Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-21 09:15

Svensk Jakt: Riksdagsmajoritet mot licenser på vapenmagasin

Både M, C och L har nu bestämt sig i frågan om att plastbitar och fjädrar, så kallade magasin, ska licensbeläggas rapporterar tidningen Svensk Jakt. Därmed finns det en riksdagsmajoritet mot regeringens tankevurpa i ämnet och magasin kommer fortsätta vara licensfria.
Plastbitar och en fjäder. När är dessa ett magasin, och när är de plastbitar och en fjäder?
Moderaterrna och Liberalerna uppger till Svensk Jakt att man kommer göra gemensam sak med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och rösta nej till lagförslaget om licensplikt för vapenmagasin. Centerpartiets Johan Hedin skriver på sin Facebook-sida:
"Centerpartiet kommer att yrka avslag på regeringens lagförslag om att införa ett krav på licens för att inneha löstagbara vapenmagasin.Förslaget riskerar att drabba jägare, sportskyttar och samlare på ett sätt som inte kan anses rimligt eller rättssäkert. Laglydiga medborgare riskerar med det här lagförslaget att begå brott med fängelse i straffskalan för att man råkar ha ett gammalt magasin liggande på vinden eller i sommarstugan, eller har kvar ett gammalt magasin från ett vapen man inte längre äger. Det är inte rimligt att riskera att göra sig skyldig till ett allvarligt brott utan att ha någon brottslig avsikt.Det är också svårt att definiera ett vapenmagasin, vilket även Lagrådet har understrukit i sin kritik av lagförslaget. Vi ansluter oss till Lagrådets kritik eftersom vi anser att tillståndspliktiga föremål måste definieras på ett entydigt och rättssäkert sätt.Vi anser inte att de problem som förslaget för med sig står i rimlig proportion till de tänkta fördelarna med förslaget. Regeringen menar att lagförslaget kommit till för att polisen ska kunna beslagta vapenmagasin från gängkriminella. Vi menar att beslags- och förverkandereglerna i brottsbalken redan idag ger polisen rätt att beslagta och förverka föremål där omständigheterna är sådana att det kan befaras att föremålet kan komma till brottslig användning.Det 34-punktsprogram mot gängkriminalitet som Centerpartiet varit med och tagit fram, innehåller också en punkt om att se över och skärpa förverkandelagstiftningen. Det finns därmed möjligt att stärka upp skrivningarna rörande beslag och förverkanden om det behövs för att ytterligare öka möjligheten för polisen att beslagta vapenmagasin."
Därmed kommer inte regeringens meningslösa symbolhanding att klubbas igenom. Om regeringen fortfarande har någon skamkänsla kvar i kroppen så drar man tillbaka förslaget, för att slippa förnedringen i riksdagen.

På grund av den ännu okända svenska tillämpningen av EU:s länkskatt kan jag inte länka till Svensk Jakt, men nyheten toppar sajtens hemsida.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Bra att förslaget faller. Det var ett slag i luften mot gängkriminalitet och endast en möjlighet för djurrättsaktivisterna och femtekolonnarna inom MP att begränsa jakt och Försvarsmakten.

  En fin julklapp!

  SvaraRadera
 2. Ingen fara, plastpåseskatten kommer att lösa allt. Magasin kan ju transporteras i plastpåsar, och finns det inga påsar så försvinner ju magasinen också, liksom skräpet i gula floden i Kina. Svensk politik är nog den mest effektiva och globalt påverkande i hela världen.

  Det jag oroar mig lite över är att politiker börjar ta beslut som inte har någon faktisk inverkan på något alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastpåsskatten är så bra, då kan jag ju kasta soporna direkt i Mälaren när jag är ute med segelbåten på sommaren - det är ju det jag betalar skatten för, eller hur?

   Radera
 3. Bra, skönt att veta att det fortfarande finns tänkande människor i riksdagen .

  SvaraRadera
 4. Kul att höra att någon form av nykterhet ändå verkar råda i maktens korridorer. Var precis ut och saluterade midvintersolståndet i norrländskt avkrok med 8 skott för jesus, profeten, FSM, pick your choice.

  SvaraRadera
 5. Det verkar som om jägarförbundet lyckats med sitt lobbande, bra jobbat. Polisen är inte lika glada, nu fick de ingen möjlighet att beslagta magasin som de hittar i kriminella miljöer. Men det är klart att det är viktigare att jägare kan ha en massa magasin hemma utan att behöva syssla med tråkigheter som att söka licens. https://www.sydsvenskan.se/2019-12-21/polistopp-om-riksdagens-beslut-illa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hatar man jakt och sportskytte så förstår jag att julen är förstörd nu, gängen skiter givetvis i vilket. Har man ingen koll på vapen och naturvårdsverkets regler etc. så finns risken att man inte förstår konsekvenserna av propositionen. Polismyndigheten själv är inte enig i den här frågan heller kan tilläggas.

   Radera
  2. Det är nog inte så många som hatar jakt och sportskyttar, som tur är. Men jag får erkänna att jag har svårt att förstå vad det skulle bli för stora konsekvenser av förslaget. Allt som gör det svårare för kriminella att ha tillgång till skjutvapen är positivt tycker jag. Jag hoppas att oppositionens förslag om licensplikt med obegränsad rätt till magasin hos de som innehar vapenlicens fungerar bättre.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera