Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-09 11:39

Ryssland stängs av från OS och VM i fyra år på grund av doping och korruption

Den internationella antidopningsorganisationen Wada stänger av Ryssland och ryska idrottare från alla stora mästerskap i fyra år. Detta på grund av det omfattande bruket av doping, och att den ryska antidopningsorganisationerna och laboratorierna varit korrumperade och släppt igenom dopade ryssar. Inte ens på idrott klarar Ryssland längre av något utan att fuska - om de någonsin gjort det.
Någon slags gamla sovjetiska olympska ringgarfyrkanter i fd sovjetiska garrnisonsstaden Rukla, numera i Litauen. Färgen har flagnat, men man kan fortfarande se spår av färg på den gula, svarta och gröna ringen fyrkanten.
Kreml-diktaturens Ryssland stängs alltså av i fyra år från alla stora internationella mästerskap, inklusive VM och OS, på grund av att man varit korrumperade och inte följt regelverken kring doping. Tvärt om har man friat dopade idrottsmän, för att dessa alls skulle kunna stå sig mot resten av världen.

Dekislandet klarar inte ens längre av att producera idrottsmän utan att fuska, och man kan rimligtvis anta att detta fusket är systematiskt och har pågått i decennier. Dopingfusket har varit statligt och organiserat, och handlar inte om några enskilda initiativ. Ryssland har helt enkelt satt sådan prestige i att prestera åtminstone inom idrott att man systematiserat statligt fusk. Frågan är om man någonsin presterat utan fusk i sina försök att visa först den kommunistiska modellens överlägsenhet och senare det ryska folkslagens förmågor.

Ryssland får därmed inte delta i OS i Tokyo nästa år eller vinter-OS i Beijing 2022. Atleter som kan bevisa att de inte använt doping kan eventuellt få tävla under neutral icke-rysk flagga. Ryska officiella representanter får inte heller besöka tävlingarna.

Ryssland är en diktatur, där styret i Kreml gör att landet placerar sig med index 2.94 av 10 på The Economists demokratiindex 2018. Det är hårdare än t ex Kuba, Vitryssland eller Vietnam och utvecklingen i landet går tvärt emot den positiva utvecklingen i såväl övriga Östeuropa som Asien. Ryssland bedriver också sedan 2014 krig i och ockuperar i strid mot internationell lag och rätt delar av grannlandet Ukraina med ca 10 000 döda, tiotusentals sårade och över två miljoner flyktingar. Landet har ändå tillåtits att delta i internationella sportevenemang, men det är nu slut på detta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. "Detta på grund av det omfattande bruket av doping"

  Ännu värre gick det för Östtyskland - man har helt avvecklat landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovjetunionen är också helt avvecklad, juridiskt iaf.

   Radera
 2. Man kan bara fråga sig hur det är med dopingkontrollen i Kommunistkina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla på skandalen inom orienteringsvm där och gissa.

   För er som inte vet hade Kina förmarkerat hela banan så även kinesiska sopor slog världseliten med råge, stor humor.

   Radera
  2. Jag läste att de ställt ut funktionäerer klädda som medtävlande som skulle visa vägen för sina landsmän.. var det bara påhitt?

   Radera
  3. De ägnar sig säkert med avel med idrottare med gynnsamma gener och genetisk engineering.

   Radera
  4. Under military world games några veckor tidigare så markerades vägen och publiken hjälpte till.

   Radera
  5. Sjunkbomben: Yao Ming skall enligt elaka tungor vara en framavlad produkt.

   Radera
  6. Kände inte till historien bakom Ming, avlad i generationer.
   Men eftersom Kina inte har guld och rekord i samtliga grenar så är kanske avel en dålig metod.

   Man ska också vinna PR-matchen.

   https://www.smh.com.au/sport/basketball/yao-ming-the-basketball-giant-made-in-china-by-order-of-the-state-20060119-gdmsz0.html

   Radera
  7. Får mig att tänka på de kinesiska friidrottarna som dominerade så för ett antal år sedan. De hade visst druckit sköldpaddsblod... typ...

   Radera
 3. Off topic men fick en trevlig överraskning idag från Eon.

  De ska sänka elnätsavgiften. Blir runt 15% sänkning för min del.

  https://www.eon.se/nyheter/e-on-saenker-elnaetspriserna.html

  De har tagit ut för mycket pengar men så länge de använder pengarna till investeringar i elnäten så behöver de inte betala tillbaka men sänker istället elnätsavgiften.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ... är ju faktiskt en slags goda nyheter!

   Radera
 4. Det var ju halva tittarnöjet för resten av världen att se ryska idrottshen av båda sorterna nästan alltid få stryk TROTS att de var dopade och att alla visste att de var dopade.

  Nu sjunker värdet på sändningarna som en sten - sälj era aktier i de televisionsbolag som sitter på sändningsrättigheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, märkligt att ryssar verkar behöva dopa sig för att hamna på "normalnivå" mot övriga världen. Kan väl inte vara så att alla andra dopar sig också?!
   Efter att ha sett och läst en hel del om detta så är det ganska tröstlöst generellt sett med dopingen. Therese Johaug är väl superexempel på detta.

   Radera
 5. Det har ju varit någon slags löjeväckande cirkus med neutral flaggning av ryska idrottsmän under de senaste åren, bra att den avslutas. Fast tydligen inte ändå, det finns något kryphål med omvänd bevisbörda osv. Nej bättre att göra en komplett bojkott isåfall.

  Vi ser fram emot att fler länder utesluts från deltagande i framtiden.

  SvaraRadera
 6. "Detta på grund av det omfattande bruket av doping..."

  Delvis sant men inte helt och hållet. Det finns ytterligare en dimension av detta som kanske kan benämnas sovjetinspirerad byråkratkarriär. Krasst är det faktiskt så att det nu mer handlar om administrativa manipulationer och mindre om huruvida enskilda idrottsmän verkligen använt förbjudna läkemedel.

  På det sättet är bojkott ett mycket trubbigt vapen, för det slår definitivt hårdare mot hederliga idrottare och deras familjer än mot de skyldiga. I våra länder kan man också sitta bekvämt i soffan och moralisera, för idrotten är ytterst sällan en väg mot ett drägligt liv, utan bara en fas i livet eller kanske väg till lyx och rikedom. I Ryssland finns det fortfarande en relativt stor grupp som plågar sig till framgång för att ge sig och sin familj en bättre ekonomi.

  Det positiva är att orättvisan mot idrottarna har fått vissa i Ryssland att bli galna av ilska och begär att de skyldiga byråkraternas huvuden ska rulla. Häromveckan avrättade journalisten Maksim Shevchenko dessa verbalt i en radiointervju. Vad det handlar om i många fall är individer i den administrativa apparaten som tror sig göra något patriotiskt genom att uppenbarligen ofta helt i onödan manipulera data och störa insyn. Idrottsliga framgångar kan gynna dessa individer, något som ju inte är särskilt långsökt då vi nu vet ganska väl hur IOK, Fifa och dylika organisationer fungerar.

  Sen generellt är det här bara ett enda stort hyckleri. Vi bänkar oss framför TV apparaterna och ser dopade idrottare varje vecka, och vem bryr sig? Inte var det många som brydde sig att NHL inte heller tillåter insyn och inte följer internationella regler, för pengarna och glamouren det gett OS är viktigare. Det finns inte heller någon verkligt bra kontroll av juniorer inom flera idrotter, t ex friidrottare, under den perioden där mycket avgörs, så egentligen kan vi glömma många mästerskapsresultat. Utöver det är det tveksamt om det finns någon ren professionell idrott, utan det enda det handlar om är listor på vilka läkemedel som kända, tillåtna eller otillåtna.

  Den negativa sidan av detta är att Ryssland kan fungera som en politiskt korrekt syndabock. Något som täcker över idrottens i övrigt fallerade fasad. Oregon Project belyser att det ofta bara handlar om en skillnad mellan privata affärsintressen inom företagsvärlden eller detsamma men invävt i en statsapparat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De allra duktigaste är säkert välkomna utomlands. De kan ju emigrera om de vill fortsätta sin idrottskarriär, helt enkelt.

   När det gäller dopingbekämpning tycker jag ditt argument är ihåligt. Man kan gå nerför gatan varje dag och säkert se t ex en (obestraffad) hustrumisshandlare. Det är liksom ingen som tycker att domstolarna ska agera annorlunda för det, utan de som kommer undan i brist på bevis gör det trots systemet, inte tack vare det. Rättvisa i praktiken är nästan alltid en katt och råttalek där de som har tur, pengar eller är smartast kommer undan med mord.

   Radera
  2. Jo, inom vissa idrotter har det ingen betydelse. I hockey har vi t o m haft exempel under senare år på att du kan bli avstängd i Ryssland för doping och ändå få kontrakt att spela i NHL, vilket ju får ses som en "smidig" lösning. Allt detta beror ju samtidigt på om individen vill flytta, lämna familj och vänner. Jag tror du ser lite väl lättvindigt och inhumant på saken.

   Jag förstår inte riktigt din analogi och vilket argument den skulle vara riktad mot. Du får gärna förklara för annars kanske vi "fäktas" i motsatta riktningar.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Självklart är alla seriösa elitidrottsmän dopade. Det har de varit sedan 50-talet. Testsystemet för en olympier är endast ett spel för galleriet. Det är inga som helst problem att dopa sej inom alla idrotter och testsystem.
  Jag ser det som en skyldighet om man tex lever på sin idrott. Och ingen av oss i publiken vill se tex odopad friidrott.

  SvaraRadera