Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-12-08 17:29

Julkalendrar - det var inte bättre förr

Kommer ni ihåg förr på den så kallat gamla goda tiden, när en julkalender innebar att man vek upp en lucka och som belöning fick se en billigt tecknad bild? Idag visar pryl- och godiskalendrarna tvärt om att det inte var bättre förr, utan speglar det välstånd vi utvecklat med åren, samtidigt som den lutherska anti-hedonismen och självkontrollen bevaras.
Men god gul då!
Idag ska det vara julkalendrar med godis, med choklad, med ostbitar, rent av öljulkalendrar ("ett lock öl är tjugofyra flaskor - en slump, knappast"), whiskeyjulkalendrar, tejulkalendrar, Legojulkalendrar och allt vad det heter.

Vi har helt enkelt fått det bättre. Förr hade man bara råd med en ren papperskalender, med enda belöningen i form av en liten bild bakom luckan.

Idag har vi råd att köpa kalendrar för hundratals, rent av tusentals kronor för de mer exklusiva varianterna. Finns säkert någon champagnekalender också någonstans, Det har alltså blivit bättre. Vi har högre välstånd, även om diverse reaktionära personer tycker det var bättre förr när man minsann fick lida. Är väl samma personer som alltid vill berätta hur fruktansvärt jobbigt det var i lumpen och att dagens ungdomar glider fram i lyxtillvaro. Och nej, barnen blir inte bättre människor av att lida. Men du får väl som förälder tvinga dem att gå två mil i motvind och snöstorm till skolan varje dag, som på den gamla goda tiden. Kör ut dem i skogen några timmar innan skolan börjar och dumpa dem där, så de får gå istället. Det var bättre förr.

Nej, prylkalendrarna visar alltså på en positiv utveckling av vårt välstånd. 

Samtidigt innebär kalendrarna lutheransk självkontroll. Bara en chokladbit om dagen. Men varför inte vara lite papist och öppna hela kalendern samma dag och ät upp all chokladen direkt. Nej, inte all. Bara de bitar du tycker om. Resten slänger du. Sedan kan du som papist bikta dig och komma till himlen ändå, medan lutheranen hamnar i helvetet för sin hedonism. 

Max en chokladbit om dagen, så det så.

24 kommentarer:

 1. Jepp och idag skriver al jazeera om "the dark side of the nordic model" om hur vårt välstånd kommer med en enorm miljöbelastning men det är ju bloggaren medveten om som mqn märkt. Är inte lite lutheransk själkontroll eller motsvarande sekulär variant en ganska bra inställning för en prepper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är "mqn märkt"? Min Google Fu sviker mig. Har inte läst artikeln i fråga med påståendet att vårt välstånd kommer med en enorm miljöbelastning stämmer ju.

   Självkontroll, oavsett bakgrund eller anledning, skulle jag vilja påstå är en bra grej och något världen skulle behöva betydligt mer av.

   Radera
  2. https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/dark-side-nordic-model-191205102101208.html

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ja, här hemma går det till överdrift med advents kalendrar, men har ju en öl kalender så ska väl inte klaga..

  SvaraRadera
 4. Precis så var det. Jag led alla helvetets kval när jag som grabb öppnade min julkalender och fick se en bild. Fy fan vad hemskt det var. Men det var bara att bita ihop. Man ville ju inte göra den äldre generationen besviken, de som inte fick någon ny bild att titta på varje dag.

  SvaraRadera
 5. Kör ölkalender fån Thisteds bryggeri. Lagom prisnivå till fantastisk kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången jag läser bloggen som jag blir avundsjuk.

   Radera
 6. Framtiden var iallafall bättre förr.

  Kockums kranen.
  Topplessmode (BD?)
  Saab
  Kärnkraft
  Levande landsbygd
  Riktiga gemenskaper
  Kommer ihåg segern över ryssland i hockey vm, alla racing och idrottshjätarna överst på pallen.
  Mm. Mm. Gav en vilja, en tro på något mer, en tro som i sin tur gav drivet att skapa en framtid att sträva efter.. det visade sig att "vi" gjort fel när vår civilisatoriska utveckling kan definieras av en julkalender. (Jo, jag köpte en för 980kr till min fru. Blir hon eller jag en bättre människa för det?)

  Vetskapen om vad som gått förlorat under den tid man varit med får en att undra hur det var tidigare. Vetskapen om hur det som gått förlorat negligeras och förlöjligas får en att undra hur tidigare epoker framställs. Återigen, - det enda som var bättre förr är framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "(Jo, jag köpte en för 980kr till min fru. Blir hon eller jag en bättre människa för det?)"
   Bägge! Exakt rätt avvägd prisnivå. Grattis. <3

   Radera
  2. Vilken tur att vi lever i framtiden från förr sett då ;)

   Radera
 7. Jag funderar mest på vem som köper alla kalendrar, finns noll intresse i familjen - ointressant för oss vuxna och barnen tappade intresse för julkalendrar och julbarnprogram sedan 8-9 års åldern. Är det verkligen populärt på riktigt?

  SvaraRadera
 8. Finns ju mest kalendrar med riktigt äcklig choklad föredrar bilderna 🙂.
  Jag tyckte en sak var mycket bättre på 80 och 90-talet - jag kände tilltro då till att världen skulle bli bättre och bättre vilket jag inte gör längre.

  SvaraRadera
 9. Samma här. Det har gått sådan inflation i julkalendrarna att till och med barnen tappat intresset. Antagligen behöver man tagga upp några nivåer till för att få dem intresserade igen. 1-200 SEK per lucka kanske?

  SvaraRadera
 10. Mina barn Har varsin papperskalender som kom som reklam i brevlådan. De tycker att det är jättekul med bilderna bakom luckorna. Tror minsann att det var bättre förr när det fanns vissa begränsningar.. jag försöker lära mina barn den hårda skolan ;)

  Bra tips med skogen, istället för att släppa av dem vid skolan som vi brukar kan vi köra vidare så att de måste gå genom skogen så som vi fick göra... Speciellt nu på vintern när det är mörkt och mysigt - ett sätt att bota mörkrädsla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, skämt åsido, vi funderar faktiskt på att de ska få börja gå de 300 meterna det är till skolan via en upplyst cykelväg varav ca 30 meter är skog. Istället för att vi ska behöva köra 2 km omväg varje morgon.

   Radera
  2. Hahaha. Så det var inte bättre förr fast det var bättre för det var inte lika bra som det är nu?

   Radera
 11. Jag tänker att bloggarn missar en given affärsmöjlighet här. Som landets ledande preppingbloggare borde han ju kunna licensiera sitt namn till någon typ av preppingkalender.

  Basicvariant: 24 småprylar a la Claes Olsson.

  De Luxe: 24 prylar av absolut högsta kvalitet + signerat ex av boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Borde sälja bra.

   Radera
  2. Eller för den som tror sig ha allt: ett scenario bakom luckan som man skall kontrollera att man kan klara.

   Radera
  3. Ingen dum idé. Jag har nog det mesta i en sådan kalender, men bra för de som är nya med konceptet, som inte vet var de ska börja.

   Radera
 12. Pappersjulkalander!? Vilken lyx!
  När jag växte upp bodde vi i en skokartong på motorvägen och istället för lucköppning fick vi nöja oss med en näve kallt grus att leka med.

  SvaraRadera
 13. Nej, nej. Papister vill till skärselden (som de hittat på) för att rena sin egen rättfärdighet inför Gud. Vi Lutheraner har ingen egen rättfärdighet (bara smutsiga trasor enl Luther) utan förtröstar helt på Kristi försoningsdöd på korset. Litesomprecis vad reformationen handlade om. Bägge kan dock äta chokladkalender.

  SvaraRadera
 14. I min barndom var det Sveriges Televisions julkalender vi fick var år. Minns de som tråkiga. Broster Broster, Barnen i Höjden och Långtradarchaufförens berättelser.

  SvaraRadera