Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-01 13:42

Julklappstider till anställda

Det lackar mot jul, och med första advent drar det ihop sig för julklappar till anställda. Hur ser det ut hos din arbetsgivare - brukar ni få någon julklapp och är det inställt i år. Och du som företagare - ger du något till dina anställda eller rent av dig själv?
Julgran.
Trots att Sverige ska vara sekulärt och att staten ska vara fri från religion ger Skatteverket den kristna högtiden jul särskilt skattestatus. Arbetsgivare får ge skattefria avdragsgilla gåvor till anställda. 

Julgåvorna är skattefria för anställda så länge värdet inte överstiger 450:- SEK. Arbetsgivarens kostnader för administration och transporter räknas inte in, utan i princip är det arbetsgivarens inköpspris som gäller. Ska arbetsgivaren själv dela ut presenterna kan man alltså komma runt 450-gränsen om leverantören sänker priset och tar ut fraktkostnader istället. 450:- SEK inkluderar dock även momsen, eftersom det är värdet för arbetstagaren som räknas.

Arbetsgivaren kan få skänka 450:- SEK per anställd till välgörenhet istället, men då blir inte kostnaden avdragsgill för arbetsgivaren, men fortfarande skattefri för den anställde. Den anställde får dock inte själv begära att dess gåvoutrymme ska gå till välgörenhet istället för till en present, för då ska den beskattas som lön eftersom den likställs med kontanter.

Jubilieumsgåvor på jämna 25-årsdagar av ett företags ålder är också skattefria och får gå på det högre beloppet 1350:- SEK. Minnesgåvor till anställda vid 50- och 60-årsdagar och 20 års anställning eller vid avslut av anställning får dock kosta hela 15 000:- SEK, förutsatt att den anställde maximalt får dem när anställningen upphör, samt en gång utöver det. Man måste dock varit anställd minst sex år för att få minnesgåvor skattefritt. Alla som fyller 50 eller 60 på en arbetsplats kan alltså inte nödvändigtvis få skattefria gåvor.

Men nu är det jul. 

Hur ser det ut hos din arbetsgivare? Får du någon gåva? Vad fick du förra året? Och som företagare, ger du något till dig själv eller de anställda?

En populär variant är att ge bort presentkort. De räknas inte som kontanter. I teorin kan man ge bort presentkort på ICA, men det kanske upplevs som lite trist. Även om det är roligare än ännu en röd handduk med juletryck. Tror faktiskt inte jag har kvar en enda av de julklappar jag fick på den tiden jag var anställd fram till 2006. Eller jo, min CD-skiva Garbage Version 2.0 inköptes för det Ginza-presentkort på 100:- SEK jag fick som konsult hos Linnédata 1998, "för att de anställda skulle lära sig det där med e-handel" (good times 90-talet). Fast rent formellt har ju CD-skivorna åkt ut i en kartong i ladan, så definitionen av "ha kvar" kanske är lite flytande. Finns fortfarande inrippad i musiksamlingen, men jag har sedan dess köpt 20-årsjubileumversionen på iTunes, vilket inkluderar singlarna, så den inrippade versionen är så att säga överspelad. Nej, jag kör inte vare sig Spotify eller Apple Music. Sån är jag.

Relaterat kan en del chefer och företagare få presenter från kunder och underleverantörer. Var gränsen för mutor och bestickning går vet jag inte, då jag aldrig har fått något från vare sig kunder eller leverantörer.

Däremot har jag kära barndomsminnen av att min gode far, som var VD på ett hyfsat stort byggbolag på orten (byggde bland annat typ det mesta av Volvo Flygmotor ovan mark från 70-talet och framåt, dock inte datahuset, som gick till Skånska Cementgjuteriet om jag minns rätt), överöstes av olika profilprodukter och liknande runt jul. Dessa delades upp i två stora kartonger till mig och mitt syskon, och blev en av julklapparna. Var rätt kul, åtminstone i 10-årsåldern att sitta och rota bland alla reklampennor, kalendrar och annat som hamnade i de där lådorna. Plus förstås allt godis och choklad med eller utan profiltryck.
Början på midvinterblotet 2018. Rätt tillfälle för att elda upp det gamla och blicka framåt.
Nåja, med första advent, iskyla och snö ute är det ju riktig julstämning idag på första advent. Ser fram emot midvinterblotet, som bör hållas på kvällen den 21:a december, då vintersolståndet inträffar den 22:e klockan 04:19. Är man riktigt fundamental kör man förstås offerritualerna just 04:19, men kvällen innan duger i lite mer progressiv modern tid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Julafton nyårsafton och midsommar får arbetande skift en peng att handla högtidsmat för.

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas verkligen det är vegetarisk blot som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr i tiden var det värdefullaste man hade att offra dels sina djur och dels sina trälar. Numera är mat billigt, så man offrar knappast sådant. Det väsentliga är att göra sig av med sådant man inte vill ha kvar, både bildligt, bokstavligt och symboliskt.

   Vad skulle du vilja bli av med i ditt liv? Kan du tänka dig något symboliskt, som representerar detta, som du kan offra? Vad vill du uppnå? Vad för något symboliskt kan du offra för detta?

   Radera
  2. En bild av min ex-hustru?

   (Obs, för de som oroar sig, jag har ingen sådan.)

   Radera
  3. Ingen bild, eller ingen ex-hustru?

   Det vore väl ett typiskt exempel på vad man kan elda.

   Radera
  4. Elda upp mobilen kanske räknas som ett offer?

   Radera
  5. Något abstrakt: Elda upp sitt förflutna.

   Radera
 3. Region Kalmar, Rättspsykiatrin... En vas i glas... Slöseri! Hellre träffat arbetskamrater vid ett julbord, om det nu ska ges någon julklapp inom offentlig sektor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julbord och gåva är väl olika saker, I skatte hänseende också. Julbord är väl även det skattefritt men där kanske allt sånt till anställda är samma alltså ingen särskild summa för just jul

   Radera
 4. Jag kan inte påminna mig några anmärkningsvärda presenter från arbetsgivaren, och kanske skattereglerna förklarar detta. Då brukar snarare julbordet/-en vara trevligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, numera är intern och extern rep inte avdragsgill, så det ger rätt fria gränser för julbordet tror jag.

   Radera
  2. Hmm, tur inte jag är inblandad i redovisning då ;-)

   Radera
  3. Bara momsen är avdragsgill, resten endast rörelsegillt.
   Rörelsegillheten är en djungel, bokhållare bara blundar/delegerar och fyller på kaffet och hoppas att det är löst när man är tillbaka.

   Radera
 5. Vi får maxbeloppet. Min nuvarande arbetsgivare har även insett att för att göra alla nöjda så ger man "värdekuponger" så får alla välja sina egna.
  Det har blivit murrikapannor med mera för min del. Riktigt uppskattat.

  Sen bokar vi ett av de finare ljudborden i Sthlm en hel kväll. Representationsreglernas förändring har varit positiva för de anställda längst ner i organisationsschemat.

  Och nej. Vi är inte ett konsultbolag utan är tillochmed ett bolag som i slutändan gör att en massa människor får bättre liv.

  Dessutom beslutade bolaget att 2-3 januari är lediga dagar.

  Rolig passus. Vi ägs av riskkapital. De och ledningen har inställningen att man inte behöver göra kundundersökningar. Utan är de anställda nöjda tenderar de att skapa nöjda kunder.
  Så egentligen är det offentliga sektorn som är ond och dålig arbetsgivare och vinstdrivande bolag är snälla ;)

  SvaraRadera
 6. Var många år sedan det var någon julklapp, tror man skänker någon symbolisk summa, typ några kronor per anställd.. Men julbord blir det i år också.

  SvaraRadera
 7. Det har blivit sämre och sämre med år. Förr fick vi från kunder och arbetsgivare. Nu, på sin höjd står det en fruktkorg i fikarummet. Gåvor verkar minska.

  Jag brukar ge mina brorsbarn presentkort via telefonen. Men de har slutat att tacka. De är så bortskämda idag de inte uppskattar att få något som de själva kan välja.

  SvaraRadera
 8. Sista gången jag fick en julklapp var under IT-yrans glansdagar, sen blev det inga julklappar alls. Och det tycker jag är riktigt bra. Jag vill inte ha en massa skräp, eller duplikat av sånt som jag redan har.

  Julbord är också borta vilket tillika är riktigt bra. Har nästan helt slutat med traditionell julmat. Förra julmiddagen blev det skaldjur och lite andra exotiska rätter. Kanske traditionell julmat var festmat en gång i tiden, men är det definitivt inte idag. Prinskorv, köttbullar, koldolmar, skinka, etc är ju inget speciellt att se fram emot. Snarare sånt som man väljer bort om det finns alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan göra ett lite exklusivare julbord än så om du vill. Rökt älg, rådjur, belugastörkaviar, etc. Du måste inte 1800-talsmisära dig.

   Radera
  2. Vapat odlat Kött? Är inte belugastören hotad?

   Radera
 9. Inga prylar men det årliga julbordet hålls som vanligt för oss c:a 20 anställda.

  SvaraRadera
 10. Som anställd av mig själv brukar jag köpa några trevliga flaskor vin på systemet för under 450 kr

  SvaraRadera
 11. Vi brukar få en biljett till en "kommunfest" i en gammal idrottshall. Hade hellre skänkt pengarna till Barncancerfonden.

  SvaraRadera
 12. Presentkort CircleK, det blir omvandlat till diesel för 450 kr till varje anställd.

  SvaraRadera
 13. Vi firar 40 år så julbord + Julshow med respektive. Även en julklapp i form av kort med kod så man får gå in o välja själv. Ungefär som vanligt.

  SvaraRadera
 14. En före detta arbetsgivare (kommun) gav alla anställda en pannlampa vilket var ledningens sätt att skämta bort att arbetskvoterna var för höga och att de hade bristande tillgång till lokaler vilket gjorde att anställda ständigt fick arbeta sena kvällar. Många kastade lampan i soptunnan på väg ut. 5 år senare har all begåvning i arbetslagen flytt till andra bättre kommuner. Nuvarande arbetsgivare gav en bok, den var fin men helst vill jag nog inte ha någonting alls om det ska kosta så lite pengar som under 450kr.

  SvaraRadera
 15. Nej, min arbetsgivare skänker till något "välgörande" ändamål.

  SvaraRadera
 16. Har tidigare kört med Triss-lotter för hela slanten, men efter att oddsen blev sämre för något år sedan (1 av 5 med vinst i.st.f. 1 av 4) så har det blivit en pava från Apoteket Röda Näsan.
  Lite trist är dock att det är svårt att hitta vita viner i spannet 400-450 kr som de facto går att få tag i. Enklare med röda har jag märkt.

  SvaraRadera
 17. Jobbet drog in julklapparna och ersatte det med att de skänkte samma summa till välgörenhet, fast bara om de anställda själv matchade summan, haha.
  Snapsen försvann på middagen också. Trodde ett tag de tagit bort hälsokontrollerna, men det kom mail om det efter att jag skämtat om saken.

  SvaraRadera
 18. ...känner igen presentsituationen från barndomen, vet inte hur mycket champagne och chokladkartonger det stod ute i garaget i juletid.
  Det är väl faktureringshetsen som gjort att det inte är tradition längre, alla känner sig mer eller mindre lurade.

  SvaraRadera
 19. Behållt och använder allt jag fått. När det ej är presentkort är det funktionsprylar och sånt får man aldrig för mycket av. Tänk vindjacka modell bättre eller endags-ryggsäck.

  SvaraRadera
 20. Företagsjulklappen drogs in när vi blev uppköpta av annat bolag för några år sedan och i år drogs julbordet för anställda in.

  SvaraRadera
 21. Brukar få presentkort på maxbeloppet i stadens saluhall. Mycket bra. Gissar att det blir samma i år. Arbetar med läkemedelsforskning och vi ser ingen avmattning på inkommande uppdrag.

  SvaraRadera
 22. Julklapp och godis till kunderna är ersatt med att företaget skänker pengar till någon cancerfond. Det tycker jag egentligen är bra - beloppet är för litet, så om klappen, mot förmodan, var något jag ville ha hade jag ju kunna köpa den själv i juni. Och presentkort är bökigt att hålla ordning på. Antagligen hade jag värdesatt ett sådant mer om min lön var lägre.

  Julfest med generös drycktildelning blir det dock. De senare åren på kontoret istället för på lokal men det brukar bli rätt bra ändå.

  SvaraRadera
 23. ingen gåva sedan många år

  SvaraRadera
 24. Region Västra Götaland. Inget alls i år :(
  (Tidigare julbord + nåt presentkort på 200-300)

  SvaraRadera
 25. Bolaget ger dricksvatteninstallationer till skolor i asiatiska länder. Inget till anställda

  SvaraRadera