Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-12-25 06:45

Gulag återinförd - rysk dissident skickad till arktisk militärbas för värnplikt

Putinregimen har återinfört Gulag-systemet för politiska dissidenter genom den ryska värnplikten. En av oppositionsledaren Aleksej Navalnys medarbetare mot korruption har hämtats av militär och placerats på en isolerad luftförsvarsbas på den arktiska ön Novaja Zemlja. Han fördes bort från hemmet, fråntogs sin mobiltelefon och flögs till basen.
Ryska duman.

En oppositionell programledare och medarbetare till Navalny, med ansvar för Navalnys anti-korruptions Youtube-kanal, har gripits och bortförts av rysk militär. Han har tidigare gripits och fängslats av regimen, men försvann denna gång spårlöst.

När advokater lyckades lokalisera vart den försvunne programledaren tagit vägen var han redan nästan 6 000 km bort rapporterar New York Times och Moscow Times, och är placerad för tjänstgöring på en arktisk luftförsvarsbas på den strikt avspärrade helt militära ön Novaja Zemlja i allra nordligaste Ryssland, långt från all civilisation och helt utan möjligheter att lämna annat än genom militära transporter. I den mån han överlever - de ryska stridskrafterna är kända för sin pennalism, misshandel, våldtäkter och övergrepp. Och en olycka händer lätt i -40 och snöstorm.

Han ska ifråntagits sin mobiltelefon och flugits separat i ett flygplan till basen, där han kommer hållas i den ryska värnpliktens två år om han överlever.

Om han skulle försöka vägra kastas han förstås i fängelse som desertör, fosterlandsförrädare och fanflykting. Man kan förmoda att fler oppositionella, journalister, dissidenter, människorättsaktivister och deras försvarare inom kort kommer kallas in till militärtjänstgöring på isolerade platser...

Putinregimen har via agerandet över en natt återinfört Gulag-systemet med godtyckligt frihetsberövande för dissidenter och opposition, med tillhörande straffarbete på isolerade och otillgängliga platser. Denna gång under täckmantel av värnplikten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Är inte detta något vi själva borde överväga med ökade redan höga kostnader för framför allt återfallsförbrytare och tunga våldsförbrytare? Det finns ju bara så mycket pengar och personal som det finns liksom. Kan tycka detta borde satsas inom vård och skola istället, även förebyggande. Fängelse skall väl vara något man inte vill tillbaka till? Sen blir det aldrig lika kallt som Gulag i Sverige ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo för kriminella. Sverige bör nog skaffa fängelser aom inte är så trevliga typ halsjärn fastkedjaade ien nedlagd gruvgång. Men det är inte detta som detta inlägg handlar.
   Den här mannen har inte blivit dömd för något men då man uppenbarligen själva inom de ryska statsapparaten anser att militärtjänstgöring i den ryska försvarsmakten inte är så trevlig så är det ju perfekt att använda som bestraffningsmetod. Endast 11% av en årskull kallas normalt in per år. Antar att de mest består av söner och barnbarn till partitoppar och lokala partipampar kort sakt bara toppen av de bästa av de bästa. Och så denna stackare då.

   Radera
  2. Elitens barn slipper värnplikt. Den är ett helvete på jorden i Ryssland.

   Radera
  3. Va, vilken chock. Undandrar de sig sin plikt mot fosterlandet. Så kan det väl inte vara? Trodde de med glädje skickade sina barn i döden på hemmaplan.

   Jo det är ju en tradition sen kommunisttiden att partipampar och andra i samhället viktiga personer slipper.

   Radera
  4. Va!? Har eliten även i Ryssland privilegier som inte vanliga medborgare har? Shit va sjukt, trodde detta bara förekom i övriga världen och inte i en av världens mest korrupta stater😁

   Radera
  5. Att outsourca fångvården till lågkostnadsländer torde vara en bra lösning nu när det är kö till fängelserna

   Radera
 2. Det borde väl vara möjligt att avtala med den ryska fängelseadministrationen om att farma ut grova återfallsförbrytare från Sverige (Obs! Ej "svenska") till den? Med betalning i EUR till konto i Schweiz?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle nog vara möjligt att göra detsamma med NordKorea, man bör liksom utnyttja att Sverige är ett av få länder med diplomatiska kontakter där. De tar säkert emot dem gratis till sina arbetsläger.

   Radera
 3. Var finns dissidenterna i Sverige?
  De finns såklart, bara att jag missat dem.
  Liksom jag missat de ryska ubåtskränkarförnekarna.
  Tips?, bildning behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Sverige inte är en totalitär regim saknar vi den typen av politiska dissidenter som åsyftas i just detta sammanhanget.

   En vidare definition av dissident är ju "[...] en person som aktivt motarbetar den rådande ordningen" och sådana har vi gott om överallt.

   Radera
 4. Av respekt för dem som genomlevde eller dog i Gulag skulle jag vara mycket försiktig med att göra sådana paralleller. Jag har vänner och bekanta som är rättsvidrigt fängslade i Ryssland, men jag inser ändå att det är skillnad på nu och Stalin tiden. Att det som hänt kan vara en indikation om en upptrappning är en annan sak, men inte att vi har något som är i närheten av vad Gulag står för.

  Med tanke på hur många farliga regioner det finns inom federationen, särskilt i områden med infiltrerade terrorgrupper, vilket även radikaliserar och korrumperar det lokala styret, sker det förhållandevis få mord på journalister. Generellt är det för hälsa och liv relativt ofarligt att kritisera Putin och ledande toppolitiker i Moskva. Det har skett 2 mord de senaste 5 åren. Riskerna ökar när grävande journalistik inkluderar korrumperade polistjänstemän och lokala politiker.

  Eftersom operationen är genomförd ganska klumpigt och att Ruslan Chaveddinov självt kunnat ringa och berätta om vad som hänt, undrar jag om det inte kan vara ett "test". Huvudsyftet är ju troligen ändå att han inte ska kunna skapa opinion och stärka protesterna mot rättsprotester mot vissa av dem som deltagit i Moskva-demonstrationerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till slut är alla kritiska journalister mördade, och resten har slutat våga granska regimen. Mordkampanjen har fungerat.

   Radera
  2. Det finns en bättre sida med fakta kring journalisters situation: https://cpj.org/

   Det många missar är att den svåraste situationen för journalister var efter Sovjets fall, under Jeltsins presidenttid. Det har varit stabilare och säkrare under Putins och Medvedevs tid. Än mer tydligt är det väl fr o m att Tjetjenien kriget tog slut, än om det just är i dessa regioner där faran fortfarande är som störst.

   Vi behöver inte falla in i retorik. Ryssland har en mångfald journalister, statsvetare, jurister och andra, vilka ständigt och publikt kritiserar den nuvarande makten hårdare än vad ens du gör. Sverige har aldrig varit särskilt duktigt på att bevaka Ryssland och i nuläget finns det mig veterligen i media ingen verkligt bra bevakning. Nu spelar det inte så stor roll för mig då jag språket inte är en barriär och jag både har direkta kontakter och tar del av rysk media.

   Radera
  3. Sedan skiljer sig det ryska psyket från det svenska. Det ryska folket som helhet har en förmåga att existera och t o m prestera bra i extrema förhållanden. "Sluta våga" är en i mina ögon något tveksam slutsats, än om det kanske är det som vissa hoppas på, utan det handlar nog mer om: är det värt mödan och finns det någon/något som är så värdefullt att kollektivt sluta sig samman för att försvara.

   Naturligtvis spelar statskontrollerad media sin del. För den +35-åriga befolkningen lever traumat av 90-talets "liberalism" kvar. Utöver ser väl befolkningen inget verkligt alternativ i dagsläget.

   Radera
 5. Jag tror att i dagens Sverige så är det väldigt få som har lust och tid för rysskräck, möjligen en mindre skara NATO-ivrare och personer som vill se svensk upprustning, andra vill hitta något annat lämpligt att polarisera debatten kring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, våldtäkten på Ukraina (Krim, Donetskt, Buk-missler mot trafikflyg, 10.0000 döda), simulerade kärnvapenattacker mot Sverige (Ryska Påsken), utbyggnad av offensiv missilkapacitet längt längst i västligaste provinsen Kaliningrad Oblast och missilövningar med aviserad nedslagsplats 60 km från Karlskrona stads centrum 2019.

   Finns bättre sätt att bygga internationella relationer och respekt på.. Idioterna i Kreml kör på i de gamla hjulspåren att fruktad = respekterad.

   När det talas om att NATO skulle vara något som ringar in/hotar Ryssland så kan man ha i åtanke att NATO inte är en angreppsallians. Det är en försvarsallians. Typ skulle tex turkarna få för sig att sänka några ryska örlogsfartyg i Svarta Havet som någon sorts markering och hamnar i trubbel med Ryssland så finns det ingen mekanism som gör att Nederländerna, Portugal etc. har att backa upp turkarna. Om det vore tvärtom så är däremot RF mycket, mycket illa ute. Därav angrips bara stater som inte anses kunna klara ut sitt försvar.

   Ryssland vill ha en möjlighet att kunna hota och våldta andra stater. NATO-medlemskap motarbetar hot och våldtäkt, men har ingen offensiv roll, bara försvar. Ändå vill Ryssland ha bort NATO trots att NATO inte kan angripa bara försvara.

   NATO hindrar Ryssland att agera offensivt, hindrar Ryssland att attackera och annektera Baltikum. Det är Kreml gramse över.

   Ryssland viftar mest för syns skull mot Väst och skulle aldrig riskera sin existens för aggresiv konflikt med NATO-stat. Den verkliga rädslan i Kreml handlar om Kina. Om man flexar med musklerna mot Väst så visar man att man är salta gossar som inte minsann backar. Det vill man att Beijing skall se utan att det riktats mot Beijing för det vore direkt undergångsstrategi för Ryssland.

   I grund är dock Rysslands roll som stormakt inne på sina sista decennier. Med bara 143 miljoner invånare och fossila tillgångar är det nedräkning under nuvarande förhållanden. Det vet Putin och Kreml. Att återställa Sovjetimperiets omfång skulle potentiellt kunna ge en storlek på mer mot över 200 miljoner.

   I jämförelse med USA 335, EU 450 (utan UK), Indien 1.400 och Kina 1.400. EU kommer troligen att påverkas mer åt det federala hållet efter UK:s utträde. Federalt försvar med fransk kärnvapenkapcitet - hur långt bort med UK ur bild?

   Bäst före datumet är satt för nuvarande varianten av Putins Kremliner.

   Alternativet är inte svårt. Ett RF som byggde på pålitlighet och dialog skulle givit respekt, ett närmande med EU och RF hade över tid blivit en ledande stat inom EU. No more skiträdd för Kina, No more kattmat för fattigpensionärerna i Jekatireneburg.

   ....men nä, den nivån på insikt saknas i Kreml..

   Radera
 6. Vi har ett svenskt motsvarande fall,

  Bilyana Martinovski, före detta affilierad docent på Stockholms universitet, blev gripen och bortförd på grund av sina åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. förhördes på polisstation och släpptes ett par timmar senare. Ja det var ju verkligen ett motsvarade fall det.

   Det nya gulag = prata med några poliser i ett par timmar på en svensk polisstation. Passar man sig inte jävligt noga lär de inte ens bjuda på kaffe.

   Radera
  2. Manipulated news alert?

   Radera
  3. Ja är det inte granskat i statliga SVT/TV4 eller av DN så har det givetvis inte inträffat eller har sån dignitet att det ens är värt nämna.

   Radera
  4. Säkert att inte George Soros har med saken att göra, Multiple Miggs?

   Radera
  5. Innan du svarar på det så är du just nu några millimeter från att tas bort från vitlistan pga bristande kvalitet. Föreslår att du håller svärjandet och konspirationsnötandet till andra forum.

   Radera
  6. Ska SVT/TV4/DN börja rapportera varje gång en person tas in på förhör ett par timmar hos polisen?

   Radera