Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2019-12-19 07:13

Räntebesked idag 09:30

Idag klockan 09:30 kommer den svenska centralbanken Riksbankens besked om den centralstyrda styrräntan reporäntan. Förväntningarna är att man kommer höja med 0.25 procentenheter till 0.00%. Presskonferens med förklaringar och motiveringar till beslutet sker klockan 11:00. Marknadsräntorna har dock fallit något senaste dagarna.
Svenska marknadsräntor de senaste två månaderna, undantaget igår som Riksbanken i skrivande stund inte publicerat. Data: Sveriges Riksbank
Marknadsräntorna har fallit något de senaste två dagarna, eller snarare den 16:e och 17:e december, då Riksbanken inte har publicerat marknadsräntorna för onsdagen än.

De enda marknadsräntorna som stigit sedan förra inlägget i ämnet är 2-åriga bolåneobligationer och 3-månaders statsskuldväxlar. Övriga har fallit.

Huruvida det är marknaden som börjat tveka om en räntehöjning från Riksbanken är förstås oklart. Helst hade man velat ha onsdagens data för att alls kunna säga något, men är klockan 07:10 på morgonen så är den. I övrigt är inte kopplingen marknadsräntor och reporäntan stenhård och omedelbar, utom möjligen för de korta statsskuldsväxlarna.

Klockan 09:30 så vet vi. Man kan fundera på varför Riksbanken rapporterar detta efter börsens öppning istället för t ex 08:30. Beslutet togs igår, så det vore en smal sak att ordna det.

Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. "Man kan fundera på varför Riksbanken rapporterar detta efter börsens öppning istället för t ex 08:30. Beslutet togs igår, så det vore en smal sak att ordna det."
  +1 på det.
  De flesta (inte alla dock, vissa släpper ju efter lunch) rapporter kommer ju innan öppningen så att alla har samma information när börsen öppnar. Vill inte tro på att RBs räntebesked skulle läcka ut, men efter Akademien och nu BRÅ så finns det väl en möjlighet till lite korruption även här. Att kunna positionera sig för stora rörelser 30 minuter efter börsens öppnande skulle innebära mycket pengar eftersom handeln är ganska loj dessa morgonminuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en onödig öppning för att kunna misstänkliggöra insiders.

   Radera
 2. Även räntebanan (dvs låg ränta under lång tid framöver) väntas ligga kvar, även om konsensus inte är lika stark där. Får se vad de skriver i den penningpolitiska rapporten.

  SvaraRadera
 3. Ingen livechatt på bloggen? Jag är lite besviken :)

  SvaraRadera
 4. Haha! Räntan höjdes till 0. Nu går jorden under....lol

  SvaraRadera