Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-06 16:17

Fredagsmys: Putin - ett skitpapper

Dags för ett kort fredagsmys igen. Inhandlade lite papper när jag var i Ukraina. Lite boktrivia nedan.
Putin på papper.
Nåja, bara en skitsak. Ur kulturell kontext får man komma ihåg att tillmälet om Putin här är att anse som nedsättande och ett negativt kraftuttryck i enlighet med svordomsspråket mat, inte en fråga om vad man ska stoppa i rumpan. Kontexten är således att torka rent skit med Putin, och inget annat.

Finns iaf att köpa mest överallt vid turistställen i Ukraina.

För övrigt fick jag stryka i princip allt bruk av direktöversatt mat i Höstsol och Höstregn, då det uppfattades som tämligen obegripligt för en svensk och drog ner intrycket av boken. Synd, då det annars var många fina direktöversatta svordomar med gott om anatomiska uttryck och kombinationer av handlingar, och då betydligt mer avancerat än suka blyat. Eller som min reaktion på det hela var: Blin! (direktöversatt: Plätt!) Grunden till att lära sig ett språk är förstås att lära sig svära på det, eller åtminstone förstå när någon svär åt dig så du hinner inta defensiva åtgärder.

Trevligt fredagsmys på er.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. "Blin".. Boris lilla ryskalektion på Youtube ÄR verkligen komplett! Kompott, tovarich!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är en fin liten introduktion till enkla ord.

   Radera
 2. Jag är inte helt och hållet med här, enbart "mat" i sig kan ju knappast utgöra en svordom, även om "еб твою мать" förstås i högsta grad gör det...?

  För övrigt tycker jag det är intressant att de båda antagonistländerna USA och Ryssland har så lika smak vad gäller svordomar, jfr "motherfucker". Man kan undra om även Kina har något liknande men så långt sträcker sig inte mina språkkunskaper...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, "mat" är begreppet svordomsspråk. Sedan kanske ryskan innehåller en ... bredare vokabulär än motherfucker. Det finns ju trots allt så många mer saker som är kroppsvarma eller åtminnstone ännu inte likstela än morsor.

   Radera
  2. Aha, nu börjar jag begripa vad Kompromat betyder.

   Radera
  3. På tal om "morsor". Det var väldans längesedan Bend Over skrev något. Har jag missat att han blivit svartlistad?

   Radera
  4. Han är inte svartlistad. Han har väl tröttnat på att kommentera? Vet ej.

   Radera
  5. Men ErikG är ju tillbaka. Ang BD så såg jag i nyheterna i dagarna det här så vi kan gissa var han håller hus:
   https://mobil.vt.se/nyheter/gonorr-pa-frammarsch-i-danmark-om6409436.aspx

   Radera
  6. Bara en undran av en något mindre vetande, är det någon skillnad mellan att vara svartlistad eller inte vitlistad?

   Radera
  7. Vad gäller BD så kanske han har hittat en annan plattform för att få sitt bekräftelsebehov tillfredsställt. Att googla precis som jag och andra, och därmed verka insatt och kunnig om allt, och dessutom vara rolig är rätt jobbigt. Speciellt om man känner att man måste producera kommentarer på precis allt, så min gissning är att han hittat grönare gräsmattor där det är lättare att så sitt mentala vildhavre på.

   Min personliga specialitet är att producera en analys med knorr, utan att anstränga mig, som jag anser är mest för arbetare som röstar på S.

   Radera
  8. Jag glömde förstås tvetydighet.

   Radera
  9. Jag, 2005:
   Swearing by/at mothers used to be perfectly non-existent in Swedish. The preferred area was not for example religious entities, like God and his family, but mainly the underworld and its inhabitants.
   Nowadays, I’m sad to say that the 他妈的 ta made / ёб твою мать type has been introduced and is increasingly used among young people. To me, it is disgusting, and not even carrying a fraction of the force of Hell and its occupants.
   OTOH, the 他妈的 seems to have been diluted into meaninglessness, like the famous case of the USAian college girl’s “Shit, I stepped in the poopoo.” There’s an interesting short story by no less than Lu Xun, from 1925, on the Chinese expression. Unfortunately, I have it only in a Swedish translation from 1974, so I don’t know where to find the original.
   Annan kommentar:
   A copy of the original Lu Xun essay is here:
   http://www.havebook.com/book/mingjiafengcai/mingjia/luxun/tmd.html
   Ta made ("hans mammas")är nog en förkortning av cao ta made bi (f*** hans mammas f***a).

   Radera
  10. Man kan förmoda att ett språk med 6 kasus som ryska har en rikare form av pejorativa uttryck jämfört med svenskans, i värsta fall upp till 3 kasus. Bara att suga i sig att svenska är ett enkelt språk, kanske t.o.m. trivialt. Ju mer komplicerat ett språk är desto mer kräver det av dess utövare. Och vi svenskar är i underläge i jämförelse med nästan hela världen, kanske är vi rent av korkade. Ja, så illa är det ställt.

   Radera
  11. Frågan om kasus är inte helt okomplicerad: "...stor oenighet om hur många kasus vissa språk har; till exempel har svenskan allt från inga till tre kasus beroende på vem man frågar."

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kasus

   Radera
  12. Rysktalande uppfattar ofta svenska svordomar som ganska tama eller t o m "gulliga". Serberna ska för övrigt vara ett strå vassare på att krydda vokabulären. Även icke rysktalande ifrån f d sovjetstater blandar ofta in ryska svordomar, vilken kan låta ganska märkligt när två väldigt olika språkmelodier möts som lettiska och ryska.

   Ryska svordomar är lite av ett eget språk, vilket gör det svårt att översätta. Det oöversättliga suddar ibland ut den humor som ryssar ofta förmår att fläta in det mest becksvarta. Som ett exempel kan jag nämna en incident där jag och min fru gick för att se Leviatan av Andrej Zvjagintsev. Dialogen i filmen är emellanåt galet rolig och vi klarade oss inte ifrån att gapskratta, vilket minst sagt tedde sig fånigt bland den gravallvarliga publiken.

   Språk är svåra att översätta, för även om orden blir de rätta är det inte säkert att det återger andemeningen. Inte sällan övertolkar vi svenska ryssars uttalande, något som de ibland tycks vara medvetna om och finner humoristiskt.

   Radera
 3. Var beställer man sånt toapapper? Finns det även med Trump, Xi, Erdoğan och Kim på? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Googla och du skall finna vad du söker...

   Radera
  3. Det gjorde jag och det närmsta jag hittade var en photoshoppad variant från twitter.

   Radera
  4. Öh, testgooglade på "toilet paper trump" och fick 15 600 000 träffar varav alla första var butiker som sålde just det.

   https://www.temashop.se/donald-trump-toiletpapir?gclid=CjwKCAiAlajvBRB_EiwA4vAqiDCDqgYGGAQyHdPu64d1knK4KPip8R6JZHfTHG_hKQvbaqA7DxigORoClpUQAvD_BwE

   Radera
  5. Ibland undrar jag om internet har nått fram till alla, eller om de fortfarande känner att de behöver fråga om självklarheter som andra fattat för decennier sedan.

   Radera
  6. Trump ja, om du förstår latinska alfabetet så ser du att jag efterfrågar Erdogan.

   Radera
  7. Tim, jag gjorde samma sökning på "toilet paper erdogan" och fick 1 180 000 träffar.

   Första klicket...
   https://www.georgianjournal.ge/world/29596-world-famous-politicians-on-toilet-paper-the-ultimate-mockery.html?rnd=1552771455.699

   Tim, antingen är du en Erdogansk medlöpare, eller bara enfaldigt imbecill. Det du säger on-line kan lätt kollas av vem som helst, till exempel jag. Och ändå försöker du att ifrågasätta fakta. Av ren medmänsklig svensk naiv snällhet tippar jag på att du bara är lite efterbliven.

   Du får gärna förklara dig om du vill, jag är i förväntsnsfull idel öra.

   Radera
  8. Hade du läst faktiska artikeln du länkade (hur man nu beställer från nyhetsartiklar) hade du sett att det handlade om Putin.

   Radera
  9. Tim, uppskattar att du kontrollerar allt på internet. Du är samhällets stöttepelare. "keep up the good work" som jag brukar skriva på Swish till de som jag sponsrar.

   Radera
  10. Jag är genuint intresserad av att hitta sådant toapapper, därför tittade jag självklart på länken.

   Radera
  11. Ibland undrar jag om lite vanligt hyfs och social förmåga nått fram till alla, eftersom de fortfarande känner att de måste vara dryga och sarkastiska mot andra i sina bloggkommentarer. De flesta jag känner har förstått det där i decennier, men vissa behöver lite extra tid på sig.

   Radera
  12. Lillstrumpa, De stora grabbarna har bara lite kul. Låt dem hållas.

   Radera
 4. Cornu:
  Urstarka jobbsiffror från USA! Vad fan hände
  med den hemska lågkonjunkturen!?

  SvaraRadera
 5. Av bilden att döma ser det ut som att Herr Putin lider av akne, alternativt annan ohyra. Rekommenderar vårdguiden. https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/bolder-knolar-och-akne/akne/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, snarare någon könssjukdom pga närkontakt.

   Radera
 6. Förresten, har du rensat upp bland länkarna?

  SvaraRadera
 7. Off topic, men ändå på tal om trams:
  "Pedo-guy" som stämt Elon Musk för förtal har just förlorat i civilrätten i LA och vinner INTE 190 milj dollar. Tänk hur det kan gå.

  SvaraRadera
 8. Putrescine - Wikipedia
  https://en.wikipedia.org › wiki › Putrescine

  Putrescine is a foul-smelling organic chemical compound NH2(CH2)4NH2 (1,4-diaminobutane ...)

  SvaraRadera
 9. Jag har en lång vana av att torka mig i arslet med ryska politiker, som fanns tryckta på Helsingin Sanomat-tidningens förstasida. Min snåla farsa vägrade nämligen köpa toapapper, så vi fick riva av en bit morgontidning och skrynkla ihop den mjuk och len under en minut, så att den inte skulle riva alltför jävligt i den ömtåliga röven. Senare när jag började sommarjobba, köpte jag en egen rulle, som jag var tvungen att gömma nånstans, så att ingen annan skulle stjäla bitar från den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några lådor med mjukt, vitt dasspapper i mitt prepp-förråd, men det är inte så dumt att spara en hög vanligt tidningspapper (reklam och veckotidningar med blank yta duger inte). Den behövs för att tända braskaminen men också som råvara till nöd-dasspapper. Tyvärr blir hyresvärden inte så glad, om man spolar ner den i toaletten, eftersom tidningspapper orsakar stopp i rören, men man kan ju ha en annan tunna, fodrad med en sopsäck, bredvid. De moderna vattentoaletterna har ju en liten spolvolym, så det kan bli stopp.

   Radera
 10. Tycker det är väl grovt faktiskt att sälja såna saker. Nästa steg är att man gör det med företrädarna för mussarnas religion. Då blir det ett jäkla liv i onödan. Eller Kinas ledare. Vissa kan inte ta en kränkning utan att starta ett krig.

  SvaraRadera