Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-05 11:29

SCB: Villapriserna upp 4% på ett år och i hela landet - utom Jämtland

SCB:s småhusbareometern visar att bostadspriserna för villor steg med 4% i landet som helhet på ett år, vilket tar bort eventuella säsongseffekter. Priserna steg i samtliga landets län, utom Jämtlands län. Endast i fyra av landets kommuner med mer än 50 000 invånare föll priserna på tolv månader och den svenska snittvillan kostar nu tre miljoner kronor.
I det här länet steg inte villapriserna, men väl i kommunen.
Snittvillan i Sverige kostar nu 3 004 kSEK, baserat på 11 419 registrerade lagfarter. Stor-Stockholm/Stockholms län utmärker sig med priser på i snitt 5 623 kSEK och bara Halland (3 621 kSEK), Västra Götaland (3 251 kSEK), Skåne län (3 137 kSEK) och Uppsala län (3 085 kSEK) har högre priser än snittet. Kort sagt drar storstadsområdena upp snittpriserna, som annars mer ligger runt dryga två miljoner. Billigaste villor hittas i Västernorrlands län med 1426 kSeK i snitt, liksom andra av de så kallade Norrlandslänen, men även sydöstra Sverige med Blekinge, Kalmar och Kronobergs län utmärker sig med snittpriser under 2 MSEK för villan.

Priserna har stigit i samtliga län utom Jämtlands län, där de fallit 2%. Som mest har de stigit i Uppsala, Jönköping och Dalarnas län med +8%, medan de bara stigit med 1% det senaste året i Stockholms län och Stor-Stockholm.

Bland landets kommuner med fler än 50 000 invånare är priserna högst i Nacka med 7 912 kSEK i snitt, följt av Stockholms kommun med 7 020 kSEK. Därefter kommer Göteborgs kommun på tredje plats med 5 636 kSEK.  Den kommun med lägst priser är Örnsköldsvik med 1 372 kSEK för villan, följt av inre Skånes Hässleholm med 1 536 kSEK. Man kan alltså spara rejält med pengar om man vill pendla, då villan i Stor-Malmö i snitt kostar 4 184 kSEK, med 5 135 kSEK i Malmö och 4 748 kSEK i Lund.

Som mest steg priserna med 13% i Varberg och 11% i ovan nämnda Hässleholm. Södertälje steg priserna 12% och i Eskilstuna 10%. I endast tre av kommunerna i dess astorlekar föll priserna, nämligen Järfälla med -1%, Norrtälje med -2%, Halmstad med -1% och Sundsvall med -3%. I fallande Jämtlands län steg villapriserna med 2% i Östersund.

Notera att mindre gräddhyllor alltså inte är med i denna lista och priserna kanske är högre i olika småkommuner i storstäderna, men det är inget som SCB delger. Myndigheten kommer framöver sluta med månatliga publiceringar av småhusdatat i textform.

Källor

SCB https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/fastighetspriser-och-lagfarter/fastighetspriser-och-lagfarter/pong/statistiknyhet/smahusbarometern-t.o.m.november-2019/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Lite intressant att se att Jämtland som en av få går ner.
  Östersund är lite småhett så där förstår jag att priserna går upp. Träffar rätt ofta unga människor på tåget som flyttat upp till Jämtland. Inte alltid hemvändare utan unga som ibland ursprungligen kommer norrifrån andra ställen men tycker Östersund eller Åre verkar lagom efter att ha tillbringat några år i t.ex. Stockholm.

  SvaraRadera
 2. "Man kan alltså spara rejält med pengar om man vill pendla, då villan i Stor-Malmö i snitt kostar 4 184 kSEK, med 5 135 kSEK i Malmö och 4 748 kSEK i Lund"
  Intressant, är det dyrare att köpa hus Malmö stad än i Lunds stad, eller är det Lunds kommun med mindre orter som drar ned?
  Alla lojala lundensare brukar ju klaga över hur hemskt Malmö är.
  I sådana fall satte det lunchkaffet i halsen nu....

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt har mitt radhus i utkanten av hemska Malmö gått upp nästan 8-10 % på drygt 1 år, baserat på grannarnas försäljning.

   Radera
  2. Troligen så ingår de mindre orterna runt om såsom Dalby, S. Sandby, Veberöd, Genarp etc, vilket drar ner priserna rejält. Inte en chans att det bor 50k i tätorten Hässleholm. Däremot är kommunen väldigt stor till ytan, så inte konstigt att priserna är så beskedliga där. Så pendlingen blir då minst sagt besvärlig ifall man går på de billiga husen.

   Radera
  3. Ja, så måste det vara. Snittpriset för villa inom Lunds stadsgräns måste vara högre än inom Malmö stadsgräns, allt annat låter konstigt. Östra delarna av Lunds kommun med Veberöd m fl måste ju dra ned snittet. Läge läge läge + bonus om det finns en trafikerad tågstation.

   Radera
  4. Ja läge läge läge är ju det vanliga. Villa i Lund med en kort cykeltur, så är snarare instegspriset på 5M. Lund var f.ö. den staden som stod emot 90-tals kraschen bäst i Skåne. Här bor ju trots allt Sveriges smartaste människor.

   Radera
  5. Smartaste kanske var hel ordval. Jag omskrivet det t flest mensamedlemmar per capita. Kanske inte så konstigt iofs då Sveriges största universitet ligger här. Men smartaste... nja

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. På tal om villapriser fick jag just ett mail från Booli där de säger sig ha förbättrat sin algoritm.
  Från 3,9Mkr för 2 veckor sedan till igår 5,2Mkr till ett spann idag på 3 800 000 kr - 6 410 000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt klart bättre med 5,2 än 3,9....

   Radera