Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-28 11:12

Regeringen sänker Sveriges beredskap - minskar målet för antalet heltidssoldater med 1000 - Försvarsmakten slutar med öppenheten

Som befarat används värnplikten som ursäkt för att dra ner på svensk beredskap och försvarets kompetens- och erfarenhetsnivå. I regeringens regleringsbrev ska Försvarsmakten minska antalet heltidsanställda soldater och sjömän från målet med 1000 personer. Det ser också ut som att försvarets tidigare öppenhet också kastas ut när man inte längre behöver rekrytera utan kan fylla listorna med värnpliktigsutbildade.
Yrkesförsvaret.
Svensk beredskap slaktas alltså och barnet kastas ut med badvattnet. Exakt detta var det många befarade med återinförandet av värnpliktens tvångsutbildning av militär personal. Det blir för politikerna viktigare att kunna visa siffror på ett papper, än att ha faktisk beredskap och förmåga

Detta i en tid när ett mycket smalt svenskt försvar ställer skyhöga krav på hög beredskap. När vi hade 800 000 gubbar med Mausergevär och vadmalsuniformer, så gjorde de kanske inte så mycket om bara 300 000 dök upp några dagar in i mobiliseringen, men idag är det svenska försvaret så smalt att man måste ha erfaret och välutbildade soldater på plats direkt. 

Sverige har via yrkesförsvaret aldrig haft så kompetenta och erfarna soldater och sjömän som nu, men denna kompetens- och erfarenhetsnivå kastas nu ut av regeringnen till förmån för att ha siffror på pappret.

Och väljarna hyllar väl det hela, för värnplikten gör män av pojkar, som att dess funktion är att uppfostra 18-åringar och inte att skapa ett trovärdigt svenskt försvar. Många väljare tror att värnplikten innebär att vi återupprättar forna försvaret, men så är det inte. Bara några få procent av en ungdomskull kommer göra värnpliktsutbildning och några 800 000 Mauser-beväpnade gubbar i vadmalsuniformer blir det inte igen, utan ett smalt elitförsvar där teknisk specialkompetens krävs för väldigt många tjänster, direkt olämpligt för hemförlovade värnpliktiga.

Försvarsmakten ville ha 6 750 heltidsanställda soldater och sjömän, men får nu högst 5 700. Vän av ordning påtalar dock att antalet idag är cirka 4 600, så även 5 700 är en höjning, men inte så stor som Försvarsmakten säger sig behöva för försvarsbeslutets försvar, dvs en minskning av nivån som krävs.

Andra papperskonstruktioner för att fejka ett starkare svenskt försvar är t ex att det utökade antalet brigader har färre kompanier per bataljon. Antalet brigader ser alltså ut att öka, men faktisk slagkraft gör det inte när man t ex fördelar samma antal stridsvagnar på fler brigader. Men så är det viktiga att kunna visa upp siffror, inte att kunna leverera operativ effekt.

En annan effekt verkar vara att Försvarsmakten nu sluter sig i sociala medier. Den officer som nu varit uppe hos JO för att han omplacerades efter att ha skrivit icke-hemligheter (t o m Must i egenskap av Försvarsmaktens säkerhetstjänts styrkte att inget var hemligt) förlorade och Frösvarsmakten gavs rätt att göra vad de vill med sin personal.

Flera tidigare försvarsprofiler i sociala medier har slutat skriva, och det ser ut som att i princip inga värnpliktiga twittrar eller instagrammar om sina upplevelser. Jag känner personer som nu blivit tillsagda att de inte får skriva i sociala medier, inte ens privat på t ex Facebook. Och JO-beskedet är att Försvarsmakten får göra som de har lust med personer som uttalar sig.

Varför behöva ge en god bild via medarbetarna utåt, när man kan tvångsrekrytera via värnplikt istället?

Frågan är hur många man tappar i rekryteringen på detta vis? Jag har blivit erbjuden batstabplats som Und/Säk ("undsäk är ju lite speciella" som en batc lite snällt berättade) från två hemvärnsbataljoner, och även en tjänst som presstalesperson för en tredje hemvärnsbataljon. En högre officer (högre L24-nivå) informerade mig dock diskret att om jag skulle ta en sådan tjänst, så skulle jag inte längre kunna blogga eller skriva böcker för då skulle Försvarsmakten som arbetsgivare (om än bara några timmar om året) ha invändningar. Så, bidra till svenskt försvar och ge upp min inkomst och försörjning, eller tacka nej och fortsätta kunna försörja mig? Ett rätt enkelt val, dessvärre. Sedan vet jag att enskilda förband och bataljonschefer har gett ett annorlunda besked, men det gäller ju bara tills någon högre upp pekar med hela handen på batchefen.

Försvarsmakten kanske vill kompensera öppenheten genom att genomföra stora övningar, som allmänheten blir uppmärksammade på - härnäst exempelvis Aurora 2020 och totalförsvarsövningen. Men det är varumärkesbygge mot en allmänhet, och inte mot rekryteringsunderlag.

Så kanske är det enklast att dra ner på hur många som ska vara heltidsanställda, det kanske blir allt färre som vill vara det när de inte får prata om jobbet på det sätt man idag gör - via sociala medier.

Symptomatiskt på öppenheten är att Försvarsmakten inte vill kommentera regeringens nya regleringsbrev och neddragningen till 5 700 soldater och sjömän till Svenska Dagbladet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Ännu ett i raden av skandalösa beslut rörande försvaret. Att det bara kan få fortgå, över mandatperiod efter mandatperiod oavsett färg på regering är upprörande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alla våra olika käpphästar. Jag tycker kanske det finns värre saker som de styrande satsar/inte satsar på. Grundläggande som troligen även påverkar detta problem är att det är fel personer i politik och offentlig förvaltning. Känslor/vänster/feminiskt styrda kör över de få faktagrundande personerna på dessa positioner. Lobby från "samhällsbolag" hjälper väl inte heller till att hushålla med skattepengarna.

   Radera
 2. Förbluffande. Fullständig förbluffande. Vi borde vid det här laget, ha 10 000< soldater och sjömän. Vpl i all ära -jag älskade det, men skillnaden i förmåga mellan yrkesfolk och vpl, lär ju kunna beskrivas som skillnaden mellan hockey i div 6 med hockey i SHL. Ställ upp AC Kamelen mot Luleå å kolla vad oddsen ger.

  Inget ont emot AC Kamelen! De skulle kämpa hedervärt till slutet, värda all respekt. Kanske t om få in en puck i nät. Men just det.. Glömde.. AC Kamelen måste dessutom spela 3 mot 5 hela matchen.

  Skämt åsido, det går inte att jämföra amatörer med proffs. Måste också vara jobbigt för alla yrkessoldater, som vet att kamraterna i samma lina kommer från div 6 när de kliver in på isen.. För att spela den absolut viktigaste landskampen någonsin i livet. Lär ju kännas lika jobbigt även för de hedervärda amatörerna, som för coach och inte minst hemmapubliken..

  Vansinne. Jag vill ha MER för pengarna!

  SvaraRadera
 3. Det var ju bra med ett förtydligande efter att ha sett rubrikerna på SvD som fick det att framstå som att 1 000 personer skulle sägas upp. Artikeln var bakom betalvägg så jag kom inte åt att läsa den i sin helhet.

  Tittar man på hur det ser ut inom Försvarsmakten med personal så ser jag inte problemet här, att påstå att vi har "Sverige har via yrkesförsvaret aldrig haft så kompetenta och erfarna soldater och sjömän som nu" är lite falsk marknadsföring. Det är så mycket personalluckor och så hög omsättning på personalen så det är knappt att man får verksamheten att fungera.
  Jag har 3 personer i min direkta närhet som jobbar inom FM och "akut personalbrist" är numera standardläget för FM att jobba med.

  Så istället för att gråta över att man inte får dom 1 000 sista personerna så kanske man ska fundera över hur man överhuvudtaget ska klara av att anställa dom 1 100 personerna som man saknar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skäligt betalt, väl utrustade och minst 10'000 yrkesanställda vore inte för lite att begära. Ta gärna ut en riktad skatt för att finansiera det hela.

   Radera
 4. Hoppas tredje statsmakten borrar i dessa dubbla budskap. Storslagna rubriken om satsningar på 70 miljarder. I skymundan avser man aldrig att genomföra detta och urvattnar på alla sätt som går i det tysta.
  Varför är regeringen inte öppen med sin försvarsstrategi och att de agerar som pengarna inte finns? Döljer de enorma underskott?

  SvaraRadera
 5. ... och ingen veta, var ert Svea stod!

  SvaraRadera
 6. Det finns väl inget som stoppar att man utfärdar ett nytt regleringsbrev och höjer nivån till 6750 när man börjar närma sig 5700? Sen kan väl Riksdagen övertrumfa detta? Problemet just nu är väl att lyckas rekrytera överhuvudtaget?

  SvaraRadera
 7. Allt blir så väldigt hemligt igen. Det är knappast en strategi som stärker trovärdigheten.

  SvaraRadera
 8. Det behövs både yrkessoldater, värnpliktiga och hemvärn för att skapa ett försvar som har uthållighet.

  SvaraRadera