Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-12-15 17:22

Partisympatier efter socioekonomisk grupp - L:s väljare högre tjänstemän, SD:s arbetare

De olika partiernas väljargrupper har olika socioekonomisk profil i skalan arbetare-tjänstemän. L:s väljare är högre tjänstemän, medan SD:s är arbetare. Detta är i linje med utbildningsnivå i tidigare analyser av SCB:s partisympatiundersökning november 2019.
Partisympatier efter socioekonomiks grupp normerat runt 100.
Liberalernas väljare har en kraftig överrepesentation av högre tjänstemän, och underrepresentation av arbetare. Delvis delas detta också av Moderaterna och Centerpartiet, men inte alls med lika kraftiga skillnader. Även Miljöpartiet har liknande tendenser, även om man har få väljare bland lägre tjänstemän.

Mest jämnt fördelade socioekonomiskt på skalan från ej facklärda arbetare till högre tjänstemän är Vänsterpartiets och Kristdemokraternas väljare

Likt för utbildning har både S och SD fallande stöd med högre socioekonomiskt status, men SD:s väljare har tydligt lägre socioekonomiskt status än Socialdemokraternas väljare.

Ovanstående avser en normering utifrån hur många som enligt SCB:s PSU november 2019 skulle rösta på respektive parti om det vore val idag.

Hur är det då med absoluta siffror i de socioekonomiska ytterligheterna?

Partisympatier högre tjänstemän.
Det vanligaste bland högre tjänstemän är att rösta på S eller M. Ovanligast är det att rösta på KD.
Partisympatier ej facklärda arbertare.
Bland de ej facklärda arbetarna är det vanligast att rösta S eller SD, som tillsammans har 63.3% av dessa väljare. Ovanligast är det hos Liberalserna och Centerpartiet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Är det pga svampkonsumtion som det är mycket höga tjänstemän hos mp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant vore väl vad du läser in med "svampkonsumtion"? Är det positivt eller negativt at ta psykadeliska droger generellt?

   Radera
  2. Ja, det är .faktiskt. en intressant diskussion

   Radera
 2. Är kanske de som bor närmast dom stora problemen, som röstar på SD. Och dom bor knappast i Djursholm. Bara en tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte Svensson bröd, får väll Svensson äta kakor.

   Även välutbildade och priviligierade lever i bubblor.

   Radera
  2. Är författare högre tjänstemän?
   Är Miljöpartistisk ombudsman en högre tjänsteman?

   Radera
 3. Bortsett från L och SD så är det ganska små skillnader bland de övriga, intressant. Än intressantare vore en uppdelning av högre tjänstemän och ickeskolade arbetare på privat respektive offentlig sektor. Där är nog skillnaderna större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är privat och offentlig sektor numer? Är inte alla högre tjänstemän i någon mån politiska?

   Radera
 4. Eftersom jag är supersmartare än Herr Bloggare så röstade jag såklart på rätt parti i dom senaste valen. Fattade redan för många år sen vad som skulle hända pga våra korkade politiker ….

  SvaraRadera
 5. Ja, där ser man. Att vara högavlönad eller högutbildad innebär enligt dessa siffror inte att man är klok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske är kloka nog att följa rådet att inte "skita där de äter" så att säga

   Radera
 6. Ja majoriteten av de röstande är lägre utbildande. Därför är de partier som vänder sig till dessa också de största partierna och vice versa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är ju de med "högre" utbildning idag inte jämförbara med förr när det kanske var 10% som hade detta.

   Radera
  2. Gäller ju även vad de lärde sig, eftersom utbildning var tydligare förankrat i vetenskap (märkligt nog, med tanke på historiens religiösa inslag).

   Radera
 7. Wow!  "Tyst min mun får du socker"


  SvaraRadera
 8. Lite tankar om en sammanfattning;
  V, relativt högre sannolikhet att den med högre lön, än de med lägre röstar V.
  MP väljare - brukar ha avsevärt fler AP än snittet. Generellt sätt begåvade precis som L väljare.
  S, SD - ligger nära varandra i röstboskap. Generellt sätt lågutbildade och ofta intellektuellt utmanade.
  C - Populistiska akademiker.
  L - lite som MP väljare har antagligen eftergymnasial utbildning och bor i en större stad och centralt. Rätt många har antagligen doktorerat eller arbetar inom skolan.
  M - lite som S och SD. Med undantaget att de i högre grad innehar en enklare akademisk utbildning såsom Civilekonom alt Jurist. Egna företagare är förstås överrepresenterade också. Begåvningsmässigt runt mitten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C- det finns ju 5% bönder och många röstar på C av gammal hävd. Tror inte att de räknas som populistiska akademiker :)

   Radera
  2. Låter mycket med 5% bönder. Men jag vet inte bättre. Hursomhelst så förklarar dessa 5% inte demografifördelningen av röster.

   Radera
 9. Grafer och staplar inte minst intressanta sedda från synpunkten att vi i Sverige idag baserat på 2017 års uppgifter har fler anställda tjänstemän än arbetare (definierat utifrån Standard för Svensk Yrkesklassificering SSYK): Arbetare 48% - Tjänstemän 52%.
  Tveksamt dock om begreppet socioekonomisk profil, som används i texten, är till fullo applicerbart i detta sammanhang eftersom många LO-yrken inom exempelvis processindustri, gruva, skog etc har högre inkomst än den stora mängden lägre tjänstemän exemplevis inom offentlig sektor såsom skola-vård-omsorg.

  SvaraRadera
 10. Har du mindrevärdeskomplex gentemot Civilekonom och Jurist utbildningar? Om du behöver hävda dig själv genom att förminska andra utbildningar/yrken visar det på mindrevärdeskomplex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träffad, onekligen. Varför visar det på mindervärdeskomplex? Att man läser en enkel utbildning betyder förstås inte att man är dum? 3/10 ap regeln gällde när jag studerade, detta var en genomgånde åsikt ibland de som läste parallella utbildningar. D v s 10ap ekonomi motsvarar ungefär arbetsinsats för 3ap på medicin/ingenjörs/matnatutbildningarna.

   Radera
 11. Vad kännetecknar högre tjänstemän?

  Har råd att bosätta sig i ett bra område med bra skolor långt från utanförskapsområdena.
  Har ett relativt säkert arbete med liten risk att det flyttas till ett låglöneland eller det utsätts för låglönekonkurrens från arbetskraftsimport.
  Beläget i en region med väl utbyggd kollektivtrafik.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de skulle bo i en region med väl utbyggd kolletivtrafik är en motsägelse till det andra du påstår. Stämmer varken i Stockholm, Göteborg eller i Öresundsregionen. Kännetecken torde väl vara - hög inkomst, chef på mellan/större företag med många under sig (d v s avdelningschef eller över), behöver inte hitta på ostpriset på ICA. I familjen har de förstås två bilar, mycket vanligt att de kör Tesla eller finare fossilmonster. Sommarstuga, båt och annan miljöförstörning såsom utlandsresor brukar vara praxis.

   Radera
 12. Högre upp på samhällsstegen gäller det att vakta varje steg, minsta antydan till dragning mot SD sätter käppar i hjulen för den framtida försörjningen. Marinerade i "värdegrund", "mångfald" och annat svårförklarat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant fenomen att just endast SD utmålas som något där beröringsångest finns. Gräver man i historien så är det ju ett parti sprunget ur mycket tvivelaktiga rörelser med nationalsocialism som inspiration och annat intellektuellt utmanande nationalistiska teser.

   Vänsterpartiet i dess former är ju likväl paria. Ett parti som tyckte att den sovjetiska våldtäkten på Finland var befogad, som hyllade den socialstiska pakten (ja nationalsocialister är också socialister) mellan Sovjet och Nazityskland så länge den varade till att ta emot Gulag-apanage och köpa fastigheter för det, till Lars Werners hyllningar av diktaturens kreatur i DDR 1989 och ja Jonas var medlem då i detta diktaturspartiet VPK,där det stod att man skulle avskaffa demokrati och införa proletariatets diktatur..

   Så har vi Centern som passande duckar för sitt gamla namn Bondeförbundet och aldrig viljat göra upp med sitt vurmade för att Rasbiologiska Institutet skulle bildas och mäta skallar på samer så de kunde förklaras som någon sorts undermännsikor med syftet att markägare skulle kunde lägga sig an deras marker. Det fanns ju en glad herre i riksdagen strax innan WW2 som talade om att Bondeförbundet var minsann var partiet för antisemiter och svensk nationalism och att denne var stolt över att vara antisemit. Nasjonal Samling i Norge och Bondeförbundet - kopplingar? Mycket sopades undand 1945. Det utlovades en sanningsgranskning av Centern själva för typ 20 år sedan, inget hände.

   Socialdemokraterna, hängde glatt med Bondeförbundet i att vurma för bildandet av Rasbiologiska Institutet i Uppsala. Där samlade ondsinta stollerier blev vetenskap. Det svenska förslaget från utrikesdep. i S-regeringen innan WW2 till Nazityskland om att judar som söker inresetillstånd till Sverige var svåra att identifiera och att de kanske kunde märkas ut i passen? Det blev davidsstjärnor i både pass och på kläder. Sedan har vi ju tvångssteriliseringar av s.k. oönskade element. Av samhället identifierade begåvningsutmanade eller sk asociala läs tattare skulle helst inte föröka sig. Sterilisering var mellanmjölksmodellen av förintelsen. Detta svineri höll i sig fram till 1975 och ja Löfven var medlem redan då i utrotningspartiet.

   Nu var jag extra färgstark men det är flera partier som har en mycket ful historia bakom sig. Det gör inte SD:s historia vackrare, men bra om allt syns.

   Radera
 13. SCB samlade väll data genom hemtelefoni? Det betyder väll endå att de missar den största delen av den digitaliserade skaran svenskar som redan ställt om.

  SvaraRadera