Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-22 10:42

Magasinsfrågan som symptom på S resa mot 15% - vapenhobby är inte vapenlobby

"Så@JohanForssell valde till slut vapenlobbyns linje framför polismyndighetens.
Dödspatrullen och dess gelikar ska även fortsatt få bära runt på vapenmagasin och polisen tvingas återlämna magasin när det inte kan styrkas att det ska komma till brottslig användning." - Oskar Magnusson (S), politisk sakkunnig hos inrikesminister Mikael Damberg (S)
Socialdemokraternas agerande med frågan om lagliga skyttars magasin är en god symbol för S resa vidare mot 15% i väljarstöd. Man misslyckas helt med att ta såväl politisk som opinions mässigtemperatur, och förvandlar dessutom en av sina starkaste väljargrupper till sina fiender genom att kalla vanligt folk och hobbyister för vapenlobbyn.
En Tikka T3 Hunter är försedd med ett magasin, bestående av tre plastbitar och en fjäder.
Socialdemokraternas försök att licensbelägga vapenmagasin har alltså misslyckats, vilket t ex innebär att bland annat Försvarsmakten, Polismyndigheten, Säpo och Tullverket inte måste katalogisera och numrera vartenda av de hundratusentals magasin man förfogar över. Ej heller måste personalen söka licens för de extra magasin de har köpt för träning, övning, utbildning och även skarp insats, när de tycker att myndigheterna inte gett dem tillräckligt många magasin för uppgiften de är ålagda.

Inte heller behöver landets hundratusentals jägare och sportskyttar göra detta.

Jakt är inte en rikemanssport, utan relativt billigt, bra friskvård och innebär en mycket positiv insats för samhället i form av färre viltolyckor, färre betesskador, och även minskat lidande för djur när dessa inte behöver svälta ihjäl på grund av överpopulation eller onödiga viltolyckor.

I själva verket är de flesta jägare allmoge, dvs vanligt folk och inte några godsjägare. Det märks tydligt på att inte bara Sveriges vapentätaste områden hittas i Norrland, utan även hela EU:s.

Samtidigt är det just i det svepande kallade Norrland som Socialdemokraterna har (snart hade) sitt starkaste väljarstöd. Här är nästan alla utanför de större städerna antingen jägare eller har nära anhöriga eller släkt som är jägare. Så genom att kalla vanligt folk för vapenlobby vänder man ryggen mot en av sina sista starka väljargrupper.

I SCB:s partisympatiundersökning i november 2019 fick S 27.6% av hela väljakårens stöd. I Mellersta och övre Norrland fick man hela 37.2%, och låg nästan kvar på fornstora dagars rikssiffror om 45%. Denna väljargrupp vände nu Socialdemokratin ryggen i ett populistiskt försök att låtsas göra något åt den upplevda grova skjutvapenbrottsligheten i södra Sveriges större städer.

Alla med minsta kunskaper förstår att tilltaget inte skulle minska vapenvåldet det minsta, men sakkunnigheten hos Socialdemokratin är som bekant obefintlig. Man trodde sig kunna låtsas göra något för att öka i popularitet, men det enda som skulle fungera är faktiska åtgärder som har verkan, och som inte straffar landets ca 700 000 vapenägare - en befolkningsgrupp som av nödvändighet antagligen är landets laglydigaste, eftersom du blir av med dina vapen om du begår något brott, och med det inte bara din hobby, utan även din identitet.

Man kan överst se vad inrikesminister Mikael Damberg (S) så kallade sakkunnige tycker i frågan. Dödspatrullen och vapenlobbyn. Detta trots att i princip alla remissinstanser sågade lagförslaget om magasinsförbud.

Nej, socialdemokratin visar tydligt att man förlorat kontakten inte bara med folket, verkligheten utan också med sina kärnväljare, och att man med öppna ögon slagit in på resan mot 15% i väljaropinionen.

Folket är inte heller så dumma att de går på socialdemokratins tomma floskler längre, som t ex startat fler polisutbildningar. Platserna gapar tomma på utbildningarna. Av 1 020 platser besattes bara 651, så att uppnå socialdemokraternas utfästelser om fler poliser blir intressant. Men för en socialdemokrat är det viktigaste att ha en floskel om fler poliser att säga än att det faktiskt ska bli fler poliser.

Socialdemokratin lyckas med hela magasinfrågan visa att de varken förstår problemet, eller att de förstår folket eller sina allt färre väljare, och bekräftar att de inte är ett trovärdigt regeringsalternativ, eller ens ett alternativ vid valurnorna. Man varken löser problemet med grov kriminalitet eller får några väljare.

Problemet blir att folket inte lyssnar på politiker som förlorat sin trovärdighet. De lyssnar på media, och media har upptäckt vad som ger klick och delningar i sociala medier, nämligen undergångsnarrativet. Vad statistiken egentligen säger spelar ingen roll, man övertygar inte folk med fakta, utan via grupptillhörighet och känslor, och media får sina klick på känslor och bekräftande av gruppens åsikter. Dessvärre (för dem) saknar socialdemokraterna både fakta och känslor, och snart räcker inte ens grupptillhörigheten för att hålla med dem när gruppen krymper på väg mot utplåningens rand.

Vapenhobby är inte vapenlobby!

19 kommentarer:

 1. Oskar Magnusson (S), politisk sakkunnig hos inrikesminister Morgan Johansson (S), visar med all tydlighet, att man inte behöver vara ett dugg kunnig för att bli sakkunnig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara politiskt sakkunnig kan innebära att han faktiskt ses som kompetent på sitt jobb.

   Att han däremot saknar allt gällande kunskap, bildning och färdigheter av värde ute på arbetsmarknaden är en annan fråga.

   Radera
 2. Att S gått vilse i sin egen berättelse är ett symptom på något större. LO som äger S har gått back i medlemmar de senaste åren. LO har exempelvis tappat kontrollen över aftonbladets politiska inriktning. De har således ingen säker indoktrineringskanal till folket längre. Vidare finns det nästan inga riktiga arbetare längre, d.v.s. själva grunden för S. Det är inte så konstigt att de nu springer i förvirrade populistiska cirklar. Nedgången är obeveklig och förutsägbar i och med att fundamenta ändras. Allt eftersom folk får det bättre fungerar inte avundsjuka längre som politiskt argument. Socialisternas era går mot sitt slut.

  SvaraRadera
 3. Och när blir ett magasin ett magasin? Som alla? grabbar så har även jag "bra att ha" delar från vapen jag ägt. Är man betrodd med att äga ett vapen så borde man faktiskt ha en "carte blanche" i livet och inte behöva en storebror som flåsar en i nacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapenägare ska definitivt inte ha någon "carte blanche", Breivik var som bekant en "betrodd vapenägare", och den man som inte för så länge sedan åkte dit för att ha sålt ett stort antal vapen svart till bland annat kriminella, han var betrodd som vapenhandlare.

   Radera
  2. När det brister i kontroll då händer det saker. Man kan ju t ex inte döma alla bilister för rattonykterhet om man inte har testat om dom har alkohol i kroppen.

   Radera
 4. Kunde man inte bara inkludera magasin i licensen till vapnet, borde ju göra samma för polisen. Jaha du har ett magasin x till vilket vapen? Licens? Och då bara behöva kräva licens för magasin för de få som har dom utan att ha vapen till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poliser och soldater har inte licens på sina vapen. Troligen är det många soldater som köper flera magasin än de fåtal man blir tilldelad.

   Radera
  2. För exempelvis Försvarsmakten så är också magasin förbrukningsvara, och även om dem som idag är undantagna från kravet på vapenlicens så har dem fortfarande en skyldighet att se till att licenspliktiga vapendelar inte hamnar i fel händer. Skulle en soldat tappa ett magasin på en övning så blir det alltså problem.

   Sedan finns ett annat problem, och det är att oskyldiga riskerar att drabbas av detta. Om man exempelvis haft licens på ett vapen men sedan säljer det men råkar glömma bort att man har några tomma magasin liggandes kvar hemma så kan man dömas för vapenbrott på grund av dessa.

   Radera
  3. Om poliser och militärer är undantagna att ha licens, så är det väl bara att utöka för magasin? Och att militären borde hålla ordning även på magasin tycker jag nog är rimligt. Och angående kvarglömda så är det ju troligen enklare och vanligare att glömma ammunition. Sen lär väl kriminella snart lära sig att inte ha magasin liggande.

   Radera
 5. Och vilken bit skulle vara licensbelagd? Med unikt serienummer? Till vad nytta?

  SvaraRadera
 6. I Morgans Värld är det enbart licensbelagda jaktvapen som används på gator och torg. Inget annat går ihop med regeringens berättelse om Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt tidigare inlägg om filterbubblor borde kanske vara grund för en work-shop dag för våra politiker eftersom faktaresistens verkar vara utbredd även där. Skulle antagligen vara bättre spenderad tid än (ytterligare) en genusutbildning för dem.

   Radera
 7. Det slutar väl ca 650 poliser per år. Och EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ligger en bra bit bort.

  SvaraRadera
 8. För mig som, i princip, fullständigt okunnig kring vapen är det lite svårt att förstå problemet. Det krävs redan licens för ammunition (om jag förstått det rätt), varför vill man ha magasin om man inte får ha ammunition till det? Gäller problemet bara poliser och militärer som vill ha extra magasin utan att ha licens för de vapen de använder i sitt yrke, eller gäller det andra också? Upplys mig gärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är ett av problemen: Ruger 10/22 som du köper på XXL, ändamål jakt. Ett av de vanligaste gevären i Sverige, används till jakt men används oftast till billig träning (22lr) och tävling av personer med jaktlicens. Dessa kommer med förslaget endast få ha ett 5-skotts magasin på jaktlicens då det är vad NFS 2002:18 tillåter när du jagar. Ruger PCC, en storsäljare nu är det än värre med då det inte ens finns ett 5-skotts magasin att överhuvudtaget köpa, (de spärrar du själv). Du måste med förslaget söka någon form av målskyttelicens till dina magasin istället och tro inte att det skrivs ut licenser för målskytte slentrianmässigt från polisen. (Du kommer bli förvånad om du läser in dig i hur polisen agerar i dessa frågor.) Detta hade INTE behövt vara med i förslaget men det är med och det har ingenting med gängen att göra…

   Radera
 9. Eftersom Sverige har ett mycket proportionellt valsystem är s politiska prioritering i detta ärende faktiskt korrekt (även om åtgärden i sig är meningslös symbolpolitik).

  Redan Stockholms kommun levererade 2014 strax över dubbelt så många s-röster som hela Norrbottens län. Plus: vad skulle de senare rösta på istället? Stureplans-centern? Svärjevännerna? Nä, worst case blir det soffan och soffan har inga mandat. Även om det finns en viss risk med detta eftersom borgerliga har högre pliktkänsla att gå till valurnan.

  SvaraRadera
 10. Jag tror tyvärr att regeringens förslag var bra och att problemet har missuppfattas.

  Saken är att många av de vapen som används är gasdrivna "startpistoler" som går att köpa legalt i ex Tyskland. De är mycket enkla att bygga om till riktiga vapen. Man behöver bara pipa och magasin. Piporna tillverkar de själva och är slätborrade. Magasinen köper de. De slätborrade piporna är en anledning till att de kriminella skjuter så illa.

  Men kan man ta bort magasinen så blir det mycket svårare att modifiera pistolerna. För det är svårare att bygga ett magasin än en pipa... varför detta inte har förklarats i media är för mig en gåta.

  För övrigt är jag militär, inte socialdemokrat och välkomnar resan mot 15%.

  SvaraRadera