Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2019-12-06 09:06

Inga skattesänkningar och inga höjda anslag om regeringen avgår

Om regeringen Löfven (S) väljer att avgå på grund av misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), så blir det eventuellt ingen ny statsbudget för nästa år. Det betyder bland annat att skattesäkningar som slopad värnskatt uteblir, och även att ökade anslag till försvar, polis, rättsväsende och alla de utlovade extra miljarderna till kommunerna går om intet.
Rosenbad och riksdagen.
Stefan Löfven (S) har hotat med att avgå om Eva Nordmark (S) fälls av V+M+KD+SD i en misstroendeomröstning. I så fall kommer sannolikt det inte heller läggas någon statsbudget för 2019.

Därmed uteblir i princip all den politik som regeringen lovat under året, både inom och utom den så kallade JÖK:en med C+L. Det blir inga extra miljarder till kommunerna, det blir inga ökade anslag till rättsväsendet och polisen, det blir inga höjda försvarsanslag. Och det blir inga skattesänkningar. Exempelvis kommer värnskatten bli kvar.

Samtliga progressiva, nödvändiga och vettiga reformer uteblir alltså.

Förra december klubbades istället en M+KD-budget, som regerats på under 2019. Frågan är om det finns budgetpropositioner framme denna gång dock, som man kan rösta om. Budgetproppen är lite mer komplicerad än ett papper.

Och vad en sådan proposition skulle innebära är förstås oklart.

Sedan kan naturligtvis S+MP i egenskap av riksdagspartier lägga regeringens budgetproposition även om regeringen avgått. Men varför skulle man göra det? JÖK-budgeten innehåller en massa progressiva och vettiga delar, som tvingats fram i förhandlingsarbetet av C+L, delar som S och MP aldrig skulle lagt på egen hand. Vill man ha mer socialism så struntar man helt enkelt i att lägga JÖK-budgeten om man avgått. JÖK:en är till för att S ska inneha statsministerposten, och dess förhandlade kompromisser kan man rimtligtvis strunta i om man har avgått.

Ironiskt nog kommer alltså det vara M som skjuter ett slopande av värnskatten i sank. Tillägg: Ser faktiskt ut som skattesänkningarna redan är klubbade, så det handlar om anslagsdelen.

Vad konsekvenserna blir för de hårdast pressade kommunerna om regeringens utlovade statsbidrag uteblir lämnas som en övning åt kommunstyrelser landet runt. En annan aspekt blir frånvaron av reformer och nödvändiga skattesänkningar när vi rusar vidare in i en lågkonjunktur.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Du har fel.

  Riksdagen har redan röstat igenom skattesänkningarna. Det skedde som del av rambeslutet.

  "Riksdagen sa ja till förslagen till utgiftsramar och inkomstberäkning i regeringens budgetproposition för 2020. Riksdagen antog också lagförslagen om ändringar i skatteregler i budgetpropositionen och sa ja till utgiftstaket för staten.

  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är ju bara ett rambeslut, inte en proposition till en faktisk lag.

   Radera
  2. Vad är det med "Riksdagen antog också lagförslagen om ändringar i skatteregler" som är oklart?

   Radera
  3. Det är i själva verket tvärtom mot vad du skriver. Man får skattesänkningarna (inkomstskatter kan bara ändras vid årsskiften), men slipper kanske regeringen.

   Radera
 2. Det kvarstår att rösta om olika utgiftsområden, men om du tittar på riksdagens hemsida kan du se att man redan hunnit rösta igenom en del av dessa, t ex rikets styrelse, kultur, tull etc. Riksdagen ska rösta igenom övriga utgiftsförslag kommande veckor, och det finns ingen majoritet för något annat förslag än regeringens.

  SvaraRadera
 3. S kommer att gå M/KD tillmötes och undanröja avgången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest sannolikt ja. Tror man inte är långt från att komma fram till nån kompromiss, t ex lägga in nån extra utredning el kontroll.

   Radera
  2. Westerholm är inne på samma spår och han har dessutom fortfarande relativt god insyn i S.

   Radera
 4. S har ett antal principer för att behålla makten. Gillas de inte, så har de andra principer. Klart det narciSsistiska maktpartiet hotar med "jaha, då får ni klara er på egen hand nu". De vet hur sossiga våra sk. borgerliga partier är...

  SvaraRadera
 5. Vad är det rent formellt som hindrar regeringen att lägga fram en budget? Vad hindrar riksdagen från att anta den? Inget!

  Den som tror att riksdag och regering bara kommer och sitta och strunta i att fixa fram en budget är mer än lovligt naiv. Vi fick ju en budget för 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora delar av budgeten är redan framröstade. Blogginlägget bygger lite på missförstånd om hur statens budget fungerar.

   Skattesänkningarna är redan genomröstade.

   Utgiftsramarna är redan genomröstade.

   Det finns en stabil majoritet för regeringens förslag för samtliga utgiftsområden.

   Budgetpropositionen är inte _en_ omröstning, utan många.

   Det finns ingen reservation från M eller KD som V kan tänkas rösta på för respektive utgiftsområde. Därför kommer den nuvarande regeringens förslag vinna.

   Radera
  2. Jo, men det jag ville poängtera att regeringen kan lägga fram propositioner och.går de igenom riksdagen så går de igenom. Är egentligen separata frågor fristående misstroendevota.

   Radera
 6. Bloggaren bör kanske inte ge sig in på områden han inte behärskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Bloggaren inte gjort det, hade vi gått miste om en liten förklaring - via Joakim - hur det fungerar. Är väl bl.a. lite av syftet med att läsa en Blogg som denna, att man via både inlägg och bra kommentarer själv ökar sin kunskap.

   Radera
  2. Typ som bostadsmarknaden och börsen.

   "Börsen är inte högt värderad":
   https://www.di.se/nyheter/mangmiljardarens-vandning-efter-fjolarets-borsflopp-borsen-inte-hogt-varderad/

   Radera
  3. Det är väl så att bloggaren provocerar lite - för att väcka uppmärksamhet och leda till diskussion. Antar att frågan om värnskatt kan engagera en del läsare :)

   Radera
  4. Ja själva blogginlägget är bara en ingång till en diskussion. Svaren hittar man alltid i kommentarsfältet.

   I alla fall på den här bloggen. Kvaliteten brukar variera lite hos andra.

   Radera
  5. Ja, bloggaren använder ju tveklöst samma taktik som alla andra, han är bara ute efter klick genom sina provocerande rubriker. Sen är det kommentarerna som är det roliga och där man kan hitta substans.

   Radera
  6. Nr perfect: eller bara roliga i andra fall;)

   Radera
 7. Nordmark är en kompetent partiledarkandidat och kommer av det skälet att räddas.

  Det är även av det skälet andra partier vill sätta åt henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl inga hinder att bli partiledare ändå, det kan rent av vara en fördel då denne kan distansieras från kommande politisk röra.

   Radera
 8. Om regeringen avgår (vilket jag inte tror), så kommer nog inte Sabuni ingå en ny uppgörelse. V+C+MP+S+C har 175 mandat så de skulle kunna göra upp på nytt, men det räcker med att någon i C vill ha Ulf och allt spricker.

  Löfven kan ju alltid låta riksdagen sparka ministern, och sen tillsätta en ny. Denne kan göra vissa kosmetiska förändringar som inte spelar någon roll. Ja, riksdagen kan fälla på nytt, men jag tror det kommer upplevas av allmänheten som man obstruerar.

  Oavsett så är det här en försmak av hur det kommer bli när regerinegen ska lägga fram förslag om "marknadshyror" och ändrade turordningsregler.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar om inte Ulf och Jimmie diskuterade upplägg/taktik för att fälla ministern/regeringen.

  Ulf behövde möta Jimmie privat (kanske ta i hand på det) för det inte skulle spridas till en vidare krets hur man planerar. Sen talade de säkert om gängbrottlisgheten också, men lite märkligt att deras samtal skulle ske just vara den här veckan.

  Det finns en hund begraven här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar rent taktiskt så har SD sedan länge sagt att man gärna fäller regeringen oavsett orsak. V tog upp frågan för två veckor sen. Det är inget man särskilt behöver diskutera i detalj mellan oppositionspartierna....

   Tyckte Ulf och Ebbas presskonf igår var ganska bra, med fokus på "Regeringen måste lära sig att riksdagen bestämmer". Det kommer bli kompromiss, ingen minister har fått avgå i en misstroendeomröstning, det är en stark signal om "nu får ni göra upp med oss".

   Radera
  2. Joakim Persson: I och för sig korrekt att Regeringen är underställd Riksdagen samt att jag svävar inte i minsta tvivelsmål om att Löfven och hans Regering är fullt ut medvetna om detta. ... Närmast av karaktären lyteskomik dock att ett sådant uttalande skall komma från Kristersson ... av alla!

   Radera
  3. Säkert, men nån måtta får det vara med att köra vidare med förslag som inte har riksdagens stöd. Det kommer en pudel i god tid innan tisdag från regering + samarbetspartier.

   Radera
  4. Skulle bli förvånad dock om pudeln görs av Löfven. Man har i nuläget skickat fram den mer mediabegåvade gruppledaren istället så det blir kanske hon igen.

   Radera
  5. Joakim Persson: Tack för replik men att det skulle resultera i en Pudel, i det ordets bemärkelse som vi vant oss vid, måhända ej är i utsikt ... däremot ett förtydligande om förnyat regleringsbrev eller liknande finess efter intern uppgörelse inom regeringsunderlaget och kontakter med M+KD.
   Där finns i dagsläget ingen majoritet i Kammaren för att fälla Regeringen och Regeringen önskar sannolikt mest av allt arbetsro för att de facto kunna regera utan ständiga pajaskonster från diverse håll och kanter.

   Radera
  6. Absolut chief karlsson, och då är det synd att man tvingas dra fram misstroendehotet för att regeringen ska gå riksdagen till mötes, samtidigt som regeringen spelar förvånad över att V inte är en dörrmatta...

   Radera
  7. "Det är inget man särskilt behöver diskutera i detalj mellan oppositionspartierna.... "

   Det är jag inte säker på.

   Som strateg måste man tänka längre än vad man vet idag. Det intressant är inte nästa drag utan de drag som kan komma därefter. Man vill inte bli inmålad i ett hörn och om man snackar ihop sig så kan man öka chanserna att man framstår som vinnare.

   Exempel, hur ska man kontra om S lägger fram en viss kompromiss. Ska man fälla allt som regeringen kommer med eller bara ditt eller datt.

   Radera
 10. M förhandlar inte.

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/m-forhandlar-inte-med-regeringen-om-af

  SvaraRadera
 11. När är super-kaos-oreda onröstningen tänkt att hållas? Den är inte ens spikad ännu?
  fegisarna i V kommer inte genomföra den, och om de gör det så kommer inte S intelligentian att avgå.

  Eller så avgår dom i tron att dom gynnas, och kanske det. Det kanske blir mindre dåligt. Det är bättre med nyval nu, om man kan skylla det på kaos-brunblåa lägret. Och innan SD vuxit sig ännu större och fler sossar hunnit lämna S.

  SvaraRadera
 12. Vad vi förhoppningsvis kanske skulle kunna få istället är bemannade gränskontroller så vi slapp få in så mycket folk som inte har något här att göra. Det räcker med bara flyktingar.

  SvaraRadera