Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2019-12-26 13:18

RSHYR: Ocean Gem leder sin division

En kort uppdatering om hur det går för Lena och Ocean Gem i Rolex Sydney - Hobart Yacht Race (RSHYR). För tillfället leder Ocean Gem sin division IRC Div 7, men har med 13 sekunders marginal tappat ledarpositionen i divisionen Veterans och gått från position #2 till #3 i divisionen ORCi div 5, en sekund efter tvåan.

Tillägg: Klockan 16:13 svensk tid 02:13 lokalt ligger i mörkret Ocean Gem #5 IRC All, och slåss därmed om vinnarplatsen för hela RSHYR av 119 båtar i IRC, Tattersall's. Man ligger #2 i ORCi All, #1 IRC div 7, #1 Veterans och #2 ORCi div 5. Dock flera dagar kvar till målgång och mycket kan hända.

Ovanstående officiella startfilm kan med fördel hoppas i. Starten sker en halvtimme in, men vill man följa manövrerandet för att få bästa startposition kan man börja titta några minuter innan. För den som undrar över svarta segel, så är det påkostat kolfiber för maximal hållbarhet och lätthet. Svarta segel betyder pengar.

Supermaxin och rekordhållaren Comanche kom efter lite i starten vilket syns i filmen ovan, men ligger nu i toppskiktet. Först ut ur Sydneys hamn blev InfoTrack, som dock har tappat sedan dess och nu ligger på #3 över. I skrivande stund ligger Supermaxin Black Jack på plats #1 för line honours, alltså först över mållinjen oavsett typ av båt. Det ser dock inte ut att bli nya rekordtider än så länge och hastigheten är nere runt 10 knop för ledarbåtarna i supermaxiklassen, i jämförelse med runt 20 knop i starten.

Förutom line honours finns även priset Tattersall's för att vinna på handikappet IRC (all) där Enterprise leder. Förra årets vinnare Alive ligger på #110 och Lenas Ocean Gem på #27 av 119 IRC-båtar, varav en har brutit. Av 157 startande båtar har än så länge två brutit.

Sedan finns underdivisioner under IRC och ORCi, samt andra klasser, där Ocean Gem är i toppen på sina divisioner.

Tävlingen har bara hållit på i tio timmar och aktuell position är förstås inte garanterad till slutet, men det är ändå kul att Ocean Gem ett tag låg på plats #1 i IRC Div 7, #1 i Veterans och #2 i ORCi div 5. IRC och ORCi är olika handikappsystem, som kompenserar för båtens prestanda, så att det blir besättningens prestation och taktik som avgör var man hamnar och inte teknik eller mängden pengar. Det är dock generellt enklare att vinna en division med en dyrare båt, trots handikappet - en dyrare och bättre båt är mer förlåtande för misstag - ungefär som att det är lättare att köra ikapp efter en trafikolycka i en sportbil än i en gammal Volvo.

Kort filmsnutt från Lena en stund efter starten. Vid tillfället står hon inte vid rodret, utan hon är bara rorsman och skiftledare hälften av tiden.

Ocean Gems positioner i de olika divisionerna kan följas här. Vill man titta på de olika divisionernas samtliga båtar finns de aktuella placeringslistorna här och livekartan finns här.

För den försvarsintresserade deltar Australiens flotta med Navy One, armén med tävlingens minsta och långsammaste båt Gun Runner, och Happy Wanderer har operatörer och forna operatörer från specialförbanden ombord. Man kan inte vara annat än imponerad av särskilt armén och dess åtta personers besättning på nio meter båt, som ger sig ut i några av de potentiellt mest brutala vattnen i Bass Straight. Om man får välja tidpunkt är det en sak, men en regatta är på ett visst datum och man får således (över)leva med det väder, vind och vågor som gäller vid tillfället. Normalt kanske man istället hade anpassat tidpunkten, och därtill sökt sig till hamn om vädret slår om oväntat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar