Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-09 10:41

Noll vapenstölder i Stockholm 2018 - i år är det sju, från regeringskansliet

Förra året skedde det noll stölder av skjutvapen från legala vapenägare i Stockholms län. I år har det skett sju stycken stölder av skjutvapen, och alla har skett från regeringskansliet. Kanske därför regeringen vill göra vapenlagstiftningen hårdare än EU:s direkt - för att de själva inte kan hålla ordning på sina vapen?
Sett en sådan här i kriminella händer i Stockholm - inte osannolikt kommer den från Miljöpartiets och Socialdemokraternas regeringskansli.
Förra året skedde det i hela landet nio fall av "stöld (även inbrott) av skjutvapen, ammunition och sprängämnen från skytteorganisation, vapenhandlare och sprängämnesförråd". Detta inkluderar inte bara skjutvapen.

BRÅ:s statistik för Stockholms län 2018 uppger inte en enda stöld eller rån, vare sig via från militär, organisationer och företag, bostad, fritidshus eller övrigt.

I år har dock 7 stycken pistoler av märket Glock, plus en stor mängd ammunition, stulits i Stockholms län. Närmare bestämt ifrån regeringskansliet. 

Regeringen kanske borde sluta att straffa hela landets lagliga vapenägare för att regeringskansliet inte kan hålla ordning på sina egna vapen och lokaler? Förslagsvis skärper man upp sin egen säkerhet, istället för att tvinga igenom lagstiftning mot lagliga skjutvapen, långt hårdare än EU:s direktiv.

Datat kommer från BRÅ:s databas över anmälda brott. Möjligt att brott i Stockholms län inte är registrerade på Stockholm, men i hela landet var det nio stölder från motsvarigheten 2018, inklusive sprängämnen, och i år är det sju vapen enbart från regeringskansliet.

17 kommentarer:

 1. Ordet bananrepublik räcker inte ens till för att beskriva situationen.

  SvaraRadera
 2. Det är väl Securitas som har nån slags roll i bevakningen där, eller? Vapnen var avsedda för deras skyddsvakter kanske?

  Det där systemet med att beväpna skyddsvakter har jag under många år känt ganska stor tveksamhet inför. Inte kanske för stöldrisken utan för att de endera dagen skulle ha skjutit ihjäl nån servicepersonal som kom på udda tider eller nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Civila skyddsvakter har skjutit 0(noll) oskyldiga personer senaste 30åren. 0(noll) helt oskyldiga civila har fått laddade vapen mot sig.
   Vad jag vet även 0(noll) civila skyddsvakter som hotat kollegor med vapen.

   Däremot är det samma skjutkrav i stort som polisen.

   Radera
  2. Det finns ett självmord i Sagerska palatset av skyddsvakt under Reinfeldts period.

   Radera
 3. Mycket enklare att slåss mot väderkvarnar än att ta itu med problemet. Killgissar att exakt noll av alla skjutningar på gator och torg utförts med lagliga jaktvapen, lite svårt att få plats med studsaren innanför den stulna jackan tror jag. Bättre med en av Securitas Glock i byxlinningen.
  Vet man förresten vilken ammunition som stals? Antar att skyddsobjekt räknar med att det kommer lite mer förberedda motståndare än gangstas i Addidas-kläder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste att ammunitionen var speer dot Gold, dvs svenska polisens expanderande standardammunition.

   Radera
 4. Det följer väl historiken också? Se Erik Lakoomas studier i ämnet:

  https://www.pistolskytteforbundet.se/nyheter/studie-avseende-forvaring-och-stold-av-skjutvapen-i-sverige/

  Vanligare att brott begås med stulna militära vapen än stulna privata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 9% av pistolerna och 0.6% av automatvapnena beslagtagna av polisen har sitt ursprung i en svensk vapenlicens.

   En liten andel av dessa som faktiskt stjäls slutar upp i andra brott, utan det handlar mycket om vidareförsäljning till samlare/mindre nogräknade jägare, utomlands m.m.

   Men demagogerna i media får det att låta som ett stulet licensvapen hamnar i handen på Ahmed 16 i Rinkeby, när det i princip aldrig hamnar där. Det är enklare för honom att köpa en stulen ak4 eller ak5 från svensk militär.

   Radera
  2. Ehm, är det inte så att Ahmed 16 med största säkerhet köper ett vapen helt utan svensk legal proveniens? Den största vapenhärvan i Skåne på sistone handlade väl om "pluggade" vapen inköpta i Tjeckien eller nåt sånt, som var så dåligt deaktiverade att de kunde borras upp utan större problem?

   Radera
  3. Vanligaste vapnen i kriminella kretsar kommer väl från (krigen i) ex-Jugoslavien?

   Radera
  4. https://www.hd.se/2017-02-18/kriminell-vapenhandlare-efterlyst

   Just Skorpion har iofs tillverkats av Zastava också (M84), så de aktuella vapnen kan mycket väl komma från Jugoslavien ursprungligen.

   Radera
  5. Ahmed!? Är det helt plötsligt ok med rasism på sidan idag?

   Radera
  6. Lika mycket rasism som att kalla skattefuskare från Lidingö för Carl eller oseriösa bilhandlare från Haninge för Tommy.

   Radera
 5. Med tanke på utvecklingen av 3D skrivare och att vapen som används i kriminella sammanhang oftast dumpas i någon sjö eller nåt efter genomfört dåd och alltså kan anses vara engångsartiklar, så är det nog ganska meningslöst ur brottbekämpningssynpunkt att skärpa vapenagarna.


  Personligen skulle jag gärna se både en förenklad ocj lättad vapenlagstiftning, där i princip varje ostraffad svensk medborgare med ngn slags godkänd vapenutbldning fick skaffa vapen. Därtill en avsevärt starkare rätt till nödvärn, särskilt i sitt eget hem.

  Problemet är ju inte de laglydiga människorna, och att jägare, sportskyttar m.fl. ens försöker förhandla med staten är ju deras problem, de ska istället KRÄVA flexiblare och smidigare lagstiftning och behöver inta en lika oresonlig attityd till detta som regeringen gör.

  Horsomhelst, jag är personligen ointresserad av vapen, har ingen licens etc. Min paintballbössa jag hade en gång i tiden fick mamma, hon använder den flitigt till att jaga bort fåglar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3d-skrivare är dyra apparater som kräver stor teknisk kompetens för att användas och producerar i princip meningslösa vapen. Det är fortfarande betydligt enklare och billigare att få tag på vapen på den illegala marknaden än 3d-utskrivna diton. Skulle vi uppnå ett samhälle där busets enda möjlighet att få tag på vapen var att med stor möda sätta ihop bräckliga plastbitar till pistoler som klarar av ett par få skott så skulle det vara en stor vinst för samhället.

   Sen kan jag ju hålla med om att ytterligare begränsningar bland svenska sportskyttar/jägare skulle ha liten effekt på vapeninnehavet bland samhällets kriminella element.

   Radera
 6. Lär inte bli lättnader i licenskraven när tom polismyndigheten nu vill att färre poliser ska ha tillgång till vapen. Antar att de man inte vill ska ha vapen är de som kommit in "köksvägen" dvs som civila utredare och sen blivit in validerade och blivit poliser med ytterst minimal polisutbildning. Men om militären kan ge automatvapen till folk med 2 veckors (minimum) militärutbildning varför kan man inte ge det till alla poliser ? De behöver ju inte ha vapnen om de inte klarat skjutproven. Men varför ta bort möjligheten helt ?

  SvaraRadera