Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-12-10 15:01

Kan man bygga en politisk vision på undergång och misär?

Angående frånvaron av visioner från våra politiska partier, så är väl den enda nydanande visionen som lanserats just att mänskligheten ska gå under och att allt kommer bli värre på grund av klimatförändringar. Det är knappast en grund att bygga en långsiktig politisk rörelse på, utan kommer leda till en för rörelsen negativ motreaktion.
Folk
Politiska visioner ska bygga på utopier och drömmen om ett bättre liv. Det fungerade till och med för de förtryckta massorna i de länder där man via våld lyckades genomföra kommunistiska revolutioner - även kommunismen och proletariatets diktatur var en vision som upplevdes som bättre än vad man hade idag. Att det sedan fanns överlägsna samhällsformer och samhällsbyggen, vars utfall blev så mycket bättre var en annan sak och inget de oupplysta massorna informerades om.

Men idag saknas det visioner, i bästa fall drömmer sig politiken tillbaka via fundamentalism, tillbaka till en forntid som aldrig existerade, dvs att samhället ska gå bakåt istället för framåt.

I sämsta fall så säljer visionerna istället in död, undergång, förstörelse och misär, och försöker bygga en politisk rörelse och vision på detta - om vi inte alla får det sämre, så kommer vi alla dö (ledtråd: vi kommer alla dö ändå). Vi pratar alltså om politiken som från vänster vill hantera klimatförändringar genom att sälja in undergången och sedan att vi måste omfördela vårt välstånd till fattiga länder, för annars dör vi.

Det trista är att många unga, som borde ha livet och den ljusnande framtid framför sig köper in sig i undergångsvisionen, en undergångsvision och svikande framtidstro som annars borde vara reserverad för de som har närmare till döden än sin födsel.

Det är knappast grunden för en långsiktigt hållbar rörelse, även om knepet att skrämmas och måla upp hot förstås är en gammalt beprövad retoriskt och psykologisk metod för att köpa sig makt. Kan man inte erbjuda något positivt, så kan man åtminstone skrämma skiten ur de som är lättpåverkade.

Men negativa visioner fungerar bara så länge man kan fortsätta måla upp en negativ bild, och den måste alltså ständigt bli mer negativ - kampen måste fortsätta. Likhet med kommunismen finns, där man än idag trots välfärd, allmän pension, starka fackföreningar och arbetsrätt, medianlöner på 31 000:- SEK i månaden osv vill fortsätta måla ut liberalismen och kapitalet som förtryckare som får ditt liv att vara misär.

Så vad ska klimatrörelsen göra om man lyckas stoppa eller begränsa klimatförändringarna. Vad ska man skrämmas med då? Och när de baserar sina undergångsvisioner på värstascenariot av IPCC:s många spretiga typscenarion, så är det dessutom ytterst osannolikt att just detta värsta scenario faktiskt inträffar. Snarare bör utfallet bli någonstans mitt i, inte en ytterlighet. Och då visar det sig att man alltså målat fan på väggen, vilket kommer leda till en motreaktion. Snacka om att unga kommer känna sig lurade, som kastade bort sin 20-årsålder på falska negativa visioner om undergången, och sedan sitter där och inser att de blivit blåsta av folk som ville ha makt och uppmärksamhet.

Positiva visioner kan däremot driva både politik, makt och ett samhälle i decennier, likt Sverige och folkhemmet efter andra världskriget, så till den grad att de drivande av bara farten fortsätter vara i toppskiktet maktmässigt decennier efter folkhemmet realiserats.

Men nu behövs det nya positiva visioner. Och det finns bara en sak som lett till positiv utveckling - och välstånd. Och det är inte förtryck, utan teknologisk och ekonomisk utveckling, som leder till att vi får bättre liv

Enda problemet är att det behövs icke-fossil och ur mänskligt perspektiv ej ändliga energikällor för att driva vidare denna postiiva utveckling. I praktiken fissionsbaserad kärnkraft, tills vi löser fusionkraftens nyckel och kan ta nästa revolutionära steg i mänsklighetens utveckling.

En sak är säker - den som bygger sin politik och politiska vision på undergång och att vi måste få det sämre kommer inte ge människor ett bättre liv. Och den som i backspegeln tittar på en gammal fantasyfilm är inte mycket bättre, utan bara en fundamentalist.

Jag driver inte politik, är inte politiker, och jag skriver om diverse negativa scenarion för att vi ska kunna undvika dem i tid, eller åtminstone mildra deras konsekvenser. Jag är ingen makthavare, har ingen makt och vill inte heller ha någon makt att via lagar och ytterst statens våldsmonopol förtrycka andra människor och begränsa deras välstånd och lycka.

Makthavare och en politik som i kontrast mot detta bygger på själva undergången kräver undergången för att inte bli förkastad och avslöjad som en bluff för att få makt, och därefter få en motreaktion. Den är helt enkelt inte hållbar, utan kommer bara göra folk bittra, besvikna och få dem att inse att de blivit blåsta av maktgiriga makthavare på sina bästa år.

51 kommentarer:

 1. Jag har uppfattat deras budskap lite annorlunda.
  Som mer går ut på att vi behöver en omställning, där själva omställningen är lite jobbig, men sen blir det bättre.

  Vad miljörörelsen verkar ha missat totalt är att resurser oftast är begränsade.
  Jag kan ta några exempel.

  Ser man på så kallad klimatsmart mat verkar de totalt ha missat att man inte kan odla vadsomhelst kär i norden.
  Vi kan, till exempel, inte odla nötter och oljeväxter som kan ge oss här i norden tillräckligt med näring.
  Vi behöver kött också.

  Samma sak med etanol till fordon.
  Det går inte att driva oändligt med bilar på etanol.
  I synnerhet inte utan fossildrivna lantbruksfordon och fossila gödningsmedel.

  Biobränsle är en annan sak.
  Redan nu har vi brist på skogsråvara här i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omställningen skall ju vara till fossilfria samhällen. Skall de ske globalt, kommer det bli mer än "lite jobbigt". 85% av all energi globalt är fossil. Hittar vi inget som kan ersätta det, om vi skall avveckla den, kommer folk börja dö som flugor.

   Radera
  2. @Kennerth,
   Precis.

   Vad vi definitivt inte bör göra är att lyssna på någon nutida Stephen de Cloyes.

   Radera
  3. En fördelningsfråga - finns gott om både mat och andra basala nödvändigheter. Än så länge.

   För övrigt vill jag bara tillägga att både kapitalismen och den s.k. nyliberalismen har blivit tärande på mänskligheten och förstör mer än den tillför. Har helt enkelt spelat ut sina roller. - det behövs sannerligen nya visioner...

   Radera
 2. Vi behöver teknologisk utveckling. Vi får detta just nu. Om vi för ett ögonblick ser på Sverige så finns ett antal små bolag med nya ideer. En äldre variant med många företag växer snabbt och ger många jobb främst i norr.

  Omvandlingen från fossila transporter till moderna går med hög hastighet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en timme ca delas Nobelpriset ut för dagens batteri i moderna fordon. Detta batteri utvecklas snabbt och nya generationer kommer användas för kortare elflyg under början av 20-talet. Ja det verkar kunna ersätta uppåt hälften av dagens flyg.

   Men batteriutvecklingen verkar fortsätta till ännu bättre resultat lite senare,

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Här är ett exempel på vad jag menar.
   Varifrån ska vi få energin som vi ska driva allt detta ifrån?

   Lägg till planerna med co2 neutralt stål.
   Bara det behöver en 20% ökning av vår energiproduktion, minst.

   Nu menar jag energi som är tillgänglig 24/7 även under vintern.

   Det är bara att glömma att vi kan bo så många i städerna, samtidigt som så få som vi har nu klarar att producera all mat.

   Enbart matproduktionen har ett EROEI på 10/1 i dag.

   Alltså det går 10 fossilkalorier för att producera 1 kalori mat.

   Radera
  3. Det är väl därför vi nu ska lära oss äta insekter och lik, kantänka. (Fråga: måste man fortfarande betala begravningsavgiften på arbetsgivaravgifterna om man äts upp efter att man dör?)

   Radera
  4. @Thomas: du kan nog förutsätta att det utgår moms på dig.

   Radera
  5. @Thomas,
   Räkna med ett pris på någonstans mellan 300 och 500 kronor kilot för insekter.
   Eftersom insekter också måste äta.

   Det bästa är nog om vi kan hitta något stort djur som kan livnära sig själv på något så alldaglig som gräs och löv.

   Radera
  6. Ja! Tänk om djuret också kunde utsöndra någon närings- och energirik vätska som barn och vuxna kunde dricka och från vilken man kunde framställa en mängd goda och nyttiga livsmedel.

   Radera
  7. https://youtu.be/NJmCKaX0AGg

   Funkar med insekter också

   Radera
  8. @REXX,
   Det vore någonting det.

   Ännu bättre är det förstås om den här "besten" kunde vara generös med att göra näring mer tillgängligt för växter också.
   Gärna på platser där det är svårt med en naturlig kompostering.
   Det hade varit bra.

   Radera
  9. @Anders Ryden @ REXX,

   +1

   Radera
  10. @Anders Ryden & @REXX,

   Tänk om besten, när hon känner att hon är färdig med att spjälka protein och hålla landskapet levande dessutom kan erbjuda ~55% av sin vikt till oss att lägga på grillen? De resterande procenten kan bli biogas att åka kollektivt på.

   Radera
  11. Vore ju praktiskt om de där djuren även kan livnära sig på de marker som är för magra och inte är så lämpliga för odling av föda för människor.

   Radera
 3. Håller med i stort i din analys. Tror däremot inte att polletten ramlar ner för de allra flesta, dvs skulden för deras, helt i onödan ångestfyllda ungdom, kommer inte landa där den hör hemma.

  "Och då visar det sig att man alltså målat fan på väggen, vilket kommer leda till en motreaktion. Snacka om att unga kommer känna sig lurade, som kastade bort sin 20-årsålder på falska negativa visioner om undergången, och sedan sitter där och inser att de blivit blåsta av folk som ville ha makt och uppmärksamhet."

  SvaraRadera
 4. Ja, skall miljökramarnas IPCC drömscenarion B1 eller B2 införlivas så är det nu hög tid att bromsa befolkningsökningen. 2050 är vi enligt FNs rapport World Population Prospects (2019 rev) 9,7 miljarder människor. Alla IPCC scenarier förutom döds-krasch-A2 förutsätter en minskande befolkning på planeten för att klara temperaturmålen.

  Dags för alla nyliberaler att börja selektera vem som skall leva och vem som skall dö fram till 2050 och sedan fortsätta med andra ord. Undrar vilka av 20-åringarna som kliver fram och initierar dödandet för att rädda mänskligheten och hålla fast vid det som sin politiska vision fram till 2050?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, ska vi äta en klimatsmart vegetarisk kost så lär det inte bli så många som klarar att överleva norr om Alperna.

   Radera
 5. So foerbannat rett Lars! Foer mig att tenka po Ayn Rand o hennes ord: var ej redd foer kommunismen, den er doed! Se istellet upp foer den "Nya Fascismen" en salig blandning av allt med makthungriga individer som soeker ett consensus foer att beholla denna makt! Skitsamma, sossar elr SD, Putin elr gamla Unionen, makt o letta rikedomar utan anstrengning! Keep going Lars even, det ibland, kan tyckas att du kempar mot vederkvarnar! Det er vel det som er sjelva tjusningen even om man vet att, till slut, kommer Atlas Shrug!

  SvaraRadera
 6. När jag var ung, 1970- talet, predikade våra kommunistiska lärare om undergången. Förr eller senare skulle ett kärnvapenkrig bryta ut. Därefter skulle livet bli som på stenåldern men med Cancer och en förstörd natur. Det enda som kunde rädda oss var att vi alla underkastade oss Kommunismen, som då styrdes från Moskva eller Peking (beroende på lärares övertygelse). Det kanske kändes motbjudande att t ex tillbringa resten av livet som slavarbetare i Siberien, men: Hellre Röd and Död.
  Förresten skulle Kommunismen börja fungera bra bara alla människor gav upp sin frihet åt de kommunistiska makthavarna

  SvaraRadera
 7. Kommer alltid tänka på Jehovas Vittnen när man pratar om jordens undergång. Ingen idé att utbildad sig för armageddon inträffar inom ett år, skaffa istället barn och gift dig.

  Man kan få människor att gå ihop mot ett problem som kanske inte existerar, enbart för att kunna behålla eller få makt.

  SvaraRadera
 8. Vi har nu nått ett läge där det finns anledning att börja oroa sig mer över vad klimatalarmismen kan orsaka än klimatförändringarna. Vi har också en situation där massmedia helt utan eftertanke och granskning köper och förmedlar budskapet från de mest extrema klimatalarmisterna och alla som vill nyansera budskapet avspisas bryskt med epitet refererande till tredje riket.

  Oberoende vilken klimatkänsligheten är är det en viktig och krävande uppgift att minska det orimliga stora beroendet av en ändlig resurs som fossila bränslen. Men är visionen att det skall ske genom att skapa armod hos befolkningen lär det bli en obehaglig motreaktion då det för befolkningen blir uppenbart vad det konkret kommer att innebär för det egna livet.

  SvaraRadera
 9. Det här är väl en fortsättning på inlägget om det var bättre förr. Så var det väl. Då framtidsvisioner. Nu undergångsteorier. Många med ångest och 10% av Sveriges befolkning intar antidepressiva läkemedel. Det talas om klimatångest och flygskam och alla andra sätt man ska må dåligt på. Som 60-talist har jag verken ångest eller skam. Lever ett bekvämt och bra liv och gör vad jag kan och känns rimligt för att minska på klimatavtrycket.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Här nämns inga barn under 18 oavsett omskrivningar och oavsett vad annan media gör.

   Radera
 11. Varför sätter vi vår tilltro till politik och dess visioner oavsett vilka visioner de säljer. Vi efterfrågar mer lögner från våra politiker för att vi ska kunna drömma. En del drömerm om klimatet, andra om folkhemmet, en tredje om något annat. Varför sätter vi vår tilltro till något som aldrig kommer leverera.

  Det vi har är inte tack vare politiken utan trots politiken. Politiken måste släppa taget och låta folk uppfylla sina egna drömmar genom efter ansvar. Politiken kan administrera ett minimum av samhällsfunktioner men dess roll är inte att stjäla av folket och sedan använda dessa pengar för att lobba för sin egen vision. Det är ett falsarium och att sätta sin tillit till det är att lura sig själv å det grövsta men det är så vi blivit fostrade, under en mycket lång tid.

  Avgå alla!

  SvaraRadera
 12. Klassisk politik byggs genom att definiera vänner och fiender.

  Det här med en liberal visionslös soppa beskrev Fukuyama för sisådär 25 år sedan. Det är historiens slut, alla blir ekonomiska liberaler och teknokrat-byråkrater som bara tillfredsställer konsumentbehov och omfördelar resurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den enda oppositionen mot dagens ordning är väl La Via Campensina, pemakulturaktivister och sådarna som hänger sig åt Österrikisk ekonomisk teori.

   Radera
  2. Fykyama pfft.
   När man kan läsa Masanobu Fukuokas One Straw Revolution i stället.

   Radera
  3. Nu tänkte jag väl mer på Marine Le Pen.

   Och sen har ju Fukuyama skrivit fler utmärkta böcker sen End of history.

   Radera
  4. Marine Le Pen?

   Jag som trodde du ville ha en riktig opposition?
   En som verkligen tar avstånd från dagens liberala, visionslösa soppa.

   Ja, hon lär vare sig kunna eller vilja ändra särskilt mycket i grunden.

   Radera
  5. Du läser rätt dåligt.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Ja tillvaron är inte bara solsken och en bekväm promenad framåt utan också motgångar, mörker, kyla och förtvivlan. Eller hur bloggaren? Klimatrörelsen kan på det sättet ha en poäng i att utmana den sociala progressismen - att politiken kan fixa allting. Det kan den inte. Är det någon som tror det? Nej det är bara genom vördnad, helighet och respekt för tidigare generationers arbete och strävan som vi själva kan bygga något som är uthålligt. Tillåt mig att upphäva ett religiöst-konservativt credo på denna sida.

  SvaraRadera
 15. I början av 80talet var vår BNP per person hälften av vad den är i dag.
  Även då var det "Gött å leva"
  Men ska vi omfördela till de redan 10 rika i värden måste vi konsumera, konsumera och konsumera mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de där tio dog nyligen har jag läst. Men hans bror är kvar och det kommer säkert upp en ny.

   Undrar vad matmomsen är på det liket? / obs ironi /

   Radera
  2. @mats - korrekt observation...

   Radera
 16. Nå det är ju inte som att det inte pågår miljöförstöring. Man kan inte äta ens rimliga mängder fisk från vår egen östersjö längre, luftkvaliteten i en del städer är fruktansvärd (Delhi ex) och sopor dumpas rakt ut i haven.
  Sen tror jag inte man kan få folk att backa sin konsumtion så särskilt mycket men med medvetenhet en del.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämna barn bryter mot kommentarsreglerna.

   Radera
 18. Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan deras oro och försök att påverka och din egen text ”jag skriver om diverse negativa scenarion för att vi ska kunna undvika dem i tid, eller åtminstone mildra deras konsekvenser”.
  Du bygger dina böcker och bloggtexter på det går åt helvete scenarios 🤷🏼‍♀️.
  Jag tror inte mp-politiken kommer ge bättre miljö i Sverige utan att det blir mest symbolpolitik och felsatsningar samt orättvisa ekonomiska klyftor mellan ex stad och landsbygd men jag tror deras intention är god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att mina böcker är fiktion?

   Radera
  2. 🙂 ja nånstans vid utomjordingarna trillade poletten ner. Jag gillar både böckerna och många av dina blogginlägg just för att det inte är så jäkla positivt faktiskt utan för att du tar upp reella problem.
   De värsta katastrofscenariona mp kör med kanske inte kommer stämma vem vet men det ser väl inte ut att gå mot en värd med noll problem avseende miljö och miljögifter heller.

   Radera
 19. Klimatalarmismen riskerar att bli mer "hands on" mot oss alla som säger "sakta i backarna/vänta lite nu/njae stämmer verkligen det där/men om vi bygger ut kärnkraften istället så kan vi skippa fossila..."

  Hela den här soppan riskerar dessutom att utvecklas till blodiga terrordåd mot samhällen man anser inte genomför tillräckliga åtgärder för att rädda klimatet och därmed inte tar sitt "ansvar". Dvs vårt samhälle. När man t ex märker att plastmängden i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen m.fl ökar trots att vi betalar 7 spänn per påse när vi handlar.. Ja då måste något drastiskt göras för att få oss att förstå vår skuld och för att rädda planeten från vårt vansinne.

  SvaraRadera
 20. Er ju exakt vad de goer! Utan oss klarar du dig inte! Religion elr politik er detsamma, "flip the coin, adapt" och skapa faror! Rule by fear.

  SvaraRadera
 21. Varför kan inte miljörörelsen försöka landa ansvaret där det hör hemma?

  93 % av allt plast i havet kommer från floder i Asien samt Nilen.

  Befolkningstillväxten och överbefolkningen i en stor rad länder, där har vi några verkliga problem.

  Självklart ska vi i Sverige dra vårt strå till stacken, men det kanske i så fall är att investera i småskaliga solceller i 3:e världen snarare än skatt på plastpåsar, elskatt och annan plakatpolitik.

  SvaraRadera
 22. Samhällskollapsen är lösningen på byråkratfrågan, jag välkomnar den.

  SvaraRadera