Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2019-12-11 07:12

Stockholmsbörsen tillbaka vid motståndet

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index är tillbaka vid motståndsområdet runt 660. Då börserna backade något i USA under gårdagen är det inte osannolikt att vi får se en nedgång i Stockholm idag.
Dagschart OMXSPI.
Börserna i USA ser ut att ha haft marginella nedgångar under gårdagen och stängde under punkten vid Stockholmsbörsens stängning. Det talar för en nedgång i Stockholm initialt, men handlar om så små rörelser att det kanske kan ignoreras.

Motståndsområdet runt 660 testas nu för tredje gången, och om det håller ännu en gång så har det förstås blivit ännu hårdare.

Storbolagsindex OMXS30 är dock inte tillbaka i sitt motståndsområde, utan går svagare

Det gör dock inte bolagen bakom penningtvättskandalerna hos Swedbank och SEB, och korruptionen och mutkulturen hos Ericsson. Det senare bolaget ska enligt amerikanska myndigheter ägnat sig systematiskt åt mutor, och fått miljardböter. Bland annat ska Ericsson haft ett separat konto för mutor, och siffran som näsmns är 670 MSEK. Konton kallades "kontot för reseutlägg" eller "frysen" och mycket av mutorna gick omvägen via konsultbolag för att bokföras som försäljningskostnader eller mot falska fakturor. Kunder och myndighetspersoner har bjudits på lyxresor.

I Sverige blir det kanske inte något straff som känns av om det alls blir en fråga för rättsväsendet och myndigheterna, men USA:s justitiedepartement ser lite mer allvarligt på korruption på hög nivå. Man kan fundera på om Sverige i sin naivitet helt enkelt är oförmögna att hantera korruption, för något sådant finns ju inte i vårt fina land.

Var bolagets revisorer och svenska granskande myndigheter har befunnit sig under alla dessa år kan man fråga sig, och därmed kan man också fundera på om fler svenska bolag ägnar sig åt detta, eftersom den svenska granskningen verkar vara icke-existerande.

Något särskilt kursstraff för de berörda aktierna verkar inte märkas de senaste veckorna, och marknaden har väl diskonterat Ericssons amerikanska miljardböter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Så kan det bli kanske. Vore lite trevligt med billigare aktier.

    Liten kronförstärkning på senaste tiden för den som vill mäta i EUR eller USD och se sin köpkraft i dessa valutor. Nu har börsen avkastat cirka 26% senaste tolvmånadersperioden, samtidigt som dollarn kostar 4% mer och euron 1% mer än för tolv månader sen. Ganska OK.

    Dagens KPI ger stöd till räntehöjning nu i december, så vi kanske når nominellt noll procent reporänta i alla fall.

    SvaraRadera