Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-12-23

MÖP-måndag: Nytt prickskyttegevär 2025, ny automatkarbin först 2026

I senaste numret av Officerstidningen uppges det nu att en ny automatkarbin, den efterlängtade Ak 6, först kommer börja levereras år 2026. Året före väntas dock ett nytt prickskyttesystem baserat på kaliber 8.6 mm att införas.
Ak 5.
Projektet att ersätta de åldrande och enligt många inte bara omoderna utan även onödigt tunga Ak 5 påbörjades 2012 och en ny automatkarbin skulle levererats i år 2019. Så blev inte fallet, utan ekonomin har inte gett utrymme för detta. Istället uppges nu år 2026 vara nytt leveransår för en ny automatkarbin.

Vissa prioriterade och särskilda enheter inom Försvarsmakten har dock fått nyare automatkarbiner, t ex specialförbandens Särskilda Operationsgruppen (SOG) med sin LWRCI M6 IC-A5, vilket bloggen var först med att avslöja 2016 och som senare bekräftades via en film från SOG. Även personskyddskompaniet på militärpolisbataljonen har fått nya automatkarbiner i form av HK 416. Det finns även andra vapen inom de särskilda förbanden, som exempelvis HK 417 med förlängd pipa som prickskytte eller skarpskyttevapen.

Ordinarie trupp får dock alltså vänta till år 2026 på en fiktivt döpt Ak 6. Kanske kommer den svenska traditionen med AK n att överges och man kommer istället använda en standardversion av det nya vapnet och helt enkelt kalla det vid dess leverantörsnamn?
Ak 5 på Armérmuseum i Stockholm.
Med tiden kan piporna på Ak 5:orna riskera bli utslitna efter decennier av övningsbruk, och funktionssäkerheten vid långvarig skarp strid kan vara i farozonen, något som modernare vapen kanske kan råda bot på. SOG:ens IC-A5 har exempelvis en utvändigt skruvad pipa, för att maximera kontakten med luften och därmed kylningen, men är med all sannolikhet ett alldeles för dyrt vapen för volym till vanlig trupp.

Det nuvarande prickskyttesystemet ska också ersättas, och väntas enligt Officerstidningen komma ut på förband år 2025. Basen ska då vara grövre än dagens 7.62 mm-kaliber och ligga på 8.6 mm. Sannolikt kommer även då specialammunition användas, t ex underkalibrerad pilammunition, så att man inte kan använda ksp 58 eller hemvärnets Ak 4:ors 7.62-ammunition får kanske inte så stora konsekvenser i praktiken. Ak 4 ska för övrigt nu även finnas som skarpskyttegevär (ej prickskytte - en skarpskytt är en skyttesoldat som uppträder som del av en skyttegrupp, medan en prickskytt uppträder med minst en partner, eventuellt ytterligare för närskydd, som en separat prickskyttegrupp) ute på skytteplutoner även utanför hemvärnet. 

Införandet av ersättaren till Ak 5 kommer sedan ta tid - det handlar knappast om en enda stor leverans över en natt, och oavsett måste sedan personalen utbildas och mängdtränas på det nya vapensystemet.

Nya handburna vapensystem ser alltså ut att dröja ett tag till. Om nu inte projektet skjuts framåt av budgetskäl igen. Men förr eller senare kommer piporna och andra fasta delar helt enkelt vara utslitna på de befintliga vapnen.

20 kommentarer:

 1. Med kommande PSG på 8,6 mm, är det .338 Lapua man syftar på som kaliber?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stod bara 8.6 mm i artikeln. Verkar väl som att det är .338 Lapua det handlar om.

   Radera
  2. Säger dom något om "pensionsplanen" för Ak5, blir det överföring till HV eller är dom så slut att det är skroten som gäller?

   Radera
  3. Vore intressant att veta om mitt slutstycke 122804 finns var där ute och är i tjänst fortfarande...

   Radera
  4. Enligt denna artikel på The Firearm Blog blir .338-kalibern antingen Lapua eller Norma Magnum: Länk

   Radera
  5. 338 Lapua är ju en etablerad och beprövad prickskyttepatron redan, så någon annan patron i kaliber 8,6mm skulle förvåna mig.

   Radera
 2. "Med tiden kan piporna på Ak 5:orna riskera bli utslitna efter decennier av övningsbruk"
  Gäller inte detta ännu mer för AK4 (1960-talet) och KSP 58 eller är det så att försvaret får nytillverkade AK4-or?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet använder sina AK några dagar om året. Viss skillnad mot att göra det om inte varje dag så kanske iaf varje vecka och periodvis dagligen.

   Radera
  2. Det var bättre förr? :p

   Radera
  3. Fast Ak 4:an har ju först utsatts för decennier av det missbruk som Ak 5 nu börjar förstöras av, tror nog piporna är bättre på Ak 4 helt enkelt.

   Radera
  4. Just för övning var det åtminstone förr i tiden lösplugg som gällde. Tror inte att de sliter på pipan. Gjorde lumpen med AK4 och fick sedan vid den enda repövningen AK5 som jag tyckte var fantastiskt lätt och smidig i jämförelse.

   Radera
  5. Men viss förkom det skarpa eldöverfall på pappfigurer, vilket nog sliter lite på pipan.

   Radera
 3. Det har väl bublats lite om att amerikanska försvarsmakten siktar på att byta kaliber till 6,nånting för sin nya automatkarbin. Kan det vara så att fm kanske inväntar resultatet av det bytet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste någon stans om samma sak. Utvecklingen av skyddsvästar har gått så långt så 5.6 betraktas nu som för klent.

   Radera
  2. 6,5 Creedmoor har det pratats om ett tag nu som lämplig ersättare för de länder som har 5,56 och ska byta vapen.

   Radera
  3. 6.8mm Remington SPC är det som de vill byta till. De kunde lika gärna tagit 6,5x55. Sistnämnda troligen bättre men då är det ju inte lika fränt.

   Radera
  4. Med 6,5x55 så hade halva sveriges jägarkår fällt en och annan nostalgisk tår....

   Radera
 4. Det börjar ju brinna i knutarna dock. Har sett ak5or som var i princip blanka i pipan. Men det är bara min egen erfarenhet, kan dock säga att dem flesta ak5D som jag har sett ser super fräscha ut, endel nog aldrig avfyrade. Men att hoppas på ett nytt vapen under min tid kvar i firman är hopplöst ;)

  SvaraRadera
 5. Förmodligen är denna en kandidat. Anledningen till tidsplanen är förmodligen att man vill usa/Nato skall göra klart sitt val först.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/6.8mm_Remington_SPC

  SvaraRadera