Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-17 11:27

Konjunkturen: Senaste veckans varsel

Varslen fortsätter rinna in från näringslivet. Nedan följer ett googlat urval från senaste veckan.
Tranås.
Återvinningsföretaget Rang-Sells varslar 38 från sin kundservice i Örebro. Man ska decentralisera sin kundservice, så kanske blir det nya tjänster ute i landet. Eller så är decentralisering bara en omformulering av faktiska uppsägningar netto.

Reklambyrån Forsman & Bodenfords varslar åtta från sin produktionsbyrå. Förmodligen vill man använda de inom reklam och media så populära frilansarna istället för anställda, vilket förstås antyder minskad orderingång. Man slipper ju betala frilansare som inte har uppdrag.

Kaffemaskintillverkaren Crem varslar 15 personer. Man huserar i Åmotfors i Eda kommun i Värmland. Byn hade 1386 invånare 2018 och har även några boende på Arvikas sida om kommungränsen.

Euroform i Tranås varslar 25 personer. Det här verkar vara tredje varslet i år.

Hydro Extrusion fd Sapa i Vetlanda varslar 20 tjänstemän.

Arvika Gjuteri varslar 25 anställda på grund av försämrad orderingång. Arvika igen alltså.

Modulhustillverkaren Woodcon i Hamneda i Ljungby kommun varslar 15 personer. Det är andra varslet i år, tidigare varslades 25 personer. Men man ser positivt på framtiden och tror att nedgången är tillfällig.

Tillägg: Rykande färskt lägger börsnoterade IT-nät och säkerhetsbolaget Clavister ner sin filial i Umeå och 18 anställda blir av med jobbet. Istället ska man fokusera på Örnsköldsvik.

Detta inkluderar inte varsel från offentlig sektor.

Spridda skurar, både i Stockholm, mellanstora Örebro, samt förstås på några av de många småorterna runt om i landet. Både arbetare och tjänstemän. Varslen ligger i linje med att de sker över hela linjen av branscher utan något särskilt mönster. I november 2019 varslades 5 503 personer, i jämförelse med 3 385 i november 2018.

Graf med historiska varselsiffror i ett senare inlägg.

21 kommentarer:

 1. Clavister lägger ner sitt Umekontor som öppnade bara för ett år sen. 16 varslas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då det plötsligt blivit mycket lättare att anställa kastar vi ut konsulter på löpande band. Gäller IT-specialisterprojektledning och ingenjörer. [Senior] Kompetens som inte fanns att få för 12 månader sen är helt plötsligt lättillgänglig.

   Radera
  2. Var huserar du och inom vilka förkortningar?

   Radera
  3. Man kan ju gissa att många konsulter känner vart vindarna blåser och gärna vill ha en tryggare anställning när hotet om bänken hägrar vid horisonten.

   Radera
  4. Huserar i Sthlms län. Vi är rätt komplexa med både tillverkning, leasing, service och produktutveckling.

   Mina egna nyckelord är ERP och NAV

   Radera
  5. Och observationen kring bänken är helt korrekt.

   Det som jag ser är ju att det inte handlar om nån arbetslöshet ännu utan snarare om att arbetstillfällena flyttas om från det osäkra till det säkra. Att man inte längre intäcktsmaximerar.

   Radera
  6. Rimligt. Samtidigt är inte efterfrågan så stor som en del tror, eftersom flera konsultbolag söker en ny konsult till samma uppdrag - den som lyckas rekrytera får uppdraget, ett uppdrag blir sju platsannonser hos konsultbolag etc.

   Radera
 2. Det förekommer alltid varsel då sunda företag anpassar sig efter marknaden. Snarare är det värre med zombieföretag som kan fortsätta vara ineffektiva i skuggan av den svaga kronan och andra åtgärder.

  För övrigt kan väl det vara intressant med ett inlägg om hur politikerna tvingat BRÅ att ändra sin slutsatser? Är detta vanligt förekommande?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P924Ee/studie-bra-rapporter-andras-efter-paverkan

  SvaraRadera
 3. Samtidigt ångar börsen på. Allt fler som verkar positiva. Nya OTH på löpande band. Rapporter om att konjunkturavmattningen på väg att vända. Snart är allt på plats för en krasch?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt blir det precis som vanligt.
   Festen är över när inflationen stiger rejält och därmed reporäntan.

   Radera
  2. Börsen styrs inte av fundamenta i dagsläget utan av bristen på avkastande alternativa tillgångar.
   Detta innebär att när smällen kommer så kommer det smälla rejält.

   Radera
  3. Sen detta med ATH är verkligen inte sant ur ett globalt perspektiv.
   Emerging markets laggar rejält.

   Radera
  4. Seb. Börsen styrs i allra högsta grad av fundamenta och ligger på historiska nivåer på kända fakta.

   Radera
  5. OMXS30 handlas på PE 15.5 samt en direktavkastning på 3.7% dvs hyfsat nära skolboken. Nu, som alltid, handlar det om hur vinsterna utvecklar sig framöver.

   Radera
  6. Vill minnas att någon "expert" påtalade ang börsen/ekonomi. Att det är mest svensk arbetsmarknad som det går dåligt för. Och därav är svenska bolag som får intäkter från andra länder attraktiva.

   Radera
  7. Stefan har rätt. Både vinstnivå och räntenivå spelar roll här, och skulle _dagens nivåer_ bestå är inte priserna så konstiga.

   Svenska börsnoterade bolag har mycket personal utomlands.

   Radera
  8. @Stefan: Vår inflation sjunker väl med höjd ränta så the börsfest goes on :)

   Radera
  9. Det är för komplext (samt så saknar vi helt emperi för detta) och därmed en gissningslek, men personligen gissar jag tvärt om att inflationen stiger eller i bästa fall står still när vi höjer räntan.

   Önskescenariot, eftersom vi trots allt befinner oss i en cirkus, är att detta chockerar RB eftersom de då återigen tagits på sängen av sitt eget agerande.

   Radera
 4. "Eller så är decentralisering bara en omformulering av faktiska uppsägningar netto."

  Eller så är de så riktigt fula att de tar ordet på dess teknologiska betydelse. Att ta bort de centrerad utan att implicerar att det perifera skall stärkas.

  Eller att man lägger kundservicen riktigt långt ut, ändå ute hos kunderna. De får f*n lära sig att googla.

  SvaraRadera
 5. Lindexvarslet är 2 år gammalt. Du får kolla källan en gång till...

  SvaraRadera
 6. Noterar samma trend som beskrivs i blogginlägget samt i övrigt också att det är ganska mycket inkommande förfrågningar om projekt/konsult/produktförsäljning just nu. Brukar vara ett tecken på att orderböcker börjar gapa mer och mer tomma.

  SvaraRadera