Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2019-12-02 18:09

MÖP-måndag: Behöver ny vindtät fleecejacka - förslag?

Dags för lite MÖP-måndag, eller åtminstone friluftsmåndag, men jag gissar att många av möparna i läsekretsen även är experter på detta område. Min 10+ år gamla trotjänare och allroundfleecejacka från Didriksson närmar sig döden, sedan dragkedjan börjat strula mer och mer. Jag är därför på jakt efter en ny fleecejacka med extrem kravbild - den ska fungera från Kilimanjaros topp, till gårdsarbete, till sjöss, på stan, eller över kavaj eller skjorta, men under finrock som förstärkningsplagg. Kort sagt - den ska fungera till allt. Förslag mottages tacksamt.
Toppen av Mont Blanc. Didrikssonjackan synlig under den uppknäppta skaljackan.
Didriksson-jackan tillverkas och säljs inte längre. Antagligen för att den helt enkelt var för bra. Därmed konkurrerar den ut för många andra produkter, t ex skalskydd.

Den har tight och snygg passform. Den är helsvart, och därmed diskret. Den har windstopper, och är vindtät. Den saknar luva, vilket gör att den går att ha som förstärkningsplagg under vanliga civila kläder, t ex finare rockar som sällan/aldrig är vindtäta. Den är lätt och tar minimalt med plats om man packar ner den - går rent av att stoppa i en av fickorna på min Haglöfsskaljacka. Den har till och med tålighet mot normalt väder i Sjuhärad och Göteborg, dvs småregnande, och klarar av att hålla mig torr på kroppen i några timmar vid småregnande, dessutom utan att det rinner ner vatten på benen.
Fleecejackan lite mer tydligt synlig på väg ner för Mont Blanc.
Jag har haft den upp på Mont Blanc, då under Haglöfsskaljackan. När solen väl steg upp och det blev lite väl varmt gick det att knäppa upp skaljackan för lite svalka, men ändå bibehålla vindskyddet och inte frysa sönder av vinden. Jag hade den på Kilimanjaro. Det säger något om kvaliteten och dugligheten på jackan. Jag har haft den till sjöss, t ex på Lofoten förra sommaren. Och förstås på Keb, Galdhöpiggen, Island, Grönland och på cykelsemester i Champagne.

Och det är den jackan jag drar på mig när jag ska ut och hämta ved eller utöva djurtillsyn - även när det regnar. Den jag drar på mig så här års när jag ska in och posta böcker i byn eller göra andra ärenden. Jag tar den på mig över gymkläderna när jag ska till gymmet och det är lite syrligt ute. Den fungerar som enda ytterplagg från +25 till -15 utan något extra. Mycket gissar jag tack vare att den inte bara är värmefleece, utan även windstopper.
Lofoten. 
Fast nu håller dragkedjan på att ge sig. Efter året runt-användning i över tio år behöver jag alltså en ny med samma prestationskrav - en osårbar fleecejacka som håller från 0 meter över havet i Arktis till 6000 meters höjd i halv storm. En fleecejacka som håller från regnväder på gården utanför Sätila, till under finrocken i -15 grader i Stockholm. Ett plagg jag kan lita på under alla förhållanden.

Krav: 

- Ingen huva, annars går den inte att ha civilt under finrock
- Windstopper
- Fleece
- God tight och snygg passform, visst min nuvarande har väl tappat passformen lite med åren, eller så har jag gått ner eller omfördelat vikt.
- Kvalitet 10+ år daglig användning, priset är inte ett problem om den håller 10+ år, men då ska det vara kvalitet och inte bara något överprissatt modemärke. Finns väl få osexigare saker än Didriksson, som för många associeras med småbarnsregnkläder.
- Minst två fickor

Villhöver:

- Enfärgad
- Svart
- Inga utstickande färgdetaljer, så den fungerar till allt
- Utvändig bröstficka, innerficka

Önskvärt:

- Går att köpa i fysisk butik, så jag kan prova den
Dôme Goultier. Mont Blanc i bakgrunden. Didrikssonmärket syns under den uppknäppta skaljackan.
Billig windstopperfleece för gårdsbruk kan man köpa på Engelssons för några hundralappar, men den är bylsig, och duger därmed inte till något annat och jag har gjort av med tre stycken, då de bara håller 1-2 år. Köper inte igen.

Tar tacksamt emot era tips på ny överlägsen allroundfleecevindjacka.

Jag har fått tips på Twitter om Houdini Power Jacket, men den är inte vindtät, samt Garphyttan Vindbrytartröjan, som är det, men inte är svart och har orange detaljer. Dessutom inga modellfoton, så oklart om den är tight eller bylsig. Tillägg: Även tipsad om 66North, där Tindur Polartec Fleece Sweater Jacket ser ut lovande ut, men inte enfärgad och lite väl skränigt rött-vitt märke - varför måste märkeskläder envisas med att exponera märket (ok, jag vet varför, men kan de åtminstone ha en version med märket i grå-svart, ala Försvarsmaktens diskret svart-gröna förbandsmärken).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. När väl har köpt en ny så kan du lämna in den gamla hos någon som syr i en ny dragkedja.
  Då kan du efter reparation använda den gamla hemma på gården och vara lite rädd om den nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Vet dock inte hur det är att sy i fleece. Det är absolut ett alternativ även i grundutförande, dvs inte köpa någon ny utan bara lämna in denna. Som det är nu får jag bära den uppknäppt.

   Radera
  2. Med tanke på att det är windstopper så är det väl extra starkt. Hittar du bara rätt person så tror jag resultatet kan bli bra.

   Radera
  3. http://www.skradderiverkstan.se/ kan jag rekommendera, dom är inte billigast i Göteborg men har alltid varit nöjd med deras arbete. Aldrig provat att ändra något annat än kavajer och chinos dock, men jag vet att dom gör jobb på skidkläder.

   Radera
  4. Tänkte precis föreslå detta. Man kan absolut få den bytt hos skräddare, be om prisuppgift.

   Att ersätta är lite tidsödande, men man kan också sy på den nya bakom och då går det betydligt fortare = billigare hos skräddaren. Man får förstås upplysa om att det är så man vill göra.
   En del klipper bort gamla tänderna, en del låter dem vara kvar som en effekt.
   Skomakare kan också göra detta, men skulle föredra skräddare.

   Det svåra kan vara att hitta en dragkedja som är tillräckligt sjysst, och delbar.

   Radera
  5. Förstår att det inte är ett alternativ, men jag använder en liknade jacka som efter att dragkedja totalhavererat knäpps med fyra säkerhetsnålar.. används vid arbete där den riskerar att förstöras så jag vill inte köpa en ny.

   Radera
  6. Jag tänkte precis det. Be din hustru sy i en ny dragkedja, mission accomplished.

   Radera
  7. Har full respekt för specen och just med tanke på den hade jag nog försökt får dragkedjan bytt istället... på repamera.se lagar och syr dem om plagg som du bara kan skickar in via posten. Allt tillbaks och i din brevlåda inom 14 dagar. Dem har lagat det mesta åt mig både när det kommer till vanliga kläder och friluftskläder, till och med en våtdräkt (!!)

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Har handlat gårdsarbetskläder på Ullared Lantmän den senaste tiden. Inte helt diskreta färger, men kända märken (HH, Fristads och Labrador exv). Det går aldrig att veta om storlekar är inne just nu utan man får kolla och chansa. Dock är det värt - exv denna för 295 spänn just nu:
  https://www.ullaredlantman.se/arbetsjackor/fleece-softshell/fleecejacka-fristads-4411-bla.html

  SvaraRadera
 3. https://www.klattermusen.com/sv/herr/jackor/20603m81-skoll-zip-herr-charcoal/

  SvaraRadera
 4. Vet ej om detta är precis vad du söker, och har ingen erfarenhet av just det plagget själv:
  https://houdinisportswear.com/sv-se/clothing/jackets/ms-daybreak-jacket-249864?color=249864900

  Houdini har fantastiska produkter. Sitter alltid bra och bekvämt. Väldigt hållbara produkter, som trivs i både skogen, fjällen och stan.
  Nackdelen är att jag kommer på mig själv se ut som en reklampelare just för deras kläder, med lite inslag av Lundhags och Haglöfs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Houdini Power Jacket skrev jag om ovan, nackdelen med den är avsaknad av windstopper.

   Radera
 5. Missade anti-luva. Alternativ: https://houdinisportswear.com/sv-se/clothing/sweaters-hoodies/ms-power-jacket-225974?color=225974074 men kanske inte vindstoppande nog.

  SvaraRadera
 6. Beretta om ni har någon butik på plats nere i Sveriges rövhål som säljer det. Polartecfleece som de (och många andra) använder finns 100% vindtät och vattenresistent. Så det är detta du är ute efter i grunden. Har för mig Patagonia använder sig mycket av det också och deras prylar är lika fantastiska men mycket fräsig färgsättning och inte samma tekniska utbud som Beretta med fickor m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjällsport? Livsfarlig butik för plånboken.

   Radera
  2. Härkila tipsade en vän om, äger inget av dem själv, tycker det är något för dyrt när jag redan har saker jag är nöjd med.

   Radera
 7. Nuförtiden har windstopper bytts mot en syntetisk fiber (Primaloft eller Apex) i kombination med vindtäta nylonskal. Ger mycket lätta och välisolerade plagg som stor emot vind mycket bra.

  https://www.stellarequipment.com/product/m-primaloft-jacket-dkgrey/

  Stellar Equipment har även en sk hybridjacka som nog är lite lättare. Haglöfs och Bergans har liknande produkter.

  Windstopper Fleece är väldigt tungt för den funktion som erbjuds. Ofta bättre att ha en fleece och kombinera med vindblus. Nackdelen med Polartec/Alex är att fibrerna förlorar loft med tiden. Gore windstopper håller nog längre men har sämre isolerande förmåga och är mycket tyngre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver fleece utvändigt för att inte reva skalet så som jag använder plagget.

   Radera
  2. Vindblus etc gör att den inte fungerar för vardagsbruk. Att bara dra på sig ett plagg och gå ut är vad jag är ute efter.

   Radera
  3. Hittade faktiskt Windstopper på Haglöfs:

   https://www.haglofs.com/se/sv-se/multi-ws-jacket-men/p/604468-2C5.html?

   Radera
  4. Softshell, inte fleece.

   Radera
 8. https://www.stormberg.com/se/kildenes-windstopper-jacka

  XXL har ibland Stormbergs

  SvaraRadera
 9. Vindfleece heter plagget, finns gott om dem för barn. Sämre utbud för vuxna.

  SvaraRadera
 10. Många gillar Taiga. Kan vara värt att kolla upp hittade dessa två som kanske passar.

  https://www.taiga.se/nature-high-vis/grayland-troja-2-0.html
  https://www.taiga.se/nature-high-vis/ruby-softshell-2-0.html

  SvaraRadera
 11. M Stellar Mid Jacket 2.0 vetkR uppfylla dina krav.
  https://www.stellarequipment.com/product/m-stellar-mid-jacket2-dkgrey/

  SvaraRadera
 12. Jag har ingen aning om hur den fungerar på Mont Blanc, men den är den bästa och smidigaste fleece som jag någonsin har haft. Jag har den till allt tmf, sommar som vinter. Längre vistelse utomhus vinter kräver dock naturligtvis underställ.

  Inget fancy, utan hederlig praktisk Fristad. Billig är den också, på rätt ställe:

  https://www.fristads.com/sv-se/webshop/windstopper-fleecejacka-4844-gwt-svart-101035-940

  https://butik.svetsmaskinservice.se/product/fleecejacka-4844-gwt

  Vänligen
  //Mats

  SvaraRadera
 13. Kolla in chevaliers modeller, mkt grönt och camo. Tycker de generellt har bra passform på sina kläder.
  https://www.outdoorexperten.se/p-24744-chevalier-gale-windblocker-coat.aspx?gclid=Cj0KCQiAiZPvBRDZARIsAORkq7f3b0pV2IejGLKmw5CYSfajxmI3wdpUcBena0QhtCgSQPBRts4QWXAaAmNBEALw_wcB

  SvaraRadera
 14. Har inte just fleece eller mellanlager från dem, men skulle kolla på Arcteryx. Generellt så har de bra kvalité, bra tajt passform och ofta möjlighet till diskreta färger. Kika t.ex. på Atom LT jacket, som kanske inte tekniskt är fleece, men isolerad vindavvisande mellanlagersjacka:
  https://arcteryx.com/us/en/shop/mens/atom-lt-jacket

  SvaraRadera
 15. Blixtlåset går lätt att laga.Själva "jagaren"grejen du drar upp och ner är alltid i ett mjukare material än själva kedjan på alla bättre blixtlås så man behöver bara byta den när låset är utslitet.Gå till en seriös klädfirma som säljer yrkeskläder så byter dom den på 5 minuter.Kostade mig 25 kr sist jag gjorde det på min favoritjacka.

  SvaraRadera
 16. Sportshopen i Sisjön eller Grebbestad för att prova i butik... https://www.sportshopen.com/sv-se/klader/trojor/fleecetrojor?gendercode=337

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller....https://sv.sportsdirect.com/SearchResults?DescriptionFilter=Mens%20Fleece%20Jackets

   Radera
 17. Norrlandskavaj i orange är det ultimata plagget.

  SvaraRadera
 18. Mitt tips är att kolla runt lite bland butiker som är specialiserade mot sportfiskare. Finns en del märken som riktar sig mot den målgruppen och enligt min erfarenhet kanske skulle passa. Börja på sportfiskeprylar.se.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 19. Ett exempel från Pinewood.
  FLEECEJACKA PINEWOOD® RETRIEVER på Pinewood.se

  SvaraRadera
 20. http://rodastjarnan.com/stiliga-uniformer-tysk-laderrock-48-12844

  SvaraRadera
 21. Klättermusen Mithril. Finns även i kevlarvariant som lär vara oförstörbar, Klättermusen Mithril Moria (dock med onödigt röd dragkedja).

  SvaraRadera
 22. Mitt råd är att använda ylle så ofta det går.
  Värmer direkt när man får på sig plagget.
  Och så är det komposterbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ylle närmast kroppen om det behövs. Luktar som bekant inte.

   Radera
 23. Va? Varför ska du ha en vindtät fleecetröja/jacka, varför inte lager på lager? Vind/vattentät skaljacka , typ Gore-tex eller liknande (Fjällräven eco-shell), sedan ett underställ i merinoull och tröja/"fleece" också den av 100 % merino.

  Jag hoppas verkligen inte att du utöver mer fysiska aktiviteter i den där täta jackan.. svettas man, dör man, det vet ju alla ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att jag klarat både Kili och Mont Blanc med den jackan.

   Naturligtvis har jag lager på lager när det behövs. Har jag skrivit att jag inte gör det? Men det är rätt praktiskt under normala omständigheter att bara behöva dra på sig ett förstärkningsplagg istället för två. Jag lovar att efter gått en mil och +1000 m höjd med 25 kg på ryggen, så uppskattar man att inte behöva plocka fram två jackor när det är dags att bygga läger. Eller om det kyler på med artiska nordanvindar när man seglar i Lofoten, och man står vid rodret.

   Det är faktiskt så att lager-på-lager inte alltid behövs.

   Dessutom andas de.

   För övrigt har jag vid fysiska utmaningar merinounderställ. Äger fyra stycken merinopolo till detta, Smartwool Ms' Midweight 250 Zip T Olive resp Black, som jag även brukar ha som vardagsplagg hemmavid vintertid. Och på toppdagen i -10 och halv storm på Kili hade jag två av dem som innersta lager om du nu undrar.

   Bara för att jag specar en specifik typ av klädesplagg, så betyder det inte något annat än att jag är ute efter ett specifikt typ av klädesplagg. Jag har inte skrivit hur jag kombinerar den med annat.

   Radera
 24. Bytte dragkedja i ett par cykeljackor, mycket prisvärd övning.
  Men som svar på din fråga - Mountain Hardwear - min windstopper passerade just 21 år...

  SvaraRadera
 25. Tror Ivanhoe ska ha vad du söker finns outlet i Gällstad med rimmliga priser.

  SvaraRadera
 26. Som småskalig fårägare (med en silvermedalj i Ull-SM i höstas!) så är det enda tänkbara en jacka med alla de egenskaper du nämner utom en, den ska inte vara tillverkad av fleece utan i vadmal.

  Det är bara ett fel och det är att jag inte har hittat någon enkel jacka med dragkedja som man kan ha som fleeceersättare.

  Men om vi bearbetar Miklagård i Värmland och Edvardsson i Malung kanske de bättrar sig!

  SvaraRadera