Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-12-11 10:12

Partisympatierna: MP, V och C har de yngsta väljarna - men Moderaterna är störst bland unga

"Jag dör hellre än röstar på något annat än sossarna!"
SCB:s partisympatiundersökning för november 2019 (SCB PSU nov 2019) visar att MP, V och C har de yngsta väljargrupperna, medan S, SD och KD har de äldsta. Störst bland unga väljare i absoluta tal är dock Moderaterna och störst bland de så kallat sistagångsväljarna är Socialdemokraterna.
Partisympatier efter åldersgrupp normerat runt 100. Data: SCB PSU november 2019
MP, V och C domineras av yngre väljare, och ytterst få av Miljöpartiets väljare är 65 år eller äldre. I kontrast har S och SD, och även KD en äldre väljarkår. L och M lyckas hålla sig relativt stabilt mellan åldersgrupperna, men med viss övervikt mot yngre.

Detta med en viktning utifrån partiernas storlek och normerat runt 100 enligt ovan, så man kan jämföra fördelningen relativt bland partiernas väljare.

Hur ser det då ut i faktiskt väljarstöd bland de äldsta och de yngsta?

Partisympatier ålder 65+. Data: SCB PSU nov 2019
Socialdemokraterna är som absolut starkast bland sistagångsväljarna i åldern 65+. Man hör ofta det inledande citatet, och det kan ofta handla om människor som röstat på S hela sitt liv och aldrig tänker göra något annat, oavsett om partiet är rätt för dem eller inte, utan man tronar på fornstora dagars meriter. Det andra regeringspartiet Miljöpartiet är nästan icke-existerande i åldersgruppen, vilket nog kan leda till att regeringens politik för äldre blir minst sagt kluven. SD är näst största parti i åldern 65+.

Hur ser det då ut bland de yngsta väljarna?
Partisympatier ålder 18 - 29 år. Data: SCB PSU nov 2019
I faktiskt väljarstöd i gruppen är Moderaterna överlägset störst, avsevärt större än Socialdemokraterna. Moderaterna tilltalar alltså unga idag, och den gamla klichén om att "den som inte röstar rött som ung har inget hjärta och den som inte röstar blått som gammal har ingen hjärna" verkar inte stämma helt.

Förvisso är det näst största partiet bland unga Socialdemokraterna, följt av Vänsterpartiet, men man kan notera att Miljöpartiet trots att man har det absolut mest dominerande unga inslaget bland sina väljare är det tredje minsta partiet i faktiska väljare i gruppen.

C och SD är nästan lika små i faktiska tal bland de yngsta väljarna. Det innebär att C överpresterar och har en ung väljarkår, medan SD underpresterar och har en äldre väljarkår.

Socialdemokraternas nedgång i opinionen kommer fortsätta i takt med att de äldre lagt sin sista röst. Allt annat lika kommer de tids nog få det stöd som deras nyrekrytering ger dem och partiets historia som så kallat statsbärande parti kommer höra hemma just i historieböckerna.

42 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Uttrycket ”röstar du inte vänster när du är ung har du inget hjärta, röstar du inte höger när du är äldre har du ingen hjärna” verkar stämma bra!
  Med åldern kommer visheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här att ålder och vishet skulle höra ihop är det värsta jag vet. Finns gott om unga som har en väldigt sund syn på livet och det finns gott om vuxna och över medelåldern som beter sig som vuxna bebisar.

   Radera
  2. Visserligen. Men har med tiden blivit allt mer orolig hur många unga vuxnas förnuft och förstånd. Finns massvis med exempel men ex här om bristande kunskaper i privatekonomi.
   Lyssna här på dagens Plånboken i P1
   https://sverigesradio.se/avsnitt/1425902

   Radera
  3. Jag säger det lite med glimten i ögat, men enligt mina åsikter gällande MP och Centern så visar det sig att mer livserfarna människor väljer bort att rösta på dessa 2 partier.

   Radera
  4. Det går inte att generalisera så, därför håller jag med Tim. Att folk blir gnälligare med åldern är nog däremot svårt att motbevisa.

   Radera
  5. Håller med Milda. Om man tar någon slags medelvärde så blir de flesta såklart visare med åren pga ökande erfarenhet. Sen finns det såklart exempel på klokare yngre än äldre. Sen kommer man också till en pkt i livet där gaggigheten får övertag och då kan visheten ifrågasättas.
   Att unga tex. lockas av floskelmaskinen Lööf handlar inte om vishet i vilket fall.

   Radera
  6. Jag skulle gissa att orsaken till att unga väljare dras till C Mp är för att dessa två partier profilerar sig som miljöpartier och miljön är en väldigt het fråga bland yngre.

   Radera
  7. Tim, kan stämma att det spelar in. Även kanske i V:s fall där man försöker framstå som ett parti för miljön. Har också att göra med hur hypen kring domedagspredikaren utvecklar sig.

   Radera
  8. Nils jag tycker det är naivt att tro att det är dåligt förnuft och förstånd bland dagens unga som gör att dom åker på skulder i större uträckning än tidigare. Dom låga räntorna har gjort att det startat massor av kreditbolag som jobbar väldigt aggressivt med reklam mot en grupp av människor som ofta har ont om pengar - unga. Om vi för 20 år sedan hade haft kändisar göra reklam för att "bynka" och att "kredit är bra" så skulle nog lika många unga trillat dit då också.

   Radera
 3. MPs ras bland äldre har tidigare kunnat förklarats med att yngre väljare är mer öppna för nya partier, men nu är det över 30 år sedan partiet kom in i riksdagen.

  Tror snarar det handlar om att folk slutar vara så naiva vid ökad ålder. Bara för man heter Miljöpartiet så betyder det inte att man har bäst politik för miljön.

  Nedläggningen av Ringhals är ett utmärkt exempel på det. Det kommer öka utsläppen av CO2 globalt som all biltrafik i landet. MPs argument är att det inte är lönsamt. Det ska komma från samma parti som velat vräka miljarder i subventioner för vindkraften (som är betydligt farligare än kärnkraften).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på lyckad lobbying och kickbacks eller löften om framtida styrelseuppdrag när den politiska karriären är över.

   Radera
  2. Ljug mindre "Skatt är stöld". R1 och R2 ger inte så mycket el. Nedläggningen beslöts av ägarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. En konstruerad olönsamhet pga effektskatten.

   Radera
  4. Jag har sett olika siffror, beror antagligen på vad alternativet är, men säg halva biltrafiken då. Och vem är ägare av Vattenfall?

   Radera
  5. Sluta föra MP propaganda, nanotec.

   Radera
  6. Nu är ju effektskatrn slopad så ni får hitta någon annan ursäkt till att marknaden inte anser att kärnkraft är lönsamt att investera i.

   Radera
  7. Finns ingen effektskatt idag, Sjunkbomben. Staten äger Vattenfall om du inte visste det Skatt...

   Kollade för några månader sedan vilka som sitter i Vattenfalls styrelse. Verkade vara mest proffs, företagare och inga politiker.

   Osquar lyssna inte på svamlet från M. När det gäller R1 är de definitivt ute och cyklar. R! är allt för rostskadad för att lagas med någon ekonomi.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Fel av mig ang effektskatten men det var något som diskuterades o Agenda 24 november. Vattenfall har en intressant pressrelease som kom efter programmet där man ser kärnkraften som lönsam för övriga reaktorer samt att man ser långsiktigt över en 60-års period då förutsättningar kan ändras. Så där agerar en professionell styrelse som. behöver hantera politiska ägardirektiv som kommer och går och en verklighet.

   Radera
  9. > Staten äger Vattenfall om du inte visste det Skatt...

   Och vem kontrollerar staten om inte regeringen (där MP ingår)

   "Här är förutsättningarna för fortsatt drift av Ringhals

   Under 2015 fattades beslut att planera för att i förtid stänga Ringhals reaktorer R1 och R2, och att inte återstarta den då nyrenoverade reaktorn Oskarshamn-2 (O2). Dessa beslut fattades på grund av en rekordhög svensk straffskatt på kärnkraft (”effektskatten”), extremt låga elpriser, främst satta av ett lågt pris på utsläppsrätter och billig tysk kolkraft, samt en expansion av ny förnybar energi som till i dag subventionerats in med över 50 miljarder kronor genom elcertifikat. Det är alltså inte beslut som togs på ”fria marknadsmässiga grunder”. Att just så är fallet bekräftades nyligen av representanter från både Vattenfall och Uniper."
   https://www.di.se/debatt/har-ar-forutsattningarna-for-fortsatt-drift-av-ringhals/

   Radera
 4. Skulle vara intressant att se vilka yrken/utbildning de röstande har, grovt räknat tycker jag att statligt och kommunalt anställda röstar på V och MP, privata högre tjänstemän röstar M arbetare och småföretagare röstar på SD och S.

  SvaraRadera
 5. En intressant detalj från väljarundersökningen är att miljöpartiet är kraftigt överrepresenterat bland män och kvinnor med barn jämfört med män och kvinnor utan barn. Detta trots att deras sympatisörer är såpass unga.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att Lars tidigare röstade på mp vore det intressant om man hunnat följa hur sympatierna hos personerna förändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. Jag röstade på MP år 1988, mitt första val, jag var 18. Var djupt okunnig och tänk på säldöden!

   Radera
  2. Det var det jag försökte säga, bara för att folk i en viss årsklass har en viss partisympati behöver det inte följa dem genom livet.

   Radera
  3. Ja vi är nog många som inte röstar som i vårt första val.
   Livserfarenhet och mognad gör gott.

   Radera
  4. Nåja, det var ju valpsjukan. Skyll på den Lars! ;-)

   Radera
  5. De som förstår större sammanhang brukar stödja vänstern (jag pratar nu om extremt högbegåvade människor såsom Einstein, Bohr etc etc). Det ligger kanske utanför scopet för bloggen av fork. Då de även var/blev religösa på ett eller annat sätt. Den primitiva intelligens försvar brukar låta - Röstade du inte vänster som ung hade du inget hjärta ... Nu är ju de som kommenterar t Bloggen Sveriges elit, så de förstår säkert bättre och kan ta en simpel kommentar.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ideologisk renlärighet och självsäkerhet symboliserar ofta unga år men med tiden inser man att allt inte är så enkelt som det först verkar utan en mer pragmatisk inställning hur verkligheten måste bemötas om man inte skall misslyckas får allt större utrymme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl-Fredrik: Det ligger säkert någonting i vad Du där säger. Den egna erfarenheten då att för ett halvsekel sedan attraherad av partier med med div bokstavskombinationer och en avslutande knorr *parentes r' ... Några år senare, efter inträde i arbetslivet, realism och pragmatism således ledande till SAP och fackligt engagemang ... Sympatierna dock fortfarande långt till vänster ... Håret vitt men Käften röd!

   Radera
 9. Att så många unga röstar, väljer, M beror på att de alla köpt drömmen om rikedom och pengar. Alltså inte något bevis på klokhet utan snarare, vilket är vanligt som ung, naivitet. Endast en bråkdel av dessa 18-29 åringar kommer få åtnjuta frukterna av en M-politik, då byter dom parti. Så att M har stort stöd bland dessa är absolut ingen garanti för att det stödet varar.

  Jag måste erkänna att gamla SAF sannerligen har lyckats med sitt uppdrag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstade på M när jag var 18, men inte pga pengar för det hade jag inga, utanför att jag vill ha frihet (dvs motsatsen till socialism). Jag tilltalades inte av tanken på en stat som lägger sig i allt du gör och bara vill ha mer och mer av dina pengar. Jag har själv barn i tonåren och upplever att yngre är mer frihetliga/liberala än äldre generationer. Det verkar ju mest vara pensionärer som är socialister nuförtiden.

   Radera
  2. @Joakim. Typisk kommentar, många "jag" blir där.

   Radera
 10. Jaha, så sistagångsväljare röstar sossigt?

  Jag har kollat på Walking dead, den där TV-serien där USA till 99% befolkas av folk som redan är döda. Där borde i så fall valresultaten ligga i linje med Nordkorea, men det verkar inte alls särskilt socialistiskt. Så det är nog en felaktig teori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The voting dead. Tja, det om något tyder väl på att R Heinleins kritik mot den allmänna rösträtten (Det räcker att ha en puls) verkar vara vederlagd. Fast alla vet ju att döingar röstar på högermän som Sideshow Bob.

   Radera
 11. Är det Hanif-effekten? Ungdomar brukar gilla rebeller som retar upp etablissemanget. Nuförtiden är det mer punk att vara höger än vänster.

  SvaraRadera
 12. Stor humor att läsa denna kommentartstråd tillsammans med den kring att L och Mp är stört bland högutbildade (https://cornucopia.cornubot.se/2019/12/partisympatierna-l-och-mp-har-de-hogst.html). Man kan rent höra hur säkringarna smäller pga den kognitiva dissonansen. När Mp, C och V är störst bland yngre så är det minsann så att med ålder kommer visdom (trots att SD och S har de lägst utbildade väljarna). Men när det kommer till att Mp och L är störst bland högutbildade så det minsann så att utbildning≠bildning (och vad är väl egentligen modern "utbildning" egentligen värd?). Och är inte utbildning bara detsamma som PK-konformism? Dessutom sprutar det ad-hoc förklaringar kring hur mönstret minsann säkert skulle se annorlunda ut som man bara hade studerat de äkta och sanna utbildningarna (läs: ingenjör och läkare). Tangentborden går varma hos alla de med "Livets hårda skola" som utbildningsstatus på FB och SD på kavajslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fuw: Din kommentar lästes med ett stilla i stort sett instämmande småleende!

   Radera
 13. Samt och slutligen att det skulle vara intressant att se graferna extrapolerade nedåt till åldersklasserna 15 - 18 år ... d.v.s. de som blir förstagångsväljare 2022!

  SvaraRadera
 14. "den som inte röstar rött som ung har inget hjärta och den som inte röstar blått som gammal har ingen hjärna"

  Jo, den stämmer ju då ypperligt eftersom Moderaterna i praktiken för den mest socialistiska/marxinspirerade politiken i Sverige (även om V hamnar där rent ideologiskt).

  Jag tror inte poängen med citatet hade med färger att göra.

  SvaraRadera