Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-22 13:14

Medgav Malmös polischef just avlyssning av Internet?

I en artikel hos tabloiden Expressen ser det ut som Malmös polischef Sintéus avlyssning av antingen Internet eller postgången, då polisen tydligen ser när någon beställer magasin via postorder.
Polisbil i Malmö. Foto taget på den tiden man fick använda handhållen kommunikationsutrustning som förare.
Polischefen Sintéus säger till Expressen:
"Vi kan i nuläget inte fatta beslut om tvångsmedel när vi ser att en kriminell person beställer magasin via postorder. Även om det är personer som vi vet sysslar med dödligt våld."
Detta ser ju ut som ett medgivande att man avlyssnar antingen Internet och/eller postgången till tunga kriminella som man vet sysslar med dödligt våld.

Lustigt nog verkar man inte kunna fatta beslut om tvångsåtgärder mot magasin, trots att man fattat beslut om tvångsåtgärden avlyssning. Får man ens avlyssna Internettrafik eller öppna folks post? Trodde möjligheten att installera trojaner hos kriminella först skulle gälla från årsskiftet, och att brevhemligheten förblev intakt. Någon kan säkert reda ut juridiken här.

Alternativt så upptäcker man postorderbeställningarna vid tvångsåtgärden husrannsakan.

Någon får gärna förklara hur polisen kan "se att en kriminell beställer magasin via postorder" utan att det är en tvångsåtgärd inblandad. Uttalandet går inte riktigt ihop.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Har polisen så pass bra koll på de kriminella att de kan se om de beställer ett magasin på nätet borde de kunna få fast fler. Nu lyckades de ju inte ens fälla en person som de grep med 1.5 kg sprängämne.

  Troliga scenarion polischefen ljuger för att det ska verka som att polisen har koll. Eller så har inte polischefen inte koll på sin egen verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tja detvar tingsrätten som friade

   Radera
  2. För att polisen inte kunde få reda på i vilket syfta han fått det och skulle använda det till. Ser inte hur de ska lyckas bevisa vad kriminella ska använda ett magasin till.

   Radera
 2. Tjaaaa... Månne dom öppnar försändelser till vissa personer i jakt på knark (det finns ju regler som tillåter det väl?) och i samband med detta hittar t ex magasin?

  SvaraRadera
 3. Det är väl utvidgnigen av FRA-lagen som gör att de kan dela uppgifter med SÄPO, och kanske polisen?

  Sen kan de komma över information utan att använda tvångsmedel, t.ex genom att fråga de som försäljer magasin om kriminell X eller Y har gjort ett köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Utgår från att FRA redan har nödvändig infrastruktur, så de kan bara utöka sökfiltren efter polisens önskemål för tillfället.

   Radera
  2. Vi blir alla avlyssnade, men grejen är att vem som helst kan köpa en kökskniv eller en dunk bensin i närmsta affär/mack (utan att polisen kan göra något åt det). Finns hur många sätt som helst att begå (terror)brott. Vill inte gå in på detaljer här, men man kan t.ex ta en lastbil och köra in i en folkhop, som på Drottninggatan.

   Radera
  3. FRA omfattas av lagen om försvarsunderrättelseverksamhet vilket innebär att de är begränsade till underrättelser gällande yttre hot och att verksamheten endast får avse utländska förhållanden. Internettrafiken i fråga måste dessutom passera landsgränsen. Att Malmö-buset köper lagliga magasin på postorder kan knappast omfattas, i alla fall lagligt.

   De som säljer magasinen måste dessutom följa GDPR, att godtyckligt lämna ut uppgifter till polisen lär inte vara tillåtet.

   Radera
 4. All post scannas och avsändare/mottagare lagras rutinmässigt numera vad jag förstår. Kanske man sedan röntgar särskilt intressanta paket?

  SvaraRadera
 5. Apropå avlyssningssamhället såg jag av en slump ett inslag på 'Veckans Brott' som gjorde mig betänksam.
  Se följande på SVT Play, runt 32:50 och en stund framåt. Buggning av telefoner (smartphones), husrannsakan utan brottsmisstanke. Ska tydligen klubbas igenom i Mars nästa år? Någon som vet mer om detta?

  https://www.svtplay.se/video/24905211/veckans-brott/veckans-brott-avsnitt-8-1

  SvaraRadera
 6. Kan det vara så att detta blir reglerat i lag vid årsskiftet och fram tills nu varit en gråzon fritt fram för initiativ.
  Sedan ligger väl inte problemet hos polisen att man inte lyckats, det är åklagarna som inte driver vidare. För brott som inte är i paritet med mord så vet de kriminella att så länge de inte medger något så är möjligheterna att gå fria väldigt stora.

  SvaraRadera
 7. Beror ju på när i beställning/leveransen dom får informationen. Sannorlikheten är ju stor att det någonstans ska passera Tullen och upptäcks där.

  SvaraRadera
 8. Tullverket får tipsa polisen om paket som passerar Sveriges gräns och skulle kunna användas till kriminell verksamhet.de får också öppna paketen för att beräkna tull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tullverket har också underrättelsetjänst-uppdrag där de samarbetar med polisen.

   Radera
  2. Yes. Där av infiltrationen som pågår på tullverket.

   Radera
 9. Från och med nästa år är advokater skyldiga att anmäla till polisen om de misstänker att deras klienter håller på med penningtvätt. Advokaterna har rätten att vara anonyma när de tjallar.
  Det ör den största förändringen som har hänt advokatsamfundet då de tidare skyddade sin klient till 100%
  Vid misstanke om mord kommer advokaterna skydda sin klient som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska sjukt hur man kan kasta ut rättsprinciper pga penningtvätt.

   Är det för staten förlorar skatteintäkter mån tro?

   Radera
  2. Advokatsamfundet"åtgärder för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism"

   Radera
  3. Vad kostar det att hyra en lastbil på närmsta mack? Tusen kronor? Behövs ingen finansiering för att begå terrordåd.

   Så meningslöst. De som kommer få lida är hederliga medborgare samtidigt som skurkstater som Kina och Ryssland kan skylla ifrån sig när de skiter i rättsprinciper. Ja, men vi gör ju bara som i väst. Ska inte vi också ha rätt att stoppa terrorister.

   Radera
 10. Vi har aldrig någonsin i historien haft en så allomfattande och detaljerad övervakning av medborgarna, och ändå har vi den sämsta brottsuppklarningen någonsin. Ändå kräver ledarna ännu mer övervakning och lättare regler att kontrollera vem som helst inte bara den förmodade brottslingen. Det otäcka är att utvecklingen går åt en dystopi som många konspirationer förutspår.

  SvaraRadera
 11. Om en grovt kriminell beställer ett magasin, varför kan man inte ta beslutet på grunden att han troligtvis köper det med syftet att skjuta med ett illegalt vapen? Låter ju fjantigt om det är detta som stoppar polisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämförelse, någon köper ingredienser till en bomb, får polisen då inte heller göra något eftersom ingredienserna ensamma inte kan göra något? Detta låter som hittepå och myndighetsaktivism.

   Radera
  2. Jag skulle vilja veta hur många grovt kriminella med vapenlicens som köper dessa magasin spårbart till sitt egen lagliga vapen och sen begår en olaglig handling med detta. Har det överhuvudtaget någon gång hänt? Eller e det rent påhitt. Om man ska gör en planerad kriminell handling så köper man väll vapnet på svarta marknaden där det inte är spårbart. Det var samma snack för några år sedan om ljuddämpare till jaktgevär, nu har vår vår annan jägare en ljuddämpare. Det var också snack om att man inte skulle få köpa ett jaktvapen som markant avvek från traditionell design alltså träliknade stock. Samma argument

   Radera
 12. Det förekommer att man när man argumenterar för något anger ett annat argument än det verkliga motivet för det man föreslår. Det verkar nästan vara så i detta fallet.

  Frågan är hur många kriminella som beställer illegala vapen hos en normal vapenhandlare, via postorder? Nähä, inga? Varför förväntar man sig att de då skall beställa illegala magasin därifrån? Tycker själv inte det finns något fog att förvänta sig det, och då kan polisen avlyssna postorderbeställningar bäst f*n de vill, de kommer ändå inte hitta något bus som beställer via postorder.

  Tänkbara motiv kan vara att ifall de träffar på magasin vid husrannsakan så kan de sätta dit buset även om de inte hittar själva vapnet. Men detta faller ju på att alternativa åtgärden: att låta vapenlicensen omfatta även magasinet.

  SvaraRadera
 13. Eh, polisen har startat en butik som säljer magasin för att baita skurkarna såklart, så det är därför de vet vilka som köpt magasin.

  SvaraRadera