kostnaden är felaktiga politiska beslut i panik och rörelsens agenda som egentligen inte handlar om att hindra klimatförändringar utan om att omfördela välstånd) kommer aldrig bli stor. Bara högljudd och skränig. Den som blir stor är den som lyckas sälja in en positiv framtidsvision, likt sossarna lyckades med folkhemmet en gång i tiden. Men det var då.

Den fjärde faktorn är medelåldern och det är nog här vi hittar anledningen till bloggläsarnas hopplöshet. Allt fler av bloggens till 95% manliga läsare råkar nämligen nå medelåldern 40-50+ och upptäcker att de har livet bakom sig och nått halvvägs till döden.

Tro inte att dagens unga har din som 40-50+ framtidssyn. Dagens unga har nämligen livet framför sig, precis som du hade som ungdom på 60-, 70- eller 80-talet. Då hade du villa-Volvo-vovve-vagga framför dig. Du skulle skaffa en utbildning, göra karriär, bilda familj, flytta till hus/lägenhet/sommarstuga, tjäna pengar, bli rik, se världen, bli lycklig och uppfylla alla samhällets krav och önskemål på dig. Kort sagt allt såg fantastiskt ut framöver.

Idag sitter du där 55+ med hängbuk, flyende hårlinje, högavlönat jobb men har slagit i taket karriärmässigt, frånskild och övergiven i en alldeles för stor bostad. Enda gången barnen hör av sig är när något är fel och de behöver din hjälp, vilket får dig att tro att de har det för jävligt. Potensen har svikit, unga vackra kvinnor ratar dig på grund av dina ålderdomliga omoderna värderingar, ditt utseende och ärligt talat din allt annat än lysande personlighet. Du sitter i din lägenhet köpt för 2 mille, nu värderad till 8 mille och inser att värderingen kvittar fullständigt - enda sättet den kan komma dig till del är om du tar större lån. Eller säljer. Dina forna privilegier som vit man ifrågasätts med rätta allt mer och dina gräddfiler öppnas för alla som är hungriga nog att välja dem, så konkurrensen från yngre och hungrigare än du är högre än någonsin. Nu sitter du bara och väntar på pensionens halvering av din inkomst och sedan döden.  Tro fan att du saknar framtidstro.

Men vet du vad - det är helt och hållet ditt eget beslut.

Innebär varje öl du tittar på ytterligare en halv centimeter i bukomfång - sluta dricka den jävla ölen eller whiskeyn och träna hårdare. Skaffa dig en ny look, raka av dig håret, raka dig, sträck på dig, var lite stolt över att du överlevt. Du har kanske passerat halvtid och sitter och drömmer om det var bättre förr.
Ungdomar med framtidstro, kompetens och yrkesstolthet.
Men det var det inte. Det är nu du kan börja leva. Sälj den alldeles för stora bostaden. Dumpa livspartnern, skaffa dig en älskare/älskarinna - du behöver inte bilda familj längre, det är avklarat, allt måste inte vara så jävla seriöst längre - KK, ny partner, ny livspartner. Acceptera att även 40+ kan vara attraktiva och inte bara 28-åringar. Eller bilda faktiskt ny familj. Skaffa dig moderna värderingar. Köp den där onödigt dyra bilen, res till alla skumma platser du aldrig trodde du skulle besöka, klättra ett berg, korsa en ocean. Och nej, klimatångest är bara en ursäkt folk som inte har råd tar till - 18-åringar som säger "jag tänker inte flyga" hade inte flugit ändå, för de har inte pengarna till det. Du kan klimatkompensera, plantera några träd i Afrika, installera solceller i U-länder, whatever. Och vet du vad - att köpa något annat för 10000:- SEK än en flygresa ger lika stor klimatpåverkan, ibland rent av mer. Säg dra åt helvete åt chefen, säg upp dig, byt jobb, starta eget, skaffa dig en andra utbildning. Skaffa dig en PT. Köp gymkort. Börja med crossfit. Spring trial-ultramaraton. Bli hög på träningsendorfiner. Gå med i hemvärnet eller en frivillig försvarsorganisation. Sälj den där överstora bostaden och festa upp pengarna. Tatuera dig. Börja med något som ger livet mening - träna ett ungdomslag så du får lite kontakt med modernare tankar, starta en kodklubb för ungdomar om du är ett fysiskt missfoster men bra på att koda, engagera dig i någon annan förening. Starta en klubb för inbördes beundran, eller gå med i ett ordenssällskap och ägna dig åt välgörenhet. Skaffa dig en guru, kör vipassana-meditation och håll käften och var offline i tio dagar. Läs en bok, skaffa dig en hobby. Skärp dig. Livet är inte över förrän hjärtat slutar slå. Du har medelålderskris.

Eller så sitter du där, lönnfet allt äldre och bitter och säger "framtiden var bättre förr". Och upplever att du förlorat en plattform, vilket leder till självradikalisering vilket aldrig är vackert när du sveps in i fundamentalismens det var bättre förr om en idealiserad forntid som aldrig existerade. En stor (större) del av nättrollen är just gubbar 55+ som upplever att de förlorat sin plattform, t ex skilsmässa, incels, blivit av med jobbet, tappat sin forna fysik, är ratad för ålderdomliga värderingar, kickad från att kommentera på bloggen, yngre mer kompetenta blir befordrade förbi dem i karriärsstegen, kroppen sviker eller vad man nu identifierar sig med.

Du väljer själv att börja leva eller sitta och förvandlas till ett bittert nättroll som endast andra bittra nättroll vill umgås med på Flashback eller "Vi står upp för något"-gruppen på Facebook. Vet du vad - de andra nättrollen skiter fullkomligt i dig, du är bara till för att stärka deras egen själv- och världsbild eller för att sprida deras egen bittra världsbild och de skiter fullkomligt i dig som person.

Nej, framtiden var inte bättre förr. Det är du som felaktigt upplever dig som gammal och börjat tänka på döden. Acceptera att du är i en annan fas i livet och inte är 28 år längre, och idag ska dina mål och dina framtidsvisioner vara något annat än villa-volvo-vovve-vagga. Framtiden kommer vara så lysande att det inte räcker med solglasögon. 

Framtiden är så ljus att man behöver svetshjälm.

Och nej, jag kommer aldrig fjäska för mina läsare. Har aldrig gjort, kommer aldrig göra. Jag kommer ständigt vara motvalls och har varit så i elva år. Hitta någon filterbubbla om du vill bli fjäskad för.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

77 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Asså jag har inte fyllt 30 än, men kan inte hålla med i det dus skriver. Det känns inte som att framtiden är lika ljus nu som den var för mina föräldrar när de var i samma ålder som jag är nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du väl köpt punkt 1-3 istället.

   Radera
 3. Det är nog medelålderskris som ligger bakom. Senast nu på TV4-nyheterna rapporterades det om att chansen att bli kontaktad av en rekryterare minskar radikalt efter 40+. Så det är nog så att vi läsare passerat bäst föredatum och att det slår igenom i framtidstron.

  Däremot borde ju 40+ 50+ vara väldigt attraktiva på arbetsmarknaden, barnen klarar sig själva, alternativt redan utflugna dvs , ingen VAB ingen föräldraledighet, inga mystiska uppträdande på skolan klockan 14:00, mindre sjukskrivning då man inte exponeras för dagis alla viris och bakterier. Kort sagt de som är 40+ kan återigen fokusera på jobbet och det trodde jag en arbetsgivare uppskattade, eller???

  SvaraRadera
 4. Ja men GOD MÅBDAGMORGON då herr bloggarjävel! :) Vilken urblåsning, gillar ilskan i texten.

  SvaraRadera
 5. Det här var småkul, det låter som att Cornu blivit nån slags Jordan Peterson för medelålders män. "Städa din villa" istället för "städa ditt rum" osv.

  I grund och botten tycker jag det är att sparka in öppna dörrar, men yes, för nån i medelåldern är världen öppen på ett annat sätt än tidigare, köp ett gymkort, köp en kolfibercykel, köp krispiga grönsaker att vända på din teppanyakihäll året om även om de flugits in från Kenya. Gäller så klart de som har råd att ta del av välståndet, men ett par löparskor kan nästan alla unna sig och att äta lite mindre och sluta dricka öl är ju enbart en besparing.

  Men det är väl så att världen är sådan som vi uppfattar den, inte som den faktiskt är - det visste redan Schopenhauer. Men han visste också att vägen till att försonas med världen är att sätta sig över sin instinktiva "vilja till liv" och illusionen om individualism. Vill man att allt ska vara som förr, ja då är det nog läge att betvinga sin vilja eftersom det inte går att vrida tiden tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schopenhauer? Det skulle förvåna mig av flera skäl, kanske främst eftersom han väl dog över hundra år innan jag föddes.

   Radera
  2. Tack.

   Passande bild också, porträtterande viss hedomism. Schopenahuer menade ju att vi endast kan nå högre insikter genom att bryta mot vår eviga strävan efter tillfredsställelse, det han kallade "viljan att leva". Där kan man kanske hitta del av anledningen till varför vissa blir väldigt arga när en 16-åring dyker upp och ber om att man frivilligt ska förneka sig saker för miljöns skull. Även empati och altruism innebär ju faktiskt att man måste sätta sig över sitt egenintresse. Fler borde läsa gamle Schopenhauer.

   Radera
  3. Ja, även blue zones livslängdsstudier och andra lycklighetsstudier visar ju att social kontext är grunden till lycka, och för att umgås och känna samvaro och tillhörighet med andra behövs förstås empati och altriuism.

   Ett problem kanske är att man känner sig övergiven av de nyss utflyttade barnen, men de kommer tillbaka när de själva får barn och behöver hjälp.

   Radera
  4. Ja, antagligen bör man väl förbereda sig mentalt på de olika skedena i livet och tänka lite framåt. Att identifiera sig som en bullbakande hemmafru måste vara sjukt tragiskt när barnen blir självständiga.

   Men egentligen är det ju en framgång i föräldraskapet (bla bla genetik uppfostran) att barnen blir självständiga individer som kan stå på egna ben.

   Återigen, världen och dess skeenden är såsom vi uppfattar dem, inte så som de faktiskt är. Barnens hemifrånflytt är en seger eller en tragedi, beroende på hur man ser den.

   Radera
  5. åhh jag trodde jag skulle hinna före med Jordan Peterson...
   Hur ovanliga är vi som är helsålda på Hans Rosling, Steven Pinker, Ray Kurzweil om att det kommer bli lysande framöver, allt blir billigare, vi lever längre och är friskare med bättre mental hälsa .. Ni måste ju hänga med nu det är ju det här årtioendet den stora transformationen kommer ske.. då vi går över till verkligt konstant förändring..

   Allt roligt kommer ju nu
   Fusion självkörande bilar AI AR UBI Rymdturism

   Radera
  6. Schopenhauer, var det inte han som förespråkade att svälja en padda varje morgon så kunde inget värre hända den dagen?

   Radera
  7. Jo, och så hade han en festlig fejd med danska vetenskapsakademin också.

   Radera
 6. Punkterna 1-3 kanske tyder på att samhället har nått medelåldern och krisat ihop?
  S har i alla fall tagit punkt 4 till sig, sagt upp äktenskapet med VPK och nu hittat nya fräscha KK i form av L och C. Återstår bara att städa huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra liknelse S-L-C, fast MP får fortfarande bo kvar i huset. Antar att det är det du menar med att det behöver städas.

   Radera
  2. Jepp, de unga sägs ju bo hemma längre och längre. Nästa planerade städning av huset är 2022 och då får väl MP flytta hemifrån.

   Radera
 7. Har en god vän vars mamma(ca 60) brukar säga att det var bättre förr. Då brukar hennes mamma (+90 år) säga "det vet du inget om för du var inte med, det var inte alls bättre på 50-talet, det var skitjobbigt då också". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. He, he faktor fyra var utförligt och detaljerat beskriven.

  Personligen tycker jag inte att det var bättre förr, på det stora hela.
  Vissa saker var bättre förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET VAR BÄTTRE FÖRR NÄR MÄN VAR MÄN SILLEN VAR SALT OCH KUNGEN VAR BÖGNAZIST.

   Radera
  2. Ja, det har varit ett moraliskt förfall ändå sedan män slutade bära hängslen och hade hatt på sig enbart när de var utomhus.

   Radera
  3. Ändå märkligt, är ju lättare att dra ner brallorna och synda när man har hängslen. Tror snarare det har med underklädesmodet att göra, inte så lätt att vara otrogen när man går omkring i två lager ull-underbyxor utan y-front.

   Radera
  4. Eller en sådan pyjamas som stållångben hade på sig.
   Med en sådan på sig är det svårt att fånga ett tillfälle i flykten, så att säga.

   Radera
 9. Mitt i prick!

  Du glömde dock att man, likt undertecknad, kan ta MC-kort också när 40-någonting krisen kommer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ja, jag har ju inte MC-kort utan åker bara med som kuttersmycke (men har skaffat MC-kläder för detta), så det bör sorteras in under "onödigt dyra bilen".

   Radera
 10. Den tiraden fick mig att skratta gott, kan du inte tala in den och lägga in den in någon lämplig video där någon medelålders vit man (Evan McGregor innehar ju lämplig ålder) springer från en upprepad hög med klimataktivister, springer in i en Tesla, etc...

  SvaraRadera
 11. Jag som ung kvinna (27) måste jag säga att bloggarens fjärde faktor 'medelåldern' ger igenkännande skratt. Det är faktiskt hur många av dessa bistra män upplevs av oss. Äldre män (ja, medelålder) som däremot reser sig upp, tror på sig själv och sin framtid har fortfarande attraktionskraften kvar. Bloggarens tips kan nog vara några till nytta.

  SvaraRadera
 12. Ja, ta efter mig istället och var lite positiva istället för så förbannat negativa.
  Ligg kvar på börsen och äg en fastighet så blir ni glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du hade ju gått ur börsen.

   Radera
  2. Precis! Glöm de där torra gamla gubbvraken som muttrar om börsen -- Laissez les bons temps roulez, gubbjävlar!

   Och vem orkar bry sig om att sniffa kofjärtar medan man gråter över sitt bortkastade liv? Neurotiska gamla kärringar.

   Till de som å andra sidan slutligen börjar känna sig lite till åren, vänta inte med att festa upp barnens arv för länge. Du måste kunna njuta av det ordentligt.

   Radera
 13. Internet, sociala media och omedelbarheten i tillgången till (des)information har förändrat det politiska landskapet och hur folk tänker. Är förvånad över att det inte har haft större påverkan än det redan har haft. Man skulle kunna tolka det som att människan har någon inneboende mental robusthet.

  Människan har gått från små grupper, till små byar, till städer med små kungar, till länder, och nu till slut till ett globalt informationsflöde. Och länderna och deras politiker kämpar och parerar så gott de kan i den nya situationen.

  Jag är rätt övertygad om att det kommer att bli både bättre och sämre, fast på lite olika sätt. Men mest bättre tack vare en fortsatt fantastisk teknisk och vetenskaplig utveckling. Utan den skulle det garanterat gå åt helvete ordentligt. I själva verket har mänskligheten målat in sig i ett hörn, och enda vägen ut är att lyfta sig i håret med vetenskap och utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mänskligheten breder ut sig över Jorden som mögel breder ut sig över en Clementin.

   Miljörörelsen kan på sin höjd skjuta upp överbefolkningsundergången en halv generation, ju bättre de lyckas på kort sikt desto värre blir det på lång sikt.

   Elon Musk gör rätt som försöker fly till Mars. Allt var bättre förr, särskilt framtidstron, till och med nya Star Trek-serien startade med säsong ett i Mirror Universe där allt gått åt helvete.

   Radera
  2. Jag undrar om inte pessimismen har med teknikparadigmet att göra. Jämförelsen med industrialismens genombrott och första världskriget (plus fortsättningskriget dvs andra världskriget) är relevant. Det är stökigt och obehagligt och kan bli våldsamheter när samhället stöps om radikalt. Folk söker sig till trygga värden även om dessa är irrelevanta eller destruktiva som tex religion och auktoritära politiska rörelser som lovar oss tillbaka till en gyllene dåtid eller framtid baserad utan bas i det teknikskifte som verkligen sker. Tro fan att det känns jobbigt när grundvalarna för en existens brakar ihop.

   Nulli secundus

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Mycket bra Cornu. De verkar klart som att en hel del generationsbröder håller på med ett jävla okunstruktivt och omanligt gnällande. Håller med om det mesta men varnar för att 1) tatuera sig och, 2) lämna ett hyggligt jobb då anekdotisk erfarenhet tyder på att vi äldre herrar (och damer) inte är lika attraktiva på arbetsmarknaden som yngre dito. Istället för att be chefen dra åt helvete, oavsett hur frestande, bit ihop, ta utlönen, jobba bättre och samtidigt göra allt det där Cornu rekommmenderar (uton tatuering givetvis).

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså, jag tatuerar mig inte. Och som du skriver är det dumt att byta jobb när man är 50+. Var mer retoriskt.

   Radera
  2. Det där med att vara försiktig med att byta jobb känner jag inte igen.
   Själv bytte jag jobb året jag fyllde 50.
   Arbetsgivaren jag har nu värdesätter livserfarenhet och att man har ett liv vid sidan om jobbet.
   Men som sagt var, jag är allt annat än en bitter gubbe.

   Radera
  3. Jag kan tillägga att på min avdelning får man vara ute i god tid för att ta ledigt vid Sweden Rock.

   Radera
  4. Försiktig är inte samma sak som att inte göra alls. Kanske försiktig är ett för begränsande ord - klok, eftertänksam och förtänksam kanske är bättre.

   Nulli secundus

   Radera
  5. Låter som ett bra ställe.

   N.S.

   Radera
 16. Jag vet inte om man får publicera denna, menb gör ett försök, från idag och samma tema
  https://ledarsidorna.se/2019/12/narmare-en-ursakt-an-sa-har-kommer-det-inte-fran-socialdemokraterna/

  SvaraRadera
 17. Min erfarenhet är att de som vill tysta ner negativa saker (som att akuten i Gävle stänger akutvårdsplatser trots uppenbar fara för befolkningen, MAVA) har ett driv jag inte förstår men som känns som någon som springer på samma ställe, håller för öronen och tjattrar okontrollerat. Kanske ett sätt att minska sin ångest vad vet jag 🤷🏼‍♀️ men det är ett effektivt sätt att tysta ner och slippa göra något. Varför vill man inte förbättra saker som går att förbättra? Ser det i flera grupper.
  Visst kan jag ha en medelålderskris ha ha men det korrelerar inte med förbättringar jag vill se i landet. Har du en kris eftersom du påtalar problem med elbrist? Skuta klaga och ta dig en jäger, allt ordnar sig alltid om man inte gör något eller pratar om det, ner i sanden med huvudet och in under mattan med problemen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag ser inte att nåt blir bättre av att skaffa en tacky tatuering, ny man eller fakeboobs 🙈🙂 för att må bättre (är nöjd med det jag är och har) men får medge att jag börjat träna styrketräning av ”40 närmar sig” ångest.

   Radera
 18. Tolkningsförslag från en som inte nått medelåldern - det kanske ska formuleras mer som att vissa personer och demografiska grupper inte känner sig välkomna i framtiden?
  Samhället i övrigt kan skrika sig hesa om motsatsen, men ifall människor uppfattar det så kommer det bli deras sanning.
  Det behöver inte ha med destruktivt midjemått att göra.
  Exemplet med 80-talspäron visar väl dessutom ändå att framtiden var bättre förr när man ser vilka kulinariska alternativ vi har nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i framtiden ska vi ju tydligen äta insekter och människokött, vilket nog inte låter så attraktivt för de flesta ...

   Radera
 19. Börja med att titta på den miljon svenskar som käkar antidepressiva.
  Om man nu tror att medelålders feta män har nån sorts övervikt även i det sammanhanget får man nog tänka om.

  https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/allt-fler-far-antidepressiva-lakemedel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske kan gissa att bloggaren lever i en bubbla av priviligierade medelåldersmän,(inget fel med det).

   Radera
  2. När bloggaren svept några Purity Vodka ser han allt i regnbågens färger och det är han väl unt.

   Radera
 20. Bättre förr? Inte i så många allvarliga avseenden - utom att somrarna var varmare, vintrarna snörikare, flickorna mulligare (Miss Sweden tappade nästan 20 kg på 40 år) och 75:orna större!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är för jävligt. Är det inte kaffet så är det helrören de snålar in på. Sen kan arga gubbar skriva spaltmeter om "ickeinflationen" och det gör de för att de är extremt lyckliga individer i 2019 års dokusåpa Sweden där minsta lilla bagatell får en rubrik värdig WW3.

   Radera
 21. Tror inte bloggläsarnas ålder gör att de tror extra lite på just Sverige.

  Snarare är det ett nyktert konstaterande att Sverige för 30-40 år sedan låg i världstoppen i många aspekter. Sedan har det gått trögt medan världen sprungit förbi. Detta är inte en blixt från klar himmel utan prognosen har varit ovanligt trivial, inte minst de senaste 10 åren.

  Prognosen idag är ännu lättare att tyda, så pessimismen är som sagt inget annat än ett nyktert konstaterande att det troligaste scenariot ar att Sverige inte är speciellt starkt vad gäller livskvalitet i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge kranvattnet är ok blir vi kvar.

   Radera
  2. Ja, nu var ju topik att folk tyckte prognosen var bättre förr, inte huruvida vi blir kvar.

   Radera
  3. Försökte enbart vara positiv och dra ett riktigt tråkigt skämt. Hädanefter lovar jag vara gravallvarlig.

   Radera
  4. Ja i boken "tio tusen miljarder" går nationalekonomen igenom intressanta siffror i vart sverige befunnit sig och vart vi är, i olika mätningar. Tex utbildning bnp osv.
   Rekomenderas varmt.

   Radera
 22. Förövrigt verkar du inte hängt med alls i den nya generationen. Unga idag känner sådan allmän hopplösthet att deras största meme blivit att de vill dö, under premissen "it's funny cause its (sort of) true".

  Vid sidan av detta deras näst mest generella meme, som just nu skrivs "ok boomer". Där är andemeningen att de lönfeta boomers du tror är deprimerade tvärt om har det så enkelt och inte kan förstå varför de unga inte bara tycker upp sig.

  Nu är detta inte bara ett svenskt fenomen, utan hela väst (och kanske asien - sämre koll). Den mer svenska ångesten gäller som sagt alla åldersgrupper nationellt och är bara ett vaket konstaterande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med dig Linus, framtiden ser mörk ut. Hopplösheten är total.

   Radera
 23. Ha ha, det var nog det roligaste du skrivit hittills Lars, tack för den! Fanns en hel del sanningar där. :)

  SvaraRadera
 24. Härligt att ha framtiden bakom sig. Ingen stress över allt man önskade uppnå utan istället förlika sig med det man har uppnått och det nu gäller att göra livet så behagligt och trevligt som möjligt. Inga tidiga mornar och stress över allt som måste bli klart under sena övertidstimmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl-Fredrik: Det vettigaste jag hört på väldigt länge!

   Radera
 25. Är det denna nya Hans Rosling attityd som gör att bloggen handlar mindre och mindre om prepping? Du tror inte du själv varit delaktig i att svartmåla framtiden för alla dessa medelålders män med dina katastrofskildringar av framtiden? Jag gillar det ju, tycker optimism är glättigt och tråkigt i för stor dos men ändå.

  SvaraRadera
 26. Eller är det den konträra läggningen som talar. När resten av samhället bara lunkade på tyckte man att folk var korkade som inte såg alla hot, klimat, finans, krig och nu när hela samhället börjar bli hypernervöst för framtiden blir man lite tveksam och säger att vänta lite nu, framtiden är inte skriven ännu och jo visst finns det risker men det blir ju bättre också och mycket känns hoppfullt. Någon annan som känner igen sig i detta beteende?

  SvaraRadera
 27. Det där med avsaknaden av vision bland politikerna tycker jag blir allt värre. Var är nästa politiska beslut som faktiskt spelar roll i folks vardag?

  En satsning eller för den delen utgiftsminskning följd av sänkt skatt som faktiskt frestar på systemet. De flesta "satsningar" idag är ju felräkningspengar tex hundra miljoner till läslovet eller någon miljard till friår etc.

  Gratis kollektivtrafik?

  Gemensamt högkostnadsskydd för sjukvård,tandvård,läkemedel?

  Ordentligt uppjusterade nivåer i ersättningssystemen (sjuk,arbetslös,barnledig) så att majoriteten faktiskt får 80% ?

  SvaraRadera
 28. Ops! Var det en öm tå i den materiella världen?
  Min framtid blev som tänkt, och jag är nöjd. Likaså den framtid jag planerat för, tror jag. Jag behöver (nog) inte planera mer om jag inte skulle vilja. Därför har jag råd att leva gott och köpa resor och julkalendrar till min familj. Gör jag det för det är rätt eller för jag kan? - jag vet inte, men det är helt klart betydelselöst för framtiden även om det är kul just nu.

  Nej. Du har fel på vett och vilje igen. Varför?

  Vad som avsågs var yngre människors framtid(såklart - duh!!), sorgligt nog får nog flertalet rätt i sina förutsägelser. Det är inte deras fel utan vårt. Det är inte bitterhet utan snarare omtanke blandat med sorg.

  Förövrigt är vi jämngamla, jämnlånga, jag är några kilo lättare(72) och också hyfsat tränad. Jag är inte heller Göteborgare, miljöpartist, rysskramare, usakramare eller godhetsfacist. Men jag är säker på att du kan fixa ett prefix åt mig.
  Synen att inte avfärda Gud förrens vetenskapen kan tillverka ett frö som gror används i samtliga frågor. Det är också den grunden som gör att jag inte etiketterar varken invandrare, miljöpartister eller medelålders vita män.
  Det kanske är avsaknaden av den grunden som skadat yngre människors framtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prefixet dig människa.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 29. En annan spaning, alla födda 70-tal och senare säger på fullaste allvar att de inte kommer få någon pension av staten. Ingen säger emot när det sägs. Samma sak får gälla för hemtjänst etc.
  Såg verkligen folk det så förr?
  Folk man träffar i barnafödande ålder säger på fullt allvar också att de eller folk de känner inte skaffar barn för att de inte vill sätta barn till den här världen. Tänkte folk så förr tro? Nu gäller det ju oftast yngre människor, men män 40-50 kvalar ju in.

  SvaraRadera
 30. Tack Lars. För böckerna, för bloggen, och för det här inlägget.

  Trevlig helg,
  Johan

  SvaraRadera