Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-12-07 15:16

Svensk Soldat 2019: "Varje besked om att mobiliseringen och motståndet ska avbrytas är falskt."

I den nya utgåvan av Försvarsmaktens Svensk soldat & sjöman (SV SOLD 2019) tydliggörs den gamla slagdängan om att varje meddelande om att mobilisering eller motstånd ska avbrytas är falskt och att sociala medier eller SMS aldrig kommer användas officiellt.
Varje besked om att motståndet ska avbrytas är falskt.

Texten i SV SOLD 2019 lyder som följande i bilagan kring mobilisering:
"Observera!
Påbörjad mobilisering ska inte avbrytas.
Varje besked om att mobiliseringen och motståndet ska avbrytas är falskt. Sociala medier och SMS används inte för inkallelse."
Det går alltså inte att avbryta mobiliseringen och motståndet genom desinformation och påverkansoperationer. Mobiliseringen ska fortsätta och motståndet kan inte avbrytas. Man får förutsätta att alla soldater, sjömän och krigsplacerade läser SV SOLD 2019.

Därtill framgår det att man inte ska räkna med att ha tillgång till telefoni, Internet eller få behålla sin mobiltelefon vid mobilisering. Enda sättet som garanteras för kommunikation med anhöriga är via post - i den mån postgången fungerar vid krig får man förmoda, PostNord har inga manuella alternativa rutiner kvar - och det påtalas också att all privatekonomi som tas med vid mobilisering måste fungera utan mobiltelefoni och Internet. Kort sagt kontanter, då kort idag i praktiken är beroende av fungerande Internet. En möjlig slutsats av detta är att den krigsplacerade alltid bör ha kontanter hemma. Mobiltelefoner kan användas för att pejla in förband, sprida desinformation och inhämta underrättelser om svenska förband, så att dessa samlas in och rent av inte ens förs med förbandet är inte osannolikt.

Förr stod motsvarande text om mobilisering och motstånd i de saligt insomnade telefonkatalogerna. I det moderna Sverige när vi inte längre bygger försvaret på en köttmur av dåligt utbildade och dåligt utrustade värnpliktiga med Mausergevär från 1898 och vadmalskläder är dock knappast informationen nödvändig att sprida till allmänheten. De få som är krigsplacerade vet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Ja även vi som inte tillhör krigsmakten bör nog ha en mindre summa kontanter hemma. Pengar förstår alla någorlunda medan guld är lite svårare att handla med.

  Vi får hoppas att ingen mobiliserad smugglar med mobilen och att ett rekonstruerat postverk kan skapas. Borde finnas lite gammalt kunnande bland befolkningen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Undra om de gamla slipparna fortfarande finns för att hantera kontokort?

  SvaraRadera
 3. Min krigsplacering blev raderad ca 5år efter lumpen, 2005 nån gång. Vet inte om man så här när man börjar närma sig 40 åter kommer få nån krigsplacering eller om man ses som pensionerad från Försvarsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på arbetsplats kan den finnas kvar ändå till pension.
   Några ringhalsanställda blir kanske friställda om någon vecka...

   Radera
  2. Har du inte tjänstgjort på 10 år kan du enligt lag inte krigsplaceras i militär befattning eftersom dina kunskaper anses vara alltför förflackade.

   Radera
  3. Alla i ålder mellan 16 och 70 är ju dock skyldiga att hjälpa till i civilförsvaret.

   Radera
 4. ”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska”
  -Om krisen eller kriget kommer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag aldrig broschyren pga de allmänna kvalitetsbristerna i postväsendet, men står det verkligen att "motståndet"? Det är ju annars en formulering från 40-talet som redan då mötte motstånd även inom försvarsledningen - högkvartersordern 1942 utarbetades av överstarna Ehrensvärd och Swedlund (sedemera ÖB) medan ÖB Thörnell var emot. På 70-talet ersattes den av skrivningen om att det bara är mobiliseringen som inte kan avbrytas. Det ansågs nämligen odemokratiskt att hindra regeringen från att ge upp.

   Radera
 5. Hur ser försvarsviljan ut. Vad är det som ska försvaras? Ett liberalt öppna-gränser land befolkat av diverse folkslag. I could´nt care less.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att försvara sitt land mot en angripare som tänker annektera landet handlar inte om hur vida du ställer dig bakom förd politik de senaste åren eller inte. Med den tanke banan har du en skruv lös. En annektering av ett land innebär nästan alltid historiskt att befintliga invånare blir kraftigt förtryckta och kommer förlora privata tillgångar leva som andra klassens medborgare i många generationer. Dom kommer aldrig någonsin utan våld kunna bli av med sina nya övermänn. Ni som tänker i dessa banor är kraftigt störda människor

   Radera
  2. Ett exempel den värsta sortens naivitet man kan tänka sig. Som att en invaderande makt skulle respektera någonting alls som gör att man kan fortsätta som vanligt, vilket antyds i att man inte bryr sig alls.

   En invaderande makt ser förmodligen Sverige som ett strategiskt område, befolkat av en massa störande element som man gärna gör sig av med. Att den skulle värna mänskliga rättigheter kan man ju hoppas på, men är förmodligen bara ytterligare en naiv dröm.

   Radera
  3. Vi försvarar vår demokrati och med den våra lagar och regler, att de ska gälla innanför våra geografiska gränser. Om man som svensk inte är nöjd med förd politik kan man bilda opinion och på så sätt försöka ändra besluten.

   "Diverse folkslag" som befinner sig här är skyldiga att följa svensk lag och om de inte gör det är det polisens sak att ta hand om de personer som bryter mot den.

   Alla får finna sig i att vårat land ska försvaras oavsett vilka som regerar. Om vi skulle bli anfallna av en fiende kommer vi sannolikt få en samlingsregering ändå.

   Radera
  4. Jag har gjort lumpen i pansartrupperna och varit pansagruppchef i en PBV. Jag trodde på det här en gång och var beredd att kämpa och dö för Sverige. Då i slutet på 60-talet. Men nu är jag gammal och ser att sammanhållningen i landet sviktar. Vad betyder snacket om "öppna gränser" för vår försvarsvilja? Den hejdlösa invandringen? Har det inte betydelse?

   Radera
  5. Alla, inklusive invandrare skall försvara landet. Nåja, jag förstår vad du menar, och mildrar min tidigare kommentar något.

   Det är ju ett problem som vi inte riktigt hanterar speciellt bra, precis som att vi inte hanterar flyktingghettona i snart sagt varje stad i Sverige riktigt bra.

   Det enda raka är att ta en reflekterande paus, och stoppa hela processen för att reflektera och komma fram till en hållbar framtidsstrategi som fungerar. Att agera på normativt önsketänkande fungerar uppenbarligen inte.

   Radera
  6. För övrigt är jag avpolleterad som fjälljägare sedan flera år tillbaka. Dock är min försvarsvilja fortfarande på topp. Jag ger mig aldrig.

   Radera
  7. Löttingebloggen har, i mitt tycke, en poäng. +1

   Radera
  8. Den senaste migrantundersökningen ställde iofs inte frågan om viljan att försvara Sverige i händelse sv krig men visade iaf att de flesta känner sig hemma i Sverige. Även det Sverige innan (och till viss del efter) 1809 var ju ett land med flera olika folkslag.

   Radera
  9. Det som ska försvaras är väl poitikernas öppna gränser och systemet att vara hela världens socialbyrå. Fördelen med det är att om några år kan allt vad försvar heter avvecklas för det finns inget att försvara.

   Radera
  10. Ok det kan finnas en gräns av inre konflikt där det inte är värt att försvara landet, men när det är så illa så är det heller inte värt att bo kvar i det landet, se Venezuela, Rhodesia etc. Ändå kan det tänkas vara lättare att ha en chans till förändring än ett militärt övertagande av främmande makt under innevarande generation. Ett alternativ är att söka medborgarskap i det angripande landet innan det övertagit ditt fosterland för att få en bättre position. Men jag kan försäkra att det annekterande landet kommer vilja styra över er på sitt sätt och så sitt folk vinner på det då de har lagt ner ofantligt mycket pengar, resurser och manskap på att annektera.

   Radera
  11. Man kan ha en vilja att försvara landet som är principiell men jag tycker man ska vara ärlig och fråga sig: är jag beredd att dö för mitt land? Först när man absolut kan svara ja på den frågan har man rätt att snacka.

   Radera
  12. Om man har flytt till Sverige så lär man väl fly igen så fort det närmar sig krig i Sverige?

   Radera
  13. En person i mitt HV-kompani, från Afghanistan, blev skjuten typ 4 gånger under deras krig med Sovjet. Nu är han här och försvarar Sverige istället.

   Radera
  14. Ser en poäng med det Löttinge skriver. Förut var jag av motsatt åsikt och gick igenom 7 veckors utbildning för att kunna göra nytta i hemvärnet som bandvagnsförare. Mycket förlorad arbetsinkomst och semester. Tycker HV gör ett bra jobb men själv börjar jag ledsna. Majoriteten av militär personal på lägre nivå, som jag själv röstar SD,(inga bevis men högst troligt). Tacken för att man tar av sin fritid och lön är ett konstant ifrågasättande av media och de flesta politiska partier för att man tycker Sverige överskridit integreringspotentialen. Har ingen motivation kvar att vara beredd att offra livet och kräla runt i lera under övningar för att sedan bli hånad av de jag i stort sett gått ed på att försvara. Så jävla less.

   Radera
  15. Du är alltså Sverigefientlig, desertör, förrädare och fanflykting?

   Radera
  16. Hur läser du in det, cornu ?

   Radera
  17. De flesta vill väl fly Sverige numer? Invadrande vänner undrar vad svensken håller på med, jag hänvisar till PK-maffian och de säger : Men så tycker ju ingen utanför "elitborgarna", dvs de som tjänar på att upprepa mantrat värdegrund

   Radera
 6. En tanke från en som inte gjort militärtjänst - hur många i befolkningen vet det här? Jag hade inte en aning om detta innan broschyren från msb kom hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte konstigt att många inte känner till detta eftersom det var en rätt stor lucka mellan telefonkatalogens sida om kriget kommer och tills vi fick MSB:s broschyr. Nu borde de flesta känna till det. Jag hoppas att skolorna tar upp och diskuterar innehållet i broschyren också.

   Men även på telefonkatalogstiden var det stor skillnad på kunskap om mobilisering och krig mellan de som gjorde sin militärtjänst och de andra. Speciellt kvinnorna var utanför viktig kunskap. Alla borde gått en obligatorisk utbildning och lärt sig det grundläggande om mobilisering och krig.

   Radera
  2. Jag tror inte jag hört politiker prata om detta eller att jag har hört om det på nyheterna.
   Konstigt tycker jag det är väl ändå rätt rimligt att upplysa mer om 🤷🏼‍♀️.

   Radera
  3. Eventuell folkbildning i frågan skulle få massiv kritik från normvänstern och uppfattas som krighetsande. Lär inte hända än på flera år förrän Svenskarna börjar vakna till.

   Radera
 7. Jag är krigsplacerad, jag har aldrig hört talas om "SV SOLD"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang, att bloggen utgår fråan att alla läser nämda skrift.

   Radera
  2. Ett vist svinn ingår förmodligen i kalkylen.

   Radera
  3. Det svinnet är nog ganska stort då.

   Radera
  4. Den heter annars Svensk soldat. Ganska vanlig faktiskt.
   https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/publikationer/sv-sold-2019.pdf

   Radera
 8. Försvarsviljan är hög. Under en period hade vi till och med två försvarsministrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varav den ena både kostade mindre och orsakade mindre skada för (svenska) försvarsmakten. Vi gjorde oss av med fel försvarsminister.

   Radera