Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-19 07:13

Räntebesked idag 09:30

Idag klockan 09:30 kommer den svenska centralbanken Riksbankens besked om den centralstyrda styrräntan reporäntan. Förväntningarna är att man kommer höja med 0.25 procentenheter till 0.00%. Presskonferens med förklaringar och motiveringar till beslutet sker klockan 11:00. Marknadsräntorna har dock fallit något senaste dagarna.
Svenska marknadsräntor de senaste två månaderna, undantaget igår som Riksbanken i skrivande stund inte publicerat. Data: Sveriges Riksbank
Marknadsräntorna har fallit något de senaste två dagarna, eller snarare den 16:e och 17:e december, då Riksbanken inte har publicerat marknadsräntorna för onsdagen än.

De enda marknadsräntorna som stigit sedan förra inlägget i ämnet är 2-åriga bolåneobligationer och 3-månaders statsskuldväxlar. Övriga har fallit.

Huruvida det är marknaden som börjat tveka om en räntehöjning från Riksbanken är förstås oklart. Helst hade man velat ha onsdagens data för att alls kunna säga något, men är klockan 07:10 på morgonen så är den. I övrigt är inte kopplingen marknadsräntor och reporäntan stenhård och omedelbar, utom möjligen för de korta statsskuldsväxlarna.

Klockan 09:30 så vet vi. Man kan fundera på varför Riksbanken rapporterar detta efter börsens öppning istället för t ex 08:30. Beslutet togs igår, så det vore en smal sak att ordna det.

Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån.Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. "Man kan fundera på varför Riksbanken rapporterar detta efter börsens öppning istället för t ex 08:30. Beslutet togs igår, så det vore en smal sak att ordna det."
  +1 på det.
  De flesta (inte alla dock, vissa släpper ju efter lunch) rapporter kommer ju innan öppningen så att alla har samma information när börsen öppnar. Vill inte tro på att RBs räntebesked skulle läcka ut, men efter Akademien och nu BRÅ så finns det väl en möjlighet till lite korruption även här. Att kunna positionera sig för stora rörelser 30 minuter efter börsens öppnande skulle innebära mycket pengar eftersom handeln är ganska loj dessa morgonminuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en onödig öppning för att kunna misstänkliggöra insiders.

   Radera
 2. Även räntebanan (dvs låg ränta under lång tid framöver) väntas ligga kvar, även om konsensus inte är lika stark där. Får se vad de skriver i den penningpolitiska rapporten.

  SvaraRadera
 3. Ingen livechatt på bloggen? Jag är lite besviken :)

  SvaraRadera
 4. Haha! Räntan höjdes till 0. Nu går jorden under....lol

  SvaraRadera