Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-11 13:40

Inflationen fortsätter stiga - Riksbankens höjning säkerställd

Inflationen fortsatte att stiga och den fallande trenden det senaste verkar bruten. Detta gör att Riksbankens förväntade räntehöjning nu kan anses helt säkerställd och styrräntan reporäntan kommer därmed höjas med +0.25 procentenheter.
KPIF 199801 - 201911. Data: SCB
KPIF-inflationen fortsatte att återhämta sig och den fallande trenden det senaste året verkar därmed bruten. KPIF kom in på +1.7% i årstakt, upp från 1.5% i oktober, och KPI steg till 1.8% från 1.6%.

Elpriser och priser på kläder drog upp infaltionen den senaste månaden, medan billigare resor drog ner inflationen, sannolikt på grund av den starkare svenska kronan.

Den allmänna bedömningen är nu att Riksbanken därmed går vidare och höjer reporäntan med +0.25%, då inflationen följer den svenska centralbankens prognoser, som låg till grund för tidigare kommunicerade planer att höja räntan.

Kronan stärktes kraftigt mot dollarn, som fallit nästan 0.94% under dagen, uteslutande efter inflationsbeskedet i morse. Euron föll 0.82% mot svenska kronan, norska kronan har fallit 1.10% och det brittiska pundet tappade 0.88%. Danska kronan föll 0.96% mot den svenska. Beslutet att tidigare i höst avveckla det mesta av de utländska obligationspositionerna ter sig således korrekt än så länge.

Marknaden förväntar sig nu en svensk räntehöjning, och kommer inte den lär det bli en kraftig motreaktion.

Det är en intressant marknadslogik att stigande inflation stärker svenska kronan, men det beror alltså på förväntningarna om en kommande räntehöjning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Just in Time. (Fast är Time tillåtet här, ja med tanke på vad de nu hittat på).

  Blir nog bra med höjd ränta.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar ju inte om huruvida någon är bra eller dålig, utan snarare känd och omtalad. Men ja, det känns fortsatt vrickat att utsätta barn för sådant.

   Radera
 2. 1938 Valde TIME en annan person till Person of the Year.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pfft, Stalin blev vald både 39 och 42.

   Radera
  2. Skön lista som underbarnet har hamnat på. Putin och Trump är också med. :)

   Radera
  3. Men vi alla valdes 2006 om ni kommer ihåg det så då är vi alla på samma lista ;)

   Radera
 3. Gammalt ryskt skämt!

  Centralbankschefen intervjuas i tv:

  -"Så, hur kommer det sig att rubeln stärkts så mycket på sistone?"
  -"Ber om ursäkt, jag har varit på semester en månad"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kör ett till:

   -Hur kan du längta tillbaka till Sovjetunionen, minns du inte de psykiatriska straffen t ex?
   -Nej, det utsätts jag ju för varje gång jag slår på TV:n!

   ("de psykiatriska straffen" avser vanan att låsa in dissidenter på mentalsjukhus bland en massa "äkta" mentalsjuka)

   Radera
 4. Va sa smålänningen när han va i Ryssland o beställde mat i korvkiosken 1942 ? - Finns där moskvar ?

  SvaraRadera
 5. Nån större inflation i SEK är nog inte att vänta. Vi är nog tyvärr fast i en svag valuta, med tragiska följder såsom ytterligare segregering, större klyftor, högre bostadspriser där folk vill bo. Bra skolor vs dåliga skolor, bra sjukvård för de som kan betala för det. Det ser faktiskt inte så bra ut, enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du att segregation, ökade ekonomiska och sociala klyftor samt stora skillnader mellan olika skolor kan skyllas på en relativt svag valuta?!

   Radera
  2. Penningpolitiken är ju mer eller mindre en statlig överföring av pengar från fattiga och medelsvensson till rika. Så ökat segregation är väl ett rimligt resultat.

   Radera