Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-17 13:45

Historiska varsel och kriser i Sverige 1981 - 2019

Nedan följer en graf över varslen i Sverige sedan 1981. Grafen visar rullande tolv månaders varsel.
Tolv månaders rullande varsel 198101 - 201911. Data: Ekonomifakta

Man kan tydligt identifiera fem avklarade kriser ovan, där 90-talskrisen och IT-bubblan ledde till flest varsel, medan dubbelkrisen finanskrisen och skuldkrisen tillsammans innebar en större kris än 90-talskrisen, varselmässigt. Tillsammans innebar dessa 522 431 varsel, där skuldkrisen faktiskt slog hårdare än finanskrisen, tack vare mer utdragna primäreffekter. Dvs om man låtsas att skuldkrisen inte orsakades av finanskrisen och egentligen bara var dess förlängning.

Med avgränsning på helår för varselvågen innebar de olika kriserna följande varselmängder.

80-talskrisen (81-84, började innan det finns data) 191 662 varslade
90-talskrisen (1990-1994) 502 654 varslade
IT-kraschen (2001-2005) 323 913 varslade
Finanskrisen (2008 - 2010) 255 539 varslade
Skuldkrisen (2011 - 2015) 266 892 varslade
??-krisen (2019 - ) 45 486 varslade än så länge

Att justera för Sveriges befolkningsstorlek lämnas som en övning till läsaren.

Ovanstående graf justerar bort säsongseffekterna genom sin tolv månaders summa, och visar därmed tydligt trenderna. Rådatat blir istället som nedan och svårare att se trenderna i.
En månads varsel. Data: Ekonomifakta
Bland det intressanta är hur extremt snabb finanskrisen var. Varslen exploderade på bara några månader, och upphörde sedan rätt tvärt när de statliga sedelpressarna och krisräntorna gjorde sitt och vår sköna nya krisfria värld gjorde sitt intåg. Man behövde bara lära sig hantera skuldbubblan i den efterföljande skuldkrisen för att därefter gå in i krislöshetens tidevarv. Fast nu har varslen tagit fart igen. Får se hur vi ska hantera det denna gång.

Den som tror på siffermagi kan notera att kriser verkar bryta ut runt decennieskiften. Om lite drygt två veckor är det år 2020.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Under finanskrisen jobbade jag som KAM/projektledare. Hade en kund som hade personal uthyrd för ett av de större byggbolagen( tänk Skanska, ncc).
  De ringde och sa att deras personal hade blivit hemskickad då kunden fått sin kreditlina indragen på banken och stod inför konkurs inom 2 månader om det inte skulle vända.

  Då pratar vi alltså om företag som bara månaden innan kunde anställa en person rakt från gatan för att stå som hantlangare på byggen.

  "Min" kund gick faktiskt i konkurs innan 2008 var slut då de var stående med personal med uppsägningslön men inga inkommande intäkter.

  SvaraRadera
 2. ”??-krisen (2019 - ) 45 486 varslade än så länge”
  Så vi har alltså en kris just nu?
  Börsen och bopris (t.o.m boprisförväntningarna) går som tåget. På mitt jobb anställer vi t.o.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, företagen går bra och anställer tills de inte gör det.

   Radera
  2. Jag har varit med på börsen sen -86. Både år 2000 och 2007 kom nedgången som en total överraskning. Allting sa bara upp upp. Men på några dagar ändrades allting. 2007 prickade jag nedgången. Ett ras från strax över 1300 till ca 550 i OMX30 index. Historien brukar upprepa sig och nu börjar mönstret kännas igen. Men vem vet?

   Radera
  3. Japp, för de flesta var det en total överraskning. Man kunde visserligen hävda att bolagen var övervärderade år 2000, men många IT-bolag är enormt mycket mer övervärderade idag än då - då kanske de hade miljardvärdering, idag kan man på en idé värderas till hundratals miljarder.

   Radera
  4. Till skillnad från 2001 så drar de stora bolagen också in stora pengar. Ex, Google revenue 2018: $136,8bn, FB revenue 2019 c:a $75bn, Microsoft revenue 2019 $125,6bn. Med god tillväxt dessutom.

   Men sedan finns det ju också många, många nyavlade unicorns som knackar på dörren. Rena skämt som WeWork undantagna så kan jag tänka mig att många av dessa kommer att ha det knackigt om de inte köps upp. Uber var ju enormt haussat innan börsnoteringen men nu börjar man tydligen fråga sig en del obekväma frågor om lönsamhet. Osv.

   Den dag Google eller motsvarande inte längre räknas som tillväxtaktier kan man naturligtvis vänta sig en radikal omvärdering av aktiekursen även där.

   Radera
  5. Ifall det Är 45 tusen på ett år som blivit varslade och om det fortsätter i samma tempo så har vi ungefär ett lika stort varsel som under skuldkrisen d v S en kris som man knappt kände av.

   Radera
  6. Nej Mr Perfect denna ggn är det annorlunda. Men detta är ngt som kokats sen 60 tal på många sätt, andra kom i mitten av 80 tal, mer saker tillkom under krisen 90-93.
   Efter det har det varit rena finansmekjkande saker, det är ingen felaktig verklighet utan felaktig tanke om finans. IT krisen, 2007-2009, 2011-2014.
   Och uppgången med Trumps taxcuts.

   Radera
  7. Fet och fluffig:
   Förstod ingenting av det du skrev. Psychos/fylla på kvällskvisten?
   Menar du att århundradets krasch kommer snart?

   Radera
 3. https://www.gp.se/ekonomi/skulle-lugnat-ner-sig-fortsatt-mycket-%C3%B6vertid-p%C3%A5-volvofabriken-1.21544365

  Ja skär man ner på personal får dom återstående jobba ihjäl sig. Tur att det är lågkonjunktur nu och inte högkonjunktur för då hade man väl fått jobba dygnet runt istället =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goofy: 2017 års siffror, till vilka jag så här i hastigheten inte kan ge en referens utan endast hänvisa till mitt minne, sade att övertidsuttaget i Sverige som helhet samtliga branscher offentlig så väl som privat sektor, under det året motsvarade 114.000 heltidstjänster på helårsbasis.

   Radera
  2. Hur ser siffrorna ut idag?

   Radera
  3. På mitt jobb går snacket så, mindre personal ska göra ungefär lika mycket. Funderar på att förekomma dem genom att ta ett par år ledigt tills krisen är över.

   Radera
  4. Goofy: tack för replik! I anledning av Din fråga så hittade jag en rubrik i SvD Näringsliv från förliden augusti där hävdas att övertidsuttaget i timmar gått ned med cirka 20% under en tvåårsperiod men att antalet övertidsarbetande personer ligger på samma nivå som tidigare. Med andra ord i dagsläget att övertidsuttaget motsvarar 90.000 helårstjänster.

   Radera
  5. @Dava: Så är det idag. Känner igen det. När man inte kan få organisk tillväxt längre så är det uppköp och personalreducering som gäller.

   @chief karlsson: Det kan ju också vara så att med tanke på att det finns 281 000 fler anställda idag i Sverige jämfört med 2017 kanske övertidsuttaget minskat (källa SCB) men jag vet inte. Finns nog många olika förklaringar. Det känns i alla fall inte som att någon avmattning kommit riktigt än.

   Radera
 4. Många av mina grannar har blivit arbetslösa, tydligen, i en del fall har båda makarna blivit av med jobbet samtidigt. En del har fått erbjudanden att få gå i pension tidigare med lite extra. Min arbetsgivare har också sparkat folk med kort varsel. Min hemkommun går back och kommer att sparka en del eller dra in på vikarier, istället för skattehöjningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, var är detta?

   Radera
  2. Branscher som flygresor, it, bank....

   Radera
 5. Glöm resultatrapporterna för 2019. Vad bolagen tjänat hittills i år är gårdagens nyheter och har inget med läget 2020 att göra.

  Titta hur orderböckerna ser ut för 2020.

  Väntar på rean...

  SvaraRadera
 6. Kan jag få döpa nästa kris? Lågräntekrisen. Eller Minusräntekrisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiat-krisen är väl inte helt otippat.

   Radera
 7. Vi hade en bjudning i helgen med lite andra barnfamiljer. Där en jobbar med att sälja hårdvara till industrin. Bolaget är internationellt men jag tror han bara är verksam i sverige.
  Iaf jag frågade lite snabbt om hur det går, aktat att industrin verkar gå så dåligt osv.
  Svaret var att de växte två siffrigt 2018 och verkar göra det även 2019.
  Dvs han har ju örat mot industrin och verkade väldigt posetiv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbar också mot industrin i främst norden. All time high 2019, stark orderingång inför 2020 och ska anställa minst en till utöver de två vi redan anställt.
   Nu är vi produktmässigt nischade mot en rätt bred industriell marknad inkl sopförbränning vilket gör att vi inte har känt av kriserna så farligt tidigare. Kollegorna och dotterbolagen inom andra sektorer mot industrin ser heller ingen inbromsning, inte under det närmaste året i alla fall.

   Radera
  2. Intressant att höra
   Tack för det

   Radera
  3. Men varför skulle saker gå dåligt för att det "går dåligt"?
   Om jag säljer atoumatiska bilbyggarobotar som kan ersätta 10 man för 3 mans kostnad kommer jag ju sälja än mer till en industri i kris, om de kan visa spreadsheets på hur de nu sparar sju löner?

   Radera
 8. Titta på hur det ser ut för stora aktörer som är tidiga i konjunktursvängningar, tex. kommersiella fordon och anläggningsmaskiner (Volvo tex. med 46% fall i orderboken i Q3, men även Navistar i US som just skrivit ner resultatförväntningarna inför 2020).

  SvaraRadera
 9. Jag har haft aningar om att detta kan komma och håller därför att sadla om i ett yrke som är okänslig för lågkonjunktur, Kyl & Värmepumpstekniker... Alla behöver kyla och alla behöver värme. Vid högkonjunktur köper folk nytt, både privat och offentlig verksamhet, vid lågkonjunktur så är folk mer måna om att laga prylarna... tror jag valt rätt!

  SvaraRadera