Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-16 10:21

Självradikaliseringen på Swish-medias altare

Så kallad Swishmedia, dvs olika mediakanaler som lever på frivilliga donationer via Swish, Patreon eller liknande tjänster, verkar leda till självradikalisering när försörjningen blir beroende av allt mer extrema följare i ett allt mer polariserat Sverige. Detta i kontrast mot reklammedia, som inte behöver bry sig om vad mediakonsumenterna tycker, utan bara antalet som tittar eller lyssnar.
Glöm det. Den här bloggen är reklamfinansierad och kommer aldrig bry sig om vad du tycker.
Tyvärr måste det väl skrivas eftersom en del kan ha svårt att förstå - denna analys är generell, och det finns alltid undantag då världen inte är svartvit.

Frivilligfinansierad media kan initialt te sig som en god idé, i synnerhet som tanken är liberal och handlar om civilsamhället utan statlig inblandning. Egentligen borde det inte vara någon skillnad mot t ex att prenumerera på en tidning.

Grundproblemet är snarare att många Swishmediakanaler grundas av personer eller grupperingar som har en agenda, oftast på de extrema vänster- respektive högerkanterna, eller så kallade radikaler. Det innebär att man för att få betalt via frivilliga donationer bygger samman åsikter och försörjning, eller om man så vill upplevda eller inbillade samhällsproblem med den personliga försörjningen. Kort sagt lämnas inget utrymme för nyansering, alternativa ståndpunkter eller att man ändrar åsikt. Snarare blir åsikterna som uttrycks allt mer extra via den sällan vackra självradikaliseringen. Varje gång man skriver något extra hatiskt mot den utvalda syndabocksgruppen så får man lite extra donationer och frivilliga prenumeranter. Swishmedias själva existens bygger alltså på att mediakonsumenterna håller med. 

Eller som en läsare ungefär uttryckte det "jag betalar för att någon ska uttrycka mina åsikter".

En del av Swishmedias personligheter kan rent av dra in rätt okej med pengar, vilket alltså gör att deras inkomster blir beroende av extrema åsikter, samt förstås att samhällsproblemen inte blir lösta. Tänk om problemen försvinner? Vad ska de då leva på? Det är ju inte så att mediakonsumenterna bryr sig om Swishpersonligheten, utan denne är ju bara någon som skriver "vad man inte längre får säga i det här jävla landet" (fast uppenbarligen får eftersom personen inte sitter bakom lås och bom). Samma sekund som personen skulle byta åsikt försvinner kassaflödet.

Swishmedia kan ljuga och hårdvinkla precis hur mycket de vill - sanningen och verkligheten som helhetsbild spelar ingen roll, allt som spelar någon roll är att det swishas donationer.

I slutändan blir Swishmedia polariseringens fyra ryttare. Man lever på konflikt och klyftor mellan människor och att samhällsklimatet ska bli allt surare och grinigare. Man vill helt enkelt inte lösa det man bygger sin affär på. Däremot vill man gärna öka polariseringen, så man får fler donatorer.

Motsatsen blir reklammedia. Här spelar det ingen roll vad man säger, tycker eller skriver. Det enda som spelar någon roll är att mediakonsumenterna läser. Hälften kan läsa för att de håller med, hälften för att de inte håller med. Majoriteten kan rent av läsa för att de inte håller med. Bägge grupperna ger lika mycket betalt per visning. Således kan reklammedia både nyansera, skriva saker från alla åsiktshåll, säga emot sig självt, byta åsikter snabbt eller över tiden, rent av byta ämnen. Man blir således inte heller beroende av enskilda upplevda eller inbillade samhällsproblem, utan när dessa försvinner så skriver man redan om något annat. 

Däremot behöver reklammedia hålla en viss kvalitet, medan Swishmedia bara behöver hålla vissa åsikter och inte har några kvalitetskrav.

Swishmedia måste fjäska för sina läsare, reklammedia behöver inte göra detta. Typexemplet är Sveriges största mediasajt Aftonbladet - och en av de lönsammaste - även de som hatar Aftonbladet läser skiten. Och degen rullar in. 

Reklammedia bygger på konceptet det spelar ingen roll om de hatar, så länge de läser.

Swishmedia bygger på konceptet hata samma som dina läsare.

Detta andra koncept verkar i många (de flesta) fall leda till allt extremare självradikalisering, och därtill till filterbubblor. I takt med att åsikterna blir extremare så kommer allt färre som tycker annorlunda orka eller vilja läsa skiten. Och betalar gör de definitivt inte.

Ett tredje alternativ som traditionella medier allt mer gått över till är betalväggsmedia. Detta bygger på kvalitet och unikt innehåll, så till den grad att man kan få mediakonsumenter att köpa grisen i säcken bakom betalväggen. 

Vi kan i alla fall räkna med ökade splittringar, motsättningar och polarisering, helt enkelt för att så kallade nya mediers Swishmedia bygger hela sin affär på detta och inte kommer sluta.

Bara för att någon rapportering i traditionella medier inte passar med dina personliga åsikter så betyder det inte att rapporteringen är fel eller icke objektiv. Klarar du inte av att världen kanske skiljer sig från dina åsikter, så får du väl betala något Swishmedia och hålla dig där, där du slipper bli emotsagd. Dina förfäder stormade rakt mot fienden och sköt inte förrän de stirrade rakt in i motståndarens vitöga. Du blir rädd om någon säger något du inte håller med om och behöver en snuttefilt som bekräftar dig.

Nej, den här bloggen kommer aldrig fjäska för några läsare. Har aldrig gjort, kommer aldrig att göra. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

105 kommentarer:

 1. Det vore nåt det, att få se Cornu skrika ilsken ordsallad i en utkyld bil.

  Men skämt åsido, det finns ju även helt donationsfinansierade Doku som granskar jihadister. På ett ganska sakligt och journalistiskt skickligt sätt. Alla Swishtiggare är således inte polariserande sopor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, och det stor kursivt som första mening efter ingressen att det hela är generellt. Även Kvartal är swishmedia.

   Tiggare är fel ord, tiggare vill ha pengar för inget, swishmedia producerar iaf innehåll.

   Radera
  2. Oj, jag börjar känna mig gammal. Förutom kvsrtsl, vilka fler exempel tänker du på?

   Radera
  3. Jag vet att det stod i början, jag ville mest göra lite reklam för Doku som jag tycker gör ett bra jobb och fyller ett hål i svensk journalistik ;-)

   Radera
  4. Även Henrik Jönsson och Ledarsidora är bra

   Radera
  5. Det skulle ju kunna förklara att vissa nätpublikationer börjar lite spretigt (=intressant), men senare hittar sin nisch och blir lite tråkiga.

   Radera
  6. Ja, jag hoppas att alla sett Jönsson och hon som absolut inte heter Weirdo-Unwell i efternamn sabrera en champagne de inte kan uttala namnet på. Ren lyteskomik, bra grejer.

   Radera
  7. Det börjar bli svårt att komma ihåg alla onämbara här på bloggen.

   Radera
  8. Jag har en idé om att vi kan samla alla de förbjudna namnen i en bok, "the book of dead names" och så kan vi kalla den för det latinska namnet "Necronomicon".

   Radera
 2. Jag tycker nog kvällspressen mfl är väl så polariserande och ungefär lika beroende av att fjäska för sina läsare. Utan läsare inga annonsörer. Däremot har de nog em viss kvalitetskontroll på gott och ont. En framgångsrik swisheporter kan nog få ett jobb med tjänstepension senare om medlen tryter. I slutändan får man titta på det enskilda fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du läser alltså kvällspressen. VSB.

   Radera
  2. Kvällspressen och viss kvalité..men visst jag gav upp att läsa dom ungefär när metro kom.var ju ungefär samma innehåll av något läsvärt. Köpte ju även tidigare spelbilagan men har lagt av med den lasten..i allafall trav😉

   Radera
 3. Swishmedia är väll ett resultat av bristerna i "vanlig" media?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, du menar objektiv balanserad rapportering där alla sidor får komma till tals (över olika artiklar om inte annat)? Ja, det kan man ju se som en brist om man vill.

   Radera
  2. Nej.
   Brist på rapportering om det människor upplever, och vill veta mer om.

   Precis som att jag läser denna blogg för att jag upplever att svt, aftonbladet mm inte rapportera/skriver om samma saker som du.
   Sen janske inte du är objektiv, balanserad osv. Men du fyller en funktion.

   Radera
  3. Tycker att SVT, Aftonbladet mm rapporterar om i princip allt. Extremt sällan de inte rapporterar om något av betydelse.

   Radera
  4. I min mening väldigt vinklad rapportering/verklighetsbeskrivning.
   Även bekräftat av journalister.

   Radera
  5. Ja, då får du väl leta upp någon som delar din verklighetsbeskrivning och isolera dig där, så du slipper bli kränkt.

   Radera
  6. I övrigt kan man väll säga att Kvartal blev till pga den problembilden jag försöker beskriva här.

   Fråga. Ang ditt förra svar. tycker du svt och AB fyller samma funktion som din blogg?

   Radera
  7. Jag har inte storhetsvansinne. SVT och AB är mycket viktigare än min blogg.

   Radera
  8. Angående Kvartal så står det efter ingressen följande: "Tyvärr måste det väl skrivas eftersom en del kan ha svårt att förstå - denna analys är generell, och det finns alltid undantag då världen inte är svartvit."

   Radera
  9. Verkat mest vara du som är kränkt.

   Vart har jag sagt att världen är svart eller vit?. Tycker det mest är du som med flit missförstår och poraliserar.

   Radera
  10. https://www.resume.se/kommunikation/media/jorgen-huitfeldt-journalistiken-ska-inte-uppfostra-sin-publik/

   Radera
  11. Cornu verkar ha ett stort agg mot dessa folk. Det är framtiden att inkassera pengar som doneras frivilligt. Att det fungerar som affärsmodell är väl fantastiskt, inga mellansteg.

   Radera
  12. Ja, jösses. Det är jobbigt att under vapenhot tvingas betala för prenumerationer på media som Netflix, SvD, The Times etc.

   Nej, det enda man under vapenhot tvingas betala för är SVT. All annan media finansieras frivilligt, även reklammedia, då man inte måste läsa dem.

   Radera
  13. Svd har väll statligt presstöd ?

   Radera
  14. "Tycker att SVT, Aftonbladet mm rapporterar om i princip allt. Extremt sällan de inte rapporterar om något av betydelse."
   Det stämmer inte alls. De senaste åren rapporterar de nästan enbart om identititetspolitik och klimat, allt annat sållas bort. När det gäller inrikesnyheter så sållas allt bort som de tror skulle kunna gynna högern.
   Några exempel på rak arm:
   -En journalist rånas och misshandlas i direktsändning framför ögonen på polis denna helgen, inte ett ord i Svt.
   - En kvinna blev våldtagen till döds i ett garage i stockholm av en kriminell som unslipper sitt staff efteråt. Våldtäkten fortsätter efter hennes död. inte ett ord i SVT.
   - I trelleborg så skedde för några år sedan en gruppvåldtäkt av en 12årig pojke, en grupp män släpade honom in i skogen och efter våldtäkt och misshandel hotade att döda honom om han anmälde osv. I mina ögon ett av de grövsta brotten i denna kommun någonsin. Blev en liten notis i lokaltidningen, ingen riksmedia ville rapportera ett ord om detta.
   - För någon vecka sedan blev en ung tjej från trelleborg ihjhälslagen av en egyptier som bodde i danmark, man hittade henne död i en bil utanför Emporia, noll rapportering från riksmedia.
   - Nu i december föll domen (5 års fängelse) i ett av de grövsta våldsbrott hag hört talas om. Först blev en 18 årig flicka våldtagen av 18 åring från Saltsjö-Boo. Hon polisanmälde våldtäkten. Våldtäktsmannen hotade henna att dra tillbaka anmälan. När hon inte gjorde detta så blev både hon och hennes svenska pojkvän tillfpngatagna av en kompis till våldtäksmannen och blev torterade med machete, järnrör , cigaretter, saxar, osv. förnedrades, rakades, skendränktes,piskades, hällde tvättmedel i såren osv. och slutligen nästan ihjälslagna, (punkterade lungor, sönderslagen käke m.m.) Inte ett ord i AB och SVT om detta.
   Däremot kan de (SR/SVT) rapportera inkännande om gruppvåldtäkter i Indien, men aldrig om gruppvåldtäkter som sker i sverige.

   Och det är inte bara "känslig" brottslighet i sverige de undviker att rapportera om.
   Om man är intresserad av vetenskap, teknik, militära, sociala och medicinska framsteg så har SVT/AB nästan totalt slutat att rapportera om detta de senaste 5-10 åren.
   Inte ett ord om alla de gigantiska infrastruktursatsningar i kina som sker just nu.
   Och när Space X genomfört två historiska uppskjutningar iår, med 60 (!) starlink-satelliter i varje , med god marginal de störsa antalet någonsin, så skriver SVT/AB inte ett ord. När det lyckade heavyfalcon uppskjutningen skedde, världens idag största, så hade svt EN enda artikel, och den handade om att en 14 årig kille tyckte att raketen liknade en penis och så lade SVT in en omröstning på sidan där man fick rösta om raketen liknade en penis. Att denna raket kan förändra hela rymdinustrin och kanske även kunna konkurrera ut långdistansflygningar på jorden verkar inte SVT vara intresserade av eller kunna förstå.
   Däremot kan de lägga ner spaltkilometer om fall som Cissi/virtanen, toppa nyheterna om hur många % kvinnliga artister som vill sjunga på Ullevi och andra ickenyheter.

   SVT rapportering blir smalare för varje år, och drivs av obildade och outbildade journalister, idag har de inte kvar någon med naturvetenskaplig bakgrund, och nästan ingen som har åsikter höger om S, trots att de har fått kraftigt höjd budget, och vi tvingas betala nästan 9 miljarder/ året för att verksamhet som fungerar allt sämre och i snabbt takt förlorar sin relevans för folket. Tex. har P3 förlorat 90% av lyssnarna sedan 90talet, trots att de har högre budget idag.
   Många dyra SR-poddar har bara en handfull lyssnare. De har lagt ner nästan all lokal rapportering och nästan alla SVT jounalister bor idag i ett litet område i Stockholm. På 70-talet hade de redaktioner över hela landet.
   Att säga att de rapportera om allt viktigt som händer i landet är helt enkelt inte sant.

   Radera
  15. Du kommer garanterat gilla debatt/samtal med Ganman/Helin
   https://youtu.be/KIJdcBYsQUw

   Radera
  16. Måste bara tillägga den irakiske försvarsministern. Svensk msm tog upp det först EFTER att NyheterIdag haft artikeln uppe flera dagar, Trump hade twittrat om det och BBC hade en artikel. Gick inte att tiga längre då...

   Radera
  17. Blott Sverige två försvarsministrar hava.

   Radera
  18. Swish-media i all ära, men, de fyller bara ett utrymme på en fri marknad. Däremot statsfinansierad media så som Svt, SR och Svd m.fl. dags- och kvällstidningar ger jag inte mycket för. Avveckla alla möjligheter till skattepengar och låt medieträsket rensa upp sig själv. Gissa varför så många journalister är vänster......

   Radera
  19. Källa på Saltsjö-Boo fallet?

   Radera
  20. "Källa på Saltsjö-Boo fallet?"
   SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT
   2019-12-02
   Mål nr: B 12478-19
   Jag tror inte att man får länka här, men googla "fria tider tortyrdåd", så får du an artikel med hemska bilder + lång intervju med brottsoffert.
   Eller Flashback, tråd t3100260

   Radera
  21. Vem läser de där tidningarna numer? Man läser rubriker, reklamen är uttänkt av ngn idiot så man blir mest arg, man köper absolut inte mer. Det är en budget de blåser så många ska ha en utkomst och de är ju inte som Jarnheimer, det var en bra reklam, "billigast att ringa med comviq", nåt jag bryr mig om med produkten, även om det var si o så med funkat här o där på den tiden. Andra saker blir man ju bara ledsen på, även om säkert viss konsumtionsreklam kan funka, men, också uppröra och få folket emot annonsören, "göra reklam för chips och socker, nä nu...".

   Radera
 4. Att utpeka swischmedia som särskilt vinklade är som att skylla på febertermometern när man har en svår infektion med kräkningar och diarré.

  ALL media är Fake Media. Alla nyheter är Fake News. Alla religioner är Fake. Alla ideologier är Fake. Det finns ingen Gud. Vi är ensamma i universum. Liv är en kosmisk slump. Det finns ingen högre mening, ingen sanning, ingen rätt väg in i framtiden.

  Mänsklig intelligens är bara ännu ett långsiktigt misslyckat darwinistiskt experiment och efter att vi försvunnit kommer planeten (om den alls finns kvar) att experimentera med något annat.

  Det är internet i sig som lagt detta i dagen. När all information är tillgänglig för vem som helst hela tiden bara ett tangentbord bort så rasar alla ideologier, religioner och nyhetsgrindväktares tempel ihop som korthus.

  Allt man kan göra är att välja vilket team man vill uppleva undergången ihop med.

  Ha en bra dag! :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är livet annars? Lycklig?

   Radera
  2. Saknar nog tyvärr den sortens gener som krävs för den sortens hallucinationer som kan sorteras under begreppet lycklig. Har alltid haft extremt lätt att genomskåda hela det kollektiva inbilleriet, oavsett vad - det är ingen förmåga man blir lycklig av direkt.

   Radera
  3. Men du trivs och är nöjd med ditt liv iaf?

   Radera
  4. Att ta sig ur nihilism kan vara en fin mening med livet.

   Radera
  5. Detta är ju psykologsmörja Cornu. Just nu regnar det iskallt ute. Jag är rätt nöjd med att vara inne i värmen. Det är mörkt ute, men, ännu har jag lampor inne. Glädje?
   Det är dock lite kallt även inne, speciellt om morgonen men hyresvärden har ju mätt och skrivit brev om att det är varmt. Jag får köra en elfläkt.

   Dock har jag landat i att Gud troligen finns, detta är inte en slump. Dessutom är själva tiden rent biblisk där man förnekar människans själ men hyllar mammon och köttsex, dvs inte sex i sann kärlek.

   Radera
 5. Intressant syn på det hela.
  Kan inte låta bli att tänka att om man som swisch-journalist hela tiden skriver om ett upplevt problem så kanske folk får upp ögonen för något som faktiskt borde ändras?
  Kan hålla med om att sättet att rapportera blir polariserat men ju mer man gör det desto snabbare borde ju journalisten bli av med just den inkomstkällan då det upplevda problemet till slut blir löst.

  Annars är nog ett av de stora problemen på internet idag allas confirmation bias och vägran att lyssna på "den andra sidan"

  SvaraRadera
 6. Kvartal då? De är väl swishmedia, men tycker ni de håller på att radikaliseras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står i inlägget efter ingressen: "Tyvärr måste det väl skrivas eftersom en del kan ha svårt att förstå - denna analys är generell, och det finns alltid undantag då världen inte är svartvit."

   Radera
 7. Om man jämför media med påstått olika åsikt upptäcker man något intressant: Vinklingen i den rena nyhetsrapporteringen kommer huvudsakligen från urvalet av nyheter, inte hur man skriver om händelsen. Krönikor och ledare är vinklade i texten, men på nyhetsplats är det svårare att vinkla en nyhet. Hur vinklar man att presidenten snott halva statskassan till sitt nya palats till en positiv nyhet? Det gör man inte, man underlåter bara att skriva om det. Hur vinklar man en dramatisk ökning av antalet rån? Jo, genom att inte skriva några uppföljande artiklar. Försök att jämföra hur samma händelse rapporteras i två olika medier: Många gånger går det inte eftersom det ena mediet valt bort nyheten eftersom den inte passar den världsbild som förmedlas.

  När någon granskar vinklingen i tidningen/tv/radio så finns inget att anmärka mot de enskilda artiklarna. Opartiskt. Att man fullständigt låtit bli att skriva om ett ämne syns inte.

  Ett närliggande exempel är gula västarna i Frankrike. De har fått mycket begränsad uppmärksamhet i svensk media och jag har inte sett några djuplodande reportage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst flera reportage på svenska om de gula västarna när de var nya. Media tröttnar.

   För övrigt väljer mediakanaler bort nyheter för att de inte täcker området, ämnesmässigt eller geografiskt.

   Men jag vet att t ex jag blir anklagad för allt möjligt av olika radikaler för att jag inte skriver om deras ämnen. Jag skriver om mina ämnen, punkt. Det betyder inte att jag vinklar.

   Vad gäller utlandsrapportering så skriver de flesta svenska media bara om USA, för det är det enda stället de kan språket och kan översätta och skriva om utländska artiklar. De skriver ju inte ens om Danmark och Norge, knappt.

   Utlandsrapporteringen kan du läsa bättre om i utländska media. Att en svensk journalist skulle vara bättre än någon på New York Times eller The Economist är minst sagt osannolikt.

   Radera
  2. Med Internet är det enda unika svenska media kan erbjuda rapportering om svenska nyheter.

   Radera
  3. Det var roande att Aktuellts rapportering om Nobelpriset i litteratur strikt endast visade den ena pristagaren. Vid ett tillfälle klippte man till och med på en punkt där den goda vinnaren gick ur bild och den onde just var på väg in. Jag tror dock man fick se båda två på kulturnyheterna, för den som är lagd åt det hållet.

   Radera
  4. Unika svenska media.
   I de flesta andra "västerländsk civiliserade" länder finns nyheter med differentierade politiska spektrum, så inte här. Varför?
   Att du är intresserad av specifika ämnen gör dig intressant. Bildning, vältalighet och principerna som radikalerna hakar upp sig på likaså. Men det är inte Cornuland vi talar om?

   Radera
  5. Vet inte vad Cornuland är för något.

   Radera
  6. Denna domänen där vi nu språkas är Cornuland.
   Du är här suveränen.
   Nej, jag menade snarast det första frågetecknet i föregående svar till dig. Det är det som är intressant, och det är det ingen vill svara på. Inte ens du som tidigare raljerat över public service nutida finansiering.
   Ingen kan.

   Radera
  7. "Utlandsrapporteringen kan du läsa bättre om i utländska media. Att en svensk journalist skulle vara bättre än någon på New York Times eller The Economist är minst sagt osannolikt."

   Det håller jag inte med om. Svenska journalist SKA vara bättre på att täcka våra grannländer som Finland och Tyskland. Världen talar många språk och jag talar få, så jag får förlita mig på att andra människor som förstår språket och sammanhanget förmedlar nyheter därifrån. Visst kan jag traggla mig igenom franska och tyska tidningar, men jag kan inte motivera att lägga den tiden undantaget de få tillfällen när jag sitter på flyget eller väntar på det.

   Radera
  8. Det är rätt naivt att tro att Sverige med sina 10 miljoner invånare kan producera bättre journalister och bättre journalistik än t ex USA med sina 320 miljoner invånare. Rent statistiskt sett är det högst osannolikt att de bästa artiklarna skulle produceras av en svensk.

   Radera
  9. Gällande gula västarna så har Konflikt i P1 gjort ett reportage i februari i år. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1233007?programid=1300

   Radera
 8. Blir alltid misstänksam mot svepande problembeskrivningar helt utan exempel som visar på att problemet finns. Luktar "fake problem" tycker jag. "Swish-journalister" är nästan alltid one man shows så det är absolut inget konstigt om de fokuserar på en smal nisch. Vill man ha en komplett bild måste man ha fler källor, det förstår nog de flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenomenet självradikalisering är sedan länge tydligt, i det mediaimperium som numera försörjs via tvångsswishning.

   Jag får sedan säga att själv följer jag numera långt hellre smala men kunniga källor. Förr i tiden var Economist dock bra och bred läsning för att hålla sig informerad.

   Radera
 9. Eeh?
  Vem har inte en agenda?
  Vem arbetar inte för pengar?
  Vem definierar kvalitet eller objektivitet oavsett fråga?
  Ovidkommande?

  SvaraRadera
 10. Ett problem med reklammedia är att dessa har en hatsvans som skyddar dem genom att skrämma de som vill göra reklam till att i te köpa reklamplats i media som de malligaste ledarskribenterna ogillar. Därmed återstår för dessa att förlita sig på switch och motsvarande.

  SvaraRadera
 11. "Däremot behöver reklammedia hålla en viss kvalitet, medan Swishmedia bara behöver hålla vissa åsikter och inte har några kvalitetskrav."

  Vad man tycker är kvalité beror på vem du frågar.

  Jag ser bara fördelar med betalmedia. Då får man mediakanaler som inte begränsas ekonomiskt av vad man kan ta in per minut i reklam. Det möjliggör smalare och mer intressanta produktioner.

  Sveriges problem är inte massa "radikala" eller olika åsikter.

  Tvärtom, det är likriktning som är problemet. Alla ska tycka lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att folk inte tycker som du betyder inte att man tycker lika.

   Radera
  2. Nej, men åsiktskorridoren är väldigt smal jämfört med andra länder.

   Radera
 12. Är "swisch" slang för Swish eller kan folk bara inte stava?

  SvaraRadera
 13. Det verkar vara ganska få mediekonsumenter som klarar av att göra denna analysen tyvärr.

  Swishmedia innefattar all typ av rapportering och har sedan länge expanderat från enbart det slitna uttrycket "hatmedia". Det vi har fått är en ny typ av digitala charlataner som bygger sin karriär och sitt varumärke på en mix av sanningar, halvsanningar och fria påhitt (dvs "lögner"). Det viktigaste är att mata sina följare med dagliga uppdateringar som innehåller samma budskap. Spelar inte så stor roll om det är sant eller falskt eller om det hände idag eller för fem år sedan.

  Varför vi hamnade här är en klassisk hönan eller ägget frågeställning: swishmedia vet ju själva vilka typ av inlägg som passar deras målgrupp och anpassar hela tiden sin kommunikation för att servera rätt budskap så de underhåller sina följare och dessutom växer. Budskapen som flyger på sociala medier behöver oftast vara polariserande för att få maximal räckvidd genom maximalt antal interaktioner av olika slag (kommentarer, delningar, likes etc). Med "hönan eller ägget" liknelsen menar jag att de flesta swishtiggare inte nödvändigtvis börjar med enbart polariserande nödlögner men det är där alla hamnar till slut om de vill växa och behålla sina läsare. Svårt dock att säga vid en första anblick på olika konton om de började där de är idag eller om de är där de är idag tack vare en lång iterativ process där olika budskap testats fram.


  På den gamla goda tiden var det bara den så kallade svärjevänner-svansen som med högburet huvud och på fullt allvar hävdade "det spelar ingen roll om det är sant, det är för jävligt ändå" men nu ser vi samma beteende överallt. Ändamålen helgar medlen är dagens melodi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. I vilket fall har det varit intressant att följa utvecklingen de senaste åren. Som sagt, på den gamla goda tiden var det bara en viss sorts puckon som betedde sig puckat i grupp på internet men idag ser jag samma idioti från grupper som ägnar sig av olika typer av mer eller mindre behjärtansvärda agendor (vilket ju är helt beroende på ens egna preferenser, om agendorna är behjärtansvärda eller inte dvs).

   Min personliga favorit var egentligen när främst unga kvinnor på internet under en period bråkade med kassa malmökomiker om vad man inte fick lov att skämta om, med klassiker som:
   - olika typer av olika grova angrepp mot komikernas familj och vänner (från dödshot till mer saboteage-aktiga saker som att klarna-bomba dem med fejkbeställningar på en massa prylar från nätbutiker).
   - bojkott (och olika typer av hot om olika påföljder) mot alla företag och organisationer som inte genast avslutade sina åtagande med komikerna (detta heter "de-platforming" på nysvenska).
   - Kreativ "doxning" + koordinerade angrepp mot vanligt folk som opponerade sig mot högaffelmentaliteten (tex fick vissa "försvarare" som var småbarnsföräldrar en seriös mängd SOC-anmälningar mot sig)
   - Samt givetvis klassikern det spelar ingen roll om det är sant, det är för jävligt ändå som svar på försök till dialog.
   Osv

   Detta från en grupp unga kvinnor som tidigare opponerat sig i tex kommentarfält inte genom svordomar eller personangrepp utan markerade sitt missnöje genom att bara skriva: *spyr* (för att inte riskera att kränka någon pga etnicitet, ursprung, kön etc).

   Från *spyr* till koordinerade dödshot, pga dålig humor. Kan 16-åriga pk-medvetna tjejer ta steget kan vem som helst.

   Radera
 14. Skattefinansierad media?

  SvaraRadera
 15. Det tredje alernativet med betalvägg och att köpa grisen i säcken... Det är väl det de flesta gjort fram till 2000 någonting (jag fortfarande) när nyheterna levererades i form av papperstidning. Är det någon här som fortfarande har fysisk tidning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Presstöd OCH betalvägg. Och då är Swisharna parasiterna? Ha! Vilket jävla skämt!

   Radera
  2. Men betalväggen är väl jämförbar med den fysiska tidningen... Så det har väl varit ett skämt hela tiden isåfall

   Radera
  3. Sant. Frivillig betalning är moralisk överlägsen avgifter som avtvingas med hot av våld

   Radera
 16. Det är inte alla som får annonsörer till sina siter då återstår swish.

  SvaraRadera
 17. Tycker lite synd om Cornu som inte får några pengar av sina fans. Kunde du inte åtminstone sälja muggar och slipsar med reklamtrygg på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars har ju förklarat att skatteredovisningen kring donationer inte skulle vara värt besväret, kostnaden för detta högre än den förmodade inkomsten.

   Något som inte verkar besvära någon annan på internet att döma av alla patreon/swish knappar man ser :)

   Radera
  2. Varje som betalar ska ha ett kvitto, med moms och allt, och samtliga dessa ska redovisas i bokföringen. En denial-of-service-attack är att donera en krona.

   Antagligen kan man gå runt det hela via Patreon, men de som tar Swish måste ha ett helvete med bokföringen och skickandet av kvitton om de ska följa lagen. Knappast att det går runt på belopp under några hundralappar per gång. Säg att det tar 2 minuter att hantera, multiplicera med 1000 donatorer varje månad. Bokföringsfirman tar 650:- SEK i timmen, plus din egen tid.

   Radera
  3. Jag skulle råda blivande donatorer att helt enkelt köpa dennes böcker. Eller är det för enkelt?

   Radera
 18. Tycker lite synd om Cornu som inte får några pengar av sina fans. Kunde du inte åtminstone sälja muggar och slipsar med reklamtryck på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag har gjort undersökningar och folk är inte intresserade av merchandise. Det räcker väl att ni läser och ger reklamintäkter. Dessutom har jag inga fans, 9/10 kommentatorer säger emot.

   Radera
  2. Man kan ju köpa hans böcker,inbunden och sen pocket och ljudbok

   Radera
  3. Låna på bibblan ger väl royalties med eller?

   Radera
  4. Lån på biblioteket ger cirka en krona före arbetsgivaravgifter och skatt. Cirka 50 öre efter således.

   Radera
  5. Hmmm det låter inte mycket, men om vi försöker se det positivt så verkar biblioteken kunna sin sak om offentlig upphandling. De kunde lära stat, kommun och landsting en hel del så kanske 50öringen närmar sig 70 öre pga allmänt mindre slöseri med skattepengar.

   Radera
 19. Ok en sista rant baserad på ett avsnitt av podden Stormens utveckling.

  Det här med "lögnen" har alltid existerat, men förr var det mer som en kulturell eller statligt överrenskommen sanning som folk gemensamt accepterade. Idag väljer vi istället själva våra sanningar vilket orsakar en hel del förvirring mellan olika grupper i samma samhälle.

  De hade som exempel en episod under sovjet-eran då CIA anklagades för att ha framställt Hiv/Aids som något slags biologiskt vapen. USA dementerade detta och anklagade Sovjet för lögn, något som fick Gorbatjov att i ett tv-inslag mycket ilsket slå ifrån sig alla antydningar till att de skulle ljuga om en sådan sak och visa upp hur arg han blev av antydan att han skulle ljuga.
  I det moderna medielandskapet är det mindre viktigt att försvara sin lögn på samma sätt, eftersom folk antingen tror på dig eller så gör de inte - oavsett sanningshalt. Exempelvis kommenterade Putin i ett direktsänt tal tidigt situationen i Ukraina att "det finns inga ryska soldater i Ukraina" med ett mycket skälmskt leende. Som för att helt öppet visa att ja visst jag ljuger, det spelar ingen roll att jag ljuger, det är jag som bestämmer vad som är sant och falskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Stoffe , det fins lögn och det finns lögn. Du utgår från en moralisk bild här, låt oss ponera att det vid tillfället inte fanns reguljära Ryska trupper i Ukraina, jag vet inte hur det var, men låt oss ponera. Det betyder ju inte att "ryska intressen" (som är uppbackade av onkel Björn), inte "privat" tog iniativ, sådant sker ju jämt, sen att dessa intressen går att spåra till stater, ja inget underligt, Sverige har gjort det, Sovjet har gjort det, USA har gjort det, Kina har gjort det, listan kan göras hur lång som helst. Inget försvar av Putin, bara en observation av intressen och åsikter. Man kan ju som Rysk makthavare ge folk "ledigt" för att "hjälpa en brodersnation i nöd" etc. Vidare kan man ju mena att visa i de väpnade styrkorna "brann för freden och rättvisan" eller ngt annat och därmed "överskred sina befogenheter".

   Radera
 20. Cornu: Kan du ha "balls" nog att ge minst tre exempel på vilka du åsyftar? Annars lite feg generell smutskastning vilket inte är speciellt rakryggat. Mvh från vacker Schweiz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härskarteknik fungerar inte på mig.

   Radera
  2. För övriga som inte förstår härskartekniken här, så försöker "da" (som inte ens vill framträda med namn och foto) här få mig att tro att jag har vissa egenskaper da hittat på (feg, inte rakryggad) om jag inte gör som da säger. Så är det alltså inte, utan det är något da hittar på, lite som barn säger "om du inte går fram till stupet är du [könsord|sexuell läggning]".

   Jag har skrivit precis det jag ville skriva i blogginlägget. I övrigt är jag inte ett dugg intresserad av att dras med någon större hatsvans från olika swishmedias finansärer. Tar någon åt sig är det deras problem, men jag tänker inte bidra.

   Radera
 21. Ok, så du vågar inte för du är rädd för hatsvansar. Ha en bra dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argumentationsfel halmgubbe. Du hittar på något om mig helt utan grund och anklagar mig för det.

   Sorry, du kör både härskartekniker och argumentationsfel. Ge dig på någon annan med dem.

   Radera
 22. Läste just DN:s årsredovisning för 2018 - annonsintäkterna står för 461 MSEK och upplageintäkterna 965 MSEK. Enbart 32% från annonserna alltså. Faller DN in i kategorin Swish-journalister?

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet!
  Det är sant de du skriver.
  Jag kommer att tänka på Lamotte och Angry Foreinger där den senare skriver att han pratar om det folk vill höra. D v s hans diskutioner blir väldigt vinklade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var säkert lamotte som gav cornu inspiration att skriva denna bloggartikel.

   Radera
 24. Säger han som försörjer sig på att måla fan på väggen.

  SvaraRadera
 25. Kan man bara respektera varandras åsikter så är ju skilda åsikter inga problem.

  SvaraRadera
 26. https://waitbutwhy.com/2019/08/story-of-us.html

  Mycket insiktsfullt och välunderbyggt om bla detta.

  SvaraRadera
 27. Ur läsarsynpunkt är det i alla fall bättre med Swish-finansierade bloggar än det här fruktansvärda hoppandet i specialpreperarade siter som alltid vid varje beröring skall sluta på en reklamsida. Snart ger jag upp.

  SvaraRadera