Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-12-29 15:14

Dagens I-landsproblem: Antal reseadaptrar och laddare

När åtminstone jag är ute och reser privat eller i tjänsteärenden är antalet litiumbatterier jag har med mig rätt många, och dessa behöver kunna laddas. Normalt inget problem utom när man får behov av en reseladdare. Hur hantera behovet av flera av dessa ofta rätt klumpiga grejer när man samtidigt vill resa lätt med bara en rygga som handbagage?
Exempel på setup. Kameran på reserbatteriet, reservbatteriet på datorn, datorn på reseadaptern, reseadaptern på vägguttaget.
Nere i Australien har jag nu dator (laddas i vägguttag eller USB-C), (iPad (laddas mot USB eller vägguttag med laddare), iPhone (laddas mot USB eller vägguttag med laddare), kamera (laddas mot USB eller vägguttag med laddare), stort reservbatteri (laddas mot USB), litet platt reservbatteri (laddas med USB) att ha i min Unipörs, en 4G-wifipuck och reservbatteri (laddas med USB) och ett par trådlösa PowerBeats Pro-hörlurar med sin laddask, i sig också ett batteri om än bara för hörlurarna.

När jag nådde Hobart behövde jag omgående sticka iväg för att hinna ta foton från RSHYR och även äta något till middag. Vid det laget var både mobilen och kameran nere på reserven, så de fick laddas på gående fot från det stora och det lilla reservbatteriet.

Väl tillbaka på hotellet (vandrarhem) behövde således nästan allt laddas upp igen. Men jag har bara en reseadapter. Dessa tar ofta mycket plats, och det är plats jag inte har när jag reser lätt med bara min ryggsäck. Således behövs lite kreativitet för att kunna ladda så mycket som möjligt på en natt.

Datorn har flera USB-C-uttag, men tyvärr har jag bara en USB-C till USB-adapter. Men man kan ladda stora reservbatteriet från datorn. Batteriet har i sin tur två USB-uttag, och därmed kan jag ladda både telefonen (ej med på bilden ovan) och kameran samtidigt.

Skaffar jag bara två USB-C till USB-adaptrar skulle jag även via datorn kunna ladda lilla batteriet och paddan samtidigt. Dessa adaptrar är små, så det är väl den rekommenderade lösningen antar jag - att använda datorn som en enorm USB-växel...

För övrigt så var det lite bökigt att plocka ur alla litiumbatteriprylar ur ryggan när Qatar fick för sig att min ryggsäck var för tung och ville checka in den...

I-landsproblem, ja visst. Åtminstone om man måste kunna jobba på den så kallade semestern...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Skross reseadapter med usb samt bytt ut datorns jordade plugg mot en europlugg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddsjorden fyllde ingen funktion i din laddare?

   Radera
  2. Det gör den säkert, om uttagen hade varit jordade, vilket de sällan är. Mitt resonemang var att funkar det i ojordade uttag så. Laddaren är i plast, jag vet inte vad för problem jag kan ha skapat. Jag är allt annat än en el-expert men största problemet var att stiften är tjockare i en jordad plugg och inte passade i min reseadapter konstigt nog. Sen är en europlugg tunnare och skapar inte en knöl i datorväskan.

   Radera
 2. Reser alltid med en förgreningsdosa som stoppas i adaptern till väggen. I förgreninsdosan sätter jag en ipadladdare som tar en 4xUSB splitter för att ladda batterier/iprylar med usbsladdar. Beroende på hur stor förgreningsdosa man har kan man sedan köra övriga större prylar som datorer etc med vanliga svenska/eupluggar

  SvaraRadera
 3. Qatar har väl USB laddare för varje passagerare, provade du inte det?
  När jag reser själv brukar jag ha en eller två adaptrar, är familjen med tar vi med förgreninsgssladd och 4xUSB laddare.
  Brukar annars funka fint att ladda datorn och via den samtidigt ladda två saker via USB och även en separat USB laddare med två uttag. På så sätt kan man ladda fem saker på två vägguttag eller tre på ett.

  SvaraRadera
 4. Äpplenas eviga energiproblem 🔌🍎

  SvaraRadera
 5. Minsta usb pd Charger, 50 % mindre än Apples ca. https://www.amazon.com/gp/product/B07TC53ZYD/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B07TC53ZYD&linkCode=as2&tag=chargerlab0d-20&linkId=436488dad3eede61aa186d9df4f228fb

  SvaraRadera
 6. Varför envisas med digitalkamera? Där slipper du en sladd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ibland roligare att ta bra bilder med en systemkamera än halvdana bilder med mobilen...

   Radera
  2. Se t ex förra inläggets bilder tagna på natten. Och min iPhones optiska 2x zoom motsvarar ca 50mm, därefter är det bara digital zoom, dvs fejk. Till systemkameran har jag upp till 375 mm zoom.

   Radera
  3. @Ola Eriksson, alternativen begränsas inte till digital systemkamera och mobilen. Det säljs fortfarande gott om analoga kameror. När det kommer till nattbilder är dock digitala överlägsna.

   Radera
  4. För småformat eller mellanformat SLR så har jag svårt att se att det finns någon realistisk konkurrent till en digital SLR. Utan blixt men med optisk bildstabilisering i objektiven så kan man ändå knäppa ett antal hundra bilder på en laddning.

   Med analog kamera blir du ju låst för varje rulle till en viss ljusstyrka, förutom trassel med filmbyte, kostnader, volym, osv.

   Ett extra batteri till kameran räcker ju långt och tar ju inte heller mer plats än en filmrulle. Extra minneskort är ju små och vikten är försumbar, i den mån man inte lägger över bilder på t.ex. padda, dator eller moln.

   Den stora nackdelen med DSLR är väl just att alla högprestandaobjektiv väger så mycket och oftast är större än budgetobjektiv. Lägg sedan till objektivbyte om man nu inte väljer att släpa med sig flera hus vilket ökar risken för nedsmutsning av sensor och hus i form av damm, fukt, sand osv. Kostnaderna för högprestandaobjektiv är ju också en tung faktor samt att de kan uppfattas som en signal till tjuvar.

   Radera
  5. Spegellösa kameror är helt klart en konkurrent till digitala SLR ;)

   Men analogt är rejäl nisch om man verkligen är ute efter någon speciell känsla i sina bilder. Ofta kopplat till något speciellt objektiv man har.

   Radera
 7. https://www.anker.com/products/108/216/desktop-chargers

  SvaraRadera
 8. Har byggt egna adaptrar. För Storbritannien har jag en treuttags jordad schucko hona med en brittisk hane. 1,5m sladd. Det gör att alla mojänger kan laddas på ett bord isf på golvet.
  För USA och Japan en ojordad svensk dosa med även den med 1,5m kabel till amerikansk plattkontakt.
  För nytt land fixar jag en fleruttagsdosa som går att skruva ihop och köper en enkel förlängningssladd på plats. Lite pyssel med avbitare och skruvmejsel (Leatherman) och sen har jag en adapter.

  SvaraRadera
 9. När jag besökte Sydafrika 2012 så hade jag med mig ett svenskt grenuttag. Då de har 230v 50hz även där så lånade jag en stickpropp från en av hotellets golvlampor. Övriga i sällskapet lånade mer än gärna något av mina 4 svenska jordade uttag då flera inte ens hade reseadapter...

  SvaraRadera
 10. Jag har förstört många powerbanks genom att ladda den samtidigt som jag laddar något annat med den. Kanske klarar din det, mitt märke gjorde inte det

  SvaraRadera
 11. En rejäl powerbank med USB-C och många utgångar så jag kan ha sakerna laddade under resan och ibland rätt fulla väl framme på hotell.
  Men då ska man ju hinna fylla powerbanken också, 8h på Kjells Linocell 15000 mAh.
  Har också Twelve South Plugbug för datorn, sparar lite plats.

  Tyskarna vill ofta se all elektronik på flygplatserna. Den där tyska effektiviteten märker man faktiskt ej av mycket just då ;)

  SvaraRadera
 12. För egen del brukar jag försöka att alltid få med ett grenuttag. Kombinera USB är ju en bra idé.

  SvaraRadera
 13. Till datorn lokala sladdar, den behöver ingen adapter. Då brukar det räcka med en adapter eller ingen alls. Surfplatta, telefon och liknande kan laddas från datorn. Sen har väl de flesta hotell USB-uttag lite överallt nuförtiden, elller gäller inte det i AUS? Var länge sedan jag var där..

  SvaraRadera
 14. Brukar ta med mig ett grenuttag som kopplas in genom en reseadapter. En redig sån alltså, inte dem sunkiga som inte vidarebefodrar jordningen.

  SvaraRadera